* * *
Na pomysł tego ciasta wpadłam niechcący. Któregoś wieczoru, kiedy nasza córka przygotowywała swoje wypieki do szkolnego kiermaszu, wpatrzona ukradkiem w nią, poszukiwałam nowych receptur. Pomiędzy wertowaniem swoich zapisków, spoglądałam z dumą, jak skrupulatnie odmierza porcje mąki przewidzianej do ciasta marchewkowego. Mamuś, wszyscy w domu je lubimy – może w szkole, też je polubią. Z takim przekonaniem zaangażowała się w szkolny kiermasz, który był inicjatywą dzieci w intencji pomocy przyjezdnym dzieciom z Ukrainy. Kwesta się udała, a efekt przekroczył najśmielsze oczekiwania dzieci (podejrzewam, że szkolnej kadry, również). A niezawodne marchewkowe zniknęło w try miga. To proste i łatwe ciasto, które lubimy piec, dlatego pomyślałam, czemu nie spróbować upiec je z tartym jabłkiem? Myślę, że pokochacie je, tak jak my. Zapachem przypomina szarlotkę, ale formą jest mu bliżej chlebka bananowego. Do świąt jest jeszcze trochę czas, ale zawsze można już zacząć myśleć o słodkościach (przy okazji chętnie przypomnę kilka faworytów z poprzednich lat: wielkanocna babka czekoladowa z pomarańczami, ulubiona tarta cytrynowa, , sernik z białą czekoladą).
Skład:
(forma – tradycyjna keksówka)
400 g mąki pszennej
4 jajka
250 g cukru (opcjonalnie, można zmniejszyć)
4-5 jabłek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 szklanka oleju roślinnego
1 czubata łyżka cynamonu
duszone jabłka na wierzchu:
1 duże jabłko
1 łyżka brązowego cukru
1 łyżeczka mielonego imbiru
1 gałązka tymianku
krem na wierzchu
100 g masła
80 g cukru pudru
1-2 łyżki soku z cytryny
1 opakowanie serka typu Philadelphia, ok. 150 g
A oto jak to zrobić:
1. W szerokiej misce ubijamy jajka z cukrem na puszystą masę (zajmie to ok. 8-10 minut). Gdy masa będzie napowietrzona, dodajemy po kolei: mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą, starte na dużych oczkach jabłka, cynamon i olej. Całość dokładnie mieszamy do połączenia się składników i przelewamy do natłuszczonej formy. Pieczenia w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach C przez 60 minut. Jeżeli po upływie wyznaczonego czasu, ciasto w środku nadal jest lekko surowe, to przykryjmy wierzch ciasta papierem do pieczenia i pozostawiamy jeszcze 6-8 minut w piekarniku. Upieczone ciasto studzimy, a następnie nakładamy krem oraz duszone jabłka.
2. Aby zrobić krem: masło ubijamy z cukrem pudrem na gładką masę, następnie dodajemy sok z cytryny i serek śmietankowy. Mieszamy, aż powstanie gładka masa. Krem schładzamy w lodówce, min. 1 godzinę.
3. Aby zrobić duszone jabłka: jabłko obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozpuszczamy cukier – gdy stanie się płynny dodajemy pokrojone owoce, imbir oraz tymianek. Całość dusimy parę minut – możemy dodać ulubiony alkohol, dla podkręcenia smaku.
komentarze 24
Wszystko piękne, zdjęcia, wnętrza (bardzo amerykańskie) i przepis:)
dodany przez Marta @ 5 kwietnia 2022 o 11:28. #
Zosiu wyglada smakowicie i tak już świątecznie 😘👍
dodany przez BeataF @ 5 kwietnia 2022 o 12:52. #
Proponuję z obierek i ogryzek po obranych jabłkach zrobić ocet jabłkowy. Zdrowy i smaczny dodatek np.do herbaty. Pozdrawiam i zabieram się do wypieków, bo marchewkowiec wygląda na mega smaczne ciasto i godne zaprezentowania szerszemu gronu na wielkanocnym stole 🥕🥕🥕🐰🐇🐥🐣🥚🥚🥚
dodany przez Agata @ 5 kwietnia 2022 o 14:11. #
podasz, proszę, przepis?
dodany przez Ania @ 6 kwietnia 2022 o 14:50. #
Nic nowego, tzw przysmak wiewiórki. Pozdrawiam
dodany przez Jola @ 5 kwietnia 2022 o 18:38. #
Jola = wiewiórka 🧐
dodany przez Anna @ 5 kwietnia 2022 o 22:54. #
chodzi o ciasto „wiewiórka”. faktycznie-przepis podobny tylko bez orzechów.
dodany przez mimi @ 6 kwietnia 2022 o 06:49. #
Jak miło widzieć Zosię😍😊 ciasto wygląda smacznie i zapewne takie jest. Muszę powiedzieć, ze Twoje ciasta to pewniaki. Pozdrawiam serdecznie z zachodniopomorskiego ☕ 🙂 🌞
dodany przez CappuccinoPL @ 5 kwietnia 2022 o 22:09. #
Ja tam widzę zakalec
dodany przez Jagoda @ 5 kwietnia 2022 o 22:32. #
Dokładnie miałam pisać to samo, że chyba jest tam sporo zakalca, co nie znaczy że ciasto nie jest pyszne 😊
dodany przez Kasia @ 6 kwietnia 2022 o 13:01. #
moim zdaniem to wina proporcji ciasta( za dużo oleju, ja mam przepis, gdzie na 300g mąki daje si e PÓŁ szkl. oleju, tu mąki niewiele więcej a oleju jeszcze raz tyle) plus zła foremka- w keksówce jest to ciasto wysoko wlane, na blaszce by się rozłożyło ciensza warstwą)
dodany przez mimi @ 6 kwietnia 2022 o 14:40. #
Bardzo apetyczny przepis. Ciekawa i inspirująca propozycja na świąteczne wypieki. Na pewno wypróbuję. Dziękuję za pomysł :)
dodany przez Ewelina @ 5 kwietnia 2022 o 23:15. #
Oj no to chyba już wiem, co będę robić w weekend :D PS uwielbiam tu do Ciebie zaglądać, bo nastrój zdjęć jest niesamowity. Nie wiem jak to robisz, ale z każdego wpisu bije spokój i ciepło :D
dodany przez Pani-Ka @ 5 kwietnia 2022 o 23:53. #
Dwa zdjecia jablek w misce, jedno z ogryzkami i obierkami na pierwszym planie oraz kolejne z brudnym mikserem. Reszta to powtorzenia w kolko praktycznie tych samych ujec… Serio, post nie potrzebuje 12 zdjec zeby go sztucznie wydluzyc. Wystarcza 3, ale ladne i konkretne…
dodany przez Agata @ 6 kwietnia 2022 o 05:14. #
czy mozna zastapic jablko np. gruszka? na jablka jestem uczulona. moze ktos probowal i wyszlo? pozdrawiam Olga
dodany przez Olga @ 6 kwietnia 2022 o 09:09. #
Spróbuj, będziesz wiedziała, jak nie wyjdzie, nic nie stracisz 🤷♀️
dodany przez Magda @ 6 kwietnia 2022 o 14:23. #
na bank będzie pyszne
dodany przez Ania @ 6 kwietnia 2022 o 14:50. #
This recipes seems super delicious. it boosts 10x the classic apple cake recipe!
Miki x
https://www.littletasteofbeauty.com/
dodany przez miki @ 6 kwietnia 2022 o 10:53. #
W”intencji pomocy przyjezdnym dzieciom z Ukrainy”?! Przyjezdnym?!Przyjezdnym to można być na wakacjach w Toskanii pani Zosiu…
dodany przez Dominika @ 6 kwietnia 2022 o 13:03. #
Znów mąka pszenna? Mąka pszenna pod względem właściwości odżywczych, jest podobna do cukru, dodatkowo zawiera gluten.
Regularne spożywanie mąki pszennej może wywoływać cukrzycę, otyłość, niedożywienie i inne problemy zdrowotne.
dodany przez Anonim @ 6 kwietnia 2022 o 14:37. #
Mam super patent na maksymalne ścieranie jabłek:) Jeśli przed obraniem najpierw wydrążymy ogonki i gniazda nasienne (a potem zaczniemy ścieranie od tych miejsc), z ogryzka zostanie nam tylko „kosteczka” z gniazdem nasiennym:) Polecam:) A przepis wypróbuję!
dodany przez Antyweszka @ 6 kwietnia 2022 o 22:59. #
ooo, do tej pory robiłam tylko chlebek bananowy i go uwielbiam, z innymi owocami nie próbowałam. A soczyste jabłka nie sprawią, że będzie ciasto będzie mokre lub pojawi się zakalec?
dodany przez Zuza @ 8 kwietnia 2022 o 10:48. #
ZAKALEC! Kurczę, który to już? Dziewczyny robicie ciasta pokażcie uczciwie PRZEKROJ ciasta. Zróbcie go kilka razy i nie podawajcie przepisów na zakalce …Same ładne zdjęcia to chyba za mało?
dodany przez Karola @ 18 kwietnia 2022 o 16:29. #
Cześć, okazuje się, że Apple bread sprawdza się doskonale nie tylko na wielkanoc, ale także na inne święta. U nas za oknem już bialutko, a w domu pachnie jabłkowym ciastem. Cudowny, kojący nastrój. Dziękuję za przepis oraz ogromną dawkę inspiracji, która płynie z Twojego bloga!
dodany przez Agnieszka @ 29 listopada 2023 o 09:41. #