Skład:

50 g kaszy kuskus

1 mała cukinia

1 mała czerwona papryka

kilka pomidorów koktajlowych/dużych

1/2 puszki ciecierzycy

1 łyżeczka suszonego oregano

1/2 puszki zielonego groszku (opcjonalnie)

garść świeżej pietruszki

2-3 ząbki czosnku

brokuły

oliwa z oliwek

jogurt grecki lub serek mascarpone

A oto jak to zrobić:

1. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni C. Wszystkie warzywa kroimy wg uznania-cukinię i paprykę w paski, pomidory w ćwiartki.  Z brokułów pozostawiamy jedynie tzw. różyczki. Czosnek obieramy i wyciskamy. Wszystkie warzywa umieszczamy w żaroodpornym naczyniu, skrapiamy oliwą z oliwek, dodajemy wyciśnięty czosnek. Przyprawiamy solą, pieprzem i suszonym oregano. Umieszczamy w rozgrzanym piekarniku na 10-12 minut  (lub do momentu, aż się zarumienią)

2. Kaszę kuskus zalewamy wrzącą. Warzywa wyjmujemy z piekarnika i łączymy z jogurtem greckim. Na koniec mieszamy warzywa z kuskusem, ciecierzycą, zielonym groszkiem i świeżą pietruszką.

 

Komentarz: Przygotowując ten przepis, wypróbowałam również wersję z serem Ricotta lub Mascarpone i również polecam.

Na więcej przepisów zapraszam na www.makecookingeasier.pl