Skład:
1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
2-3 cukinie
3-4 łyżeczki pesto Rosso (z pomidorów i bazylii)
2 cebule, pokrojone w plasterki
250 g wędzonego boczku
suszony tymianek do posypania
2-3 łyżki oliwy z oliwek
tłuszcz do posmarowania blachy do pieczenia
sól i pieprz
A oto jak to zrobić:
1. Rozwałkowujemy gotowe ciasto francuskie i rozkładamy na posmarowanej tłuszczem blasze. Boczek kroimy w kostkę i przysmażamy. Cebulę i cukinię kroimy w cienkie plastry.
2. Na wierzch ciasta, nakładamy cienką warstwę pesto, plasterki cukinii a następnie kawałki smażonego boczku i plastry cebuli. Posypujemy tymiankiem, doprawiamy solą i pieprzem. Skrapiamy oliwą z oliwek. Tak przygotowane ciasto, umieszczamy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni C. Pieczemy ok. 20-25 minut. Boki ciasta powinny być kruche, a wierzch zarumieniony.
Boczek kroimy w kostkę i przysmażamy.
Na wierzch ciasta, nakładamy cienką warstwę pesto.
Cukinię kroimy w cienkie plastry.
Nakładamy plasterki cukinii na gotowe ciasto francuskie (wcześniej posmarowane pesto).
Rónomiernie rozkładamy kawałki smażonego boczku
oraz plasterki świeżej cebuli. Tak przygotowane ciasto, pieczemy w piekarniku w 180 stopniach C, ok 20-25 minut.
Komentarze