* * *
Na myśl o domowych kluskach robi nam się błogo! To prawdziwy comfort food do którego mam sentyment i chciałabym, żebyście również spróbowali tego smaku. Do ciasta na kluski dodaję tarty parmezan i posiekaną pietruszkę. To połączenie jest kluczowe, chyba że drażni Was smak pietruszki to od razu proponuję alternatywę w postaci suszonego oregano, szałwii lub lubczyku.
P.S. Nie martwcie się, jeżeli już po prawdziwkach – pieczarki, też będą OK.!
Skład:
(przepis na ok. 2 porcje)
1 jajko
ok. 180 g mąki pszennej
ok. 60 g startego parmezanu
100 ml mleka 3,2 %
garść posiekanej pietruszki
sól morska i świeżo zmielony pieprz
farsz:
ok 0,5 kg prawdziwków (mogą być inne grzyby)
2-3 łyżki masła
śmietana 18 %
1 cebula
2-3 łyżki sera ricotta
2- 5 gałązki świeżego rozmarynu
A oto jak to zrobić:
1. Aby przygotować kluski: Roztrzepane jajko łączymy z mąką, tartym parmezanem i etapami dodajemy mleko, stale mieszając. Gdy uzyskamy gładką masę, dodajemy posiekaną pietruszkę. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. W dużym garnku zagotowujemy posoloną wodę. Gdy woda zacznie się gotować, namoczoną w wodzie łyżką nabieramy niewielką ilość ciasta i kładziemy na gotującą się wodę. Gotujemy ok. 2-3 minuty i łyżką cedzakową wyjmujemy kluski z wody.
2. Aby przygotować sos: na rozgrzanej patelni z masłem podsmażamy delikatnie gałązki rozmarynu ze świeżo zmielonym pieprzem. Dodajemy posiekaną w drobną kostkę cebulę i przesmażamy. Następnie dodajemy oczyszczone i pokrojone prawdziwki. Zmniejszamy gaz i całość dusimy ok. 12-15 minut. Na koniec dodajemy śmietanę i doprawiamy pieprzem oraz solą. Do grzybów dodajemy lane kluski, a na wierzch kładziemy kilka łyżek ricotty. Podajemy na ciepło!
Aby przygotować kluski: Roztrzepane jajko łączymy z mąką, tartym parmezanem i etapami dodajemy mleko, stale mieszając. Gdy uzyskamy gładką masę, dodajemy posiekaną pietruszkę. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem
Gdy woda zacznie się gotować, namoczoną w wodzie łyżką nabieramy niewielką ilość ciasta i kładziemy na gotującą się wodę. Gotujemy ok. 2-3 minuty i łyżką cedzakową wyjmujemy kluski z wody.
Aby przygotować sos: na rozgrzanej patelni z masłem podsmażamy delikatnie gałązki rozmarynu ze świeżo zmielonym pieprzem. Dodajemy posiekaną w drobną kostkę cebulę i przesmażamy. Następnie dodajemy oczyszczone i pokrojone prawdziwki. Zmniejszamy gaz i całość dusimy ok. 12-15 minut.
Na koniec dodajemy śmietanę i doprawiamy pieprzem oraz solą. Do grzybów dodajemy lane kluski, a na wierzch kładziemy kilka łyżek ricotty.
Komentarze