Skład:
(przepis na 4 porcje ok. 180 ml)
100 g dobrej gorzkiej czekolady
100 g masła
2 jajka
120 g cukru pudru
2 łyżki mąki
1 płaska łyżeczka cukru wanilinowego
2 łyżeczki likieru pomarańczowego (opcjonalnie)
bita śmietana (do podania)
A oto jak to zrobić:
1. Masło z czekoladą roztapiamy w kąpieli wodnej. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do schłodzenia. W dużej misce ubijamy jajka z cukrem (pudrem i wanilinowym) na gładką masę, następnie dodajemy mąkę i mieszamy całość.
2. Ostudzoną czekoladę z masłem ostrożnie łączymy z ubitą mieszaniną jajeczną i przelewamy do uprzednio przygotowanych kokilek. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 200 stopni C przez ok. 18 minut.
Komentarze