Od mojego ostatniego postu o babeczkach, już sporo czasu minęło i tak naprawdę nadal się zastanawiam nad fenomenem  tychże wypieków. Banalnie zabrzmi sformułowanie, że są ładne i każdy może je zrobić i chyba nie ma osób, którym by się nie spodobały i którzy by ich nie skosztowali. To kalorie, których trudno jest odmówić, nawet największym fanom kuchni dietetycznej! Tak więc, czym jest podyktowana ta popularność? Po wypróbowaniu tego przepisu, zdecydowanie z Kasią już wiemy! Przekonajcie się sami!

Skład:

1 szklanka pokrojonych w kostkę świeżych truskawek

1 1/2 szklanki mąki

1 jajko

2 białka

1 łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

1/4 szklanki mleka

1 łyżeczka cukru wanilinowego

100 g masła

1 szklanka cukru pudru

Truskawki kroimy na drobną kostkę.

A oto jak to zrobić:

1. Truskawki kroimy na drobną kostkę. Zalewamy mlekiem i dodajemy cukier wanilinowy.

2. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli przesiewamy do miski o średniej wielkości.

3. W mikserze ucieramy masło z cukrem pudrem na gładką masę, stopniowo zmniejszamy prędkość i dodajemy jajko i białka. Wyjmujemy z miksera i łączymy za pomocą dużej łyżki pozostałe składniki, czyli mieszankę mąki z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Na końcu dodajemy truskawki z mlekiem i cukrem wanilinowym. Wszystkie składniki powinny być dobrze wymieszane.

4. Rozgrzewamy piecyk do 180 C stopni. Nakładamy ciasto do foremek i wkładamy do pieca. Pieczemy ok. 20-25 minut. 

Komentarz: Jak zauważyliście na zdjęciach, używam foremek silikonowych + papierowe papilotki. Jeżeli po 25 minutach, stwierdzicie, że spód babeczek jest nadal surowy, proponuję przykryć je folią aluminiową, zmniejszyć temperaturę i piec jeszcze 4-7 minut. 

Gotowe ciasto nakładamy do papierowych papilotek i umieszczamy w foremkach. Ja polecam silikonowe.

.. no i jak zawsze, największa frajda przy dekorowaniu!

 

.. chociaż nie od razu nabiera się wprawy!

Udanego weekendu!

Zapraszam również, na mój pierwszy przepis na muffinki http://www.makecookingeasier.pl/na-slodko/cupcakes/