Nie codziennie mam ochotę na słodkie śniadanie… Ale gdy już przyjdzie ta pora, a do osiedlowego sklepiku daleko, przypominam sobie właśnie wtedy o tym przepisie. Jeśli nie mam pod ręką dwudniowej chałki, to i tak zawsze znajdę jeszcze starsze kawałki białego pieczywa. Przynajmniej raz w miesiącu zacznijcie dzień takim śniadaniem – dobry humor gwarantowany!
Skład:
2 duże kawałki białego pieczywa / chałki
1 jajko
1 łyżeczka cukru wanilinowego
1/2 szklanki mleka
cukier puder
1-2 łyżki masła/ oleju
borówki amerykańskie / truskawki
A oto jak to zrobić:
1. W szerokim naczyniu rozbijamy jajko. Mieszamy z cukrem wanilinowym dodając mleko. Powstanie nam gładka jajeczna konsystencja. Zamaczamy nasze kromki chleba w jajecznej masie z jednej i z drugiej strony.
2. Łyżkę masła łączymy z kilkoma kroplami oleju i rozgrzewamy na patelni. Nasoczone kromki kładziemy na rozgrzanej patelni i smażymy, aż się zarumienią. Na końcu obtaczamy w cukrze pudrze. Podajemy na ciepło z owocami.
Komentarz: Placuszki smakują również rewelacyjnie z odrobiną śmietany, nie mówiąc już o dodatku Nutelli!
W szerokim naczyniu rozbijamy jajko. Mieszamy z cukrem wanilinowym dodając mleko.
Powstanie nam gładka jajeczna konsystencja.
Zamaczamy nasze kromki chleba w jajecznej masie z jednej i z drugiej strony.
Nasoczone kromki kładziemy na rozgrzanej patelni i smażymy, aż się zarumienią. Na końcu obtaczamy w cukrze pudrze.
Podajemy na ciepło z owocami.
Komentarze