Cykl przepisów dla Studentów rozpoczynam wyjątkowo łatwym i nieskomplikowanym przepisem na Frittatę. Tak naprawdę to od nas samych zależy, jakie składniki chcemy w niej umieścić. Ja tylko mogę ze swojego doświadczenia zasugerować, że im więcej świeżych ziół tym lepiej. A zatem pamiętajmy o kolendrze, koperku, majeranku, oregano, rozmarynie, szałwi czy tymianku. O tej porze roku są już wszędzie dostępne!
Na czas sesji lub innych wytężonych zajęć, przepis ten idealnie się sprawdza. Poniżej podałam również kilka innych propozycji na składniki, które możemy w tym przepisie wykorzystać.
Skład:
6 dużych jajek
2 pomidory
garść szpinaku typu baby
2-3 plasterki sera żółtego
2-3 plasterki szynki
szczypiorek
świeże zioła: listki bazyli / tymianku
papryka chili do smaku
sól i pieprz
A oto jak to zrobić:
1. Listki szpinaku dokładnie myjemy i parzymy wrzątkiem. Na średnim ogniu rozgrzewamy patelnię z oliwą. Podsmażamy cebulkę dymkę a następnie dodajemy liście szpinaku. Całość smażymy ok. 2 minuty. Odstawiamy z ognia.
2. W dużej misce ubijamy jajka z szczyptą soli i pieprzu. Dorzucamy wszystkie zioła na które mamy ochotę, a na końcu przekładamy smażony szpinak z cebulką dymką. Mieszamy.
3. Ponownie rozgrzewamy patelnię z oliwą, dodajemy kawałki pomidorów, szynki, sera a na końcu wlewamy naszą całą masę jajeczną. Wygładzamy powierzchnię, od czasu do czasu potrząsając patelnią. Smażymy na małym ogniu ok. 6-8 minut, aż masa będzie ścięta. Po 5 min. możemy przykryć patelnię pokrywką.
Komentarz: Przed podaniem możemy posypać świeżym parmezanem.
Inne pomysły na składniki, które możemy wykorzystać,:
Podsmażone ziemniaki, które np. zostały z wczorajszego obiadu
Kawałki parówek np. ze śniadania
Zielony groszek
Kawałki bakłażana jak to lubi ?
Często polecana przeze mnie cukinia :)
Kawałki czerwonej lub białej cebuli
Kawałki porów
Brokuły
Dużo czosnku
Papryka
Kukurydza z puszki
Po więcej przepisów zapraszam na www.makecookingeasier.pl
Komentarze