Skład:
spód ciasta i kruszonka:
150 g masła
300 g mąki
20 g cukru
1 łyżka wody
masa twarogowa:
ok. 450 g twarogu
220 ml kwaśnej śmietany 12 %
200 g jogurtu naturalnego
4 jajka
1/2 szklanki cukru
ok. 400 g świeżych truskawek
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1. Aby przygotować kruchy spód: w szerokiem naczyniu łączymy mąkę z masłem i cukrem. Zagniatamy ciasto. Jeśli jest zbyt suche dodajemy łyżkę wody. Z powstałego ciasta ucinamy 1/4 i schładzamy w zamrażalniku, na parę minut. Pozostałym ciastem wykładamy natłuszczoną formę do pieczenia i przelewamy masę twarogową. Dodajemy truskawki (patrz na zdjęciu), a na wierzch ścieramy na dużym oczku zmrożone ciasto, przeznaczone na kruszonkę. Ciasto pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach C przez godzinę. Po upieczeniu studzimy, a następnie schładzamy w lodówce na min. 2 godziny.
2. Aby zrobić masę kremową: w szerokim naczyniu ucieramy twaróg, śmietanę, jogurt, cukier oraz esencję waniliową. Gdy masa nabierze gładkiej konsystencji, dodajemy jajka i łączymy do połączenia się składników.
komentarze 34
A na wierzchu co jest ?
dodany przez Joanna @ 13 czerwca 2024 o 13:35. #
Przeczytałam jeszcze raz. Ok
dodany przez Joanna @ 13 czerwca 2024 o 16:27. #
Przeczytaj jeszcze raz. A potem jeszcze raz aż do skutku. Wszystko jest napisane w tekście.
dodany przez Anonim @ 13 czerwca 2024 o 22:28. #
Kruszonka jest.
dodany przez Ewa @ 14 czerwca 2024 o 01:25. #
Kruszonka
dodany przez Ilona @ 14 czerwca 2024 o 05:38. #
starta 1/4 ciasta.
dodany przez Tez Joanna @ 14 czerwca 2024 o 11:34. #
A zauważyłyście dziewczyny, że przepisy Zosi pojawiają się bardzo szybciutko za postami, które mają niepochlebne komentarze?
Gdy tylko przeczytałam kilka pierwszych komentarzy pod 'stylizacjami’ pomyślałam, ocho, zaraz wjedzie przepis Zosi na cokolwiek i tadaaam mamy serniczek z truskawkami.
To nie pierwszy raz kiedy posty te dodawane są dosłownie chwilę po postach, które nie przypadają czytelniczkom do gustu. Te, które są ok i wywołują zachwyty, ukojenia i inne takie wiszą, wiszą i wiszą…
Heh 🙂🙃
dodany przez Kasia @ 13 czerwca 2024 o 15:02. #
Oj święta słowa :)
A ten wpis o tych paskach
Co Tuskowej przeszkadza, że zwykły Kowalksi może nosić paski i są już pasę, ale juz nie długo bo przecież dziura bezodrzutowa rośnie jak zawsze za PO :) hahah i Kowalski nic nie dostanie bo mysi ją spłacać a TUSKOWIE nagrody będą dostawać HAHAHAH
dodany przez Anonim @ 14 czerwca 2024 o 14:57. #
Mogla Pani milczeć a pisząc te dyrdymały ,rozwiała Pani wszelkie wątpliwości .🤣
dodany przez Julia @ 14 czerwca 2024 o 21:50. #
Naucz się pisać bo to jest jakiś bełkot ….
dodany przez Anonim @ 15 czerwca 2024 o 06:21. #
Piękne zdjęcia. Myślę, że Kasia dzięki Zosi zyskała bardzo duże wyczucie smaku w stylu. Można powiedzieć, że Zosia ją tego nauczyła.
dodany przez Skakanka czyli Opp @ 13 czerwca 2024 o 17:21. #
Nie bądź taka ironiczna. „Styl” Zosi to czyste odtwórstwo z instagrama.
dodany przez Anonim @ 14 czerwca 2024 o 12:43. #
Chyba żartujesz. Wszystkie zdjęcia Zosi są takie same.
Natchnione przelewanie ciasta do foremki.
Układanie truskawek z uniesieniem.
Pochylona Zofia w zamyśleniu rozgniata kruszonkę między palcami. Och, ach! Co za uważność, bliskość natury, taka zwyczajna, a taka niezwykła.
Zbliżenie na dłonie trzymające talerzyk. Every. F.@##$. Time.
dodany przez mika @ 14 czerwca 2024 o 17:38. #
Genialny komentarz 😀.
dodany przez Anonim @ 14 czerwca 2024 o 21:23. #
Przeczytalam
,,uniesieniem pchylona Zofia w zamyśleniu rozgniata kruszonkę między palcami jako jedno zdanie👌
Ten komentarz to jak odwolanie do
,,Pana Tadeusza,,Mickiewicza,😁
TYlLKO Litwy i Wilna BRAK🥳
dodany przez Aga @ 15 czerwca 2024 o 22:49. #
Coś w tym jest faktycznie, komentarz celny, acz lekko złośliwy :). Co to za słówko rozpoczynające się od f….?
dodany przez Magdalena @ 16 czerwca 2024 o 12:52. #
FATAMORGANA czyli
zjawisko optyczne, powstające nawet w kuchni
u Zofiii i polegające na złudnym ukazywaniu się wielokrotnych, zmieniających się obrazów🥳
dodany przez Aga @ 17 czerwca 2024 o 07:01. #
Genialne. Lepiej bym tego nie ujęła 🫢😂😂😂
dodany przez Kinga @ 16 czerwca 2024 o 15:25. #
Zgadzam się, komentarz trafia w samo sedno. Szczególnie widać to na IG Zosi, to wdzięczenie się do zdjęć, celebrowanie prostych czynności, ochy i achy obserwatorów…I coraz więcej reklam, a to butów, ubrań, kosmetyków, biżuterii…
dodany przez Anonim @ 16 czerwca 2024 o 21:14. #
Już myślałam, że tylko ja mam takie wrażenie, a tu tyle głosów potwierdzających.
Zośka koszmarnie się mizdrzy i ustawia do obiektywu – zawsze wygląda nienaturalnie. A przepisy to głównie ten sam schemat – gluten, tłuszcz, cukier. Jak wyżej. Uzależnienie cukrowe pełną gębą.
dodany przez Anonim @ 17 czerwca 2024 o 17:45. #
Bzdury wypisujesz. Kasia – nawet jak zmalpowała od Mimi Thorisson kuchenkę Lacanche – to miała ją na długo przed Zosią. Jeśli kotoś się czegoś od kogoś nauczył – to Zosia od Kasi.
dodany przez Anonim @ 22 czerwca 2024 o 22:52. #
I te jajka tak jemy bez gotowania/pieczenia? Na surowo?
dodany przez Anonim @ 13 czerwca 2024 o 18:26. #
Przeczytaj przepis jeszcze raz i nie zadawaj pytań z kosmosu.
dodany przez Anonim @ 14 czerwca 2024 o 12:42. #
Tak na surowo 🤣 a najlepiej nauczyć się czytać
dodany przez Anonim @ 14 czerwca 2024 o 12:42. #
Przecież ten sernik się piecze…
dodany przez Anonim @ 14 czerwca 2024 o 15:17. #
W tiramisu i w koglu-moglu (na przyklad) też jemy jajka na surowo, bez gotowania/pieczenia.
dodany przez Agnieszka @ 14 czerwca 2024 o 18:16. #
Dlaczego na surowo?
W przepisie jest informacja gdzie je dodajemy, kiedy, jak długo pieczemy i w jakiej temperaturze 🙂
dodany przez Ania @ 14 czerwca 2024 o 19:25. #
Wygląda pysznie 😊
dodany przez Agata @ 13 czerwca 2024 o 22:38. #
Jaka jest średnica tortownicy i rodzaj twarogu? Mielony z wiaderka?
dodany przez Marta @ 14 czerwca 2024 o 11:09. #
Twaróg polecam „MÓJ ULUBIONY” z Wielunia
dodany przez Ania @ 14 czerwca 2024 o 19:27. #
A ja dwa razy skusiłam się na zrobienie ciasta z przepisu Zosi i każde było niesmaczne.
Dajcie znać czy wyszedł Wam ten sernik i czy warto dać mu szansę 🤪
dodany przez Kasia @ 14 czerwca 2024 o 13:39. #
W tym przepisie jest za dużo płynów patrzcie: dodaj ser, śmietanę, jogurt i cukier.
Najprawde? Po co tyle tego?
Widać że się nie upiekło.
Najlepsze sernik to taki, w którym ( jeśli go pieczecie) ser jest tłusty i mocno zwarty.
Te z wiaderek takie bielutkie i płynne to tylko dodać żelatyne i do schłodzenia.
Do sernika lepiej nie dawać owoców jagodowych, bo mają dużo wody i się nie upieką tylko dżem się zrobi.
dodany przez Anonim @ 15 czerwca 2024 o 12:05. #
Dlaczego nie ma informacji o średnicy formy?
dodany przez Anonim @ 19 czerwca 2024 o 19:05. #
Wygląda obłędnie!
Przepis zapisany, do wykonania przy najbliższej okazji :)
dodany przez Natalia @ 4 września 2024 o 15:20. #