Skład:
garść swieżego młodego szpinaku (typy baby)/rukola/sałata lodowa
kilka plasterków czerwonej papryki
2 jajka
2-3 plastry wędzonego boczku
prażone pestki ze słonecznika (opcjonalnie)
sos
1-2 łyżki oliwy z oliwek
kilka kropel cytryny
sól i pieprz
½ łyżki miodu
A oto jak to zrobić:
1. Listki szpinaku lub dowolnej sałaty myjemy, suszymy i kładziemy na półmisku. Paprykę kroimy w podłużne kawałki, pestki słonecznika prażymy.
2. Na patelni oddzielnie smażymy jajka sadzone oraz plasterki boczku. Gotowe jajko sadzone ostrożnie przekładamy na liście szpinaku. Składniki sosu mieszamy i skrapiamy nim sałatę. Przed podaniem możemy posypać gorącymi, prażonymi pestkami ze słonecznika. Idealnie pasuje pieczywo czosnkowe i świeży sok pomarańczowy :-)
Na pozostałe przepisy zapraszam na www.makecookingeasier.pl
Komentarze