… niestety krótki ich żywot i nieprędko trafiają na stół. Nie sposób ich ukryć przed żarłokami w kątach kuchni, bo zapach nieziemski. Głównie służą, jako dodatek do zup, kremów i sałat. Możemy również podawać z deską ulubionych serów i w towarzystwie dipów.

  Jeżeli suszony tymianek nie jest Waszym faworytem, możemy go zastąpić suszoną szałwią, oregano lub rozmarynem. Z miętą i majerankiem jeszcze nie próbowałam, ale droga wolna! Pesto i oliwki są również pożądane. 

Skład:

250 g gotowego ciasta francuskiego (słonego)

2 rozgniecione ząbki czosnku

1 łyżeczka suszonego tymianku

100 g miękkiego masła

kilka plasterków koziego sera

garść świeżej bazylii

1 żółtko

sól i pieprz

A oto jak to zrobić:

1.Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto w kształcie koła o średnicy ok. 24 cm i kroimy na 8 części. W małej miseczce ucieramy masło z czosnkiem i tymiankiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Rozsmarowujemy małą ilość masła czosnkowego na każdym trójkącie. Dodajemy listek bazylii i kawałek koziego sera. Ostrożnie zawijamy ciasto, zaczynając od szerszego brzegu.

2. Gotowe rożki układamy na blaszy wyłożonej papierem do pieczenia.Smarujemy wierzch roztrzepanym żółtkiem i pieczemy w rozgrzanym piekarniku do temperatury 190 stopni C przez 10-12 minut, aż wyrosną i nabiorą złotego koloru.