Skład:
(przepis na ok. 16-18 bułeczek)
140 g cukru
600 g mąki
150 g masła
160 ml mleka
20 g świeżych drożdży
6 jajek
szczypta soli
farsz:
125 g twarogu
duża garść malin
2-3 łyżki cukru
na wierzch:
cukier do posypania
1 roztrzepane jajko do posmarowania bułeczek przed pieczeniem
A oto jak to zrobić:
1. Drożdże zasypujemy połową ilości cukru, czekamy aż powstanie płynna masa, a nastęnie zalewamy podgrzanym mlekiem. Do masy dodajemy mąkę (do momemntu aż po wymieszaniu konsystencja będzie przypominała gęstą śmietanę, czyli ok 4-5 łyżek). Naczynie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. pół godziny.
2. W średnim garnku mieszamy jajka z pozostałą ilością cukru i podgrzewamy tylko do letniej temperatury. Masło rozpuszczamy w oddzielnym garnuszku.
3. Do drożdżowego rozczynu dodajemy podgrzane jajka z cukrem, pozostałą przesianą mąkę i szczyptę soli. Ciasto zagniatamy, a na końcu dodajemy roztopione masło. Ponownie zagniatamy do momentu aż ciasto będzie sprężyste i będzie łatwo odchodziło od ręki. Do tej czynności wykorzystuję mikser z hakiem, ale naturalnie można ciasto zagniatać ręcznie, tylko trochę dłużej to potrwa (ok. 12-15 minut). Gotowe ciasto odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (aż podwoi swoją objętość).
4. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobiamy, formujemy z nich małe bułeczki i wykładamy na przygotowaną blachę z papierem do pieczenia. W bułeczkach robimy wgłębienie, nakładamy wymieszany twaróg z cukrem i dodajemy maliny. Bułeczki przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia (na ok. 25 minut). Po delikatnym wyrośnięciu, bułeczki posypujemy cukrem i delikatnie smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni C przez ok. 20 minut. Upieczone bułeczki wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na kratkę cukierniczą do ostygnięcia. Najlepiej smakują z masłem/nutellą wraz ze szklanką mleka.
Komentarz: Powyższe bułeczki piekłam również z jagodami i śliwkami. W planach mam również spróbować z czereśniami.
68 komentarzy
mmm na pewno pyszne ;)
zapraszam u mnie stylizacja za 2,00 zł
http://secondhandworldd.blogspot.com/
dodany przez Ania @ 27 czerwca 2014 o 12:28. #
a zostały mi akurat drożdże z pizzy i tak myślałam co z nich zrobić :-)
http://tohavefabulousday.blogspot.com/
http://tohavefabulousday.blogspot.com/
tylko zamiast malin dam truskawki, bo właśnie zaopatrzyłam się w 2 kg :-)
pozdrawiam MUSZKA.
dodany przez Muszka @ 27 czerwca 2014 o 13:42. #
This recipe is nearly as sweet as the little girl here :)
http://www.dressedwithsoul.com
dodany przez Rena @ 27 czerwca 2014 o 14:30. #
ja robiłam podobne bułeczki, ale z jagodami:
http://malekulinaria.pl/jagodzianki-czyli-drozdzowki-z-jagodami/
dodany przez Male Kulinaria @ 27 czerwca 2014 o 22:40. #
Też mi ślinka pociekła.
Jutro zabieram się za pieczenie!
dodany przez Mum and the city @ 27 czerwca 2014 o 21:08. #
Wyglądają pysznie!
dodany przez www.fashionable.com.pl @ 27 czerwca 2014 o 23:23. #
Wyglądają przepyszne i są o niebo lepsze o jakichkolwiek kupnych :)
do siebie zapraszam na yellow:)
http://nieperfekcyjnakasia.blogspot.com/
dodany przez Kasia http://nieperfekcyjnakasia.blogspot.com/ @ 27 czerwca 2014 o 12:36. #
Ty to zawsze mi apetytu narobisz <3 wygląda przepysznie !!!:))
Zapraszam do mnie na post jak potem spalić kalorie po takim pysznym jedzonku <3 http://www.llealicious.blogspot.com
dodany przez Llealicious @ 27 czerwca 2014 o 12:39. #
Twoja córcia jest urocza ;) o przepisach to nie ma się nawet co rozpisywać!
dodany przez Weronika @ 27 czerwca 2014 o 12:46. #
Niestety nie wiem jak smakują, ale wyglądają przeapetycznie! :)
dodany przez Natalia @ 27 czerwca 2014 o 12:48. #
apetycznie wygladaja ja proponuje mufinki z nutella zapraszam do mnie po przepis
dodany przez mjbutik.pl/blog/ @ 27 czerwca 2014 o 12:53. #
YAm YAm. Ale bym sobie zjadła na śniadanko :)
http://joannok.blogspot.de/
dodany przez JOK @ 27 czerwca 2014 o 12:54. #
MMM chyba już wiem co zrobię pysznego w weekend :)
http://allegro.pl/listing/user/listing.php?us_id=7639940
dodany przez http://allegro.pl/sliczna-sukienka-stradivarius-tusk-rozm-l-i4371163624.html @ 27 czerwca 2014 o 12:55. #
W końcu jakiś porządny nie koniecznie łatwy przepis.
O i nawet z jajkami i masłem a to nie często na tym blogu:)
Pysznie się zrobiło:)
dodany przez ufo @ 27 czerwca 2014 o 13:12. #
przez te wasze przepisy to dostaje ślinotoku;) pychotka
http://mamasaidbecool.blogspot.com/
dodany przez be cool @ 27 czerwca 2014 o 13:18. #
Ten wpis fajny byłby wczoraj. Dziś stał się tylko kolejnym zapychaczem. Kasiu czytelniczki czekają na coś więcej!
dodany przez Patrycja @ 27 czerwca 2014 o 13:30. #
Wyglądają apetycznie :-) Osobiście wolałabym, aby maliny znalazły się w środku jako nadzienie.
dodany przez Cat&Cat @ 27 czerwca 2014 o 13:37. #
W końcu przepis Zosi na tym blogu. :) a już myślałam, że przestałaś dla niego pisać.
dodany przez Rachel @ 27 czerwca 2014 o 13:43. #
Aptetycznie to wygląda. Jak tylko skończy się sesje muszę wreszcie skorzystać z któregoś z Twoich przepisów.
PS. Świetnie wygląda Hania w tej sukience, sama bym taką chętnie założyła.
dodany przez p @ 27 czerwca 2014 o 14:06. #
Wygladaja pieknie! Moze warto by bylo podac rowniez ilosc drozdzy suchych gdyz mysle ze sa popularniejsze i bardziej dostepne w sklepach.
http://www.pursefixation.com
Toast your Purse with an Outfit!
Fashion Advice blog by Renata
dodany przez Renfashionista @ 27 czerwca 2014 o 14:22. #
Ale przepysznie wyglądają, aż mi się jeść zachciało :)
http://luxury-lips.blogspot.com/
dodany przez Klaudia @ 27 czerwca 2014 o 15:27. #
mmmmmmmmmmmmmmmmmm pyszota,ale bym taka zjadla :D
http://www.stopmymoments.blogspot.com
dodany przez Anonim @ 27 czerwca 2014 o 15:54. #
Zosiu, a Czy mogłabyś podać również sposób wykonania z drożdżami suchymi?
Pozdrawiam
dodany przez Martyna @ 27 czerwca 2014 o 16:27. #
Drożdże świeże 20g = 7g drożdży suchych (1 saszetka) i nie robi się rozczynu, więc pomijasz etap pierwszy.
dodany przez jenna @ 27 czerwca 2014 o 21:01. #
więc do czego dodaje się podgrzane jajka z cukrem?
Gdyby trudność polegała na pominięciu pierwszego kroku i przeczytaniu na opakowaniu ekwiwalentu wagowego to na prawdę nie zadawałabym tego pytania.
dodany przez Martyna @ 27 czerwca 2014 o 23:11. #
Do mąki z suchymi drożdżami, cukrem i solą, na litość…
dodany przez jenna @ 28 czerwca 2014 o 08:08. #
Hania ma piękną sukienkę :)
A bułeczki wyglądają bardzo apetycznie.
Jutro się za nie zabiorę!
dodany przez Olga @ 27 czerwca 2014 o 17:17. #
PS. chętnie zamieniłabym się z Hanią miejscami! ;)
dodany przez Olga @ 27 czerwca 2014 o 17:18. #
Na blogu cisza bo dziś Kasia bierze ślub :)
dodany przez Agata @ 27 czerwca 2014 o 17:30. #
Zapachniało…
Ja dziś walczę z rabarbarem:). A dla dzieci Pirat w rysunku pana Lutczyna.
dodany przez http://myslownicelife.blogspot.com @ 27 czerwca 2014 o 17:33. #
Naprawdę smacznie wyglądają. I na pewno są smaczne. To nie ulega wątpliwości : )
http://www.katsuumi.pl
http://www.katsuumi.pl
dodany przez Katsuumi @ 27 czerwca 2014 o 17:59. #
Śliczne zdjęcia!
Mi się marzą bułki z jagodami mojej Babci <3
http://ewakuchennie.blogspot.com/
dodany przez Ewa Kuchennie @ 27 czerwca 2014 o 18:26. #
Dzidzi smakuje :)
dodany przez mags @ 27 czerwca 2014 o 19:00. #
wyglądają wspaniale, aczkolwiek nie ukrywam – nie podjąłbym się ich stworzenia ;) powodzenia dla tych odważniejszych!
dodany przez trzym @ 27 czerwca 2014 o 19:39. #
Pysznie:)
dodany przez http://allegro.pl/listing/user/listing.php?us_id=9185666 @ 27 czerwca 2014 o 20:08. #
wyglądają przepysznie!
szkoda że ja na diecie… ale kiedyś wypróbuję na pewno!
Pozdrowienia
Patrycja http://enjoy-life-project.blogspot.com/
dodany przez Enjoy Life Project @ 27 czerwca 2014 o 20:22. #
Ale pysznie wyglądają! Chyba spróbuję takie zrobić w weekend :)
dodany przez Marika @ 27 czerwca 2014 o 20:52. #
Garsc malin na 16 buleczek? Az strach zapytac kto ma tak wielka garsc ;)
dodany przez Pade @ 27 czerwca 2014 o 21:11. #
wyglądają pysznie, jutro próbujemy:)
http://francaisdesaffaires360.blogspot.com/
dodany przez Kasia @ 27 czerwca 2014 o 21:17. #
o, moja córeczka ma taką samą sukienkę! Właśnie dzisiaj w niej paradowała – na zakończenie zerówki, i potem już cały dzień:)
dodany przez vintage-mania @ 27 czerwca 2014 o 21:30. #
Zresztą, jak pisałam w ostatnim poście, obie lubimy paski:)
dodany przez vintage-mania @ 27 czerwca 2014 o 21:31. #
pysznie wygladaja! musze zrobic na weekend. dzieki za pomysl. wspaniala Dzidzia:)
dodany przez AGA @ 27 czerwca 2014 o 21:41. #
no nareszcie moje smaki twarog i maliny- cos czemu sie nie opre, w niedziele wyprobuje przepis:)
dodany przez Kaś @ 27 czerwca 2014 o 21:41. #
wszystko fajnie,ale jak doszłam do fragmentu “wyrobić ciasto”,to zapał mi opadł. nienawidzę takich skomplikowanych przepisów,gdzie tyle to trwa i tyle się trzeba namachać,zdecydowanie jestem leniem,który chciałby tylko podosypywać,pomieszać i czekać na rezultaty :D mogę się zatem tylko popatrzeć na cudne zdjęcia i pomarzyć,że ktoś kiedyś poda mi takie do łóżka na śniadanie :D
dodany przez ola @ 27 czerwca 2014 o 21:49. #
Sobota się zbliża i już wiem co zjem ! :D
dodany przez madameblossom @ 27 czerwca 2014 o 22:14. #
Mmmm, z twarogiem, to rozumiem :) a jaka piękna modelka :P
http://thisismydesign-blog.blogspot.com/
dodany przez Asia @ 27 czerwca 2014 o 22:32. #
Zosiu, widziałam ten przepis na Twoim blogu i od razu zrobiłam te bułeczki – użyłam naturalnego twarogu (dokładnie tego http://freedelikatesy.pl/twarog_poltlusty_bio_100g_nowak_dostawa_do_sklepu_wtorek.html) i wyszły boskie :) Przepis wylądował nawet w przepiśniku mojej mamy, a to już nie byle co! :)
Pozdrawiam!
dodany przez Kasia @ 27 czerwca 2014 o 22:40. #
same smaczności :)
dodany przez Malwina @ 27 czerwca 2014 o 23:14. #
skąd pochodzi ten piękny talerz?:)
dodany przez Anonim @ 28 czerwca 2014 o 00:29. #
Takie bułeczki muszą być pyszne!
dodany przez Agata @ 28 czerwca 2014 o 00:45. #
Wezcie sie za diety, a nie, drogie panie.
http://milexblog.blogspot.co.uk
dodany przez [email protected] @ 28 czerwca 2014 o 03:19. #
Nie kazdy potrzebuje diety jak ty. :)
dodany przez Rachel @ 28 czerwca 2014 o 09:25. #
Buleczki wygladaj bajecznie. Dzis zamierzam je zrobic. Uwielbiam maliny. :)
dodany przez Rachel @ 28 czerwca 2014 o 09:27. #
Czy do twarogu dodałaś jeszcze coś np mleko by byl mokry? Czy to zwykły twaróg w kostce np półtłusty bo tu wygląda na “mokry” a ser w kostce zazwyczaj jest suchy???
dodany przez ewcia @ 28 czerwca 2014 o 09:46. #
Mmm wyglądają niesamowicie <33 *-*
dodany przez Antonina @ 28 czerwca 2014 o 14:51. #
wyglądają wyśmienicie!
zapraszam do mnie na pyszne drożdżówki cynamonowe!
http://dobrakuchniamamy.blogspot.com/2013/10/drozdzowki-cynamonowe.html
pozdrawiam
dodany przez henia @ 28 czerwca 2014 o 18:31. #
Wyglądają przepysznie!
dodany przez Marta @ 29 czerwca 2014 o 11:57. #
Właśnie robię te drożdżówki. Mam nadzieję, że będą smakowały mojemu czteroletniemu synkowi :-)
dodany przez Weronika @ 29 czerwca 2014 o 12:52. #
Bułeczki wyszły mi z zakalcem?
Co zrobiłam źle? :(
Pomocy !
dodany przez Ola @ 29 czerwca 2014 o 19:07. #
Hmmm zrobiłam dzisiaj wersję z czerwonymi porzeczkami :) Smakowite :)
dodany przez Kasia @ 29 czerwca 2014 o 21:50. #
aż mi ślinka cieknie! ;P piękne zdjęcia! :D
http://www.annie97x.blogspot.com
dodany przez Anna @ 30 czerwca 2014 o 08:52. #
ładnie wyglądają te bułeczki, ale polecam ten blog, jeśli lubicie gotować lub lubicie czytać:
http://klasykawkuchni.blogspot.com/
dodany przez Magda @ 30 czerwca 2014 o 12:23. #
Nie wiem jak smakują, ale wyglądają wspaniale! Deser wprost z babcinej kuchni…
dodany przez Mona Elisa @ 30 czerwca 2014 o 14:02. #
zrobilam, wyszly pycha, dzieki raz jeszcze:)
dodany przez AGA @ 30 czerwca 2014 o 16:43. #
Na rodzinne, niedzielne popołudnie… ;)
dodany przez Oligatorka @ 30 czerwca 2014 o 20:22. #
Skąd ta drewniana tacka, podkładka ?
dodany przez Magdalena @ 6 lipca 2014 o 08:42. #
zrobilam wg podanego przepisu (jedyna zmiana to taka, ze uzylam maki orkiszowej) – i wyszly pulchne i przepyszne! nie mam zbyt duzego doswiadczenia w pieczeniu, wiec tym wieksza radosc :-) przepis dosc czasochlonny (pochlonal pol niedzieli), ale to na pewno kwiestia (braku) wprawy i doswiadczenia. pozdrawiam, M.
dodany przez M. @ 13 lipca 2014 o 19:46. #
Wszędzie gdzie są maliny to lubię takie dania, maliny i truskawki zawsze pycha.
dodany przez Kasandra @ 17 lipca 2014 o 09:43. #