You have to come round to porridge on your own. You need to discover it anew in accordance with your own tastes, because if you start dwelling on your childhood memories, when it was your duty to eat it, that just won't work. I change the additions on a regular basis – so that I can find my favourite combination. I like when its taste is pronounced and rather sweet. This time, I decided to see what happens when I add a tablespoon of my favourite peanut butter and replace coconut milk with vegetable milk. The effect was that I prepare a double portion now. What about you?
***
Do owsianki trzeba się przekonać samemu. Odkryć ją na nowo według własnych smaków, bo jeżeli przeważają wspomnienia z wczesnych lat dzieciństwa, gdzie była przymusem to nic z tego. Co pewien czas zamieniam dodatki – tak by odnaleźć tę ulubioną. Lubię, kiedy jest wyrazista i dość słodka. Tym razem postanowiłam sprawdzić, co się stanie, jak dodam łyżkę mojego ulubionego masła orzechowego i zamienię mleko roślinne na kokosowe. Efekt był taki, że dzisiaj gotuję ją z podwójnej porcji. A jaką Wy lubicie wersje?
Ingredients:
(recipe for 1 portion)
1 glass of coconut milk
1/2 banana
3-4 tablespoons of buckwheat flakes
2 tablespoons of peanut butter
a few pear slices
***
Skład:
(przepis na 1 porcję)
1 szklanka mleka kokosowego
1/2 banana
3-4 łyżki płatków gryczanych
2 łyżki masła orzechowego (tutaj przepis)
kilka plastrów gruszki
Directions:
1. Heat up the milk, buckwheat groats, and cinnamon. Cook it on low heat for 6-8 minutes. Add banana slices and leave it on low heat for a moment. Stir everything and pour it into a bowl. Serve with pear slices and home-made peanut butter.
***
A oto jak to zrobić:
1. W garnku podgrzewamy mleko, płatki gryczane i cynamon. Gotujemy na małym ogniu przez 6-8 minut. Dodajemy plastry banana i pozostawiamy jeszcze chwilę na ogniu. Mieszamy i przekładamy do miseczki. Podajemy z plastrami gruszki i domowym masłem orzechowym.
55 komentarzy
Owsianka najlepsza na swiecie, jadam codziennie na sniadanie. Dla mnie obecnie najlepsza z prazonymi jablkami, syropem klonowym i maslem orzechowym. Po prostu niebo w gebie!
dodany przez Beata @ 27 stycznia 2018 o 11:13. #
Musi być przepyszna ?
dodany przez Aneta @ 27 stycznia 2018 o 11:47. #
Zosiu, jakie masło orzechowe polecasz?
dodany przez Katarzyna @ 27 stycznia 2018 o 12:02. #
Pysznie wygląda :)
dodany przez Ola @ 27 stycznia 2018 o 12:08. #
Cześć,
Brzmi przepyszne! :)
Pozdrawiam,
Kasia
dodany przez Szyciownik @ 27 stycznia 2018 o 12:08. #
Zosiu wszystko super tylko jeżeli jest to owsianka to dlaczego w przepisie są płatki gryczane. Nie rozumiem.
dodany przez Iwona @ 27 stycznia 2018 o 12:12. #
To samo pomyslalam. Owsianka jak nazwa wskazuje jest z owsa. To jest gryczanka ;)
dodany przez Naomi` @ 31 stycznia 2018 o 13:10. #
Ależ piękna sceneria ?
Owsianke bardzo lubie i również zmieniam, aby wciąż mi smakowała. Najczęściej robię na wodzie, z bananem, żurawina, orzechami i pasta tahini.
Pozdrawiam
dodany przez Karolina @ 27 stycznia 2018 o 12:48. #
A owsianka to nie z płatków owsianych przypadkiem? Ale wygląda pysznie, wypróbuję :)
dodany przez Mania @ 27 stycznia 2018 o 12:56. #
O, tak. Z masłem orzechowym bardzo chętnie:
http://www.secretaddiction.pl
dodany przez Ewelina @ 27 stycznia 2018 o 13:14. #
Oatflakes are also my daily breakfast – but I eat them with cream. Now I must try out your recipe! Thanks for sharing :)
With love from Bavaria/Germany, Rena
http://www.dressedwithsoul.com
dodany przez Rena @ 27 stycznia 2018 o 13:38. #
to nie jest owsianka, tylko gryczanka
dodany przez inka @ 27 stycznia 2018 o 13:40. #
wyglada pysznie
z przepisem na nia zdazylam sie juz zapoznac wczoraj na http://www.makecookingeasier.pl
?
dodany przez Anja @ 27 stycznia 2018 o 14:05. #
Niestety z powodow zdrowotnych (alergia) platki owsiane i gryczane odpadają.Zostają pszenne
dodany przez Ona @ 27 stycznia 2018 o 15:41. #
sa jeszcze jaglane naprawde smaczne lepsze niz kasza jaglana delikatne i nie gorzkie smaczne z bananem i cynamonem
dodany przez Anonim @ 27 stycznia 2018 o 17:56. #
Dzięki.Jeszcze pszenne są na szczęście ? pozdrawiam
dodany przez Ona @ 29 stycznia 2018 o 15:16. #
Nie jestem zwolennikiem owsianek. Ale tak skromnie uważam w pani towarzystwie chyba bym się przekonał do niej. I po prostu ją skonsumował. Oczywiście cały czas chodzi mi o owsiankę. Pozdrowienia.
dodany przez Tomek 658 @ 27 stycznia 2018 o 15:43. #
Twoje komentarze są obrzydliwe, odpuść sobie. Nic nie wnoszą i nikomu nie sprawia przyjemności czytanie tego typu tekstów. A dziewczyny prowadzące bloga mogą czuć się wręcz nieswojo. Albo masz ze sobą jakiś problem albo uważasz, że to jest śmieszne, a nie jest!
dodany przez AM @ 28 stycznia 2018 o 12:02. #
Ewidentnie stalker, aż się zastanawiam, czemu to przechodzi przez moderację, brrr…
dodany przez jenna @ 28 stycznia 2018 o 20:32. #
Fu! Juz samo mleko kokosowe jest tluste, gdzie jeszcze masło orzechowe??
dodany przez LOL @ 27 stycznia 2018 o 17:32. #
Nie każdy jest fit świrem :)))
dodany przez Aga @ 27 stycznia 2018 o 20:21. #
Sam sprobuj jest pyszna, juz od jakiegos czasu taka wersje robie i nawet moje dzieci sie przekonaly do jej jedzenia ?
dodany przez Aga @ 28 stycznia 2018 o 12:14. #
Ja też zawsze robię owsiankę z płatków gryczanych… żart.
dodany przez Ja @ 27 stycznia 2018 o 17:40. #
Uwielbiam pieczoną owsiankę. Jest znakomita. Pozdrawiam Ania. http://www.cookbyann.com
dodany przez Ania @ 27 stycznia 2018 o 17:57. #
Zosiu, przepiękna owsianka! Ja swoją gotuję zwykle na mleku migdałowym lub ryżowym, stąd moje pytanie – jakie mleka roślinne polecasz i gdzie je kupujesz?
dodany przez Natalia @ 27 stycznia 2018 o 18:01. #
Bardzo lubię masło orzechowe, ale jeszcze nie dodawałam go do owsianki.
http://www.womanfromforest.pl
dodany przez Woman From Forest @ 27 stycznia 2018 o 18:16. #
Great recipe! I love the combination of apple and peanut butter as a snack! Although I am not a fan of porridge, peanut butter is my personal obsession. Here are some great peanut butter breakfast recipes if anyone is interested:
https://www.howsweeteats.com/2012/09/quick-easy-no-bake-oatmeal-peanut-butter-bites/
http://www.beginwithinnutrition.com/2015/08/20/chocolate-banana-protein-smoothie-bowl/
Rock Renee Blog
dodany przez Zane @ 27 stycznia 2018 o 18:32. #
Owsianka z płatków gryczanych??
dodany przez Ewelina @ 27 stycznia 2018 o 18:42. #
Trochę dziwny dobór scenerii zdjęciowej. Ale zazdroszczę taakiej ilości śniegu <3 widok śliczny
dodany przez J. @ 27 stycznia 2018 o 19:31. #
Też zimą jadam owsiankę na wodzie z bakaliami i bananem. Dla koloru dodaję trochę mleka bez laktozy lub roślinnego. Po takim śniadaniu jest się najedzonym i rozgrzanym oraz porcja słodkiego smaku wystarcza na cały dzień. I słodycze nie kuszą ;). Fajny pomysł na zdjęcia na śniegu.
dodany przez Anonim @ 27 stycznia 2018 o 19:56. #
Moim zdaniem pomysł zdjęć na śniegu jest mocno przesadzony. Takie szukanie na siłę “ciekawych” ujęć.
dodany przez Anonim @ 28 stycznia 2018 o 11:05. #
tez tak uwazam. nikt nie wychodzi w srodku zimy na dwor z miska owsianki, zeby zjesc sniadanie :)
dodany przez Ania @ 28 stycznia 2018 o 15:53. #
Zdjęcia są ładne, ale nie zachęcają do zjedzenia takiej zimnej owsianki. Tutaj myślę, że zdjęcia ratowałaby para unosząca się z potrawy i z herbat, która wskazywałaby, że są one gorące, zachęcałoby to do jedzenia ich nawet w takiej scenerii. Takie maleńkie triki naprawdę dużo dają.
dodany przez dziadowska @ 28 stycznia 2018 o 22:34. #
Zosiu a ja zupełnie nie kulinarne pytanie;)
Skąd ten cudny płaszcz?
Pozdrawiam Karolina
dodany przez Karolina @ 27 stycznia 2018 o 20:08. #
Jakie piękne zdjęcia :)))
Przepis do zapisania i wypróbowania :)
dodany przez Lidia @ 27 stycznia 2018 o 20:59. #
Gdzie look of the day ???
dodany przez Magda @ 27 stycznia 2018 o 21:26. #
W niedziele
dodany przez Ania @ 28 stycznia 2018 o 23:10. #
Też jem codziennie owsiankę na wodzie? latem dodatki to owoce sezonowe zimą jabłka gruszki banany mandarynki, orzechy i bakalie, ale najważniejszym smacznym dodatkiem są u mnie : cynamon i kardamon dodane podczas gotowania owsianki do wody. Polecam bo zapach nieziemski smak cudowny a człowiek jaku rozgrzany? tak sobię myślę że można też wypróbować przyprawy korzenne?pozdrawiam
dodany przez Aga @ 27 stycznia 2018 o 21:39. #
Ja też zawsze biorę miskę z owsianką i biegam po śniegu ale nigdy nie znalazłam masła orzechowego ;-)
dodany przez Madzia @ 27 stycznia 2018 o 21:43. #
It seems like there is no winter this year in Germany. So it’s great to see these winter wonderland photos.
♡Kristina
TheKontemporary
dodany przez Kristina @ 27 stycznia 2018 o 21:58. #
Zosiu, nie rozumiem tylko dlaczego serwujesz tą owsiankę gdzieś na skraju lasu …
Czy Ty zamierzasz karmić zwierzynę leśną???;-)
Pozdrawiam
dodany przez Ewa @ 27 stycznia 2018 o 22:24. #
Owsianka z płatków gryczanych, wow!!! Myślałam zawsze, że owsianka jest z owsianych…
dodany przez Mia @ 27 stycznia 2018 o 23:41. #
Wy też jadacie sniadanie na śniegu??
dodany przez Kulinarnie @ 28 stycznia 2018 o 01:03. #
Wole nie zaczynam jesc slodkiego na sniadanie, bo pozniej nie skoncze.. @_
dodany przez Milex @ 28 stycznia 2018 o 05:29. #
Owsianka z platkow gryczanych?
dodany przez justyna @ 28 stycznia 2018 o 09:57. #
Zosiu skąd masz ten przepiękny kożuszek ?
dodany przez Ola @ 28 stycznia 2018 o 11:11. #
Ja zamiast owsianki to jadam jogurt z rodzynkami, jaglanką oraz z dodatkiem orzechów brazylijskich które są skarbnicą selenu <3
Zapraszam http://natalie-forever.blogspot.com/
dodany przez Natalia @ 28 stycznia 2018 o 11:18. #
u mnie jest przekornie – owsianka smakuje mi TYLKO taka przygotowna wg przepisu z dzieciństwa , tradycyjna. Próbowałam wielu wariacji smakowych, żadnej innej nie przełknę. Jestem do bólu owsiankową konserwatystką ! :)
dodany przez ANNA @ 28 stycznia 2018 o 12:24. #
Piękną macie zimę. Zazdroszczę śniegowych spacerów i sesji. Ja do owsianki dodaje tez siemię lniane, ponoć zdrowe i fajną konsystencję nadaje.
dodany przez dziadowska @ 28 stycznia 2018 o 13:11. #
Chyba wkradl sie blad w liscie skladnikow :)
dodany przez Ania @ 28 stycznia 2018 o 15:54. #
Zosiu, a skąd kożuszek?
dodany przez Katarzyna @ 28 stycznia 2018 o 17:35. #
Ja owsianka, babnan, pomarańcza, jogurcik najlepiej jogobella o smaku sernika
dodany przez ArFeN @ 28 stycznia 2018 o 22:41. #
Owsianka wielokrotnie mnie ratuje, kiedy trzeba szybko przygotowac pozywne sniadanie. Dziekuje za przepis!
Mam pytanie odnosnie masla orzechowego: jakim mikserem/robotem lub sprzetem o jakiej mocy przyzydzacie domowe maslo orzechowe?
Pozdrawiam :)
dodany przez Anna @ 29 stycznia 2018 o 14:06. #
This looks so delicious! I have rolled oats everything morning, this would be an ideal side to add to my breakfast ritual!
X
samantha
http://www.thenewyorkblonde.com
dodany przez samantha @ 30 stycznia 2018 o 15:35. #
Przepis bardzo apetyczny-wypróbuję :) piękne zdjęcia!
dodany przez Magda @ 7 lutego 2019 o 23:27. #