Skład:
150 g mąki
25 g cukru
125 g pokrojonego w kostkę masła
1 łyżka stołowa wody (opcjonalnie)
450 g świeżych śliwek węgierek, bez pestek
2-3 łyżki lemon curd (krem cytrynowy)
5 białek
5 łyżek cukru
szczypta soli
A oto jak to zrobić:
1. Do szerokiej miski (albo na stolnicę) przesiewamy mąkę, dodajemy pokrojone na kawałki masło, cukier i skrapiamy łyżką wody. Zdecydowanym ruchem zagniatamy ciasto i odkładamy na 30 minut do zamrażalnika. Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni C.
2. Ciasto wyjmujemy z zamrażalnika i wykładamy nim formę. Pieczemy ok. 25 minut, aż uzyska złoty kolor. Aby przygotować bezę, ubijamy na sztywno masę białek z szczyptą soli. Stopniowo dodajemy cukier i nadal ubijamy.
3. Na ostudzony spód ciasta, rozsmarowujemy lemmn curd (masę cytrynową), układamy pokrojone śliwki i przykrywamy starannie wierzch pianą z białek. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 20 minut, aż beza będzie chrupiąca i złocista. Podajemy natychmiast.
Komentarz: Jeżeli nie dostaliśmy w sklepie kremu cytrynowego (lemon curd), poniżej przepis.
Lemon curd
Skład:
3 duże żółtka
skórka z 1 / 2 cytryny
1 / 4 szklanki soku z cytryny
6 łyżek cukru
4 łyżki masła
A oto jak to zrobić:
1. W małym rondelku łączymy żółtka, skórkę z cytryny, sok z cytryny i cukier. Ustawiamy na średnim ogniu, stale mieszając drewnianą łyżką, upewniając się czy nic nie przywiera do dna (gotujemy ok 5-7 minut). Następnie odstawiamy rondel z ognia, dodajemy masło i mieszamy, aż konsystencja będzie gładka. Owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki, na co najmniej 1 godzinę.
115 komentarzy
wygląda pycha mmm aż ślinka cieknie :)
dodany przez isa_bella @ 1 września 2011 o 15:03. #
mmmmm….. PYCHA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
dodany przez COOLTURE TIME. @ 1 września 2011 o 16:51. #
Wygląda pysznie! :) Zosia, chciałam Ci powiedzieć, że zrobiłam panna cotte wg Twojego przepisu i wyszła cudowna!! :)
pozdrawiam!
dodany przez LILSIS-BIGSIS.BLOGSPOT.COM @ 1 września 2011 o 18:19. #
a ja tez na etapie sliwek! :)
dodany przez Ojla.blogspot.com @ 1 września 2011 o 18:00. #
ślicznie wygląda i pewnie jeszcze lepiej smakuje :)
dodany przez anna mea @ 2 września 2011 o 07:30. #
Bardzo fajny przepis – wypróbuję.
dodany przez Ola @ 1 września 2011 o 15:06. #
Ale to apetycznie wygląda. :0
Ślinka cieknie.
Fajny przepis.. Chyba wypróbuję..
:)
dodany przez Karolina @ 1 września 2011 o 15:09. #
śliwki…pycha :) tarta wygląda smakowicie. ja ostatnio postawiłam jednak na tradycyjne ciasto drożdżowe;)
A tak poza kuchnią, mam do Was pytanie / prośbę o pomoc…
otóż bardzo lubię zbierać pocztówki. Mam ich coraz więcej, z różnych miejsc na świecie. Niestety tracą swój urok pochowane między stronami książek lub w szufladach…Miałybyście może jakiś pomysł, jak mogłabym je wykorzystać w mieszkaniu? Na przykład jak zaaranżować je na ścianie? Lub co ciekawego można by z nich zrobić?
Będę wdzięczna za jakiekolwiek pomysły :)
Pozdrawiam :)
dodany przez Asia @ 1 września 2011 o 15:09. #
Może kup sobie duże antyramy i tam je poukładaj w jakiś ciekawy sposób…ja też tak zrobiłam – ale nie z kartkami, tylko z zabawnymi zdjęciami rodzinnymi….wspaniała rzecz….i przy okazji nowy element w wystroju wnętrza ;)
dodany przez Ania @ 2 września 2011 o 14:20. #
Na pewno wypróbuję Twój przepis. ;)
Ola R.
dodany przez Alexandra1811 @ 1 września 2011 o 15:09. #
Kuzynka poleciła mi Waszą stronę, i muszę przyznać że dobrze zrobiła. Macie genialne pomysły :) Tak trzymać :) A tarta właśnie jest konsumowana przez moje rodzeństwo :)
dodany przez Irka @ 1 września 2011 o 15:10. #
Lubię to!
dodany przez lilimoli @ 1 września 2011 o 15:12. #
mmm dzis robie!))))
dodany przez love-makeup-fashion @ 1 września 2011 o 15:17. #
Na pewno jest smaczne !! :D
dodany przez Xoxo @ 1 września 2011 o 15:19. #
mmm, pyszności :) mój chłopak wkrótce przyjeżdża, muszę na nim przetestować ten przepis :)
dodany przez obserwatorka @ 1 września 2011 o 15:21. #
o jaaaaaaaaaa!
pychota :D
dodany przez http://www.annabartosik.blogspot.com @ 1 września 2011 o 15:21. #
Gdyby nie tyci-tyci fakt, że nie przepadam specjalnie za śliwkami, to byłoby idealnie :D
dodany przez Joanna @ 1 września 2011 o 15:25. #
NA PEWNO WYPRÓBUJĘ :)
dodany przez OOO @ 1 września 2011 o 15:25. #
prezentuje się wyśmienicie – smakuje (mam nadzieję) równie dobrze :)
czy lemon-cudo pochodzi ze sklepu na ‘T’?
dodany przez MK @ 1 września 2011 o 15:26. #
MARKS&SPENCER
dodany przez Katerina Petrova @ 1 września 2011 o 19:35. #
Uwielbiam śliwki węgierki ;)
dodany przez http://mojeptysiemalinowe.blogspot.com/ @ 1 września 2011 o 15:27. #
wczoraj taka właśnie królowała w mojej kuchni :)
dodany przez Aleksandra @ 1 września 2011 o 15:28. #
mmm zawsze jak tu wpadne, aż mi ślinka leci;)
dodany przez http://what-anna-wears.blogspot.com/ @ 1 września 2011 o 15:32. #
O jej!!! jak to wszystko apetycznie wygląda!!! zresztą jak zawsze:) i jesteś w okularkach! extra!:)
dodany przez bea @ 1 września 2011 o 15:32. #
Zosiu mam pytanie, gdzie kupiłaś formę do tarty i ten zestaw białych patek?
Proszę o odpowiedź:)
dodany przez izi @ 1 września 2011 o 15:36. #
Dziewczyno, przecież to wszystko dostaniesz w każdym sklepie z artykułami gospodarstwa domowego!
dodany przez Aga @ 1 września 2011 o 20:07. #
no nie wiem….ostatnio szukam w róznych sklepach i nic…tak od kilku miesięcy.Teflonowe z wyciąganym dnem są wszędzie ale takich jak ta nigdzie.
dodany przez sylvia @ 2 września 2011 o 07:23. #
Home&you. Lub DUKA. Raczej DUKA.
dodany przez eve @ 2 września 2011 o 08:16. #
pychotka;) wypróbuję w sobotę ;))
dodany przez mauska @ 1 września 2011 o 15:37. #
uwielbiam tartę ze śliwkami w wykonaniu Zosi :)
dodany przez Ania @ 1 września 2011 o 15:37. #
O Matko! Wygląda po prostu przepysznie :) Kocham cista ze śliwkami.. aż sama muszę jakieś zrobić ;) i chyba posilę się Waszym przepisem :)
dodany przez Sarah @ 1 września 2011 o 15:38. #
Wygląda przepysznie! Aż ślinka cieknie na sam widok :>
dodany przez palcia @ 1 września 2011 o 15:41. #
Już robię tę tartę:)mniam
dodany przez iga @ 1 września 2011 o 15:59. #
tez za mna chodza wegierki juz jakis czas…czas na pieczenie!
dodany przez marta @ 1 września 2011 o 16:01. #
W Zosi wykonaniu wszystko wydaje się być takie proste:) ALe cóż, trzeba próbować!
dodany przez Karina @ 1 września 2011 o 16:02. #
i znowu takie pyszności :) uwielbiam śliwki w każdej postaci :) Pozdrawiam :)
dodany przez http://butlandia.blogspot.com/ @ 1 września 2011 o 16:02. #
Pysznie, uwielbiam śliwki! :-)
dodany przez http://najwyzszeobcasy.blogspot.com @ 1 września 2011 o 16:08. #
mega pysznie wygląda !!
dodany przez asia @ 1 września 2011 o 16:14. #
wyglada ciekawie, choc ja nie przepadam za owocowymi ciastami…. podam wam przepis na przepyszna (typowo francuska) tarte czekoladowa – robilam ja w zeszly weekend, palce lizac!
-ciasto – jak na kazda tarte, czyli mozecie wziac przepis Zosi
– masa czekoladowa: potrzebne bedzie 260 g ciemnej czekolady, 200 ml smietanki slodkiej (ja uzywalam taka 18%) oraz 50 g masla.
Wykonanie: najpierw pieczecie tarte w foremce. Ostudzacie (mozecie ja nawet upiec dzien wczesniej). Nastepnie czekolade nalezy zetrzec na tarce ewentualnie polamac na drobne kawalki. Smietanke nalezy zagotowac, ale nie przegotowac! Jak widzicie, ze zaczyna sie smietanka “ruszac” to wystarczy. Zdejmujecie z ognia i wlewacie ta smietanke do czekolady oraz dodajecie maslo po czym mieszacie az konsystencja bedzie szklista. Nastepnie wylewacie na tarte i zostawiacie aby spokojnie styglo – nastepnie do lodowki. Tarta smakuje najlepiej na drugi dzien, bo krem czekoladowy dobrze juz stezal w lodowce.
Polecam kazdemu kto lubi czekoladowe ciasta!
Smacznego
dodany przez paryzanka @ 1 września 2011 o 16:14. #
Paryżanko, dzięki za przepis; mam jednak problem z ciastami, które najlepsze są na drugi dzień-rzadko kiedy doczekają tego drugiego dnia.
dodany przez Agnieszka @ 1 września 2011 o 17:35. #
To musi być MEGA pyszne!
dodany przez Magda @ 1 września 2011 o 17:52. #
Bardzo apetycznie się prezentuje *_*
dodany przez vixen @ 1 września 2011 o 16:23. #
Zosiu kocham Twoje przepisy!! Właśnie szukałam jakiegoś pomysłu na jutrzejszy deser i myślę,że Twoja tarta będzie strzałem w 10!
dodany przez Monika @ 1 września 2011 o 16:26. #
Kusząca propozycja! U mnie przepis na babkę z malinami – zapraszam ;-)
dodany przez Monika @ 1 września 2011 o 16:28. #
moja mama jest wielką fanką śliwek więc ten przepis na pewno jej się spodoba :)
dodany przez http://lovemelavender.blogspot.com/ @ 1 września 2011 o 16:32. #
Dzisiaj kupiłam sobie blachę do tarty w komisie za 1,5zł śliwki rosną u mnie w sadzie także wszystko sprzyja ku temu by przepis ten zrealizować, nie mam tylko tego cytrynowego smarowdiła, ale to nic będzie bez:) lubię Twoje przepisy!!!!
dodany przez Agata @ 1 września 2011 o 16:43. #
Pycha, pycha, pycha! Uwielbiam Twoje przepisy!
dodany przez Paulina @ 1 września 2011 o 16:44. #
Zwariowałam. Jak tu nie jeść takich smakołyków, no i jak ja mam przejść na dietę, nie da się, po prostu się nie da. Pędzę do sklepu po śliwki zanim zamkną :-)
dodany przez MoKa - http://www.cupofmoka.blogspot.com @ 1 września 2011 o 16:59. #
Zośka, jesteś rewelacyjna, ten blog w pełni ukazuje Twój talent! Gotujesz niesamowicie estetycznie i na pewno bardzo pysznie. Otwieraj knajpę lub cukiernię, ja już ją widzę!
Konkurencja dla Gessler!
dodany przez Dorota @ 1 września 2011 o 17:12. #
Zosiu czytasz w moich myślach =D Cały dzień szukałam pomysłu na ciasto ze śliwkami a tu nagle…. dziękuje =)
dodany przez mała @ 1 września 2011 o 17:17. #
mam suczkę, która wabi się Zosia
i jest również śliczna. Chyba wszystkie Zośki to fajne dziewczyny ;)
A ty Zosiu masz jakiegoś zwierzaka ?
Kasia to wiemy, że ma kota, o którym nie chce nam nic opowiedzieć :)
Pozdrawiam serdecznie
dodany przez Ilona @ 1 września 2011 o 17:20. #
No nie…komentarz sezonu…
dodany przez Agnieszka @ 1 września 2011 o 18:16. #
Auuuuuuuuuuuuuuuu……zawyła Zosia z radości…. ;)
dodany przez CAŁAwTRAWIE @ 1 września 2011 o 19:37. #
No nie wierze w to co czytam….normalnie Padłam!
dodany przez docia @ 1 września 2011 o 19:55. #
genialne. wygląda smakowicie. uwielbiam tarty. jednak nie potrafię ich zrobić:(
dodany przez aga @ 1 września 2011 o 17:21. #
ale smakowicie wyglada! Więcej takich przepisów :)
dodany przez Ewa @ 1 września 2011 o 17:40. #
Sposób na tartę “inaczej”. Pychotka
dodany przez Ola @ 1 września 2011 o 17:48. #
Acha, świetny masz mikser. Marzy mi się taki…:)
dodany przez Ola @ 2 września 2011 o 07:43. #
Uwielbiam wszelkie ciasta ze śliwkami!
Po drożdżowym już ani śladu w domu, jutro tarta dla odmiany! :) Póki owoców dostatek…
dodany przez CAŁAwTRAWIE @ 1 września 2011 o 17:55. #
Podoba mi się Twój nick. Bez złośliwości!
dodany przez Ola M. @ 1 września 2011 o 18:43. #
Nieskromnie powiem, iż mnie też….. :)
G woli wyjaśnienia – nick bluesowy, jako i dusza moja…. To tytuł przepięknej piosenki DŻEMu…
dodany przez CAŁAwTRAWIE @ 1 września 2011 o 19:39. #
Kurcze, zjadłabym taką tartę.
Poza tym Zosia – chyba schudłąś? :)
dodany przez bez gustu @ 1 września 2011 o 17:57. #
W sam raz na czwartkowy wieczór z dr Housem :) Pozdrawiam i dzięki za przepis :)
dodany przez Magda @ 1 września 2011 o 18:19. #
Wygląda bardzo smacznie:)
Pozdrawiam.
dodany przez ROKSI @ 1 września 2011 o 18:33. #
Połączenie lemon curd i śliwek? mmm, pycha
Ja też dzisiaj piekłam tarte z owocami!
Nie przepadam za ciastami z owocami, ale wszelkie tarty uwielbiam!!!
pozdrawiam i polecam się nieśmiało http://searchingforanamaranth.blox.pl/html
dodany przez amaranthrose @ 1 września 2011 o 18:37. #
Piekna dziewczyna, która umie świetnie gotowac, jest inteligentna, miła, zgrabna…kurczę chcę byc Tobą, Zosiu w przyszłym życiu!!!!
dodany przez Ola M. @ 1 września 2011 o 18:41. #
wygląda pycha…
dodany przez Aga @ 1 września 2011 o 18:44. #
Mniam :)))
dodany przez blogosia @ 1 września 2011 o 18:45. #
Wasz blog jest świetny ;)
Bardzo go lubię chętnie odwiedzam.
Uwielbiam Waszą skromność.
dodany przez Patka91 @ 1 września 2011 o 18:51. #
mmm… kiedyś musze i ja coś takiego upiec.. ;) ale jak narazie to dieta.. ;/
dodany przez anka @ 1 września 2011 o 18:54. #
wszelkie ciasta ze śliwkami kojarzą mi się z piosenką, której uczyliśmy się w podstawówce, która jednocześnie była przepisem na ciasto ;D
‘najłatwiejsze ciasto w świecie tak tak tak, nic a nic się go nie gniecie’ ;)
dodany przez Mari @ 1 września 2011 o 19:10. #
Uwielbiam tartę ze śliwkami! z innymi owocami również!
Chciałabym podziękować Ci Zosiu, że utworzyłyście takiego bloga;) Dzięki Tobie i Twoim dość prostym nawet dla mnie:) przepisom zaczęłam moją przygodę z gotowaniem:) Zyskałam na Tym ja ale również mój Narzeczony który nie może wyjść z podziwu:)
Dziękuję Dziewczyny:)
Zapraszam na bloga z inspiracjami
http://fashion-inspiration-m-style.blogspot.com/
dodany przez http://fashion-inspiration-m-style.blogspot.com/ @ 1 września 2011 o 19:10. #
Wyglada pysznie, ale jak dla mnie zbyt pracochlonne :)
dodany przez Zakupy z głową @ 1 września 2011 o 19:17. #
pysznie – jesień to najlepsza pora na śliwki!! :)
dodany przez the-fashion-bliss @ 1 września 2011 o 19:28. #
nie, no Zosiu, ale Ty kusisz tymi przepisami ;) Ja nie moge jesc sliwek, a tu taka pyszna tarta…..
Pozdrowienia :)
dodany przez Weronika @ 1 września 2011 o 19:39. #
ślina pociekła mi aż do podłogi!
dodany przez kasiulkowy.blogspot.com @ 1 września 2011 o 19:57. #
Jaki wspaniały wypiek… ech głodna jestem :)
Przepisy mam wrażenie bardzo przemyślane, na każdą kieszeń… super :)
Mam pytanie do p. Zosi :) W ubiegłym miesiącu w przepisie “Idealna para! Kukurydza w towarzystwie masła czosnkowego” kukurydza położona była na przecudownym talerzyku, cały czas o nim myślę :P
Bardzo proszę o podanie firmy, gdzie można kupić taką zastawę?
Bardzo dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam :)
dodany przez Martyna @ 1 września 2011 o 19:59. #
Zobaczyć taki przepis i takie cudowne zdjęcia, gdy się odchudza – bezcenne :D. Aż ślinka mi cieknie, to musi rewelacyjnie smakować! W takich chwilach żałuję, że nie jem słodyczy. Pozdrawiam! ;)
dodany przez strokrotka @ 1 września 2011 o 20:02. #
uwielbiam taką tartę:)
dodany przez http://swiat-kuchni.blogspot.com/ @ 1 września 2011 o 20:09. #
Śliwki wolę ,,surowe”:)
dodany przez Domi @ 1 września 2011 o 20:14. #
uwielbiam tartę ze śliwkami!
dodany przez India @ 1 września 2011 o 20:18. #
Na tartę prawdopodobnie się nie skuszę za to na pewno zrobię lemon curd-wielkie dzięki Zosiu za ten przepis:) nigdzie wcześniej nie mogłam go znaleźć.
Pozdrawiam:)
dodany przez Agnieszka @ 1 września 2011 o 20:49. #
świetny przepis i ładne zdjęcia. K śliwkom przydałabym tez cinamom, bardzo kocham jego zapach:) Pozdrawiam ze Słowacji!
dodany przez megie @ 1 września 2011 o 21:00. #
Śliiiwwwwkiii <3 wypróbuje na pewno bo uwielbiam śliwki :)
Zosiu.twoja zupa kurkowa,koktajl,makaron jajeczny z krewetkami i Panna Cotta – te przepisy ostatnio wypróbowałam i powiem jedno- BOSKIE <3.Nie zapominając oczywiście o innych Twoich cudownych przepisach,z których rownież korzystam. Twoje przepisy są boskie i kocham je po prostu!!:)
Pozdrawiam serdecznie ;)
dodany przez Kornella @ 1 września 2011 o 21:05. #
Ojjj, jakże ja bym to zjadła!:
dodany przez Kama @ 1 września 2011 o 21:11. #
Nie powinnam oglądać takich zdjęć przed spaniem ;) pyszności!
dodany przez Anita @ 1 września 2011 o 21:21. #
nie ma mowy…muszę to zrobić :P , dziękuję za przepis :)
dodany przez Dorota @ 1 września 2011 o 21:25. #
właśnie skonsumowaliśmy :):) PYSZNOŚCI!!!!
dodany przez Ewa @ 1 września 2011 o 22:30. #
kolejna pychota
dodany przez monika @ 1 września 2011 o 23:28. #
Witam,musi byc pyszne ale zastanawialam sie czy nie lepiej pasowalaby kruszonka badz budyn waniliowy bo beza moze srednio sie trzymac sliwek ;p
dodany przez candy-bronzo @ 1 września 2011 o 23:44. #
tarta wygląda smakowicie. zwłaszcza, że wszystkie z siostrami uwielbiamy śliwki.
dodany przez Paulina @ 2 września 2011 o 06:34. #
wow! widzę zmiany na stronce! super! wszystkie przepisy pod ręką ;) tak trzymać dziewczyny, trzeba iść z duchem postępu! :D a tak na marginesie, jestem właśnie na etapie urządzania kuchni i poszukuje mikser/robot kuchenny, ale kompletnie się na tym nie znam:/ niech mi ktoś doradzi, plissss. z góry dzięki! pozdrawiam z Czech ;)
dodany przez albea @ 2 września 2011 o 06:52. #
Zosiu! Jak mi się uda to ciasto, to mąż mnie będzie na rękach nosił, a ja Ciebie! Trzymaj kciuki! ;)
dodany przez Anna @ 2 września 2011 o 07:10. #
wygląda bardzo smakowicie! muszę wypróbować :) zapraszam przy okazji na mojego bloga, adres poniżej
dodany przez jabadabadu @ 2 września 2011 o 07:25. #
MNIAM!
dodany przez Martyna @ 2 września 2011 o 07:51. #
Zosiu a ja mam takie pytanie, mianowicie czy wyjdzie mi taka tarta ale pieczona w małej/niskiej tortownicy? Czy masz jakąś radę aby zastąpić formę do tarty inną formą?
Będę wdzięczna za odpowiedź.
Pozdrawiam :)
dodany przez Kasia @ 2 września 2011 o 07:59. #
Pewnie, można wylepić dno tortownicy plus 2-3 cm brzeg wokół. Żaden problem :)
dodany przez eve @ 2 września 2011 o 08:19. #
Oo dzięki ;) wolałam zapytać wcześniej, żeby się potem nie okazało, że ciasto się może za bardzo podpiec ;) zrobię jak radzisz :)
dodany przez Kasia @ 2 września 2011 o 09:25. #
Hm…. a tak się wlaśnie składa, że skrzynka śliwek została nam wczoraj dostarczona na placówke…Może i się skuszę na pieczenie ciasta :)
dodany przez Alex @ 2 września 2011 o 08:12. #
Jakoś tego nie czuję. Może dlatego, że rzadko udaje mi się beza. No i nie przepadam za produktami z Marks&spencer – są bardzo sztuczne, typowo brytyjski smak, a raczej jego brak. Ale poza tym wypróbowałam wiele z Waszych przepisów i są fantastyczne :)
dodany przez eve @ 2 września 2011 o 08:18. #
ja nie lubię gotować, ale bardzo przyjemnie jest mi patrzeć z jaką pasją Zosiu to robisz:) i jak ślicznie podane! Tak 3maj:))
dodany przez Madzia V @ 2 września 2011 o 08:58. #
wygląda bardzo dobrze :)
dodany przez http://warsawberlin.blogspot.com/ @ 2 września 2011 o 10:04. #
Super przepis a formę do tarty w IKEA można zakupić, różne wielkości
dodany przez Aga @ 2 września 2011 o 10:27. #
Nigdy nie ma pokazane jak je coś gdy robi ciasto XD
dodany przez Taka jedna @ 2 września 2011 o 12:03. #
zjadłabym!!! ;))
dodany przez enamour @ 2 września 2011 o 16:47. #
gdzie kupić tę masę cytrynową?????????
dodany przez Karo @ 2 września 2011 o 19:17. #
Dzisiaj sama zrobiłam tartę wg twojego przepisu i jest na prawdę smaczna. Po prostu PYCHA!! :)
dodany przez Samanta @ 2 września 2011 o 21:37. #
Tarta wygląda przepysznie! Chciałam tylko zapytać cytrynowy krem dostanę w polskich sieciówkach?
Będę miała szansę wypróbować tą tartę jak wrócę do Polski bo siostra ma mi ją upiec na przywitanie. Poleciłam jej właśnie Waszego bloga i już go pokochała – tak samo z reszta jak ja!
Pozdrawiam serdecznie
dodany przez Aleksandra @ 2 września 2011 o 22:55. #
Pozwolę sobie jeszcze zaapelować do czytelniczek by dzieliły się wrażeniami z Zosinych przepisów. Komentarze w stylu “o jakże bym to zjadła” na niewiele się zdają.
dodany przez kinga @ 3 września 2011 o 16:31. #
Moja Przyjaciółka (natchniona blogiem :-) w sobotę zaserwowała ową tartę. Smak nieziemski!!! Dlatego ślicznie dziękuję za przepis na tak piękną ucztę dla podniebienia!
dodany przez Natalia @ 5 września 2011 o 11:11. #
pyszności-ale-knedle ze śliwkami,greckim jogurtem i dużą ilością cukru są jednak nie do pobicia.Czasami myślę że to jedno z lepszych dań na słodko,które można zjeśc na obiadokolację.w ogóle ciasto na knedle jest nie do pobicia.Polecam knedle z mięsem mielonym i sosem chociaz to mało spotykane.
dodany przez Martyna @ 6 września 2011 o 08:50. #
No i zrobilam tarte, a takze ten lemon curd wybitnie natchniona Twoim blogiem, Zosiu. Dziekuje bardzo.
Tylko pytanie mam teraz: do czego jeszcze moge zuzyc cytrynowego kremu? Bo duzo zostalo…
dodany przez ciriacz @ 7 września 2011 o 10:55. #
lo boze wlansnie skonczylam…jaki to jest pracochłonne caly dzien mi to zajęło
dodany przez Magda @ 12 września 2011 o 15:50. #
Dzis zrobilam tarte- jest wysmienita. Mieszkam w Anglii i lemon curd jest tu w kazdym wiekszym supermarkecie, a przepis super i bardzo szybko sie go realizuje- polecam! Blog Kasi i Zosi rewelacyjny, pozdrawiam!
dodany przez Marta @ 20 września 2011 o 20:42. #
Ciasto wyszło takie sobie, nie będę robić go ponownie. Mam kilka uwag do przepisu, który uważam za nieprecyzyjny. Nie piszesz ile trzeba piec drugą część ciasta, jakiej grubości powinna być rozsmarowana masa cytrynowa, jakich wymiarów powinna być forma i tego, że powinno się ją posmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia.
dodany przez Ania @ 8 października 2011 o 14:51. #