Już niedługo jeden z najbardziej wyczekiwanych momentów w roku. Wigilia. Wszyscy z utęsknieniem czekamy na ten moment, kiedy cała rodzina może zasiąść przy wspólnym stole i celebrować rodzinne chwile. Dziś przychodzę do Was propozycją nakrycia wigilijnego stołu. Jasne barwy, grube tekstury i przede wszystkim perłowe światło. To, ono sprawia, że stół nabiera świątecznej magii, a dopełnieniem są nasi najbliżsi.

Skład:

(przepis na 4 – 6 osób)

1 kurczak zagrodowy

1 pomarańcza

garść świeżej żurawiny lub mrożonych porzeczek

4-5 gałązek rozmarynu

2 czerwone cebule

1 główka czosnku + 1 ząbek czosnku do natarcia mięsa

marynata:

4 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżka musztardy

1 łyżka miodu

szczypta soli morskiej

A oto jak to zrobić: 

  1. Aby przygotować marynatę: w małym naczyniu łączymy wszystkie składniki. Całość dokładnie mieszamy do połączenia się masy.
  2. Kurczaka dokładnie myjemy, nacieramy skórkę przekrojonym ząbkiem czosnku i doprawiamy solą. Mięso przekładamy do żaroodpornego naczynia i obkładamy z każdej strony ćwiartkami cebuli, plastrami pomarańczy i żurawiną. Dodajemy przekrojoną w poprzek główkę czosnku i nakłuwamy kurczaka gałązkami rozmarynu. Na końcu polewamy mięso marynatą. Tak przygotowanego kurczaka najlepiej odstawić na parę godzin lub na całą noc. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku pod przykryciem w 180 stopniach C (opcja: górka-dół) przez 1 godzinę 15 minut, a następnie ostrożnie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze przez 30 minut – dzięki temu, skórka powinna być chrupiąca.