Skład:
1 opakowanie śledzi korzennych
1 jabłko (Szara Reneta)
2-3 płaty anchois
3-4 ugotowane ziemniaki
1 duża czerwona cebula
3-4 jajka na twardo
sos: mały jogurt grecki + 1 łyżka musztardy+ 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu ziołowego + sól morska
pietruszka do posypania
A oto jak to zrobić:
1. Śledzie dokładnie płuczemy (możemy wcześniej moczyć w wodzie przez 2 godziny) i kroimy w cienkie plastry. Anchois wyjmujemy z zalewy i kroimy na drobniutkie kawałeczki, podobnie jabłko. Ugotowane ziemniaki kroimy w kostkę, a cebulę siekamy. Ugotowane jajka kroimy na ćwiartki. Wszystkie składniki sosu łączymy i mieszamy.
3. Pokrojone produkty mieszamy z sosem w dużej salaterce. Przed podaniem całość przekładamy do wigilijnej zastawy.
Na pozostałe świąteczne przepisy zapraszam na Makecookingeasier.pl
Komentarze