The aura of autumn days makes us choose something sweet more often. When Hania came to this world, I learnt not to buy candy bars – admittedly, I'd never been their great fan. However, the single thought that I always had something close at hand for a rainy day calmed me down. Now, my hiding places are all empty, and if we want to eat something sweet, I try to bake more often. This recipe is perfect because it doesn't need much engagement. It doesn't require the use of flour or sugar, so that's another plus :-) I recommend roasting the hazelnuts beforehand. As a result, their taste is totally different, more intense. The pastry can be stored under some kind of cover for even up to a couple of days. So, who is up for it?
***
Jesienne dni sprawiają, że coraz częściej sięgamy po coś słodkiego. Odkąd Hania jest z nami, nauczyłam się nie kupować batonów – co prawda nigdy nie byłam ich wielką fanką. Jednak świadomość, że mam coś pod ręką na czarną godzinę, uspokajała. Teraz moje skrytki świecą pustkami, a jeżeli przyjdzie nam ochota na słodycze, to staram się częściej piec. Ten przepis jest doskonały, bo nie wymaga zbyt dużego zaangażowania. Jest bez mąki i cukru, więc kolejny atut :-) W przepisie proponuję orzechy wcześniej uprażyć, gdyż ich smak jest zupełnie inny, bardziej intensywny. Ciasto można przechowywać w zamknięciu nawet kilka dni. To, kto chętny?
Ingredients:
(baking tray with a diameter of 28 cm, but you can use a smaller one as well)
150 g of pitted California prunes
150 g of dried dates
200 g of hazelnuts
80 g of butter
4 tablespoons of good-quality cocoa
3 tablespoons of honey
5 eggs (separate the yolks and whites) + pinch of salt
2 tablespoons of orange jam or orange zest (optionally)
for decoration:
1 bar of chocolate (melted in water bath)
fresh mint or lemon balm leaveshandful of roasted walnuts
Skład:
(forma o średnicy – 28 cm, ale może być mniejsza)
150 g suszonych śliwek kalifornijskich
150 g suszonych daktyli
200 g orzechów laskowych
80 g masła
4 łyżki dobrego kakao
3 łyżki miodu
5 jajek (oddzielnie żółtka i białka) + szczypta soli
2 łyżki dżemu pomarańczowego lub otarta skórka z pomarańczy (opcjonalnie)
do dekoracji:
1 tabliczka czekolady (rozpuszczona w kąpieli wodnej)
listki świeżej mięty lub melisy
garść prażonych orzechów włoskich
Directions:
1. Spread the hazelnuts on the baking tray and place it in the oven preheated to 200ºC. Bake them for approx. 8-10 minutes until dark brown. Take them out of the oven and wait until they cool. Then, peel them (it is best to place them on a piece of cloth and rub a little bit – the peel should fall off easily). Blend everything.
2. Pour some boiling water over the prunes and dates and set them aside for 10 minutes. Strain them and blend until smooth. Add blended hazelnuts, cocoa, jam / orange zest, honey, melted butter, and yolks. Mix everything. In a separate dish, whisk the whites until thick. Add them to the hazelnut mixture. Delicately mix the ingredients with a spatula until evenly blended. Pour the mixture into a greased baking tray. Bake it in the oven preheated to 180ºC (use the oven function with upper and lower heating elements switched on) for approx. 40 minutes. Take the pastry out of the oven and pour the melted chocolate over it. We can decorate it with hazelnuts and mint or lemon balm leaves.
Comment: We can also roast the hazelnuts in a pan. However, they will have a more intense taste if we choose the oven.
A oto jak to zrobić:
1.Orzechy laskowe rozkładamy na blasze i umieszczamy w rozgrzanym piekarniku w 200 stopniach C. Pieczemy ok. 8-10 minut, aż się zarumienią. Po wyjęciu czekamy aż ostygną, a następnie obieramy ze skórki (orzechy najlepiej włożyć do szmatki i potrzeć – skórka powinna sama odpaść). Całość miksujemy.
2.Śliwki i daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 10 minut. Odcedzamy i miksujemy na gładką masę. Dodajemy zmiksowane orzechy, kakao, dżem / otartą skórkę pomarańczową, miód, roztopione masło i żółtka. Mieszamy. W oddzielnym naczyniu ubijamy białka na pianę, którą dodajemy do masy orzechowej. Za pomocą szpatułki mieszamy do połączenia się składników. Ciasto przelewamy do natłuszczonej formy. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach C (opcja: góra-dół) przez 40 minut. Ciasto wyjmujemy z piekarnika i polewamy roztopioną czekoladą. Możemy udekorować orzechami i listkami mięty lub melisy.
Komentarz: Orzechy możemy uprażyć również na patelni, ale w piekarniku będą miały bardziej intensywny smak.
39 komentarzy
Daktyle mają ogromne ilości cukru, więc to nie jest ciasto bez cukru, tylko co najwyżej bez cukru białego a insulina i tak wystrzeli w kosmos.
dodany przez Anonim @ 14 października 2016 o 11:27. #
A czekolada ma co najmniej 40% cukru.
dodany przez Jola @ 14 października 2016 o 16:42. #
chyba biala? :)
dodany przez ania @ 14 października 2016 o 23:38. #
Biała ma ponad 50%
dodany przez Jola @ 17 października 2016 o 07:45. #
Insulina wcale nie musi wystrzelic w kosmos, bo np. w moim przypadku insulina nie rosnie za bardzo po daktylach i czekoladzie, a wystrzeliwuje w kosmos po…pieczywie i wypiekach zawierajacych make pszenna! Pieke podobne ciasta, wlasnie po to, zeby uniknac maki – i nigdy nie zdarzyly mi sie po nich problem z poziomem cukru we krwi…
dodany przez ja @ 26 stycznia 2017 o 13:07. #
to świetnie że o tym napisałaś- to bardzo ważne żeby uczyć dzieci jedzenia zdrowych produktów a tym bardziej zdrowszych słodkości od małego.
dodany przez Julia @ 14 października 2016 o 11:50. #
“W mojej francuskiej kuchni” – też czytam, super :) Pozdrawiam i pewnie w ten weekend wypróbuję przepis.
dodany przez ela @ 14 października 2016 o 12:20. #
Ciasto wygląda bardzo apetycznie ?
Pozdrowienia!
Żwawy Leniwiec
http://www.zwawyleniwiec.pl
?
dodany przez Żwawy Leniwiec @ 14 października 2016 o 12:46. #
mm, smakowicie wygląda, w któryś weekend na pewno zrobię;)
dodany przez jula @ 14 października 2016 o 13:13. #
coś pysznego a przy okazji dosyć zdrowego, świetna alternatywa dla słodyczy
http://www.themomentsbyela.pl
dodany przez Ela @ 14 października 2016 o 13:56. #
Wygląda bardzo, ale to bardzo apetycznie! Chyba sama się skuszę! :) Zaintrygowała mnie również ta książka. Pozdrawiam :)
http://www.makesitsimple.blogspot.co.uk
dodany przez Monika W. @ 14 października 2016 o 14:26. #
wow, wygląda to pięknie! Skorzystam z przepisu jak tylko będę miała wolną chwilę :)
dodany przez Monika @ 14 października 2016 o 14:33. #
Swietny przepis – bez maki i cukru! Wyprobuje na pewno :)
Zapraszam na look of the day i zdjecia z podrozy po Kalifornii:
http://www.gloryofthesnow.com
dodany przez Magda @ 14 października 2016 o 15:17. #
Genialne zdjęcia i fajny przepis!
dodany przez Moda i takie tam @ 14 października 2016 o 15:53. #
Wprost uwielbiam takie wilgotne ciasta! Być może dlatego moim ulubionym okazuje się brownie :) Ja osobiście dodałabym do tego przepisu odrobinę cukru, najlepiej brązowego lub miodu. Przy porannej kawie lubię rozkoszować się słodkim smakiem. Daje mi to energię tak bardzo potrzebną do przebycia reszty dnia.
Pozdrawiam i zapraszam do siebie,
MoccaMonica blog
dodany przez MoccaMonica @ 14 października 2016 o 18:28. #
Przepis zawiera 3 łyżki miodu :)
A na śniadanie polecam owsiankę z siemieniem lnianym, kakao i ulubionymi orzechami, a do tego na wierzch świeże owoce. Zapewniam, że do lunchu energii nie zabraknie! ;)
Pozdrowienia!
dodany przez Polinka @ 14 października 2016 o 19:29. #
Rzeczywiście, przeoczyłam :) Jeśli tak to przepis idealny, osobiście wolę słodzić miodem niż cukrem.
Pomysł na owsiankę na pewno wykorzystam, dziękuję :)
dodany przez MoccaMonica @ 15 października 2016 o 09:18. #
Czy zamiast masła można dodać olej kokosowy?
dodany przez Basia @ 14 października 2016 o 19:02. #
Fantastyczne
dodany przez Kira @ 14 października 2016 o 19:18. #
Piękne ,klimatyczne zdjęcia Zosiu:) i przepis fajny:) ja bym dodała jeszcze trochę masła orzechowego bo uwielbiam połączenie daktyli z masłem orzechowym:)
dodany przez Muszka @ 15 października 2016 o 07:48. #
Witam! :)
Przepis super, na pewno skorzystam. Staram się być bezglutenowa i bezcukrowa: Polecam namoczyć orzechy na kilka godzin w wodzie, aby w miarę pozbawić ich kwasu fitynowego, śliwki i daktyle w osobnych miseczkach z wodą również – tym sposobem pozbędziemy się cukrów i jak ja to mówię brudów.Pozdrawiam :)
dodany przez sylwia @ 15 października 2016 o 10:08. #
Wypróbowałam i ciasto jest GENIALNE! Już namówiłam siostry, żeby zrobiły, bo nie pożałują. Pycha! :)
dodany przez Monika @ 15 października 2016 o 10:20. #
Uwielbiam takie!!
dodany przez Ania @ 15 października 2016 o 10:25. #
Takie ciasta uwielbiam! Pycha ;-)
http://poranekzksiazka.blogspot.com/
dodany przez Ewa @ 15 października 2016 o 12:08. #
Wygląda przepysznie :)
http://www.womanfromforest.blogspot.com
dodany przez Woman From Forest @ 15 października 2016 o 12:32. #
Zdjęcia kulinarne zawsze mnie u Was, dziewczyny zachwycają ❤
dodany przez Fashionandcash @ 15 października 2016 o 13:28. #
Bez mąki i cukru !!!!! :O i orzechy <3
https://fromthekitchenofp.wordpress.com
dodany przez Patrycja @ 15 października 2016 o 14:22. #
Wygląda wspaniale!
http://www.evdaily.blogspot.com
dodany przez Ev @ 15 października 2016 o 17:30. #
Hej Gosiu, wlasnie skonczylam pieczenie. Ciasto wyszlo pyszne:) dziekuje za przepis bez maki- nie jem glutenu ani mleka- wiec zmieniajac maslo na olej kokosowy WRESZCIE mam ciasto, ktore moge spokojnie jesc:) dziekuje :)
dodany przez Kasia @ 15 października 2016 o 18:48. #
Wygląda smakowicie, myślę, że również doskonale smakuje. Takie idealne ciasto do ciepłej kawy czy herbaty na chłodniejsze jesienne dni.
StyLifeKa
dodany przez StyLifeKa @ 15 października 2016 o 20:22. #
Bez cukru jednak nie do konca, bo suszone owoce sa kopalnia cukru ;-) Niemniej ciasto wyglada przeapetycznie i na pewno zdrowiej jest zastapic bialy cukier suszonymi owocami, brak maki tez mi bardzo odpowiada.
dodany przez kylie @ 15 października 2016 o 20:58. #
bardzo smakowicie wygląda ;) na pewno sprobuje tego przepisu gdy tylko wroce do domu!
dopiero co zaczynam przygode z blogowaniem wiec zapraszam ;) http://tastemyart.blogspot.com/ bedzie mi milo za kzda rade i uwage ;)
dodany przez Daria @ 15 października 2016 o 21:00. #
Czy orzechy należy zmiksować /zmielić na mąkę czy pozostawić widoczne kawałki?
dodany przez Joanna @ 15 października 2016 o 22:42. #
Uwielbiam orzechy! Mąż wręcz przeciwnie ale dzisiaj do porannej kawy dostał kawałek tego orzechowego cuda i był zachwycony :) Polecam, świetny przepis :*
dodany przez Kierunek Wlochy @ 16 października 2016 o 11:16. #
Wygląda wspaniale. Koniecznie muszę wypróbować ten przepis :)
http://www.mylittleplanet15.blogspot.com
dodany przez Monika @ 16 października 2016 o 11:21. #
Gdzie można znaleźć takie przepiękne filiżanki? ❤
dodany przez Kasia @ 16 października 2016 o 12:16. #
Mniam!
dodany przez Ola | czescmnie.pl @ 17 października 2016 o 12:27. #
Czy mogą być inne orzechy ? Laskowe to mój główny alergen :(
dodany przez Kasia @ 19 października 2016 o 14:35. #
smacznie wyglądają zdjęcia! i właśnie skończyłam piec ciasto… w domu unosi się niesamowity zapach … jutro spróbuję… choć po zapachu wiem, że będzie pysznie! dzięki za super przepis…
dodany przez Kasia @ 19 października 2016 o 23:32. #