Skład:

150 g mąki

25 g cukru

125 g pokrojonego w kostkę masła

1 łyżka stołowa wody (opcjonalnie)

450 g świeżych śliwek węgierek, bez pestek

2-3 łyżki lemon curd (krem cytrynowy)

5 białek

5 łyżek cukru

szczypta soli

A oto jak to zrobić:

1. Do szerokiej miski (albo na stolnicę) przesiewamy mąkę, dodajemy pokrojone na kawałki masło, cukier i skrapiamy łyżką wody. Zdecydowanym ruchem zagniatamy ciasto i odkładamy na 30 minut do zamrażalnika. Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni C. 

2. Ciasto wyjmujemy z zamrażalnika i wykładamy nim formę. Pieczemy ok. 25 minut, aż uzyska złoty kolor. Aby przygotować bezę, ubijamy na sztywno masę białek z szczyptą soli. Stopniowo dodajemy cukier i nadal ubijamy.

3. Na ostudzony spód ciasta, rozsmarowujemy lemmn curd (masę cytrynową), układamy pokrojone śliwki i przykrywamy starannie wierzch pianą z białek. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 20 minut, aż beza będzie chrupiąca i złocista. Podajemy natychmiast.

Komentarz: Jeżeli nie dostaliśmy w sklepie kremu cytrynowego (lemon curd), poniżej przepis.

Lemon curd

Skład:

3 duże żółtka

skórka z 1 / 2 cytryny

1 / 4 szklanki soku z cytryny

6 łyżek cukru

4 łyżki masła 

A oto jak to zrobić:

1. W małym rondelku łączymy żółtka, skórkę z cytryny, sok z cytryny i cukier. Ustawiamy  na średnim ogniu, stale mieszając drewnianą łyżką, upewniając się czy nic nie przywiera do dna (gotujemy ok 5-7 minut). Następnie odstawiamy rondel z ognia, dodajemy masło i mieszamy, aż konsystencja będzie gładka. Owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki, na co najmniej 1 godzinę.