Skład:
ciabatta/ bułka paryska/ bagietka
garść pomidorków koktajlowych
8-10 kaparów
4-5 ząbków czosnku
garść migdałów (tzw. słupków)
1-2 łyżeczki pokrojonej ostrej papryczki chilli
garść świeżych listków bazylii
oliwa z oliwek
ocet balsamiczny
starty ser parmezan
sól morska
suszone oregano
A oto jak to zrobić:
1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C. Pieczywo kroimy w cienkie kromki i rozkładamy na blasze. W małej miseczce łączymy oliwę z oliwek, sól morską, ocet balsamiczny i suszone oregano. Kromki skrapiamy mieszanką z oliwy i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy max. 7-8 minut (do momentu, aż pieczywo będzie chrupkie).
2. W dużej misce łączymy ćwiartki pomidorków, pokrojony czosnek, ostrą papryczkę chilli, migdały, liście bazyli i kapary. Zalewamy oliwą z oliwek, przyprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowaną sałatkę nakładamy na ciepłe kromki pieczywa. Posypujemy startym parmezanem i umieszczamy ponownie w piekarniku na ok. 2-3 minuty (do momentu, aż ser się lekko stopi). Podajemy na gorąco!
Komentarz: Przy doprawianiu solą warto pamiętać, że same kapary są w smaku dość słone. Jeżeli nie mamy pod ręką permezanu, możemy użyć dowolny inny ser, a liście bazylii zastąpić świeżą pietruszką. Zamiast migdałów (słupków), możemy użyć orzechy włoskie. W przepisie specjalnie nie podawałam precyzyjnej ilości produktów, a jedynie zasugerowałam kompozycję składników.
106 komentarzy
Ale Pyszności! trafiłaś w 10 z tym przepisem! Lecę do kuchni pichcić dla mojego solenizanta! Dzięki!
dodany przez Hybryda @ 3 lutego 2013 o 13:58. #
Też to uwielbiam! I też potrafię to zrobić ;-) Lubię takie proste smakołyki. Na przekąskę imprezową jak znalazł :-)
dodany przez NO SPINSTER @ 3 lutego 2013 o 14:21. #
Jak zawsze apetycznie !!!!
Zapraszam do mnie na czerń i biel ….
———————————–
http://www.mojakwestiagustu.pl
————————————-
dodany przez mkg @ 3 lutego 2013 o 14:59. #
Fajnie to :)
dodany przez http://nwu.blox.pl @ 5 lutego 2013 o 18:09. #
Uwielbiam!! :) Ale we Włoszech i tak smakuje najlepiej :)
dodany przez http://life-is-not-so-sweet.blogspot.com @ 4 lutego 2013 o 11:07. #
A jeśli dla solenizanta oprócz smakołyków potrzebujesz także prezentu to zapraszam do mnie po pomysły
dodany przez Asia bloguje o prezentach @ 3 lutego 2013 o 14:26. #
PYCHA PYCHA PYCHA
ZAPRASZAM DO MNIE NA PYSZNĄ KAWE
http://deserlandia.blogspot.com/
dodany przez deserlandia.blogspot.com @ 3 lutego 2013 o 14:30. #
wygląda obłędnie:) Zosiu Ty to potrafisz pobudzić moje ślinianki:)
http://halflajf.blogspot.com/
dodany przez Olka @ 3 lutego 2013 o 15:10. #
Przepyszne … aż smaka narobiłaś :) Jutro zakupy i zabieram się do roboty :)
Zapraszam do siebie :
http://www.kahwamanawijja.blogspot.com
nowy przepis :P
dodany przez Aneta @ 3 lutego 2013 o 16:21. #
Ale smakołyki :)
dodany przez http://you.strefa.pl/ @ 3 lutego 2013 o 16:27. #
wygląda przepysznie, właśnie miałam na coś takiego ochote! :)
dodany przez ITSJUL.blogspot.com @ 3 lutego 2013 o 17:49. #
Mmm… ja również uciekam zrobić sobie taką pyszną kolacyjkę:)
dodany przez http://martaiteresa.blogspot.com/ @ 3 lutego 2013 o 19:41. #
Ja również ją uwielbiam i chętnie serwuję:)
dodany przez Ania @ 3 lutego 2013 o 22:19. #
ok idę na kolację! :)
dodany przez http://www.a-cup-of-ideas.blogspot.com @ 3 lutego 2013 o 20:47. #
Buonnissimo!:)
dodany przez Monika @ 3 lutego 2013 o 14:05. #
Od kiedy zapieka się Bruschettę?
Najlepsza jest ta prawdziwa, najprostsza ;) chleb nacierany czosnkiem i na to świeży pomidor z bazylią… po co udziwniać? ;)
dodany przez Esperanza @ 3 lutego 2013 o 14:06. #
-…. od ZAWSZE … ser musi byc roztopiony na wierzchu zeby wszystkie skladniki byly “caloscia”
dodany przez asia @ 3 lutego 2013 o 14:12. #
Nie Asiu, na bruschetta może być np. z samymi pomidorami i oliwą… (oczywiście nie zapominając o czosnku i bazylii)
A przepis z serem to miłe urozmaicenie :)
dodany przez http://life-is-not-so-sweet.blogspot.com @ 4 lutego 2013 o 11:08. #
Po to zeby sobie urozmaicic? :) nie samym chlebem i pomidorem czlowiek zyje :)
dodany przez Kasia @ 3 lutego 2013 o 14:15. #
nie wiem od kiedy, ale wszystkie te, które jadłam w knajpach/restauracjach były zapiekane, be zapiekania to po prostu… chleb z pomidorem?
dodany przez mal @ 3 lutego 2013 o 14:22. #
klasyczna bruschetta z pomidorami to chleb pieczony, natarty czosnkiem a na to swieze pomidory z bazylia nie zapiekane. Wole ta oryginalna wersje bo jest po prostu lzejsza i swiezsza. To nie zadna zapiekanka. Co mnie rowniez w PL przeraza to pseudo-pizza z sosem do polania ( o zgrozo!) bleee!
dodany przez iwona @ 7 lutego 2013 o 13:13. #
jestem za. pycha najprostsza :)
dodany przez ola @ 3 lutego 2013 o 14:33. #
Champagne Toasting Flutes
dodany przez Anonim @ 3 lutego 2013 o 19:09. #
Włoskie klimaty – uwielbiam:)
U mnie, jeśli macie ochotę, śródziemnomorska owsianka:
http://twojezwyciestwo.wordpress.com/2013/01/31/owsianka-srodziemnomorska/
Zapraszam:)
dodany przez agnieszka @ 3 lutego 2013 o 14:07. #
hmmmmm wyglada przepysznie!!
http://joannasylvia.blogspot.com
dodany przez Joannasylvia @ 3 lutego 2013 o 14:08. #
Ja też uwielbiam to megaproste i przepyszne coś do przegryzienia :)
brightlikesun.blogspot.com
dodany przez Kasia @ 3 lutego 2013 o 14:09. #
Uwielbiam bruschette, przypomniała mi się najlepsza jaką jadłam – we Włoszech oczywiście :)
dodany przez aga @ 3 lutego 2013 o 14:10. #
świetne !
dodany przez Paula.x @ 3 lutego 2013 o 14:11. #
Absolutnie uwielbiam! :) Już chyba stałam się mistrzynią w jej pieczeniu, bo na każdej imprezie ją przygotowuję :)
dodany przez wildand3.blogspot.com @ 3 lutego 2013 o 14:12. #
a tak czekałam na post last month … :(
Co nie zmienia faktu ,że jutro tak będzie wyglądało moje śniadanko :D Zosiu wszystko co robisz wydaje się tak proste..jest tak estetyczne …moja kuchnia po śniadaniu nawet wygląda jak po tornadzie :)
dodany przez majka @ 3 lutego 2013 o 14:16. #
ojjj jakby mi ktoś zrobił takie śniadanie to <3
dodany przez http://www.facebook.com/ElizaKuziemskaPhotography @ 3 lutego 2013 o 14:17. #
Bardzo proste, ale za to jakie smaczne danie:)
dodany przez Domi @ 3 lutego 2013 o 14:18. #
yummie! Uwielbiam przepisy Zosi. Proste, pyszne i jeszcze cieszą oko. Pozdrawiam
kamdipisze.blogspot.com
dodany przez Kamdi @ 3 lutego 2013 o 14:23. #
jaka urocza malutka tareczka:) Gdzie można taką nabyć?
dodany przez Ola @ 3 lutego 2013 o 14:23. #
Mniam…jeden z moich ulubionych sposobów na dłuuugie i leniwe śniadania :) Pycha!
Pozdrawiam i zapraszam do siebie:)
http://negativepositives.blogspot.com/2013/02/11-love-is-in-air.html
dodany przez Kinga @ 3 lutego 2013 o 14:26. #
Kasiu chcemy coś nowego, a nie post, który był u Zosi już od kilku dni, każda z nas zdąrzyła go obejrzeć 10 razy! :(
dodany przez Madzia @ 3 lutego 2013 o 14:27. #
dołączam się!
dodany przez Kamila @ 3 lutego 2013 o 21:42. #
Pomidorki koktajlowe są najlepsze! Słodkie ale zawsze mają ten smak pomidora którego nieraz tym większym po prostu brak
Sprobuje z pewnością przygotować takie kanapki-tosty, na waszych zdjęciach wszystko wygląda pięknie i przepysznie nie da się wiec oprzeć tej pokusie :)
dodany przez justyna @ 3 lutego 2013 o 14:30. #
Zosiu zawsze z tobą gotuje. Twoje przepisy są proste ale za to bardzo smaczne :) Czekam na jakąś propozycje ciasteczek może korzennych ? :)
pozdrawiam
dream-berry.blogspot.com
dodany przez ANia @ 3 lutego 2013 o 14:34. #
BŁAGAM ZOSIA GDZIE KUPIŁAŚ OKULARY?? są takie jakich szukam :))
dodany przez Ida @ 3 lutego 2013 o 14:43. #
NIE JESTEM ZOSIĄ ALE ODPISZĘ BO WIEM ŻE OKULARY SĄ DOSTĘPNE W VISION EXPRESS – EVA MINGE .
dodany przez ANIA @ 3 lutego 2013 o 21:16. #
Mi także znana jest wersja bez zapiekania, taką jadałam w Toskanii, ale ona była bez sera, pewnie dlatego :) cudność! Proste, klasyczne rzeczy są najlepsze, gdybym musiała żywić się wyłacznie jedną potrawą, byłaby to bruschetta właśnie ;)
dodany przez Vanilia81 @ 3 lutego 2013 o 14:47. #
Uwielbiam bruschettę, ale wolę podstawową wersję bez kaparów, migdałów i chili ;)
dodany przez Dominika @ 3 lutego 2013 o 14:50. #
Zrobię w następny weekend i zaskoczę gości :) Pozdrawiam!
dodany przez Ema Mija @ 3 lutego 2013 o 14:53. #
witam zamiast białego pieczywa mozna ciemne
zawsze mam inspiracje do kolacji
dodany przez Aniołek @ 3 lutego 2013 o 14:53. #
wygląda apetycznie a i wykonanie proste ;)
dodany przez Asia z http://ilikemyself-asiar.blogspot.com/ @ 3 lutego 2013 o 15:01. #
Love them to, what a great tutorial!
xx
liquoriceandpumps.blogspot.com
dodany przez Louise @ 3 lutego 2013 o 15:32. #
Zosiu, jesteś prześliczna :) zachwycam się twoją osobą, przepisami, cudnymi zdjęciami. Najlepszy blog o gotowaniu :)
dodany przez Monika @ 3 lutego 2013 o 15:37. #
pycha!! :)
http://anna-and-klaudia.blogspot.com/
dodany przez http://anna-and-klaudia.blogspot.com/ @ 3 lutego 2013 o 15:39. #
MNIAM !!!!!
dodany przez ktoś :) @ 3 lutego 2013 o 15:41. #
Ale pysznie wygląda, aromat musi być nieziemski :)
dodany przez Asia @ 3 lutego 2013 o 15:47. #
pysznie wyglada wiec pewnie tez takie pyszne sa dobrym pomysłem tez sa na impreze :)
dodany przez maga @ 3 lutego 2013 o 15:52. #
Wyglądają obłędnie!!! Koniecznie wypróbuje na tygodniu!!! Pozdrawiam serdecznie!
dodany przez Wiola @ 3 lutego 2013 o 15:53. #
jak to pysznie wygląda. Ja jednak, żeby dogodzić swojemu podniebieniu musiałabym zmodyfikować przepis… co nieco usunąć i swoich składników kilka dodać :)
dodany przez Distinguish Yourself @ 3 lutego 2013 o 15:54. #
pyszna i zdrowa przekąska! też uwielbiamy:)
http://mamasaidbecool.blogspot.com/
dodany przez be cool @ 3 lutego 2013 o 16:00. #
pycha;)
http://beautifulgirlandfashion.blogspot.com
dodany przez http://beautifulgirlandfashion.blogspot.com @ 3 lutego 2013 o 16:15. #
Pycha! Uwielbiam ale przyrzadzam inaczej. Orzechy piniowe a parmezan na koniec (bez zapiekania). Pomidorki kojtajlowe wydaje mi sie ze sa zbyt wodniste, dlatego uzywam innej odmiany, wiekszej i o bardziej zwartej teksturze;)) pozdrawiam // k http://www.hemmahosjohanssons.blogspot.se
dodany przez Karolina @ 3 lutego 2013 o 16:36. #
Mniam :) Właśnie zajadam się podobnymi grzankami ;)
http://madamevillemo.blogspot.com/
dodany przez Madamevillemo @ 3 lutego 2013 o 16:39. #
Bruschetta for me is a typical food for summer and remembers me on sitting in our garden, with green grass around and blue sky above me …
So thank you very much for your very nice greet of summer, I enjoyed it so much to watch your pictures.
xxx
Rena
http://dressedwithsoul.blogspot.de/
dodany przez Rena @ 3 lutego 2013 o 17:20. #
SMACZNIE!! super :)
zapraszam
http://WWW.LIVE-STYLE20.BLOGSPOT.COM
dodany przez milka @ 3 lutego 2013 o 17:53. #
uważam, że pomidorki koktajlowe i inne warzywa w zimie są TOTALNIE bez smaku z powodu braku słońca – czekam wiec z niecierpliwością na wiosnę i zapraszam na merula.pl
dodany przez merula @ 3 lutego 2013 o 17:58. #
Uwielbiam przepisy Zosi! ♥
dodany przez justacarousel.blogspot.com @ 3 lutego 2013 o 18:15. #
Już wypróbowałam, bardzo dobre wyszło ;) Zapraszam na TAG: loovelyblog.blogspot.com
dodany przez Lexie @ 3 lutego 2013 o 18:20. #
Ależ wypasione te bruschetty!:)
dodany przez PMC @ 3 lutego 2013 o 18:27. #
Wygląda apetycznie: )Zosiu zapraszam Cie do mnie:
http://ciszaczasija.blogspot.com/
dodany przez Sosenka @ 3 lutego 2013 o 18:51. #
mmm pycha !
dodany przez London @ 3 lutego 2013 o 19:06. #
ja też uwielbiam !!!!!!!
dodany przez All About Fashion and Style @ 3 lutego 2013 o 19:17. #
Hej, często czytam ten blog ale ostatnio wieje nudą. posty są co kilka dni, a często – tak jak dziś – wrzucane są posty z makecookingeasier, które opublikowane były kilka dni wcześniej. brak pomysłów? czasu? trochę taka “zapchajdziura’ ;p no to tyle w kwestii komentarza:) aha, Kasiu kilka miesięcy temu pisałaś, że będzie więcej o zdrowiu. czekam na zwiększenie intensywności, bo póki co posty na ten temat wrzucasz baaaardzo rzadko ;/
dodany przez Marta @ 3 lutego 2013 o 19:30. #
zgadzam sie w 100 % ale nie wiem czy chce posty o zdrowiu tam dopiero wieje nuuuuda
dodany przez ve @ 3 lutego 2013 o 22:46. #
Zosiu! uwielbiamy na ciebie patrzec prosimyo wiecej zdjec! piekna jestes! pozadrawiam!
dodany przez magda gdynia @ 3 lutego 2013 o 19:36. #
uwielbiam bruschetta. :) mhm, pycha. idealna przekąska na kolację.
dodany przez matylda @ 3 lutego 2013 o 19:42. #
Zosiu, czyżby chleb drwala z Lidla? Jest najlepszy!
dodany przez Kasia @ 3 lutego 2013 o 19:47. #
dzięki za podpowiedź :)
kupiłam ciabate i miała sporo pustego miejsca w środku ;/
dodany przez Emilia @ 3 lutego 2013 o 22:02. #
Ależ to pięknie i kolorowo wygląda :)
dodany przez EmiFashion @ 3 lutego 2013 o 20:54. #
moj chlopak ja uwielbia musze zapisac przepis :)
http://joannasylvia.blogspot.com
dodany przez Joannasylvia @ 3 lutego 2013 o 21:07. #
mniam, mniam, mniam !
dodany przez Amanda. @ 3 lutego 2013 o 21:17. #
Kasiu posty co 3 dni? Apeluję o poprawę!
dodany przez Kamila @ 3 lutego 2013 o 21:38. #
I love bruschetta too!
dodany przez India @ 3 lutego 2013 o 21:49. #
Ale to smakowicie wygląda! Mniam *_*
Zapraszam na moje aukcje (świetna cekinowa spódniczka z Zary oraz basicowy szary wełniany sweterek):
http://allegro.pl/listing/user.php?us_id=11027339
Pozdrawiam serdecznie,
mary-ann
dodany przez mary @ 3 lutego 2013 o 22:44. #
uwielbiam bruschette:)
http://www.callmeladyana.blogspot.com
dodany przez Lady Ana @ 3 lutego 2013 o 22:48. #
Ja już pomijam fakt, że pyszności tu widzę, ale zdjęcia też są super! ;)
dodany przez Bozena @ 3 lutego 2013 o 22:52. #
A bym zjadł taką kanapeczkę….
dodany przez Koszulki do nadruku @ 3 lutego 2013 o 23:15. #
kocham Zosie! :)
dodany przez Johnny @ 3 lutego 2013 o 23:48. #
Pozytywny blog no i fajny przepis :) Będe tu wpadać,zajrzyj do mnie też;)
dodany przez marta @ 4 lutego 2013 o 00:09. #
wyglądają pysznie :)
dodany przez Isztar @ 4 lutego 2013 o 00:16. #
gotowanie gotowaniem, a jakie perfekcyjne paznokcie przy tym! :)
http://milexblog.blogspot.co.uk
dodany przez milex @ 4 lutego 2013 o 01:32. #
Przepysznie to wygląda :) Kilka przepisów od was pichciłam już Panu Narzeczonemu, w większości wychodził kapitalnie, jednak należałoby je troche dopracować :) np. ciasto do tarty ;)
dodany przez Pani Narzeczona @ 4 lutego 2013 o 10:52. #
Hej Zosiu!
Zakochałam się w Twoich oprawkach od okularów. Czy mogłabyś zdradzić jakiej są firmy?
Pozdrawiam serdecznie!
dodany przez madeleine @ 4 lutego 2013 o 11:26. #
Świetne zdjęcia, aż ślinka cieknie na sam widok! :)
dodany przez http://fashionsgreatbook.blogspot.com/ @ 4 lutego 2013 o 13:08. #
Bruschettę poznałam niedawno i ją uwielbiam, zwłaszcza pomidorową! Ale tej wersji z kaparami jeszcze nie jadłam.
dodany przez Ala @ 4 lutego 2013 o 13:49. #
Proste i pyszne :) Uwielbiam takie rozwiązania :)
dodany przez Angelika @ 4 lutego 2013 o 16:45. #
Kocham! Robię od wielu lat!:) ciekawy pomysł z tym serem;)
dodany przez Marta @ 4 lutego 2013 o 18:17. #
O kurcze Zosiu,jaka sexy Perfekcyjna Pani domu z Ciebie ;)
Zapraszam na plotki o blogach,blogerkach i nie tylko http://www.filmikiurodowe.hpu.pl
dodany przez www.filmikiurodowe.hpu.pl @ 4 lutego 2013 o 20:11. #
Witam. Bardzo ciekawy przepis i bardzo ciekawie udokumentowane zdjęciami .: ) Polecam … na prawdę smaczne
dodany przez http://egw-games.blogspot.com @ 5 lutego 2013 o 00:43. #
gdzieś już widziałam ten przepis….. nawet mam go zapisany w swoich przepisach :(
dodany przez Kobieta Fatalna @ 5 lutego 2013 o 08:33. #
jessuuuu. Jak to pysznie wygląda!
dodany przez Smakoszka @ 5 lutego 2013 o 10:43. #
Mniam! :)
dodany przez Kinga @ 5 lutego 2013 o 15:12. #
Są pyyyyszne!
dodany przez Justyna @ 5 lutego 2013 o 15:26. #
Super przepis, na pewno wypróbuję przy najbliższej wizycie gości :)
dodany przez Olfaktoria @ 5 lutego 2013 o 16:04. #
bede bardzo wdzieczna za informacje co to za zastawa – maly talerz na m.in. ostatnim zdjeciu
pozdrawiam
dodany przez ula @ 5 lutego 2013 o 16:07. #
Zosiu, inspiruj !
Pozdrawiam http://asmileoflife.blogspot.com/
dodany przez http://asmileoflife.blogspot.com/ @ 5 lutego 2013 o 17:26. #
Zosia jest prześliczna! <3
dodany przez Paulina @ 5 lutego 2013 o 22:20. #
Uwielbiam włoską kuchnię :-) bruschetty jeszcze sama nie robiłam, ale chętnie skorzystam z Twojego przepisu. Wygląda bossssko :-) A na swoim blogu podaję prosty i pyszny przepis na pappardelle con spinaci: http://kobietarenesansu.blogspot.com/2013/02/i-love-italian-food-pappardelle-con.html
dodany przez Fraszka @ 11 lutego 2013 o 21:55. #
Cudowny sposób na zdrową pyszna przekąskę!
Dziękuję za przepis:)
http://zakreconytalerz.blogspot.com/
dodany przez Agnieszka @ 15 lutego 2013 o 20:24. #
Uwielbiam Wasze przepisy:) Są świetne!
dodany przez Katarzyna @ 23 lutego 2013 o 12:03. #
Dziękuję za przepis!
Zosiu, z jakiej firmy masz oprawki? ^^
dodany przez Nastia @ 11 marca 2014 o 14:52. #