To jedno z prostszych ale bardzo sycących dań, które lubię mieć w zanadrzu – szczególnie, gdy wiem, że wszyscy spotkamy się na świątecznym spacerze, które skończy się u nas w domu. Jest bardzo aromatyczne, rozgrzewające i można je przygotować z kilku dniowym wyprzedzeniem. Trochę, jak świąteczny bigos, im częściej odgrzewany, tym jego smak zyskuje na szlachetności. Dla urozmaicenia, przepis możecie zmodyfikować o dodanie liścia laurowego, ziela angielskiego lub płatków chili. Przez długi czas wzbraniałam się przed żeberkami, ale ta wersja jest dla mnie kwintesencją wykwintnego zimowego comfort food.
Skład:
(przepis dla ok. 4-6 osób)
2,5 kg żeberek wieprzowych
2 puszki pomidorów (w sezonie ok. 1 kg dojrzałych pomidorów)
1 łyżka wędzonej papryki (najlepiej pikantnej)
4-6 łyżek oliwy z oliwek
3-4 gałązki świeżego rozmarynu (może być więcej)
1 lampka czerwonego wina wytrwanego (może być więcej)
4- 6 ząbków czosnku
sól morska i świeżo zmielony pieprz
do dekoracji: świeży rozmaryn
A oto jak to zrobić:
Żeberka kroimy na kawałki i oprószamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. W żeliwnym garnku na rozgrzanej oliwie podsmażamy cienko pokrojone plastry czosnku, dużą szczyptę pieprzu oraz 2 gałązki rozmarynu. Następnie dodajemy żeberka i obsmażamy je z obu stron na małym ogniu. Zalewamy winem i gotujemy pod przykryciem przez 10 minut. Po upływie czasu dodajemy pomidory w puszce, wędzoną paprykę i dusimy na małym ogniu przez 3 godziny. Od czasu do czasu zamieszajmy, aby mięso nie przywarło do dna. Jeżeli sos w trakcie gotowania zgęstnieje, może podlać winem. Na końcu doprawiamy solą, pieprzem i ewentualnie wędzoną papryką lub chili. Podajemy na ciepło z pieczywem na zakwasie.
komentarzy 61
Trzeba by chyba serwetke zjesc, zeby sie tym nasycic…
dodany przez Anonim @ 20 grudnia 2022 o 13:52. #
Smacznego
dodany przez Dorota @ 20 grudnia 2022 o 17:39. #
Lubię dobrze przyrządzone żeberka (i golonkę), ale nigdy ich jeszcze nie robiłam 🤭 Też się wzbraniam. Ale ten przepis wygląda na prosty, więc może w końcu podejmę tę rękawicę… 🙈
Pozdrowienia!
dodany przez coczytacdzieciom.pl @ 20 grudnia 2022 o 17:26. #
Jedzenie mięsa jest już passe. Nie wspierajmy dręczenia bezbronnych istot.
dodany przez Aska @ 20 grudnia 2022 o 17:53. #
niestety ewolucja od człowieka wszystkożernego do weganina może trochę potrwać i tego czasu nie liczy się na miesiące ale dziesiątki jak nie setki lat. Przejście od weganina do mięsożercy trwała kilka milionów lat. Jeden posiłek mięsny w tygodniu podczas tej ewolucji jest dopuszczalny.
dodany przez Kaśka @ 21 grudnia 2022 o 12:50. #
Bycie wege jest już passe! Do ludzi powoli dociera, że dla gawiedzi będą insekty, a dla bogatych i uprzywilejowanych pyszne żeberka.
dodany przez Iwi @ 21 grudnia 2022 o 14:19. #
nie mow innym co mja robic. Ludzie od zarania wiekow jedli jedza i beda jesc mieso
dodany przez zzz @ 21 grudnia 2022 o 22:05. #
Tam gdzie zaczyna się cierpienie i ból innej bezbronnej istoty powinien kończyć się wolny wybór. I to w imię czego? Zachcianek podniebienia. Wstyd.
dodany przez Aska @ 22 grudnia 2022 o 17:20. #
Ludzie muszą jesc mięso. BO TYLKO TAK DOSTARCZAMY AMINOKWASY EGZOGENNE W INNY SPOSOB SIE NIE DA. Poza tym mleko sojowe, mięso weganskie jest często z roślin GMO i to nie jest zdrowe.
dodany przez Aga @ 22 grudnia 2022 o 23:13. #
Twoj komentarz jest tak samo pozbawiony sensu jakpoprzedniczki
dodany przez Patty @ 26 grudnia 2022 o 16:03. #
A słyszałaś o czymś takim jak łańcuch pokarmowy?
dodany przez Anonim @ 23 grudnia 2022 o 08:02. #
Aska- absolutnie pełna zgoda myśle,ze najwyższy czas żeby i przestać promować okrucieństwo wobec zwierząt.
dodany przez Anka @ 23 grudnia 2022 o 09:16. #
A myśli Pani, że na Grenlandii tubylcy jedzą pędy bambusa i mirabelki? Nie, polują na renifery, które dają wyżywienie całej wiosce na długie miesiące, ciepłe futra i skóry. Problemem jest masowa „produkcja” zwierząt na mięso, z tym można się zgodzić, ale cierpienie jest niestety w pewien sposób wpisane w nasze życie.
dodany przez Ola @ 23 grudnia 2022 o 15:27. #
Polska nie jest Grenlandią, wiec porównanie zbędne – inne warunki życia, inne warunki klimatyczne. Mówienie, ze cierpienie jest wpisane w nasze życie to więcej niż naiwność – to skrajna głupota. Sensem życia, sensem badań naukowych jest ograniczenie cierpienia ludzi, ale również zwierząt. Osiągnięciem nauki jest minimalizacja cierpień – przykładowo znieczulanie porodów. To, że Polki rodzą w koszmarnych warunkach – 90% bez znieczulenia, nie jest normą, tylko wyjątkiem w cywilizowanej Europie. Znieczulenie porodu to standard w Europie – w Hiszpanii 98% porodów jest znieczulanych.
dodany przez Anonim @ 27 grudnia 2022 o 18:25. #
Zwierzęta wykorzystane są również do badań naukowych nad lekami, szczepionkami, do produkcji materiałów takich jak kaszmir, wełna, jedwab, skóry do produkcji ślicznych i modnych butów, torebek, kurtek, spódnic itd.
Kosmetyki testuje się na zwierzętach. Perfumy zawierają również produkty odzwierzęce. Można by jeszcze wyliczać masę innych przykładów zastosowania produktów pochodzenia zwierzęcego. Jesteś gotowa z tego wszystkiego zrezygnować? Czy może tylko krzyczysz na mięsożerców udając, że Twoje skórzane buty nie mają z tym nic wspólnego? Oni są brutalni i bezlitośni ale Ty nie, prawda?
dodany przez Anonim @ 23 grudnia 2022 o 21:25. #
Wszystkim wielbicielkom żeberek polecam film Ziemianie.
dodany przez Agnieszka @ 20 grudnia 2022 o 19:12. #
Też polecam ten film…
dodany przez Anonim @ 20 grudnia 2022 o 21:20. #
Przeczytałam opis: „Film rysuje podobieństwa między gatunkowizmem a rasizmem, seksizmem i nie tylko.” Dziękuję, postoję.
dodany przez Gog&Magog @ 21 grudnia 2022 o 10:43. #
Film bardziej znany pod tytułem”Mieszkańcy Ziemi”. Polecam przeczytać recenzję i obejrzeć dokument. Jak dasz radę…
https://www.filmweb.pl/film/Mieszka%C5%84cy+Ziemi-2005-182434
dodany przez Anonim @ 21 grudnia 2022 o 21:45. #
Bardzo dobry, wstrząsający.
dodany przez Aska @ 22 grudnia 2022 o 17:21. #
Przepis super. Ale mam pytanie z innej beczki: czy Gosia jeszcze kiedyś napisze na blogu?
dodany przez Ania @ 20 grudnia 2022 o 21:11. #
Brakuje Ci tu reklam? :P
dodany przez Elaine Benes @ 21 grudnia 2022 o 06:39. #
Uważam, że proponowanie potraw z mięsa jest już nie na miejscu przy dostępie do informacji na temat przemysłowej hodowli zwierząt i jej wpływu na planetę. A jestem przekonana, że nie funkcjonuje Pani w błogiej nieświadomości lub w beztroskim wyparciu. Zachęcam czytelniczki bloga do pogłębienia wiedzy m.in. na stronach fundacji Otwarte klatki. Takie jest moje zdanie i pozwoliłam je sobie wyrazić. Pozdrawiam i życzę zdrowych i spokojnych Świąt.
dodany przez Ana @ 20 grudnia 2022 o 21:38. #
Uważam, że nie na miejscu jest pouczanie co kto ma jeść. Każdy je to co lubi i chce.
dodany przez Anonim @ 21 grudnia 2022 o 20:45. #
Jest jeszcze etyczna strona jedzenia tego co się lubi. Wegetarianizm, a jeszcze lepiej weganizm nie jest modą (tak jak była moda na ograniczanie glutenu), tylko wyborem etycznym. Więc te żeberka to ciało zamordowanego zwierzęcia. Taka jest prawda. I w imię etyki można się ich wyrzec. Ja bardzo lubiłam np salami, tuńczyka i łososia. Od ponad 20 lat nie jem, bo nie udaję że mięsko rośnie na drzewie.
dodany przez karmela @ 22 grudnia 2022 o 00:33. #
Mam również nadzieję, że nie nosi Pani butów, torebek ani pasków ze skóry.
dodany przez Gosia @ 23 grudnia 2022 o 14:41. #
Nie noszę! Nie używam kosmetyków, chemii testowanych na zwierzętach. W tej chwili na rynku jest masa opcji wege.
dodany przez Anonim @ 25 grudnia 2022 o 21:38. #
Jeśli to do mnie, to nie noszę. Ani pasków, ani torebek, ani butów. Używam też wegańskich kosmetyków.
dodany przez karmela @ 25 grudnia 2022 o 22:55. #
Nikt tu nie poucza a przedstawia swoje zdanie. Nie można mówić, że to nie na miejscu jak się pokazuje, lepszą, według swojej wiedzy, opcję zdrowego jedzenia, życia itp. Nie zaglądaj mi do talerza. Nie wtrącaj się jak wychowuję dzieci. Mogę je tłuc codziennie i to Moja sprawa. O to chodzi,??
dodany przez Anonim @ 25 grudnia 2022 o 21:44. #
nie chcesz nie jedz i nie mow innym co maja jesc. Ja kocham mieso i bede je jesc. Nie na miejscu jest Twoj komentarz. Czy Tobie ktos mowi co masz jesc i zaglada do talerza????
dodany przez ola @ 21 grudnia 2022 o 22:07. #
Będę trwać przy swoim. Jedzenie mięsa jest nieetyczne. Oczywiście, że Ci nie zabronie jeść mięsa. Jest mi po prostu bardzo smutno, że ludzie wciąż to robią mimo, że w naszych warunkach mają inne opcje do wyboru.
dodany przez karmela @ 22 grudnia 2022 o 18:35. #
NIkt nikomu nie mówi co ma robić. Jednak dobrze jest skonfrontować się z prawdą, która jest taka, że Twoje żeberka na obiad oznaczają, że przykładasz rękę do torturowania i zabijania zwierząt oraz pchasz nas wszystkich w kierunku katastrofy klimatycznej. Więc, jak widać, trochę to jednak jest moja sprawa. A, że MLE to promuje, pisząc jednocześnie w co drugim poście o świadomym i ekologicznym podejściu do życia, to już w ogóle tego nie rozumiem.
dodany przez Anna @ 23 grudnia 2022 o 00:32. #
Nie na miejscu jest pouczanie kogoś wszystkowiedzącym tonem. Niestety, ale dieta wegańska ma swoje duże minusy. Warto poczytać nie tylko na stronach opiewających weganizm. Poza tym to właśnie spożywanie mięsa wyniosło nas na wyższy poziom ewolucyjny. Spożywanie wysokokalorycznego mięsa pozwoliło czlowiekowi oderwać się od wiecznego zbierania pokarmu i zajęcie się również innymi sprawami, dzięki którym nastąpił rozwój.
Poza tym niech Zosia podaje takie przepisy, na jakie ma ochotę. Ona nie namawia do jedzenia mięsa trzy razy dziennie. Jeśli każdy jadłby o połowę mniej mięsa, to konsumpcja tegoż na całym świecie
spadłaby o połowę, co już by wystarczyło, by chronić planetę. Ekstermizm nigdy nie jest dobrym rozwiązaniem.
dodany przez Iwi @ 22 grudnia 2022 o 07:24. #
Jak widać ten „wyższy poziom ewolucyjny” doprowadził nas na skraj katastrofy klimatycznej. Fajnie by było gdyby ten „wyższy poziom ewolucyjny” oznaczał posługiwanie się rozumem, a więc podejmowanie decyzji, które nie pchają nas dalej w kierunku zagłady, a dzisiaj tym właśnie jest spożywanie mięsa.
dodany przez Anna @ 23 grudnia 2022 o 00:24. #
a skąd wiesz, że to mięso jest z przemysłowej hodowli?
dodany przez Iwona @ 22 grudnia 2022 o 15:10. #
Brawo, podpisuję się
dodany przez Aska @ 22 grudnia 2022 o 17:22. #
Ludzie, już Wam całkiem odbija!!! Każdy je co lubi, nikt nikomu do talerza nie zagląda Jeżeli się nie podoba to po cholerę wchodzisz na blog i komentujesz? To takie, tamto siakie, mięso bleee… Najlepiej siedzieć w szklanej bańce – nic nie robić i nie jeść 🤦♀️
dodany przez Sylwia @ 23 grudnia 2022 o 21:42. #
Też polecam ten film
dodany przez Aska @ 20 grudnia 2022 o 21:55. #
Super delicious recipe!
Miki x
https://www.littletasteofbeauty.com/
dodany przez miki @ 21 grudnia 2022 o 00:46. #
Miki, you’re a bot, aren’t you? 🤪
dodany przez Zołza @ 22 grudnia 2022 o 22:47. #
Już nie pamiętam kiedy i gdzie ostatni raz widziałam przepis na żeberka 🤔 chociaż raz coś innego niż bataty cieciorka i cukinia 😄
dodany przez Daga @ 21 grudnia 2022 o 08:40. #
Osoby empatyczne i myślące nie muszą oglądać filmu, żeby wiedzieć, że człowiek to najokrutniejsza kreatura. Tradycja i konsumpcjonizm oraz chęć posiadania KASY zawsze będzie prowadzić na tej planecie do okrucieństwa wobec zwierząt. Czyńcie sobie ziemię poddana….. wspaniały biblijny cytat….
dodany przez Aga @ 21 grudnia 2022 o 12:50. #
Dokładnie !
dodany przez Mourry @ 21 grudnia 2022 o 20:57. #
Jak sobie Zosiu radzisz przygotowując dania mięsne, samej nie jedząc mięsa. Ja mam z tym olbrzymi problem. No nie ma mocnych, muszę spróbować 🙁
dodany przez Monika @ 21 grudnia 2022 o 17:36. #
Moniko, skąd wiesz, ze Zosia nie jada mięsa? Jeszcze niedawno pałaszowała idealne kotlety schabowe.
dodany przez Anonim @ 22 grudnia 2022 o 07:58. #
Pychotka!
dodany przez Kasia @ 22 grudnia 2022 o 12:48. #
Ja też nie jadam mięsa już z 10 lat z powodów etycznych…. Jednak nie będę nikogo pouczać, bo to nie na miejscu. Każdy ma swój wybór.
A co do Zosi przepisów to można znaleźć też jarskie. Jest ich całkiem sporo i nieraz robiłam z jej polecenia dania.
dodany przez Ania @ 22 grudnia 2022 o 18:17. #
To tak jakby powiedzieć: nie będę nikogo pouczać, że ma nie mordować, gwałcić, krzywdzić, bo to nie na miejscu. Sprzeciw wobec zła jest zawsze na miejscu. Jest obowiązkiem, szczególnie jeśli dotyczy słabszych!
dodany przez Aska @ 22 grudnia 2022 o 20:00. #
Kasiu, Zosiu, macie przecież wiedzę o tym, czym jest hodowla zwierząt dla środowiska i dla ich samych. Nikt przy zdrowych zmysłach w dzisiejszych czasach nie je i nie promuje jedzenia mięsa. To jest podcinanie gałęzi na której się siedzi.
dodany przez Anna @ 23 grudnia 2022 o 00:40. #
Nie wierzę… lubię mięso i będę je jadła pomimo Twoich kąśliwych uwag. Nie pouczaj mnie jak mam żyć. Mięso jest zdrowe i nawet Ty tego nie możesz negować. Żyj sobie swoim świecie pseudo fasolek i ekologicznych humusòw. Pewno lubisz avovado i masz gdzieś co jego uprawy robią że środowiskiem. Może napisz że tak zwane rolnictwo truje nas przez nawozy i pestycydy. No ale to jest ok…
Hipokryzja.
Nie cierpię postaw typu ja wiem lepiej i powiem ci jak masz żyć bo ja wiem lepiej.
Człowiek jadł mięso od zawsze i nie widzę powodu aby to zmieniać.
Tak zwani i roślinożercy mają straszną tendencję do wyciskania innych swoich racji – to już jest ekoterroryzm, jakąś fobia która się powinno leczyć.
dodany przez Joanna @ 27 grudnia 2022 o 10:32. #
Joanno, nie rozumiesz podstawowych zależności. Przemysł mięsny jest największym zatruwaczem środowiska i atmosfery.
Przykładowo ponad 300 litrów czystego metanu dziennie może wyprodukować pojedyncza krowa podczas trawienia pokarmów roślinnych.
Kwestia nadmiernego spożycia mięsa, a taka sytuacja jest w Polsce, ma wymiar o wiele szerszy niż tylko brak empatii wobec zwierząt.
Już dziś rok rocznie umiera 50 tys. Polaków z powodu zatrucia atmosfery. Chyba nie chcesz zostawić swoim dzieciom i wnukom świata nie do przeżycia?
dodany przez Anonim @ 27 grudnia 2022 o 17:20. #
„Hipokryzja.
Nie cierpię postaw typu ja wiem lepiej i powiem ci jak masz żyć bo ja wiem lepiej.
Człowiek jadł mięso od zawsze i nie widzę powodu aby to zmieniać.
Tak zwani i roślinożercy mają straszną tendencję do wyciskania innych swoich racji – to już jest ekoterroryzm, jakąś fobia która się powinno leczyć”
Kto tu jest hipokrytą i twierdzi, że wie lepiej?
Przedstaw mi badania antropologiczne, które udowadniają Twoją tezę, że człowiek zawsze jadł mięso. Oraz opracowania naukowe twierdzące, że dieta oparta na mięsie jest zdrowa.
I jeśli uważasz, że każdy wegetarianin czy weganin jako podstawowy produkt spożywczy uważa awokado, to powielasz jakieś dziwne stereotypy. Abstrahując od faktu, że zagadką dla mnie pozostanie, dlaczego uważasz je za substytut białka zwierzęcego.
Najzdrowsza i najlepsza dla klimatu jest dieta złożona z sezonowych, lokalnych produktów. Powie Ci to zarówno lekarz, jak i dietetyk czy ekoaktywista.
Jeśli chcesz doedukować się w kwestii odżywiania, to chętnie służę źródłami.
dodany przez Anonim @ 27 grudnia 2022 o 17:55. #
I tak mnie nie przekona to o czy piszesz. Nie życzę sobie jedynie najazdu tzw. wegan czy wegetarian z ich filozofią że mięso jest złe. Nie jest i setki książek i artykułów to potwierdza.
Jedzcie sobie te wasze roślinki – może dlatego takie z was zrzędy. Ja wolę schabowego.
dodany przez Joanna @ 27 grudnia 2022 o 19:57. #
Nie ma zamiaru ciebie przekonywać Joanno. Zacietrzewionych mięsożerców i tak się nie przekona. Jedynie dla zdrowia można jeść zdecydowanie mniej mięsa niż 76,5 kg na osobę rocznie – tyle mięsa zjada statystyczny Polak z niemowlakami włącznie.
Brak zrozumienia uwarunkowań środowiskowych jest postawą aspołeczną.
dodany przez Anonim @ 27 grudnia 2022 o 20:51. #
Zosia stworzyła e-booka o zasadach nakrywania do stołu, a sama w święta nakrywa dla gości na wytłamszonym obrusie? Na nic iglaste dekoracje, gdy kładzione są na niewyprasowanych obrusie.
Aby zareklamować żeliwny garnek nie potrzebne sa żeberka, ani żadne inne mięso. Swoja drogą – żeberka w święta tez dziwią. Święta to jedyna okazja w roku, aby zjeść wykwintne potrawy z bardziej szlachetnych smakowo produktów – tylko przykładowo – zupę z borowików, dziczyznę, bo jest właśnie sezon, a dla wegetarian podać risotto z karczochów etc.
dodany przez Anonim @ 23 grudnia 2022 o 12:04. #
O rany ile tu hejtu!!! ze porcja za mala, ze sie nie najesz, ze mieso a nie vege danie, ze zupa za slona….no ludzie zloci! Nie podoba sie to znajdzcie inne zrodlo inspiracji kulinarnych! Ja za zeberkami jakos nie przepadam ale przepis dobry i bardzo prosty, a zdjecia pierwsza klasa. Pozdrawiam serdecznie!
dodany przez Aleksandra @ 23 grudnia 2022 o 15:21. #
Aleksandro, nie rozumiesz zasad funkcjonowania bloga i instagrama. Blog żyje i zarabia dzięki czytelniczkom, więc nie namawiaj Aleksandro, aby czytelniczki znalazly inne źródło inspiracji.
Krytyka nie jest bejtem. Po to jest funkcja komentowania, aby oceniać. Oceny czytelniczek służą rozwojowi bloga i są źródłem inspiracji dla autorek.
dodany przez Anonim @ 25 grudnia 2022 o 21:52. #
No nie rozumiem, faktycznie.
dodany przez Aleksandra @ 13 stycznia 2023 o 15:50. #
Polecam zapoznać się z deklaracją dublińską.
dodany przez Gog&Magog @ 28 grudnia 2022 o 14:27. #
Ludzie muszą jesc mięso. BO TYLKO TAK DOSTARCZAMY AMINOKWASY EGZOGENNE W INNY SPOSOB SIE NIE DA. Poza tym mleko sojowe, mięso weganskie jest często z roślin GMO i to nie jest zdrowe.
metalorgie
metalorgie
metalorgie
dodany przez xxx @ 29 grudnia 2022 o 06:12. #
Witaj Kasiu,
Podaj proszę nazwę marki i model złotego kinkiety nad obrazem :)
Pozdrawiam serdecznie,
Ania
dodany przez Ania @ 31 grudnia 2022 o 15:34. #