Skład:
ok. 500 g obranych ziemniaków
1 szczypiorek z cebulką
1 jajko
2-3 ząbki czosnku
szczypta gałki muszkatołowej
ok. 100 g tartego parmezanu (może być ser feta lub inny żółty ser)
garść świeżego szpinaku (pokrojony)
garść zielonej pietruszki (pokrojona)
sól morska i świeżo zmielony pieprz
A oto jak to zrobić:
1.Ugotowane ziemniaki ugniatamy na puree. Dodajemy posiekany szczypiorek wraz z cebulką, pokrojony szpinak, wyciśnięty czosnek, tarty parmezan, gałkę muszkatołową, pietruszkę i jajko. Całość dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.
2. Z puree formujemy placuszki i rozkładamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 160 stopniach C (opcja: termoobieg) przez 20-25 minut. Podajemy na ciepło z jajkiem sadzonym, łyżką gęstej śmietany lub jogurtu.
Komentarz: Do ugniecionych ziemniaków możemy dodać kawałki wędzonego boczku lub wędzonego łososia. Polecam wersję z fetą – wówczas pamiętajcie o mniejszej ilości soli.
42 komentarze
Super pomysł! Ziemniaki to moja miłość w każdej postaci <3
dodany przez Akasza @ 10 marca 2016 o 19:29. #
moja też, czasami niestety, bo w postaci placków ziemniaczanych są mocno kaloryczne. Ale czasami trzeba sobie pozwolić na małe łasuchowanie. Zawsze można zastosować sekret amerykańskich aktorek na płaski brzuch i szczupłe uda … w 8 minut http://odchudzaniejestproste.pl/sekret-amerykanskich-aktorek-na-plaski-brzuch-8-minut/ sprawdziłam, skuteczne-potrzebny tylko kawałek podłogi :)
dodany przez Anna z OdchudzanieJestProste.pl :) @ 11 marca 2016 o 17:54. #
Już wiem, co jutro będzie na obiad ?
dodany przez iza @ 10 marca 2016 o 19:39. #
mmm!! Ale zrobiłaś mi smaka :)
http://anna-and-klaudia.blogspot.com/
dodany przez http://anna-and-klaudia.blogspot.com/ @ 11 marca 2016 o 15:15. #
Wyglądają pysznie :) chyba zrobię w weekend. Pozdrawiam!!
dodany przez Diana @ 10 marca 2016 o 19:40. #
Uwielbiam takie smaki;)
dodany przez . @ 10 marca 2016 o 19:46. #
Dobry i oszczędny pomysł:)
Pozdrawiam,
http://www.kosmetycznieimodnie.blogspot.com
dodany przez Marta @ 10 marca 2016 o 19:46. #
Brzmi i wygląda pysznie :-)
http://www.missp.pl
dodany przez Miss P. @ 10 marca 2016 o 19:50. #
Uwielbiam dania z wczorajszych ziemniaków – osobiście polecam kluski śląskie plus indyka w miodowym sosie, pyyyyyyyyyyyyyycha:).
Pozdrawiam!
Ania
http://www.spinkiiszpilki.blogspot.com
dodany przez Ania ze Spinek i Szpilek @ 10 marca 2016 o 20:06. #
Jutro wybieramy się po świeże warzywa i zabieramy się do przygotowywania pysznej potrawy! :)
———————————————————————
Polecamy super rozwiązanie – bezpłatny planer WESELNY
http://www.notatnikweselny.pl
dodany przez Planowanie Wesela Online @ 10 marca 2016 o 20:58. #
Ale fajny przeois, ja zawsze robilam kopytka czy kluski slaskie, ewentualnie leniwe. Jak zwal tak zwal
dodany przez beemammy.blogspot.com @ 10 marca 2016 o 21:18. #
O, czyli moskole ze szpinakiem.
dodany przez rakija @ 10 marca 2016 o 21:39. #
Dzięki za inspiracje ;)
dodany przez Bazarek @ 10 marca 2016 o 21:41. #
a uda się jak usmażę na patelni?
dodany przez jola @ 10 marca 2016 o 21:52. #
Dołączam się do pytania.
dodany przez ala @ 11 marca 2016 o 10:13. #
Bardzo fajny pomysł:) prosty, a przy tym zapowiada się smakowicie, na pewno wypróbuje :)
dodany przez Olga @ 10 marca 2016 o 22:00. #
Super pomysl!
dodany przez Angieness @ 10 marca 2016 o 22:00. #
Ciekawy przepis! Ziemniaki zawsze zostają, hehe.
Z “wczorajszych” ziemniaków polecam również placki ziemniaczane ze śmietaną oraz kopytka. Mniam!
“Jutro znowu będzie pomidorowaaaa… z rosołu z wczoraj… Lalalaa” ;-) ???
dodany przez D. @ 10 marca 2016 o 22:16. #
Genialny pomysł na obiad, Zosiu:-) Fajne, że placuszki można też upiec, bo unikam smażenia. Już wiem co jutro zjemy na obiad;-)
Pozdrowienia z południa PL,
Marta:-)
dodany przez Marta @ 10 marca 2016 o 22:17. #
o to to to … zostalo mi troche ziemniakow i tak sie zastanawialam co z nimi zrobie, bo juz zaczynaja wypuszczac ‘galazki’. Jutro zrobie to na obiad z serem feta, musi byc super :) milego weekendu i dzieki za latwy i tani przepis!
dodany przez maja @ 10 marca 2016 o 22:53. #
A nie powinno być przypadkiem “z wczorajszego obiadu” zamiast “ze wczorajszego obiadu”? Mówimy raczej “wiadomości z wczorajszego dnia” albo “z wczorajszego odcinka”. No chyba, że obie formy są poprawne…
dodany przez Monika @ 10 marca 2016 o 23:04. #
ja też nie lubię wyrzucać jedzenia i zawsze coś kombinujemy by wyczarować nowe danie. Kiedyś zrobiłam danie ala spaghetti i mąż do dziś prosi by je powtórzyć. Pozdrawiam
dodany przez lawa @ 11 marca 2016 o 07:09. #
Super przepis! Zgadzam się, lepiej przygotować coś takiego niż wyrzucać, albo jeść na siłę, żeby się nie zmarnował :)
dodany przez Świnka @ 11 marca 2016 o 10:54. #
To musi być pyszne! Ja miałam jeszcze wersję z pieprzem i mąką i też takie pikantne placuszki wychodziły, pewnie w necie gdzieś przepis będzie :) I kluski śląskie jeszcze, tylko w umiarze, bo idzie w boczki :P
dodany przez Anka @ 11 marca 2016 o 10:55. #
Świetny pomysł i to zdjęcie mmmm :) szkoda, że jestem na diecie i nie mogę jeść ziemniaków ;P
http://www.mamidami.com
dodany przez mamidami.com @ 11 marca 2016 o 11:36. #
Przepis już wypróbowany, pycha!:)
Kasiu mam pytanie. Czy w najblizszym czasie mozna spodziewać się jakiegoś kodu rabatowego przy zakupach z Twojej kolekcji?
dodany przez Ela @ 11 marca 2016 o 12:12. #
super pomysł! ja zazwyczaj z “wczorajszych ziemniaków” robię kopytka na słodko :)
Zapraszam do mnie na http://maginspires.blogspot.com
dodany przez Magdalena @ 11 marca 2016 o 13:11. #
Oooo.. A mogłabyś podrzucić tu przepis??? :-) :-) :-)
dodany przez D. @ 12 marca 2016 o 22:20. #
Witaj! Mam pytanie nie dotyczące przepisu. Od jakiegoś czasu poszukuję podobnej kuchni – czy mogłabyś napisać skąd są meble, blaty w Twojej kuchni? Będę bardzo wdzięczna! Pozdrawiam i z uwagą śledzę Waszą stronkę.
Eliza
dodany przez Eliza @ 11 marca 2016 o 14:05. #
nie ma co ukrywać, że to IKEA. tyle, że stary system – faktum, obecnie już jest METOD
dodany przez Ola @ 11 marca 2016 o 22:12. #
Dziękuję za info.:) faktycznie- byłam dzisiaj sprawdziłam :) .pozdrawiam:))
dodany przez Eliza @ 12 marca 2016 o 15:17. #
Świetny wpis i pomysł! Na pewno za niedługo wypróbuję u siebie :)
dodany przez Aleksandra - Część Mnie @ 11 marca 2016 o 16:16. #
Pssst.. pisze się “Z wczorajszego obiadu” poprawcie szybciutko
dodany przez Hmm @ 11 marca 2016 o 22:34. #
Świetny przepis :)
dodany przez Ilonailczix @ 12 marca 2016 o 00:16. #
Pani Zosiu, czy może Pani zdradzić, skąd ma Pani maszynkę do kawy/dwie kule/? szukam takiej od lat. Notabene-piękna kuchnia
Pozdrawiam
dodany przez Jola @ 12 marca 2016 o 13:58. #
Rewelacyjny pomysł! ;)
______________________
PERSONAL STYLE BLOG
http://evdaily.blogspot.com
dodany przez Ev @ 12 marca 2016 o 17:43. #
Z wczorajszego obiadu drogie panie redaktorki
dodany przez siostra ortografia @ 13 marca 2016 o 08:19. #
To jest genialne!!!!
dodany przez Kinga @ 13 marca 2016 o 10:44. #
ZE wczorajszego?! A nie mogły ziemniaki zostać Z wczorajszego obiadu?!
dodany przez zołza @ 13 marca 2016 o 11:12. #
A ja mam pytanie o plyn do naczyn w ciemnej butelce.Jakiej jest firmy?
dodany przez dora @ 13 marca 2016 o 21:31. #
I gdzie mozna kupic?
dodany przez dora @ 13 marca 2016 o 21:32. #
Muszę spróbować :)
dodany przez Paulina @ 14 marca 2016 o 17:13. #