Skład:
1 duży por
100 g boczku parzonego
6-8 ziemniaków
4-6 ząbków czosnku
1 cebulka dymka
gałązką świeżego tymianku
garść świeżej pietruszki
świeżo zmielony pieprz i sól morska
do podania: kilka kromek czerstwego chleba + oliwa z oliwek + szczypta wędzonej papryki
śmietana 18 %
A oto jak to zrobić:
- Główkę czosnku przecinamy tuż przy nasadzie, umieszczamy w żaroodpornym naczyniu i skrapiamy oliwą z oliwek. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 200 stopniach C przez 8 minut. Ostrożnie wyjmujemy i czekamy aż ostygnie.
- W żeliwnym garnku podgrzewamy masło i oliwę. Dodajemy pokrojonego pora, upieczone ząbki czosnku, cebulkę dymkę, kawałki boczku i gałązkę tymianku. Podsmażamy. Dodajemy plastry obranych ziemniaków i zalewamy wodą (ok. 1 litr). Zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 12-15 minut. Usuwamy gałązkę tymianku i za pomocą blendera miksujemy partiami zupę. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Podajemy z domowymi grzankami, łyżką śmietany i natką pietruszki.
- Aby przygotować grzanki: czerstwy chleb kroimy na kawałki. Na patelni rozgrzewamy oliwę ze szczyptą wędzonej papryki – wrzucamy kawałki chleba i podsmażamy, tak by się nie przypaliły. Możemy doprawić szczyptą soli.
28 komentarzy
Zupa wygląda bardzo pysznie. Zosiu, dziękuję za pomysł na obiad – zawsze mam dylemat co przygotować :-) Twoje propozycje są zawsze udane :-)
http:/www.missp.pl
dodany przez Miss P. @ 9 stycznia 2016 o 14:37. #
ZDJĘCIA POTRAWY POKAZUJĄ, ŻE MUSI BYĆ PO PROSTU PYSSSZNA :)
♥ http://allegro.pl/listing/user/listing.php?us_id=24054597 ♥
♥ http://www.vinted.pl/members/5455-zielinkaa/ubrania?per_page=96 ♥
dodany przez Monika @ 9 stycznia 2016 o 20:26. #
Całość wygląda bardzo zachęcająco:)
http://secretaddiction86.blogspot.com/
dodany przez Ewelina K @ 9 stycznia 2016 o 14:38. #
Zosiu wszystko super, ale chyba lepiej gdy zdjecia były robione z innej perspektywy. Bo te zdjecia od gory jakoś mało mnie zachęcaja… Swoją droga masz termomix? Dostałam od męża na gwiazdkę i wszystkim polecam ;-)
dodany przez Kasia @ 9 stycznia 2016 o 15:55. #
Jest super ale mnie nie stać niestety.Chyba ze potaniały ;) Ile teraz kosztuje?
dodany przez ona @ 9 stycznia 2016 o 17:58. #
jaki romantyczny prezent….sprzęt kuchenny mąż powinien kupić do domu bezokazji …tak uważam…..a na gwiazdkę miłoby było dosać prezent dla siebie, ale kazdy ma inaczej…ja nie chciałabym dostać nic do domu….ja mówię przydałby mi się szybkowar, ułatwiłoby to mi gotowanie…i koniec.
dodany przez Sara @ 10 stycznia 2016 o 14:14. #
Za każdym razem kiedy czytam wasze wpisy zachwycam się nad tymi jak piękne są wasze zdjęcia i wiem że jeszcze długa droga żeby chociaż trochę wam dorównać ale dziś o zupie uwielbiam to połączenie robiłam je ostatnie dwa tygodnie temu ale dzięki tobie Zosiu myślę że w tym tygodniu zagości ten krem na moim stole! Zapraszam wszystkich do mnie na metamorfozę sypialni jednej z moich czytelniczek!
http://szalenstwa-panny-matki.blogspot.com
dodany przez Panna Matka @ 9 stycznia 2016 o 16:02. #
Pomysł na zupę naprawdę super! Takiego kremu jeszcze nie miałam okazji próbować, ale na pewno jest przepyszny :)
Pozdrawiam i zapraszam na http://domnaobcasach.com
dodany przez Agnieszka, Dom na obcasach @ 9 stycznia 2016 o 16:24. #
Ile w końcu tego czosnku? Na liście składników 4-6 ząbków, ale potem pieczemy całą główkę – wykorzystujemy ją w całości czy tylko te kilka ząbków?
Nigdy nie piekłam czosnku w całości, czy ząbki po upieczeniu obiera się przed dodaniem do zupy?
dodany przez Beata @ 9 stycznia 2016 o 16:37. #
jest przepyszny wystarczy upiec przekrojoną główkę, można zawinąć w folię polać troszkę oliwą….super do rozmarowywania na chlebku i już nie jest taki czosnkowy
dodany przez Sara @ 10 stycznia 2016 o 14:16. #
Mniam, mniam, mniam…
dodany przez Agnieszka @ 9 stycznia 2016 o 16:49. #
Zdjecia na starych dechach i ściera sa juz nudne…
dodany przez Moni @ 9 stycznia 2016 o 16:58. #
Zdjęcia bardzo ładne. Wygląda apetycznie. Pozdrawiam!
kasztanowydomek.blogspot.co.uk
dodany przez Basia @ 9 stycznia 2016 o 17:22. #
Jak to wszystko pysznie wygląda! Idealny przepis na zimowe popołudnia :)
dodany przez Zastrzyk inspiracji @ 9 stycznia 2016 o 18:33. #
Pieknie i pysznie,jak zawsze.Zdjecia z gory niczym obrazy … Pozdrawiam
dodany przez PMC @ 9 stycznia 2016 o 18:36. #
Czy u mnie coś jest nie tak czy podane są tylko składniki, bez przepisu wykonania zupy?
dodany przez Paula @ 9 stycznia 2016 o 19:00. #
Przepis jest pod kolejnym zdjęciem
dodany przez ania @ 10 stycznia 2016 o 02:32. #
Genialnie to wygląda!!
dodany przez Ania Kalemba @ 9 stycznia 2016 o 20:43. #
Uwielbiam połączenie pora i ziemniaków – Zosiu, czy wiesz, że dałaś mi pomysł na obiad?;) Mam jedno pytanie – czy masło można normalnie na patelni roztopić? Nie mam żeliwnego garnka:(.
Serdeczności bardzo!
Ania
http://www.spinkiiszpilki.blogspot.com
dodany przez Ania ze Spinek i Szpilek @ 10 stycznia 2016 o 00:03. #
Wygląda smacznie :) !!
dodany przez World With Curiosity @ 10 stycznia 2016 o 01:28. #
Krem wygląda niesamowicie apetycznie ale ie ma co się dziwić zdjęcia są tak piękne, że chciałoby się je zjeść :) Mimo tego, że nie jestem dobrą kucharką to z wielką chęcią spróbuje przygotować podobne danie w domu. Dzięki za super przepis! Pozdrawiam :)
dodany przez Weronika @ 10 stycznia 2016 o 11:53. #
Wygląda smakowicie!! Chętnie sam zrobię!
dodany przez Bernard @ 10 stycznia 2016 o 12:49. #
Bez boczku – smak wędzonej papryki wystarczy !
dodany przez Sylwia @ 10 stycznia 2016 o 15:10. #
Wygląda smakowicie!
dodany przez Amelia @ 10 stycznia 2016 o 19:28. #
Zosiu, na ile osób to jest przepis?
dodany przez Anonim @ 10 stycznia 2016 o 22:10. #
utaj jest treść komentarza.
dodany przez yii @ 11 stycznia 2016 o 21:43. #
Uwielbiam kremy! jutro biorę się za niego. Dzięki Zosia
P.S Zdjęcia są boskie.
dodany przez Madam A @ 11 stycznia 2016 o 22:48. #
Zupa wyszła smaczna, ale brakuje w niej bulionu. A śmietana jest zbędna. Za to pietruszka i grzanki komponują się rewelacyjnie :-)
dodany przez asia @ 14 stycznia 2016 o 20:27. #