Skład:
50 g kaszy kuskus
1 mała cukinia
1 mała czerwona papryka
kilka pomidorów koktajlowych/dużych
1/2 puszki ciecierzycy
1 łyżeczka suszonego oregano
1/2 puszki zielonego groszku (opcjonalnie)
garść świeżej pietruszki
2-3 ząbki czosnku
brokuły
oliwa z oliwek
jogurt grecki lub serek mascarpone
A oto jak to zrobić:
1. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni C. Wszystkie warzywa kroimy wg uznania-cukinię i paprykę w paski, pomidory w ćwiartki. Z brokułów pozostawiamy jedynie tzw. różyczki. Czosnek obieramy i wyciskamy. Wszystkie warzywa umieszczamy w żaroodpornym naczyniu, skrapiamy oliwą z oliwek, dodajemy wyciśnięty czosnek. Przyprawiamy solą, pieprzem i suszonym oregano. Umieszczamy w rozgrzanym piekarniku na 10-12 minut (lub do momentu, aż się zarumienią)
2. Kaszę kuskus zalewamy wrzącą. Warzywa wyjmujemy z piekarnika i łączymy z jogurtem greckim. Na koniec mieszamy warzywa z kuskusem, ciecierzycą, zielonym groszkiem i świeżą pietruszką.
Komentarz: Przygotowując ten przepis, wypróbowałam również wersję z serem Ricotta lub Mascarpone i również polecam.
Na więcej przepisów zapraszam na www.makecookingeasier.pl
Komentarze