Dzisiaj chciałabym podzielić się z Wami przepisem na Wielkanocny mazurek, który z pewnością Was zachwyci – mowa tu o mazurku pistacjowym z białą czekoladą. To połączenie dwóch wyjątkowych składników, które razem tworzą niezwykłą niezwykły smak. Obiecuję, że przygotowanie go nie zajmie Wam wiele czasu.
Skład:
(forma o średnicy 23/26/29 cm lub prostokąt 15 cm x 29 cm)
kruche ciasto:
150 g mąki pszennej
25 g cukru pudru (może być zwykły)
125 g schłodzonego masła pokrojonego w kostkę
1 łyżka wody (opcjonalnie)
masa: 250 g sera mascarpone
3 łyżki pasty pistacjowej
150 – 200 g białej czekolady
2 łyżki śmietanki 30%
do podania:
posiekane pistacje i biała czekolada
A oto jak to zrobić:
1. Do szerokiej miski lub na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy pokrojone na kawałki schłodzone masło, cukier i łyżkę wody (opcjonalnie). Zdecydowanym ruchem zagniatamy ciasto, wykładamy nim natłuszczoną formę do pieczenia, wierzch ciasta nakłuwamy widelcem i odkładamy na 30 minut do zamrażalnika. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Ciasto wyjmujemy z zamrażalnika. Pieczemy ok. 20 – 25 minut, aż ciasto uzyska złoty kolor. Wyjmujemy i studzimy na kratce.
2. W rondelku podgrzewamy śmietankę i dodajemy białą czekoladę. Mieszamy, aż masa się rozpuści i studzimy. Do ostudzonej czekolady dodajemy mascarpone i pastę pistacjową. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Krem przekładamy na kruchy spód i dekorujemy posiekanymi pistacjami i białą czekoladą.
komentarze 22
Troche denerwuje mnie to, ze teraz w prawie kazdym przepisie jest mascarpone, awokado albo oliwa z oliwek…
dodany przez Anonim @ 24 marca 2024 o 16:20. #
Lol nie masz wiekszych problemow
dodany przez Olga @ 29 marca 2024 o 12:55. #
Zosiu, czy na zdjęciach światło pada tak naturalnie czy to efekt jakiegoś programu do obróbki zdjęć?
dodany przez Wielka Fatra @ 24 marca 2024 o 16:33. #
Wygląda smakowicie! Jaką pastę pistacjową polecasz?
dodany przez Kasia @ 24 marca 2024 o 16:59. #
Brzmi smakowicie!
dodany przez Ewelina @ 24 marca 2024 o 18:53. #
Czy to już blog kulinarny? :-(
dodany przez Magda @ 24 marca 2024 o 20:50. #
Czy do kruchego ciasta nie dajemy jajek?
dodany przez Basia @ 24 marca 2024 o 22:20. #
Nie :)
dodany przez Katarzyna @ 25 marca 2024 o 09:50. #
Jaką pastę pistacjową polecasz?
dodany przez aga @ 25 marca 2024 o 08:15. #
Liczysz że Zośka Ci odpowie?
dodany przez Anonim @ 25 marca 2024 o 12:36. #
Spytaj Zosię na jej blogu :)Tam zawsze odpisuje :) Tu nigdy :) dlatego o tym ostatnio pisałam :) a nawiedzona małoletnia naiwna fanka Kasi mnie zaatakowała :)
dodany przez Donata @ 27 marca 2024 o 11:15. #
Zosia użyła pasty z http://www.grizly.pl – udostępniała to na swoim Instagramie ☺️
dodany przez Alicja @ 28 marca 2024 o 11:12. #
Czy można prosić o nazwę pasty użytej w przepisie?
Estetycznie, bosa kucharka w wymiętolonym fartuchu nie przemawia do mnie, zakładam że miało być „naturalnie” i „lifestylowo” ale nie widzę efektu WOW! Aksamitne pantofle typu „friulane” komponowały by się tu idealnie i dałyby efekt domowego szyku…
dodany przez Mania @ 25 marca 2024 o 12:18. #
Może Zofia pozuje na wiejską kobietę. Takie a’la Stulecie Winnych…
dodany przez Anonim @ 27 marca 2024 o 16:18. #
Przyszlam poczytac i popatrzec, jak zwykle smakowicie to wszystko wyglada, ale w tym roku mazurka zamowilam 😄 pozdrawiam serdecznie autorki i czytelniczki bloga.
dodany przez Ewa @ 26 marca 2024 o 07:01. #
Taki mazurek na pewno jest przepyszny. Kocham pistacje
dodany przez Anna Matuszek @ 26 marca 2024 o 11:59. #
😫
dodany przez Anonim @ 26 marca 2024 o 20:31. #
Zero przyzwoitości.
dodany przez Małgorzata @ 26 marca 2024 o 20:35. #
Pyszne, musze w tym roku zrobic takin na swieta.Ciekawe czy mi wyjdzie tak ladnie jak na zdjeciach😂
dodany przez Eva @ 27 marca 2024 o 08:05. #
A ja nie rozumiem fenomenu białej czekolady… Puste kalorie, cukier, mdły smak… Szkoda, że Zosi przepisy częściej zawierają białą czekoladę niż klasyczną, gorzką…
Ale nie zmienia to faktu, że zdjęcia i ciasto są bardzo apetyczne! 😍
dodany przez Katarzyna @ 27 marca 2024 o 17:16. #
This seems super delicious!!
Miki x
https://www.littletasteofbeauty.com/
dodany przez miki @ 27 marca 2024 o 18:01. #
Wygląda obłędnie <3
Zapisuje do zrobienia :)
dodany przez Natalia @ 23 lipca 2024 o 15:04. #