W całym domu pachnie cynamomen. Gdzie się nie obejrzę dynia. Krem z dyni, pierogi z dyni teraz przyszedł czas na ciastka. Gdybym wiedziała, że ich przygotowanie zajmuje mi chwilę to już dawno bym się nimi przed Wami pochwaliła. Na szczęście udało mi się wypracować odpowiednie proporcje składników, więc kto ma ochotę niech się częstuję. Najlepsze na gorąco, prosto z piekarnika! Zastanawiam się nawet, czy nie piec ich w tym roku zamiast pierników?!
Skład:
1 szklanka brązowego cukru
1 szklanka puree z dyni*
1 jajko
1/4 szklanki oleju roślinnego
2 szklanki mąki
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
czekoladowe kropelki do pieczenia (biała czekolada) 200 g
* Aby przyrządzić puree z dyni, kawałek świeżej dyni umieszczam w rozgrzanym piekarniku do 200 stopni C i piekę ok. 12-15 minut. Wyjmuję, czekam aż ostygnie i miksuję blenderem na gładką masę.
A oto jak to zrobić:
1. W jednym naczyniu łączymy brązowy cukier, jajko, olej, przyprawy i puree z dyni. Mieszamy. Mąkę wraz z sodą przesiewamy i dodajemy do tzw. mokrych składników. Na końcu dodajemy czekoladowe kropelki i mieszamy do połączenia się składników. Za pomocą łyżki nakładamy małe porcje ciasta na przygotowaną blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasteczka pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 160 stopni C przez 10-12 minut, do uzyskania złocistego koloru. Ciasteczka najlepsze są na ciepło ze szklanką mleka!
56 komentarzy
będzie jakiś wpis o Twojej książce Zosiu?
dodany przez Aleksandra @ 3 listopada 2014 o 15:05. #
wyglądają pysznie. Też uwielbiam dynie, ale jej krojenie to maskara (-:
http://tohavefabulousday.blogspot.com/
pozdrawiam i zapraszam MUSZKA.
dodany przez MUSZKA @ 3 listopada 2014 o 15:12. #
What a wonderful other recipe for pumpkins! Now I will bake this yummy looking pieces instead to cook a pumpkin soup tonight with the pumpkin I have at home :)
http://www.dressedwithsoul.com
dodany przez Rena @ 3 listopada 2014 o 15:40. #
Dynia w domu jest, trzeba wypróbować dziś przepis;)
dodany przez Podnadruk @ 4 listopada 2014 o 07:54. #
Jej już nie mogę się doczekać twojej książki :)
Zapraszam u mnie stylizacja za 3,00 zł
http://secondhandworldd.blogspot.com
dodany przez ania @ 3 listopada 2014 o 15:17. #
super pomysł, bo ile można krem z dyni jeść…;)
dodany przez simplelove @ 3 listopada 2014 o 15:45. #
fajny przepis, musze wyprobowac
ladne dynie
http://meganlike.blogspot.com
dodany przez www.meganlike.blogspot.com @ 3 listopada 2014 o 18:35. #
Dołączam sie do pytania :D
http://dream-berry.blogspot.com
dodany przez http://dream-berry.blogspot.com @ 3 listopada 2014 o 18:45. #
Piękne zdjęcia!
dodany przez www.fashionable.com.pl @ 4 listopada 2014 o 00:28. #
Uwielbiam dynię i na pewno zrobię takie ciasteczka :) Wyglądają smakowicie :)
http://www.kateupset.pl
dodany przez KateUpset @ 4 listopada 2014 o 08:27. #
Uwielbiam potrawy z dynią :)
jesień ma swoje zalety:)
pozdrawiam:)
http://www.haydenka.blogspot.com
dodany przez Paulina @ 3 listopada 2014 o 15:08. #
smakowicie wyglądają :)
dodany przez Kasia @ 3 listopada 2014 o 15:20. #
A gdzie wpis ze zdobyczami z listopada? ;(
dodany przez Rona @ 3 listopada 2014 o 16:08. #
Pyszności!
dodany przez www.modaitakietam.blogspot.com @ 3 listopada 2014 o 16:24. #
Zosiu, gdzie mozna dostac te kulki z bialej czekolady? :)
dodany przez Dort @ 3 listopada 2014 o 16:27. #
Znowu dynia:) Ale ostatnio przekonałam się do niej:)
Pozdrawiam,
http://www.kosmetycznieimodnie.blogspot.com
dodany przez Marta @ 3 listopada 2014 o 16:59. #
Fajna propozycja na jesienna dynie! Proste i pyszne! Na pewno do wyprobowania!:-)
http://www.PurseFixation.com
Toast your Purse with an Outfit!
Fashion Advice, Events and More
dodany przez Renfashionista @ 3 listopada 2014 o 17:12. #
great post! looks amazing
http://hashtagliz.com
dodany przez Liz @ 3 listopada 2014 o 17:23. #
Mniam..koniecznie muszę spróbować…:-)
dodany przez Magdalena @ 3 listopada 2014 o 17:26. #
czy mąka może być razowa żytnia?
dodany przez simple.dancer @ 3 listopada 2014 o 17:29. #
Beautiful pictures!
♥XO♥
Jeanne
http://fashionmusingsdiary.com
dodany przez Jeanne @ 3 listopada 2014 o 17:34. #
Ciastek z dyni jeszcze nigdy nie jadłam ale ubóstwiam marchewkowe moje mamy :)
Fajnie się tak rozgrzeszyć, że niby sie je ciacho ale skoro z warzywka to trochę jednak zdrowe, prawda ;)
http://blogmocnodygresyjny.pl
dodany przez Aneta-blogmocnodygresyjny @ 3 listopada 2014 o 18:09. #
Ciekawy przepis, chyba spróbuję http://uoliuoli.blogspot.com/
dodany przez Ola @ 3 listopada 2014 o 18:17. #
Piekny przepis i piekne zdjecia :)
dodany przez Marcela @ 3 listopada 2014 o 18:58. #
Wyglądają rewelacyjnie:) W tym roku po raz pierwszy zrobiłam ciasto dyniowe i wyszło pyszne więc może i na ciasteczka się skuszę? :)
http://www.odkrywajacameryke.pl
dodany przez kashienka @ 3 listopada 2014 o 19:06. #
Brzmi smacznie! Jesienna pogoda nastraja mnie bardzo “domowo”- kubek latte z dynia lub herbata z miodem (w zaleznosci od pory dnia), koc, ksiazka i ciasteczka domowej roboty…Na pewno wyprobuje Twoj przepis w weekend!
Ana
http://www.champagnegirlsabouttown.co.uk
dodany przez Ana & Trish @ 3 listopada 2014 o 19:08. #
Ciasteczka muszą być bardzo smaczne:)
dodany przez Domi @ 3 listopada 2014 o 19:19. #
Zosiu,
Genialny przepis – wszystkie składniki uwielbiam i już się nie mogę doczekać tego smaku. Jutro piekę!
Napisz proszę czy do piekarnika wkładasz pokrojoną dynię na kawałki czy cały jeden kawałek? I gdzie można kupić takie kropelki z białej czekolady?
Będę wdzięczna za odpowiedź!
Pozdrawiam,
Twoja stała czytelniczka,
Karolina
dodany przez Karolina @ 3 listopada 2014 o 19:25. #
Wygłądają pysznie!
dodany przez http://justynapolska.blogspot.com @ 3 listopada 2014 o 20:25. #
Nie ma czegoś takiego jak biała czekolada!
dodany przez Monika @ 3 listopada 2014 o 20:45. #
Od kiedy? :)
dodany przez Dort @ 3 listopada 2014 o 21:02. #
Od zawsze. Składnikiem czekolady jest przede wszystkim kakao, miazga kakaowa. Tzw biała czekolada to wyrób chemiczny, którego głównym składnikiem jest cukier a reszta to emulgatory, serwatka w proszku i inne świństwa. Zawartość kakao jest jest śladowa lub żadna. Poczytaj sobie i dopiero wtedy zadawaj pytania.
dodany przez Monika @ 4 listopada 2014 o 13:12. #
Racja!!!!!!! Czekolada jest zdrowa (prawdziwa czekolada), a wszystko inne tylko demonizuje jej dobre działanie :)
dodany przez Ania @ 4 listopada 2014 o 16:47. #
Swietny przepis- kolejny do dyniowej kolekcji! Ja troche ‘oszalalam’ na punkcie dyniowatych…jesli lubisz kawe dyniowa ze Starbucks to zapraszam na ulepszona, domowa wersje!
http://www.allnnothing.com
dodany przez Joanna @ 3 listopada 2014 o 20:49. #
Na pewno wykorzystam ten przepis!
http://www.zyjwolniej.blogspot.com
dodany przez Żyj wolniej @ 3 listopada 2014 o 21:07. #
Cudowneee! Mam ochotę odgryźć kawałek monitora!! :) Widziałam na różnych blogach wiele ciekawych przepisów na ciastka z dyni ale chyba dopiero Twoje zdjęcia ostatecznie mnie zmotywowały :D Pozdrawiam!
dodany przez Świnka @ 3 listopada 2014 o 21:07. #
Ale cudnosci! Teraz mam ochote na dyniowa zupka a la mama :) Pozdrowienia z Wroclawia!
https://www.redchillilounge.com
dodany przez Caro @ 3 listopada 2014 o 21:16. #
Kuszą :) Ciekawe co wyjdzie z zamiany mąki, bo pszenicy nie jem.
dodany przez EmiFashion @ 3 listopada 2014 o 21:36. #
Ja też nie jem pszenicy ale to dopiero moje bezglutenowe początki więc nie bardzo wiem czym zastąpić. Jakiej mąki użyjesz?
dodany przez Gosia @ 4 listopada 2014 o 11:47. #
nie ma nic lepszego na jesienny wieczór niż ciasteczka z czekoladą i mleko <3
dodany przez http://allegro.pl/iphone-4-4s-case-stitch-chanel-hm-7-szt-blogi-i4758144670.html @ 3 listopada 2014 o 21:47. #
Te ciasteczka wyglądają tak pysznie, że pomimo, że nie lubię dyni to na pewno z chęcią bym ich spróbowała!
Ściskam mocno,
http://www.NIECH-PANI-PATRZY.blogspot.com
+ u mnie : duuużo KRATY, zapraszam!
dodany przez Paulina z Niech Pani PA.TRZy! @ 3 listopada 2014 o 22:27. #
Ja zamierzam w tym roku swietowac Halloween kazdego dnia wiec dzieki za przepis! #
http://milexblog.blogspot.co.uk
dodany przez Milex @ 4 listopada 2014 o 01:38. #
Mniam:) Ja co prawda nic z dynia nie lubie ale kto wie, moze sie myle;)
http://4premiere.blogspot.co.uk
dodany przez 4premiere @ 4 listopada 2014 o 08:34. #
Do tej pory – jeśli chodzi o dynię jestem wielką fanką zupy dyniowej z migdałami – przepyszna!
Skusiłam się na ciasteczka i już dodałam do kolekcji moich pyszności! :-)
dodany przez http://justineshape.blogspot.com/ @ 4 listopada 2014 o 10:05. #
Żaden zapach nie kojarzy się tak bardzo z jesienią i zima jak właśnie cynamon!:) Super przepis i cudowne zdjęcia:)
http://zycienienabogato.blogspot.com/
dodany przez zycienienaboagto @ 4 listopada 2014 o 11:27. #
Zosiu, ile mniej więcej ciastek wychodzi z tego przepisu? Chciałam zrobić dla mamy na imieniny i zastanawiam się czy z jednej porcji wystarczy dla wszystkich gości. I również chciałam spytać czy można zamienić mąkę na mąkę żytnią/pszenną razową>
dodany przez Natalia @ 4 listopada 2014 o 14:14. #
Na pewno można! :) Ja przed chwilą zrobiłam ciasteczka, ale nie wyszły takie płaskie tylko bardziej pulchne. Są przepyszne a wyszło ich około 12 więc lepiej zrób dwie porcje zwłaszcza, że to tyle samo roboty bo po prostu podwajasz ilość poszczególnych składników :)
dodany przez Ania @ 4 listopada 2014 o 16:49. #
Piękne zdjęcia!
dodany przez Aleksandra @ 4 listopada 2014 o 18:07. #
Gdzie mogę dostać takie czekoladowe łezki???!
dodany przez kinga @ 4 listopada 2014 o 20:12. #
Mam jedno pytanie. Czy do tych ciasteczek dodajemy miąsz z dyni czy jej “twardszą” część? Pozdrawiam
dodany przez Marta91 @ 4 listopada 2014 o 20:13. #
Ostatnio w jakiejś restauracji jadłam sernik dyniowy z polewą z białej czekolady i był gruuuuubo za słodki… o ile pierwsze kęsy były super, to pod koniec od samego patrzenia na ciasto robiło się mdło :(
dodany przez Magda @ 5 listopada 2014 o 10:10. #
Wyglądają przepysznie, mam dynię wiec możliwe, że wypróbuję :)
http://ciastko-joli.blogspot.com
dodany przez jola8000 @ 5 listopada 2014 o 13:33. #
Ciasteczka pyszne, ale strasznie mokre wyszły. Łamią się pod własnym ciężarem. Nie mam pojęcia co źle zrobiłam…
dodany przez Gosia @ 6 listopada 2014 o 11:01. #
wspanialy przepis
dom mi pachnie cynamonem!
smaczne i szybkie ..super !
milo sie tu zaglada:))
czytajac Pani must do -o porzadkach w szafie 3 dni segregowalam szafe (mam male dziecko) i jestem dumna z efektow.poszlo w kosz pol !
bede zagladac pozdr serdecznie :)
dodany przez paula @ 9 listopada 2014 o 23:38. #
Zosiu,
Ciasteczka wyglądają pysznie, zawsze z wypiekami na twarzy czytam Twoje przepisy i te apetyczne zdjęcia, aż chciałoby się zjeść ekran monitora :) Mam ogromną prośbę poszukuję dobrego przepisu na krem dyniowy, wiem ze to pewnie banalna zupa ale nigdy nie wychodzi mi perfekcyjna.
Pozdrawiam
Zuza
dodany przez Zuza @ 10 listopada 2014 o 11:35. #
Gdzie dostanę takie chocolate chips? Proszę o odpowiedź!
dodany przez Aneta @ 10 listopada 2014 o 22:57. #