With each year, coming up with new Christmas recipes becomes a greater challenge for me. I still repeat to myself that there were so many recipes and that it's more difficult to surprise you with something new. Deep inside my heart, however, I tell myself that each person has their own tastes (mostly those that we associate with our childhood) and remains faithful to them. Especially during Christmas when it's all about tradition. However, if you were searching for a slight change, I'm glad to share with you a recipe for a cheesecake today. The whole secret lies in the baking technique and… you'll see yourself!
* * *
Z każdym rokiem wymyślanie przepisów świątecznych staje się dla mnie większym wyzwaniem. Wciąż sobie powtarzam, że już tyle było i coraz trudniej jest mi Was zaskoczyć. W głębi serca jednak powtarzam sobie, że i tak każdy z nas ma swoje ulubione smaki (najczęściej te, zapamiętane z dzieciństwa) i jest im wierny. Szczególnie w święta, kiedy nakazuje nam tradycja. Gdybyście jednak poszukiwali małej odmiany, to dzisiaj z przyjemnością dzielę się przepisem na sernik. Cała tajemnica tkwi w sposobie pieczenia i … a zresztą sami zobaczcie!
Ingredients:
(baking tray with a diameter of 26-29 cm)
1 kg of curd cheese (it's best to use fat curd cheese and mix it with a blender)
250 g of mascarpone
250 g of natural yoghurt (you can use Greek yoghurt)
180 g of sugarlemon juice and lemon zest from 1 lemon
approx. 3-4-centimetre piece of fresh ginger (peeled and grated)
1 tablespoon of potato flour
5 eggs
250 g of whipping cream (36 % butterfat)
caramel topping
120 g of brown sugar
approx. 150 ml of whipping cream (36 % butterfat)
2 tablespoon of water
* * *
Skład:
(forma o średnicy 26-29 cm)
1 kg sera twarogowego (najlepiej tłusty, miksujemy blenderem)
250 g serka mascarpone
250 g jogurtu naturalnego (może być grecki)
180 g cukru
sok i otarta skórka z 1 cytryny
ok. 3-4 cm kawałek świeżego imbiru (obrany i starty na tarce)
1 łyżka mąki ziemniaczanej
5 jajek
250 ml śmietanki 36 %
polewa karmelowa
120 g brązowego cukru
ok. 150 ml śmietanki 36 %
2 łyżki wody
Directions:
1. Blend the curd cheese. Add mascarpone, yoghurt, whipping cream, sugar, lemon juice / lemon zest, grated ginger, and flour. Stir everything thoroughly. Then, add eggs and stir until all ingredients blend together (not for too long so that you avoid adding any unnecessary air to the pastry). Pour the pastry into the greased baking tray and place in the oven preheated to 160ºC (place a baking tray filled with water on the lower level). Bake the cheesecake for approx. 70 min and them turn off the oven and leave it ajar. It's important to wait until the whole cake cools down and becomes dense.
2. To prepare the caramel: in a medium-sized pot, heat up some sugar with water. Wait until the ingredients melt and add whipping cream – don't stir, just move the pot a little in each direction so that the caramel mixes evenly. Decrease the heat and leave it for 2-3 minutes until it becomes even.
3. When the cheesecake cools down, pour the ready (but not hot!) caramel topping over it. You can decorate it with dried lemon slices and fresh sprigs.
* * *
A oto jak to zrobić:
- Twaróg miksujemy blenderem, dodajemy mascarpone, jogurt, śmietankę, cukier, sok / skórkę z cytryny, tarty imbir i mąkę. Całość dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy rozbite jajka i mieszamy do połączenia się składników (nie za długo, żeby nie napowietrzyć masy). Ciasto przelewamy do natłuszczonej formy i umieszczamy w rozgrzanym piekarniku w 160 stopniach C (na niższe piętro wstawiamy blachę z wodą). Sernik pieczemy ok. 70 minut, następnie wyłączamy piekarnik i uchylamy drzwiczki. Ważne, żeby poczekać aż masa ostygnie i zrobi się zwarta.
- Aby zrobić karmel: w średnim rondlu podgrzewamy cukier z wodą, czekamy aż się rozpuści a następnie dolewamy śmietankę – nie mieszamy, jedynie poruszamy garnkiem, tak żeby masa się wymieszała. Zmniejszamy ogień i pozostawiamy przez 2-3 minuty, aż uzyskamy jednolity karmel.
- Gdy sernik wystygnie polewamy gotowym (nie gorącym!) karmelem. Możemy udekorować suszonymi plastrami cytryny i świeżymi gałązkami.
Gdy sernik wystygnie (nie wcześniej) polewamy gotowym (nie gorącym!) karmelem.
Suszone plastry cytryny lub pomarańczy i świeże gałązki nadadzą świątecznego nastroju.
35 komentarzy
Wygląda przepysznie!!
:)
dodany przez Lux Factor @ 20 listopada 2018 o 19:08. #
Wygląda super ale czy aby takie gałazki nie sa trujące ?
dodany przez Magdalena @ 20 listopada 2018 o 19:44. #
Wygląda wspaniale. Spróbuję zrobić jeszcze przed świętami. Dla mojej rodzinki może z pomarańczą zamiast cytryny:-) bo nie przypadają.
Pozdrawiam
dodany przez Magda @ 20 listopada 2018 o 19:53. #
A skad jest brazowa spodnica widoczna na zdjeciach?
dodany przez Marta @ 20 listopada 2018 o 19:57. #
Aż ślinka leci ?
dodany przez iza @ 20 listopada 2018 o 20:33. #
Sernik zapowiada się pysznie. Piękna dekoracja nadaje odswietnego wyglądu. Już czuję święta!!
Ale piękna patera!!!! Zastanawiam się gdzie można taka nabyc.?
Pozdrawiam Małgosia
dodany przez Małgosia @ 20 listopada 2018 o 20:36. #
To patera Rosenthala, kosztuje bagatela ponad 1000 zł.
dodany przez Maggie @ 21 listopada 2018 o 15:32. #
Sernik zawsze mile widziany! I zjadamy!
dodany przez Beata @ 20 listopada 2018 o 20:38. #
ser taki w kostce, nie z pudełka ( gotowy ser do serników )?
dodany przez Gosia @ 20 listopada 2018 o 20:40. #
Też się chętnie dowiem!
dodany przez Anna @ 20 listopada 2018 o 22:12. #
Ja robilam Zosi sernik cytrynowy z obu rodzajow sera, z gotowego wychodzi bardziej kremowy, ja akurat wole grudki, ale smakowo byly tak samo dobre
dodany przez LIDIA @ 23 listopada 2018 o 18:44. #
Jeśli smakuje tak jak wygląda to jestem na TAK :)
http://www.evdaily.blogspot.com
dodany przez Ewa Macherowska @ 20 listopada 2018 o 21:05. #
Piękna tortownica! (uwielbiam Białą Marię). Wszystko wygląda smakowicie, wspaniałe kadry. Pozdrawiam.
dodany przez Kasia @ 20 listopada 2018 o 21:19. #
To chyba patera; tortownica to forma do pieczenia…?
dodany przez iza @ 21 listopada 2018 o 11:27. #
Czy te gałązki są jadalne?
dodany przez Edyta @ 20 listopada 2018 o 22:46. #
Tak- o ile jesteś sarną…?
dodany przez Anonim @ 21 listopada 2018 o 15:28. #
Pokażesz jak wygląda po pokrojeniu. Zastanawiam się na najbliższą okazję, ale chce żeby ładnie się prezentował po położeniu na talerzyku.
dodany przez Anna @ 20 listopada 2018 o 22:49. #
Bez spodu?
dodany przez Anetta @ 21 listopada 2018 o 00:36. #
No właśnie, bez spodu? Czy się nie rozleci podczas krojenia?
Ale nawet jeśli to może obroni się smakiem,bo wygląda kusząco ?
dodany przez Justyna @ 21 listopada 2018 o 12:53. #
Bardzo ciekawy przepis, będę musiała go spróbować. Z moimi umiejętnościami kulinarnymi będzie ciężko ale zobaczymy, oby wyszło! :D
dodany przez Kamila @ 21 listopada 2018 o 09:45. #
ładnie wygląda, ale najładniejsze są zdjęcia i oprawa. Skąd marmurowa deska do serwowania?
dodany przez Honka @ 21 listopada 2018 o 10:13. #
z pewnością wypróbuję! serniki są najlepsze pod słońcem
dodany przez organizer do szafy @ 21 listopada 2018 o 12:30. #
Serniki pojawiają się u nas zawsze na święta. Twoja wersja prezentuje się rewelacyjnie i bardzo elegancko.
Miłego dnia.
Ela
http://www.themomentsbyela.pl
dodany przez Ela - themomentsbyela.pl @ 21 listopada 2018 o 12:30. #
hallo, ktoś nam odpowie na pytania?
dodany przez Gosia @ 21 listopada 2018 o 13:21. #
Skąd ta śliczna podstawka na wypieki ???
dodany przez [email protected] @ 22 listopada 2018 o 15:38. #
Zosiu Twoje wpisy rozwalają system. Apetycznie jak zawsze, na pewno wypróbuję ! :)
dodany przez Agata @ 23 listopada 2018 o 15:08. #
Już samo zdjęcie sernika pobudziło moje wszystkie kubki smakowe :)
Nabyłam wiejski ser i całą siatkę składników i z mocnym postanowieniem, że spróbuje odtworzyć przepis na domowym blacie zabrałam się wczoraj do pracy. Sernik wyszedł “jak ze zdjęcia” a smak dorównał wyglądowi. Dziękuje za pyszna inspirację w imieniu swoim i wszystkich domowników ;)
dodany przez Ulana @ 23 listopada 2018 o 15:58. #
Zosiu, jak to robisz ze gora sernika nie robi sie brazowa? Juz kilka razy pieklam Twoje serniki i potem musze scinac gore po to zeby polewa ladnie wygladala. Bede wdzieczna za rade!
dodany przez Lidia @ 23 listopada 2018 o 18:47. #
Gdy piszesz liste skladnikow w jezyku angielskim nie uzywaj prosze “of”.
Napisz poprostu 250g mascarpone. Sernik yum ! Ale niestety twoje przepisy po angielsku kuleja.
dodany przez Michael @ 24 listopada 2018 o 01:30. #
Zrobiłam i wyszedł dokładnie jak na zdjęciu. W smaku pyszny, delikatny. Ja robiłam z tłustego twarogu w kostkach. Pozdrawiam
dodany przez Paulina @ 24 listopada 2018 o 07:44. #
Przepis fajny ale w tej chwili stoję nad karmelem i nie chce mi się wymieszać ten rozpuszczony cukier z kremem, pozostają grudki… czemu nie można go mieszać łyżką?
dodany przez Monika @ 25 listopada 2018 o 22:00. #
z jakim kremem?
karmel robimy gotujac wodę z cukrem a na koniec dodajemy smietanę, ja daje tez troche masła i zrobiłabym ciemniejszy niz nza zdjeciach wtedy jest smaczniejszy +odrobina soli
dodany przez Marta @ 26 listopada 2018 o 13:29. #
Przepis zapisany, z pewnością pojawi się na świątecznym stole :)
dodany przez Konesso @ 27 listopada 2018 o 11:41. #
Wszelkiego rodzaju serniki stanowią moją największą słabość. Zdecydowanie przepis trafia na moją listę rzeczy do wypróbowania?
dodany przez Kasia @ 29 listopada 2018 o 09:51. #
Witam, czy sernik można polać lemon curd zamiast gorącym karmelem ?
dodany przez Dominika @ 19 grudnia 2020 o 14:44. #