Skład:
ciasto:
150 g mąki
30 g cukru
125 g pokrojonego w kostkę masła
1 łyżka wody (opcjonalnie)
farsz:
garść orzechów włoskich
10-12 herbatników (Petit-beurre)
4 obrane jabłka (szara Reneta)
1,5 szklanki puree z dyni (sposób podano w przepisie)
3 jajka
2-3 łyżki masła
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki śmietanki 36%
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1-2 goździki
A oto jak to zrobić:
1. Do szerokiej miski (albo na stolnicę) przesiewamy mąkę, dodajemy pokrojone na kawałki masło, cukier i skrapiamy łyżką wody (opcjonalnie). Zdecydowanym ruchem zagniatamy ciasto i odkładamy na 30 minut do zamrażalnika. Ciasto wyjmujemy z zamrażalnika i wykładamy nim formę. Nakłuwamy wierzch ciasta widelcem. Orzechy włoskie i herbatniki umieszczamy w mikserze i mielimy na drobną miazgę. Masę orzechowo-herbatnikową przekładamy na wierzch formy wyłożonej ciastem. Taka dodatkowa warstwa, ochroni przed sokiem z jabłek i dyni oraz nada dodatkowego aromatu. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i umieszczamy w zamrażalniku do 30 minut.
2. Obraną i pozbawioną miąższu dynię kroimy na kawałki. Zalewamy kilkoma łyżkami wody i dusimy na małym ogniu na patelni z łyżką masła i cukru. Dusimy do momentu, aż dynia będzie mięka i będziemy mogli widelcem zrobić tzw. puree. Jabłka ścieramy na dużym oczku i przesmażamy na patelni, dodając łyżkę cukru i zmielone goździki.
3. W dużej misce rozbijamy jajka i mieszamy za pomocą trzepaczki do jajek. Dodajemy śmietankę, cynamon, imbir, szczyptę soli oraz puree z dyni i smażone jabłka. Dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną masę, przelewamy na zmrożone ciasto. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 190 stopni C i pieczemy ok. 45 minut. Szarlotkę koniecznie podajmy z gałką lodów waniliowych.
Ciasto wyjmujemy z zamrażalnika i wykładamy nim formę. Nakłuwamy wierzch ciasta widelcem.
Orzechy włoskie i herbatniki umieszczamy w mikserze i mielimy na drobną miazgę.
Masę orzechowo-herbatnikową przekładamy na wierzch formy wyłożonej ciastem. Taka dodatkowa warstwa, ochroni przed sokiem z jabłek i dyni oraz nada dodatkowego aromatu.
Jabłka ścieramy na dużym oczku i przesmażamy na patelni, dodając łyżkę cukru i zmielone goździki.
Obraną i pozbawioną miąższu dynię kroimy na kawałki. Zalewamy kilkoma łyżkami wody i dusimy na małym ogniu na patelni z łyżką masła i cukru. Dusimy do momentu, aż dynia będzie mięka i będziemy mogli widelcem zrobić tzw. puree.
W dużej misce rozbijamy jajka i mieszamy za pomocą trzepaczki do jajek. Dodajemy śmietankę, cynamon, imbir, szczyptę soli oraz puree z dyni … i
i smażone jabłka. Dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną masę, przelewamy na zmrożone ciasto.
Ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 190 stopni C i pieczemy ok. 45 minut.
Szarlotkę koniecznie podajmy z gałką lodów waniliowych.
Komentarze