Od mojego ostatniego postu o babeczkach, już sporo czasu minęło i tak naprawdę nadal się zastanawiam nad fenomenem tychże wypieków. Banalnie zabrzmi sformułowanie, że są ładne i każdy może je zrobić i chyba nie ma osób, którym by się nie spodobały i którzy by ich nie skosztowali. To kalorie, których trudno jest odmówić, nawet największym fanom kuchni dietetycznej! Tak więc, czym jest podyktowana ta popularność? Po wypróbowaniu tego przepisu, zdecydowanie z Kasią już wiemy! Przekonajcie się sami!
Skład:
1 szklanka pokrojonych w kostkę świeżych truskawek
1 1/2 szklanki mąki
1 jajko
2 białka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1/4 szklanki mleka
1 łyżeczka cukru wanilinowego
100 g masła
1 szklanka cukru pudru
Truskawki kroimy na drobną kostkę.
A oto jak to zrobić:
1. Truskawki kroimy na drobną kostkę. Zalewamy mlekiem i dodajemy cukier wanilinowy.
2. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli przesiewamy do miski o średniej wielkości.
3. W mikserze ucieramy masło z cukrem pudrem na gładką masę, stopniowo zmniejszamy prędkość i dodajemy jajko i białka. Wyjmujemy z miksera i łączymy za pomocą dużej łyżki pozostałe składniki, czyli mieszankę mąki z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Na końcu dodajemy truskawki z mlekiem i cukrem wanilinowym. Wszystkie składniki powinny być dobrze wymieszane.
4. Rozgrzewamy piecyk do 180 C stopni. Nakładamy ciasto do foremek i wkładamy do pieca. Pieczemy ok. 20-25 minut.
Komentarz: Jak zauważyliście na zdjęciach, używam foremek silikonowych + papierowe papilotki. Jeżeli po 25 minutach, stwierdzicie, że spód babeczek jest nadal surowy, proponuję przykryć je folią aluminiową, zmniejszyć temperaturę i piec jeszcze 4-7 minut.
Gotowe ciasto nakładamy do papierowych papilotek i umieszczamy w foremkach. Ja polecam silikonowe.
.. no i jak zawsze, największa frajda przy dekorowaniu!
.. chociaż nie od razu nabiera się wprawy!
Udanego weekendu!
Zapraszam również, na mój pierwszy przepis na muffinki http://www.makecookingeasier.pl/na-slodko/cupcakes/
100 komentarzy
Wyglądają przepysznie ;)
dodany przez Natalia @ 14 maja 2011 o 08:01. #
Gdzie można nabyć te silikonowe foremki, bo wszędzie są tylko blachy a myślę, że pojedyncze foremki lepiej się sprawdzą
dodany przez Natalucha @ 25 maja 2011 o 21:58. #
ja widziałam je ostatnio w tchibo i w duce
dodany przez maja @ 12 lipca 2011 o 11:00. #
Zosiu! Uwielbiam Cię za te przepisy, są genialne + sposób dekorowania, podania… KLASA! Ahh, jak dobrze mieć Zosie i Kasie, życie odrazu staję się prostsze, modniejsze i smaczniejsze! :)
dodany przez BJ. @ 14 maja 2011 o 08:03. #
smaczny pomysl :)p
dodany przez kate @ 14 maja 2011 o 08:13. #
Wyglądają przepysznie;)
Pozdrawiam!
dodany przez Julka @ 14 maja 2011 o 08:20. #
baaardzo lubię babeczki, ale jakoś mi nie wychodzą, z tych przepisów które mam:-(. Spróbuje zatem Wasz przepis-mam nadzieje ze sie udadzą, bo smakowicie wyglądają!
Pozdrawiam gorąco:-)
dodany przez Agi @ 14 maja 2011 o 08:23. #
właśnie tego potrzebowałam! Rodzinka już ponoć się zmęczyła czekoladową wersją (zupełnie tego nie rozumiem :D), dziękuję bardzo, na pewno niedługo wypróbuję :)
dodany przez k @ 14 maja 2011 o 08:33. #
nieciekawe, naprawde, hm, nie ma sie czym zachwycac.
dodany przez marcysia @ 14 maja 2011 o 08:41. #
A mi się bardzo podoba, łatwy przepis i super dekoracja;-)
dodany przez Gocha @ 14 maja 2011 o 09:07. #
Ale co nieciekawe? Wypróbowałaś przepis?
dodany przez Aga @ 14 maja 2011 o 10:45. #
mh… te truskawki mi się rozpłynęły.
dodany przez marcysia @ 14 maja 2011 o 15:25. #
brzmi i wyglada po prostu pysznie:)
dodany przez sept @ 14 maja 2011 o 08:42. #
A truskawki z Chorwacji,czy te gorsze, z Polski?
dodany przez Ann @ 14 maja 2011 o 08:43. #
Ktoś mnie ubiegł. ;D
dodany przez fashion @ 14 maja 2011 o 09:19. #
To jest nas dwie ;-)
dodany przez Ann @ 14 maja 2011 o 09:30. #
No i mamy aferę truskawkową ;-)
dodany przez Aga @ 14 maja 2011 o 10:46. #
Oj już nie bądzmy takie złośliwe..;)
dodany przez Ola M. @ 14 maja 2011 o 12:16. #
A to niby dlaczego nie? Ja od dawna uważam, że ten blog jak i ta cała “szopka” to jest jedna wielka napompowana atmosfera , lans i chęć zwrócenia na siebie uwagi.
A odnośnie truskawek, to ciekawa jestem czy ten mądrala potrafi powiedzieć, dlaczego w Polsce mogą w tym roku być gorsze truskawki? No wie? Poza tym ludzie zbierają te truskawki, sadzą specjalnie, a potem dają premierowi na spróbowanie, a ten się krzywi i mówi “Lepsze, niż polskie”
!
dodany przez eliza @ 14 maja 2011 o 13:07. #
Kobieto, widzę, że bardzo zraniło Cię to co premier powiedział ale to nie jest miejesce na tego typu kłótnie. A poza tym to jest post Zosi, więc nie wiem dlaczego pod jej przepisem odbywają się jakieś polityczne dyskusje. A tak zupełnie na marginesie, to ja i myśle, że dziewczyny wyżej też pisałysmy to żartem, ironią, a Ty wyskakujesz nagle….
dodany przez Ola M. @ 14 maja 2011 o 15:14. #
skoro ten blog jest taki straszny eliza to po co go czytasz.
dodany przez xxx @ 14 maja 2011 o 16:13. #
To w formie żartu było oczywiście, taka ironia :-) Nawet dobrze by było, gdyby tylko takie afery w Polsce były ;-) Oj, wątpię, żeby faktycznie miało to jakiś wpływ na “gospodarkę truskawkową”. Więcej wokół tego szumu niż to warte…
dodany przez Aga @ 14 maja 2011 o 17:17. #
ja tez to zrozumialam w formie zartu :) ale niektorzy sie nakrecili ;-))
dodany przez ania @ 14 maja 2011 o 17:25. #
Zosiu jestem pod wrażeniem twoich wypieków i kulinarnych zdolności
dodany przez kachaziele.bloog.pl @ 14 maja 2011 o 08:50. #
Mój blog http://ahhmniam.bloog.pl/ nawet w części nie przypomniana twojego bloga :)
Cudny :)
dodany przez http://ahhmniam.bloog.pl/ @ 14 maja 2011 o 08:53. #
Zrobię je na pewno,ale poczekam aż truskawki będą tańsze….
dodany przez Jola @ 14 maja 2011 o 08:59. #
wow piękne ! aż szkoda mi byłoby ich jeść xD a ską macie takie siczne foremeczki? Pozdrawiam
dodany przez Domi @ 14 maja 2011 o 09:00. #
Jaki ty masz Zosiu piękny uśmiech! Jesteś naszą polską Nigellą:)
pozdrawiam serdecznie
dodany przez Ann @ 14 maja 2011 o 09:00. #
Zgadzam się! Jesteś piękną, niezwykle fotogeniczną dziewczyną.Nie wiem czy większą sensacją są znakomite zdjęcia Twoich potraw czy Ty sama.
Kocham każdy szczegół tych zdjęć. Patrząc na Ciebie nie tylko od razu chce się je przyrządzić i jeść w nieskończoność, ale także patrzy się na samo zdjęcie jak na małe dzieło sztuki. Absolutna perfekcja w każdym detalu.
Gratuluję i trzymaj tak dalej!
I nie przejmujcie się słowami krytyki. Niestety zawsze znajdą się malkontenci. Róbcie to co robicie, bo jesteście świetne! Pozdrowienia z Wrocławia.
dodany przez Krn @ 16 maja 2011 o 23:40. #
Wspaniałe wypieki, pasja, piękno, a to wszystko okraszone dobrym gustem i idealnymi zdjęciami! Aż miło wejść i spędzić tu czas ;). Można ćwiczyć przy tym silną wolę będąc na diecie :D.
Pozdrawiam serdecznie ze słonecznego południa Polski ;)
dodany przez Patrycja @ 14 maja 2011 o 09:00. #
slodkosci:)
dodany przez agata @ 14 maja 2011 o 09:05. #
wielbię :D
dodany przez zuzia @ 14 maja 2011 o 09:10. #
genialny przepis. ; )
dodany przez marti0110 @ 14 maja 2011 o 09:10. #
ja mam pytanie co do polewy? czy to bita smietana? czy jakas kupna polewa?? szukam takiej polewy która bedzie ladnie zastygac na ciastku:))
dodany przez maga @ 14 maja 2011 o 09:11. #
Zosia powinna mieć swój program kulinarny!
dodany przez nathie @ 14 maja 2011 o 09:16. #
zosia na prezydenta!
dodany przez ja @ 14 maja 2011 o 11:44. #
chciałam dorzucić “Kasia na premiera”, ale ugryzłam się w język :-)))
dodany przez brr @ 14 maja 2011 o 23:00. #
super! na pewno wypróbuję :)
dodany przez Kasia @ 14 maja 2011 o 09:18. #
Truskawki pewnie z CHORWACJI? ;]]]
dodany przez fashion @ 14 maja 2011 o 09:18. #
Jasny Gwint! Zosiu, to pierwsze zdjęcie babeczki wygląda (nie dość ze STRASZNIE smakowicie ;)) jak z ekskluzywnej restaurascji jakiejś! :)
przepis oczywiście wykorzystam! :)
dodany przez Różyczka @ 14 maja 2011 o 09:18. #
pysznosci, wygladaja super!!!
dodany przez Justa @ 14 maja 2011 o 09:21. #
Założeniem Muffin jest to że ciasto jest bez mączne i bez mleka. Trochę się na muffinach znam i ten przepis nie jest na nie, sądząc po składnikach musiały być bardzo suche.
Pozdrawiam
dodany przez M @ 14 maja 2011 o 09:21. #
A może Zosia akurat tak chciała?I skąd wiesz że były suche? Spróbuj i wtedy będziesz krytykować. A tak poza tym świetne muffinki. Ale dotychczas wypróbowałam tylko pierwszą wersję.
Pozdrawiam;)
dodany przez Wioletta @ 14 maja 2011 o 12:56. #
Jak to “bez mączne”? Ja znam same przepisy z mąką. No chyba, że miałaś na myśli coś innego. Słyszałam o wersjach np. bez jajek, ale o bezmącznych raczej nie.
dodany przez Aga @ 14 maja 2011 o 17:33. #
ooo uwielbiam muffinki… i do tego z truskawkami! oh i ah : )
dodany przez anna @ 14 maja 2011 o 09:23. #
Nie no Zosiu, nie możesz Nas tak katować z rana, takimi pysznościami:))
Mniam, babeczki wyglądają przepysznie :)
pzdr.
dodany przez Anista @ 14 maja 2011 o 09:28. #
Jakie śliczne małe babeczki. ;)
Wyglądają rewelacyjnie,z chęcią kilka bym zjadła.
Kupując kwietniową “Kuchnię” dostrzegłam bardzo fajny przepis na babeczki z dodatkiem olejku cytrynowego i cynamonu. Zrobiłam je i wyszły naprawdę pyszne, do tego krem cytrynowy i czekoladowa bita śmietana-coś wspaniałego. ;)
Muszę sobie kupić takie silikonowe foremki,bo gdy wkładam to tych papierowych ciast rozlewa się i babeczki są płaskie. ;P
Pozdrawiam!
Ola R. ;)
dodany przez Alexandra1811 @ 14 maja 2011 o 09:38. #
śliczne zdjęcia, pełne radości. Ja lubię mufinki z białą czekoladą i truskawkami. A jako kremu do dekoracji używam mascarpone zmiksowanego z żółtkiem i cukrem pudrem, tak jak do tiramisu:)
dodany przez Pieknosc Dnia blog @ 14 maja 2011 o 09:40. #
Zosia, jesteś moją “miszczynią” :D Nigella pełną gębą:)
dodany przez sandi @ 14 maja 2011 o 09:40. #
Zosia to prawdziwa artystka ;)
wszystko wygląda mega smacznie!
dodany przez http://street0fashion.blogspot.com/ @ 14 maja 2011 o 09:42. #
Cupcakes wyglądają ślicznie i na pewno są pyszne. ;) Spodobała mi się Twoja sukienka, mogłabyś napisać, gdzie ją kupiłaś? ;)
dodany przez Ania M @ 14 maja 2011 o 09:44. #
Przepis na pewno wypróbuję!
dodany przez www.topfashion-ostroleka.blogspot.com @ 14 maja 2011 o 09:58. #
Ja też się wcale nie dziwie, że nie można im się oprzeć – sama chętnie bym zjadła!:P
dodany przez Emilia @ 14 maja 2011 o 10:13. #
Przecież założeniem muffinek jest to, że nie używa się do nich miksera. Składniki mokre i suche miesza się osobno, a potem łączy, a grudki są jak najbardziej dopuszczalne (chociaż wymieszać tak, żeby ich nie było, to żadna sztuka).
dodany przez bay @ 14 maja 2011 o 10:17. #
Lecę w poniedziałek do sklepu po truskawki i robię babeczki. Są genialne! :) I wyglądają tak apetycznie…mniam! ;P
dodany przez Lady Pompa @ 14 maja 2011 o 10:23. #
Gdzie można kupić takie silikonowe foremki? I te papierowe zresztą też?
dodany przez Kinga @ 14 maja 2011 o 10:36. #
Ja swoje silikonowe foremki kupiłam w JYSK . Jest ich mnóstwo na Allegro, widziałam też w Tesco. Z tym, że ja ciasto nakładam bezpośrednio do silikonowych (bez żadnego wcześniejszego smarowania tłuszczem). Silikonowe formy są naprawdę godnie polecenia.
dodany przez Aga @ 14 maja 2011 o 17:38. #
Muffinki wyglądają cuuudnie ;*** mam tylko pytanie, ja posiadam formę na 12 sztuk, a zastanawiam sie ile tobie wyszlo z tego przepisu?
dodany przez Kinia @ 14 maja 2011 o 10:43. #
Zosiu, Twoje posty są bardzo inspirujące, zdjęcia smakowite:) Proszę o więcej takich przepisów.
Ps.Wielki plus za dopracowanie wszystkich postów, są ostatnio lepszej jakości niż Kasi.
dodany przez avocado @ 14 maja 2011 o 10:44. #
ja akurat nie przepadam za takimi babeczkami
dodany przez xxx @ 14 maja 2011 o 11:22. #
super przepis;) kocham truskawki
dodany przez http://livinlifeandhavinfun.blogspot.com/ @ 14 maja 2011 o 11:34. #
super przepis, kocham truskawki;)
dodany przez http://livinlifeandhavinfun.blogspot.com/ @ 14 maja 2011 o 11:35. #
przepis na poprzednie muffinki wypróbowałam z siostrzenicą, był tak łatwy, że 9-latka poradziła sobie tylko przy odrobinie pomocy z mojej strony (wiadomo – gorący piekarnik ), ale największą frajdę sprawiło jej dekorowanie muffinek – istne szaleństwo… groszki, kwiatki, płatki, flamastry curkowe i inne cudeńka do dekoracji, które znalazłysmy na sklepowej pólce, ten przepis na truskawkowe muffinki też na pewno wypróbujemy, wyglądaja tak smakowicie … mniam :)
dodany przez Anja @ 14 maja 2011 o 11:46. #
mniam! mniam!
już wiem co upiekę na swoje urodziny!
chocarome.blogspot.com
dodany przez kasia z bloga chocarome.blospot.com @ 14 maja 2011 o 11:50. #
czy w tych silikonowych foremkach można piec bez papilotek?
dodany przez Ania @ 14 maja 2011 o 11:57. #
można ale będziesz musiała je myć, więc wygodniej włożyć do nich papierowe :)
dodany przez Klaudia @ 14 maja 2011 o 17:42. #
cupcakes to chyba wiecej masła mają zazwyczaj
http://warsawberlin.blogspot.com/
dodany przez NO @ 14 maja 2011 o 12:54. #
na tych zdjęciach Zosia kojarzy mi się z jakąś panią z ślicznej cukierni, w której przepięknie pachnie… :) Zosiu, Twoje przepisy to pierwsza klasa !:)
dodany przez Ania @ 14 maja 2011 o 13:05. #
ja troche nie na temat..ale jak Kasia była w Centrum Kopernika to miała takie spodnio-leginsy?? fioletowe. gdzie mozna je kupic ??
dodany przez nn @ 14 maja 2011 o 13:19. #
mmmm pycha ;)
dzisiaj robię tiramisu według Twojego przepisu, mam nadzieję że bedzie dobre ;)
http://idilicamente.blogspot.com/
dodany przez idilicamente @ 14 maja 2011 o 14:01. #
wyglądaja cudownie!
dodany przez H. Houdini @ 14 maja 2011 o 14:44. #
A ja jestem zainteresowana tymi foremkami papierowymi, są śliczne. :) Gdzie mozna takie właśnie kupić bo dosć mam ikeowskich i w piłki futbolowe. :)
dodany przez Sylwia @ 14 maja 2011 o 14:55. #
Zosiu wszystkiego najlepszego!!!!!!!!!!!
dodany przez Sylwia @ 15 maja 2011 o 14:49. #
to wszystko odkłada się na biodrach,ja takich rzeczy nie jadam
dodany przez sweet girl @ 14 maja 2011 o 14:55. #
Babeczki zrobione! Przepyszne ;D
dodany przez Klaudia @ 14 maja 2011 o 14:55. #
moze zosia zna inne przepsisy z wykorzystaniem truskawek? nadchodzi ich sezon wiec przydadza nam sie szybksie przkaski z truskawkami;)
dodany przez http://livinlifeandhavinfun.blogspot.com/ @ 14 maja 2011 o 14:57. #
pomimo iż nigdy nie wypróbowałam Twojego przepisu i na to się nie zanosi ;), bardzo lubię oglądać fotorelacje z wykonywanych przez Ciebie dań :)
POzdrawiam serdecznie
dodany przez Monia @ 14 maja 2011 o 15:22. #
cupcakes to nie to samo co babeczki czy muffiny. :)
dodany przez lala @ 14 maja 2011 o 15:22. #
Cześć. Jest może stronka internetowa sklepu mango? Chodzi mi o e-sklep, gdzie będę widziała różne ubrania oraz ich ceny i inne odcienie. Proszę o link. Dzięki ;)
dodany przez łucja @ 14 maja 2011 o 16:00. #
Cześć. Ja troszkę nie do tematu. ;) Jest może strona internetowa sklepu Mango? A tak właściwie to chodzi mi o e-sklep, gdzie będę mogla zobaczyć jakie są ubrania, ich odcienie oraz ceny. Bo z chęcią bym się wybrała na tą wyprzedaż, ale nie wiem czy coś mi wpadnie w oko. Jeśli zna ktoś stronkę to proszę o link. Dziękuję ;)
dodany przez łucja @ 14 maja 2011 o 16:02. #
Dziewczyny, pomyślcie nad własnym programem kulinarnym, bo nie tylko dzisiejsze babeczki wyglądają na przepyszne :) Pozdrawiam :)
dodany przez Avi @ 14 maja 2011 o 16:09. #
jak czytam wpisy Zosi i oglądam te zdjęcia to aż chce mi się brać za gotowanie :)
u mnie na blogu konkurs, zapraszam chętnych!
dodany przez martilicious blog @ 14 maja 2011 o 16:19. #
ile babaczek wychodzi z tego przepisu?
i czy w papierowych foremkach mogą się przypalić, więc dlatego lepiej użyć silikonowych?
dodany przez Gośka @ 14 maja 2011 o 16:25. #
Zosiu, jesteś mistrzem kuchni;)
swoja drogą przepyszne i inspirujące cupcakes robia dziewczyny http://so-sweet-project.blogspot.com/ próbowałam, wiec śmiało polecam :) !!!!! ale Twoje Zosiu wyglądają równie apetyczni,no i śliczna dziewczyna z Ciebie!! :)
dodany przez kiko @ 14 maja 2011 o 16:27. #
muszą być pyszne ;)
dodany przez Ewa @ 14 maja 2011 o 16:43. #
wyglądają super;) spróbuję je zrobić, mimo mojego antytalentu kulinarskiego, bo przepis nie wydaje się skomplikowany:)
dodany przez mila @ 14 maja 2011 o 16:47. #
Babeczki wygladaja bardzo apetycznie, smakuja z cala pewnoscia bosko!
dodany przez Przepisy na drinki @ 14 maja 2011 o 17:33. #
Zosiu, zanim zaczniesz wyciskać śmietanę, najpierw ją ubij.
dodany przez Aria @ 14 maja 2011 o 19:08. #
już nie mogę się doczekać, aż kupię truskawki i upiekę te cudeńka! :)
dodany przez angie @ 14 maja 2011 o 20:29. #
zjadłabym wszystko, co by wyszło spod rąk Zosi.
Jak zawsze wygląda przeapetycznie:)
dodany przez Kasia @ 14 maja 2011 o 21:04. #
Zosiu mam prosbe, jakby byla mozliwosc podawania temperatury pieczenia do piekarnika z termoobiegiem, jesli oczywiscie nie jest to zaden problem :)
dodany przez Gosia @ 15 maja 2011 o 00:02. #
Nie polecam robienia babeczek na termoobiegu, bo mają potem dziwny kształt przez ten nawiew ;)
dodany przez Nat @ 30 maja 2011 o 19:38. #
ciekawe czy kaśka też się skusiła, czy to dla niej za dużo kcal, hihhi ;)
dodany przez maxmarrr @ 15 maja 2011 o 07:35. #
Zosiu wygladasz wspaniale!!!
dzieki za przepis. przepysznie to wyglada. przepis wydrukowalam i czeka na okazje.
dodany przez martita @ 15 maja 2011 o 09:43. #
wszystkiego najlepszego w dniu imienin!!!
dodany przez aska @ 15 maja 2011 o 13:03. #
ja również dołączam sie do imieninowych życzeń :-) wszystkiego słodkiego :-)
dodany przez moni @ 15 maja 2011 o 19:15. #
STO LAT,STO LAT NIECH ŻYJE,ZYJE NAM! ! ! Kochana Zosiu…..spełnienia wszyyyyyystkich marzeń i dużo,dużo zdrowka jak najlepszego! :-*
dodany przez d. @ 15 maja 2011 o 22:15. #
Owoce zawsze opadają mi na dno muffiny…co zrobić, żeby tak się nie działo..? czy to wina zbyt rzadkiego ciasta?
dodany przez Magdalena @ 15 sierpnia 2011 o 12:13. #
Babeczki przepyszne! :)
dodany przez Hania @ 7 czerwca 2012 o 19:53. #
fajnie, ale masło musi być ciepłe bo zimne z lodówki nie uciera się tak jak ciepłe ;/
dodany przez p @ 19 lipca 2013 o 09:53. #