Skład:
150 g mąki
25 g cukru
125 g pokrojonego w kostkę masła
1 łyżka stołowa wody (opcjonalnie)
450 g świeżych śliwek węgierek, bez pestek
2-3 łyżki lemon curd (krem cytrynowy)
5 białek
5 łyżek cukru
szczypta soli
A oto jak to zrobić:
1. Do szerokiej miski (albo na stolnicę) przesiewamy mąkę, dodajemy pokrojone na kawałki masło, cukier i skrapiamy łyżką wody. Zdecydowanym ruchem zagniatamy ciasto i odkładamy na 30 minut do zamrażalnika. Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni C.
2. Ciasto wyjmujemy z zamrażalnika i wykładamy nim formę. Pieczemy ok. 25 minut, aż uzyska złoty kolor. Aby przygotować bezę, ubijamy na sztywno masę białek z szczyptą soli. Stopniowo dodajemy cukier i nadal ubijamy.
3. Na ostudzony spód ciasta, rozsmarowujemy lemmn curd (masę cytrynową), układamy pokrojone śliwki i przykrywamy starannie wierzch pianą z białek. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 20 minut, aż beza będzie chrupiąca i złocista. Podajemy natychmiast.
Komentarz: Jeżeli nie dostaliśmy w sklepie kremu cytrynowego (lemon curd), poniżej przepis.
Lemon curd
Skład:
3 duże żółtka
skórka z 1 / 2 cytryny
1 / 4 szklanki soku z cytryny
6 łyżek cukru
4 łyżki masła
A oto jak to zrobić:
1. W małym rondelku łączymy żółtka, skórkę z cytryny, sok z cytryny i cukier. Ustawiamy na średnim ogniu, stale mieszając drewnianą łyżką, upewniając się czy nic nie przywiera do dna (gotujemy ok 5-7 minut). Następnie odstawiamy rondel z ognia, dodajemy masło i mieszamy, aż konsystencja będzie gładka. Owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki, na co najmniej 1 godzinę.
Komentarze