* * *
To chyba jeden z najbardziej przydatnych deserów na najbliższe miesiące. Kruche ciasto, krem i obfita garść owoców! Dotychczas do większości tart dodawałam mieszankę serka mascarpone z rozpuszczoną białą czekoladą. Tym razem polecam kruche tartaletki z lekko zmodyfikowanym przeze mnie crème pâtissière. Zazwyczaj dopiero w ostatniej chwili nakładałam owoce na warstwę kremu – przy tej wersji, dekoracje owoców możemy zacząć na kilka godzin przed podaniem. Ten wspaniały i dość mało pracochłonny deser to doskonały pomysł na umilenie najbliższych wolnych dni. Co powiecie zatem na kruchą tartę, koc i dobrą książkę? Gdzieś z dala od miastowego gwaru – najlepiej na trawie? Idealnym dopełnieniem letniej, słodkiej przekąski są orzeźwiające, pełne owocowych smaków napoje Frappuccino. Do tej propozycji owoców na tartaletkach, polecam wybrać wersję jogurtową o smaku malin i jeżyn.
Skład:
(przepis na tartę o średnicy 28 cm lub ok. 5 sztuk o średnicy 4 cm)
ciasto:
150 g mąki
30 g cukru
125 g pokrojonego w kostkę masła (najlepiej schłodzone)
1 łyżka wody (opcjonalnie)
krem:
4 żółtka
1 laska wanilii
500 ml mleka 3,2%
100 g cukru
3 łyżki mąki kukurydzianej
do dekoracji: świeże maliny + garść pistacji
cukier puder do posypania
A oto jak to zrobić:
1. Do szerokiej miski (albo na stolnicę) przesiewamy mąkę, dodajemy pokrojone na kawałki masło, cukier i skrapiamy łyżką wody (opcjonalnie). Zdecydowanym ruchem zagniatamy ciasto i odkładamy na 30 minut do zamrażalnika. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C.
2. Ciasto wyjmujemy z zamrażalnika i wykładamy nim natłuszczone foremki. Wierzch ciasta nakłuwamy widelcem. Pieczemy ok. 20-25 minut, aż ciasto uzyska złoty kolor.
3. Mleko podgrzewamy w garnku z rozciętą na pół wanilią. W oddzielnej misce ubijamy żółtka z cukrem na puszystą masę. Dodajemy mąkę kukurydzianą i dalej ubijamy. Do puszystej masy, stale mieszając przelewamy połowę ciepłego mleka. Mieszamy i przelewamy całość do reszty mleka pozostałej w garnku. Na małym ogniu masę mieszamy przez 8-10 minut, aż zgęstnieje. Tak powstaly krem przekładamy na kruche spody ciasta, a na kremie rozkładamy świeże maliny. Posypujemy pokruszonymi pistacjami i cukrem pudrem.
* * *
This is probably one of the most useful desserts for the upcoming months. Pastry, cream and a large handful of fruit! So far, I have been adding a mixture of mascarpone with melted white chocolate to most of my tarts. This time I recommend crispy tartlets with my slightly modified crème pâtissière. I usually wait till the very last moment to add the fruit onto the layer of cream – in this version, you can start decorating with fruit a few hours before serving. This amazing and relatively easy dessert is the ideal idea to make the next few free days a bit more special. How would you like a crispy tart, a blanket and a good book? Somewhere far away from the bustling city – preferably on grass? Full of fruit flavor Frappuccino’s perfectly complement this light and sweet snack. I suggest getting the raspberry and blackberry yoghurt flavored one to go with these tartlets.
Ingredients:
(a recipe for a tart with a diameter of 28 cm or approx. 5 pieces with a diameter of 4 cm)
the shortcrust pastry:
150 g flour
30 g sugar
125 g diced butter (preferably chilled)
1 tablespoon of water (optional)
cream:
4 egg yolks
1 vanilla pod
500 ml of 3.2% milk
100 g sugar
3 tablespoons cornstarch
to decorate: Fresh raspberries +a handful of pistachios
powdered sugar for sprinkling
Here's how to do it:
1. Sif the flour into a wide bowl (or onto a pastry board), add the cubes of butter, sugar and sprinkle on a spoon of water (optional). Firmly knead the dough and put aside for 30 minutes into the freezer. Preheat oven to 180 degrees C.
2. Remove the dough from the freezer and spread it onto greased molds. Puncture the pastry with a fork. Bake for approx. 20-25 minutes, until the dough turns a golden color.
3. Warm up the milk in a pot with a vanilla pod cut in half. In a separate bowl, beat the egg yolks with sugar until fluffy. Add the cornstarch and continue to whip. Pour in the warm milk, while stirring constantly. Mix and pour the mixture into the remaining milk in the saucepan. Stir the mixture for 8-10 minutes on low heat, until it thickens. Spread the finished cream onto the shortcrust pastry bottoms and add the fresh raspberries. Sprinkle with crushed pistachios and powdered sugar.
27 komentarzy
Jak zwykle przepiękne zdjęcia:)
http://www.kosmetycznieimodnie.blogspot.com
dodany przez Marta @ 6 czerwca 2015 o 13:01. #
pysznie – poproszę takie jeśli można w taki upał chęci brak na pieczenie –Look in June.
pozdrawiam w gorącą sobotę.
dodany przez Katarzyna @ 6 czerwca 2015 o 15:19. #
Marta to prawda!
te zdjęcia są tak apetyczne, że z chęcią bym zjadła :)
co do babeczek – uwielbiam je!
bardzo dobre podają również w Grycanie <3
____________________________
fashion, fashion, fashion – blog
http://www.justynapolska.blogspot.com
dodany przez JUSTYNA @ 6 czerwca 2015 o 16:40. #
bardzo smacznie wygladaja, musze wyprobowac ten przepis
http://meganlike.blogspot.com
dodany przez http://meganlike.blogspot.com @ 6 czerwca 2015 o 23:45. #
Ale schrupalabym sobie taka tarteletke! Fajnie ze do takich przygotowan mozna zaangazowac tez dzieci! Uwielbiam Twoje wpisy, jestes moja wielka inspiracja!
dodany przez anita @ 6 czerwca 2015 o 13:31. #
Mmm pychota :)
http://cocktaildressnews.blogspot.com
dodany przez Aleks @ 6 czerwca 2015 o 14:03. #
zjadłabym :)
dodany przez Malinowe Ciasteczka @ 6 czerwca 2015 o 14:23. #
Maliny i piwonie! <3
dodany przez ELFIE @ 6 czerwca 2015 o 15:00. #
pychotka :) Pozdrawiam :)
dodany przez Madziaa @ 6 czerwca 2015 o 15:11. #
Zosiu czy Ty w ogole zrobilas cos co nie smakowalo?Piekne zdjecia i smaczne babeczki!zapraszam do mnie na analize kolejnego ukladu mieszkania.
http://szalenstwa-panny-matki.blogspot.com
dodany przez Panna Matka @ 6 czerwca 2015 o 15:19. #
Wygląda jak koszyczek z czerwonymi kwiatami i zielonymi listkami – poezja wyglądu :-)
Pozdrawiam i zapraszam:
http://allegro.pl/jeansowe-ogrodniczki-spodenki-damskie-r-s-i5408004314.html
dodany przez just_ins @ 6 czerwca 2015 o 16:41. #
Nie mogę się doczekać sezonu malinowego :) Babeczki super, robiłam dziś bardzo podobne, tylko z truskawkami i na troszkę innym cieście :)
Pozdrawiam i zapraszam na http://domnaobcasach.com
dodany przez Agnieszka, Dom na obcasach @ 6 czerwca 2015 o 18:34. #
Deser wygląda przepysznie ! “What Katie Ate Weekend” jest również i moją inspiracją ostatnio :-)
Takie pyszne i smakowite posty zamieszczacie :-) że pomyślałam sobie, że z przyjemnością przeczytałabym o miejscach, które polecacie na śniadanie w Trójmieście. Albo które kawiarnie polecacie odwiedzić? Pozdrawiam serdecznie!
dodany przez Dagmara @ 6 czerwca 2015 o 20:22. #
Ale pysznie wyglądają! Muszę się zaopatrzyć w mąkę kukurydzianą i na pewno spróbuję je zrobić, bo uwielbiam maliny w deserach! :)
Mój blog- ultradefenceless
dodany przez Oliwia @ 6 czerwca 2015 o 20:43. #
Swietne! <3
http://agnieszkafashionblog.blogspot.com/
dodany przez Anonim @ 6 czerwca 2015 o 21:32. #
oo jak apetycznie i piękne zdjęcia http://www.fitnessizycie.blogspot.com
dodany przez Monika @ 6 czerwca 2015 o 21:41. #
Pistacje i maliny-uwielbiam!!!!! :)))))
dodany przez Ania I. @ 6 czerwca 2015 o 21:43. #
Wyglądają przepysznie! Aż chce się ich spróbować!
U mnie najpiękniejsze chwile minionych kilku tygodni:
http://lapmomenty.blogspot.com/2015/06/momenty-tygodnia-albo-i-trzech-14.html
dodany przez klaudyna @ 6 czerwca 2015 o 21:54. #
Na pewno skorzystam z przepisu :)
dodany przez Karolina @ 6 czerwca 2015 o 22:19. #
Uwielbiam truskawki! Ale jeszcze bardziej uwielbiam czereśnie! Ale bardziej od czereśni kocham maliny! Smaczny deser, piękny plener!
http://www.allnnothing.com
dodany przez Joanna @ 7 czerwca 2015 o 00:22. #
Jak zwykle piekne zdjecia w sielankowym klimacie.
dodany przez Kasia w Kalifornii @ 7 czerwca 2015 o 03:31. #
Babeczki wygladaja pysznie i owocowo! Na pewno warte wyprobowania!:P
http://www.PurseFixation.com
Toast your Purse with an Outfit!
Fashion Advice, Events and More
dodany przez PurseFixation @ 7 czerwca 2015 o 16:20. #
Przepięknie ujęte smakowite babeczki :)
dodany przez Life by Ewelina @ 8 czerwca 2015 o 09:01. #
Mniam!
dodany przez Aleksandra | www.czescmnie.pl @ 8 czerwca 2015 o 11:30. #
Wyglądają pysznie, muszę koniecznie wypróbować ten przepis!
http://makelifelemko.blogspot.com/
dodany przez mila @ 8 czerwca 2015 o 20:51. #
Mniam :) Wyglądają pysznie.
dodany przez BizuteriaEmiFashion.blogspot.com @ 8 czerwca 2015 o 21:17. #
Super post,sama dodałam ten post na swojego bloga za inspirację, oczywiście bez łamania praw autorskich pozdrawiam :*
dodany przez Julita @ 10 czerwca 2015 o 16:55. #