Przepis z myślą o nadchodzących ucztach grillowych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaków lub wszelkiego rodzaju mięs. Połączenie świeżych ziół z twarogowym serkiem i jogurtem bałkańskim, sprawia że nasz dip wcale nie musi być bombą kaloryczną.
Skład:
ok. 1 kg ziemniaków
250 g jogurtu bałkańskiego
1 roladka twarogowego serka koziego
garść orzechów włoskich
duża garść świeżych listków bazylii
duża garść świeżych listków oregano
oliwa z oliwek
sól morska
A oto jak to zrobić:
1. Ziemniaki dokładnie myjemy i kroimy w kształt księżyców. Umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, skrapiamy oliwą z oliwek, solimy i dowolnie doprawiamy suszonymi ziołami. Umieszczamy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 220 stopni (grill) i pieczemy ok. 25 minut.
2. W moździerzu ucieramy świeże zioła z orzechami włoskimi, solą, pieprzem i oliwą z oliwek. W oddzielnym naczyniu mieszamy twarogowy serek z jogurtem bałkańskim, dodajemy utartą masę z moździerza, Całość łączymy. Doprawiamy solą. Liście bazylii zwijamy w rulon, tniemy i posypujemy na wierzch dipu. Upieczone ziemniaki wyjmujemy z piekarnika i podajemy z serowym dipem.
80 komentarzy
Pomóżmy psiakom ze schroniska ! Gorąco zachęcam wszystkich do pomocy!
To nie zajmie Ci więcej niż 2 minuty !
Jeśli masz ochotę pomóc wejdź w link:
http://www.karmimypsiaki.pl?polecajacy=357834
Potem wybierz psiaka, którego chcesz nakarmić, kliknij NAKARM podaj swojego maila, potem odbierz pocztę i potwierdź swój udział. Nie ma nic prostszego :)
To trwa tylko chwilę, a może poprawić los samotnych zwierzaków.
Pozdrawiam i zachęcam do poświęcenia chwili : )
dodany przez Kasia @ 14 maja 2013 o 16:00. #
Biorę udział w tej akcji już od dobrych kilku miesięcy. Piękna sprawa! Planuje również zakupić koszulkę z nadrukiem, by móc promować tak szlachetną akcję na ulicach. Zachęcam wszystkich, bo naprawdę warto!!! Kilkanaście sekund, a psiaki mają jedzonko i my czujemy się lepiej, pomagając naszym najwierniejszym przyjaciołom.
dodany przez monica @ 14 maja 2013 o 18:20. #
mniammmi :))
dodany przez ŚLICZNA mała czarna, MUST HAVE, rozm. 42 @ 14 maja 2013 o 20:41. #
Wow, ale to pięknie podałaś. Samo patrzenie wzmaga apetyt. Masz talent nie talent do gotowania , ale do urządzania, strojenia i pokazywania swojej kuchni w bardzo ciekawy sposób.
http://fasterbetternicer.blogspot.co.uk/
dodany przez AgnesBlog @ 15 maja 2013 o 10:15. #
Mmmmm :) Będę próbować! Szczególnie sos budzi moje zaciekawienie :))
http://www.catherinetheowner.pl
Business Lifestyle Blog
dodany przez Catherine @ 15 maja 2013 o 10:46. #
zazwyczaj staram się unikać ziemniaków ( a w zasadzie w ogóle ich nie jadam) ale w przypadku pieczonych ziemniaków trudno jest się oprzeć! uwielbiam szczególnie te z grilla :) fantastyczny pomysł na sezon grillowy! :)
pozdrawiam!
http://a-cup-of-ideas.blogspot.com/
dodany przez http://a-cup-of-ideas.blogspot.com/ @ 16 maja 2013 o 10:21. #
Mam dziś urodziny! :)
dodany przez Paula @ 14 maja 2013 o 16:09. #
No to – sto lat :)
dodany przez http://truskawkowyjogurt.blogspot.com @ 14 maja 2013 o 18:31. #
dzieki :)
dodany przez Paula @ 14 maja 2013 o 21:02. #
wszystkiego najlepszego :3
dodany przez anonim @ 14 maja 2013 o 18:40. #
sto lat :))
dodany przez ŚLICZNA mała czarna, MUST HAVE, rozm. 42 @ 14 maja 2013 o 20:42. #
dziekuje :)
dodany przez Paula @ 14 maja 2013 o 21:03. #
O kurde jezyk mi do d.. ucieka :D Pychota!
Shadow Of Style
dodany przez www.shadowofstyle.com @ 14 maja 2013 o 16:16. #
Zosiu ale czym potem posypałaś ziemniaki?
dodany przez misia @ 14 maja 2013 o 16:25. #
polecam przyprawić ziemniaki rozmarynem i słodką papryką – niebo w gębie!
dodany przez D. @ 14 maja 2013 o 16:25. #
Potwierdzam, świeży rozmaryn do zapiekanych ziemniaków jest idealny!
Zosiu, danie wygląda bardzo smacznie!
dodany przez Iza @ 14 maja 2013 o 22:00. #
Slinka leci:))))
http://halflajf.blogspot.com/
dodany przez Alexis @ 14 maja 2013 o 16:28. #
Akurat wtedy kiedy jestem na diecie kusicie takimi pysznościami!
dodany przez Jeans Please @ 14 maja 2013 o 16:29. #
Świetne. :)
Jeśli ktoś ma czas niech zajrzy —> http://friendofchange.blogspot.com/
♥♥♥
dodany przez Milena @ 14 maja 2013 o 16:29. #
Pycha! Uwielbiam takie rzeczy :)
dodany przez http://truskawkowyjogurt.blogspot.com @ 14 maja 2013 o 16:30. #
PYYYYYYYYYYYYYSZOOOOOOOOOTTTTTTTTTAAA :)))
dodany przez www.justwithrut.blogspot.com @ 14 maja 2013 o 19:09. #
Super dip, napewno wyprobuję w najbliższy weekend. Do tego proponuję moją ulubioną sałatkę z grilowanych warzyw http://www.lifeiscool.pl/salatka-z-grillowanych-warzyw/#more-453
Pozdrawiam
dodany przez Buba @ 14 maja 2013 o 16:31. #
Wnosze o zakup nowego stołu dla Zosi. Kobieta garbu sie drobi nad tym mini stolkiem! http://www.hemmahosjohanssons.blogspot.se
dodany przez Karolina @ 14 maja 2013 o 16:34. #
Pysznie ! tylko pogody nam brakuje :S
http://foodforthoughtdiaries.blogspot.fr/
dodany przez Justyna @ 14 maja 2013 o 16:48. #
Świetny przepis, na pewno wykorzystam!
Pozdrawiam
http://erykahlarocca.blogspot.com/
dodany przez Erykah La Rocca @ 14 maja 2013 o 16:52. #
Pyszne, proste, aromatyczne i nie tak bardzo kaloryczne – czyli danie idealne :)
dodany przez wildand3.blogspot.com @ 14 maja 2013 o 17:00. #
to zależy na ile osób jest ten przepis. a dip ma kaloryczne składniki dlatego tez nie za duzo.
dodany przez dd @ 15 maja 2013 o 08:41. #
Zjadłabym ale jak pokroić te ziemniaki:))))
pozdrawiam
dodany przez ania @ 14 maja 2013 o 17:15. #
Mniam! Muszę koniecznie spróbować!
dodany przez Magdalena @ 14 maja 2013 o 17:16. #
Uwielbiam opiekane ziemniaczki! Chyba też takie przygotuję, bo zgłodniałam ;)
Pozdrawiam
dodany przez zabic-garsonke.blogspot.com @ 14 maja 2013 o 17:22. #
wygląda pysznie! :) przepis na pewno zostanie wypróbowany w weekend. pozdrawiam! :))
dodany przez Ewelina @ 14 maja 2013 o 17:34. #
Akurat pieczone ziemniaki to nie jest mój ulubiony element grilowej uczty – straszny ze mnie mięsożerca ;)
dodany przez Asia bloguje o prezentach @ 14 maja 2013 o 17:41. #
Bardzo dziękuję za inspirujący przepis, będzie idealne na weekendowe spotkanie z przyjaciółmi. Pozdrawiam
dodany przez Filmy romantyczne @ 14 maja 2013 o 17:42. #
w mojej wersji dodaje jeszcze odrobinę czosnku i soku z cytryny, oprócz mięs świetnie smakuje do grillowanych warzyw, polecam :)
dodany przez Karolina @ 14 maja 2013 o 17:46. #
Wygląda pysznie i do tego takie proste! :)
dodany przez whoneedschanel @ 14 maja 2013 o 17:54. #
WSZYSTKO OK TYLKO ZIEMNIAKI TRZEBA PIEC MIN 50min GDYŻ BĘDĄ SUROWE W ŚRODKU !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
dodany przez marta @ 14 maja 2013 o 17:56. #
ja mam nowy piekarnik elektryczny i ciagle wychodza mi surowe, mimo ze juz przypieczone na ciemno po bokach grrr ;/
dodany przez ŚLICZNA mała czarna, MUST HAVE, rozm. 42 @ 14 maja 2013 o 20:43. #
Polecam najpierw podgotować ziemniaki kilka minut :)
dodany przez anka_kkk @ 15 maja 2013 o 13:58. #
Prosimy o jakis przepis ze szparagami w roli glownej! Trzeba korzystac z sezonowych pysznosci!
dodany przez Morleigh @ 14 maja 2013 o 18:01. #
rewelacyjne zdjęcia, wygląda to mega apetycznie i pewnie tak samo smakuje :)
http://mamasaidbecool.blogspot.com/
dodany przez be cool @ 14 maja 2013 o 18:24. #
Pszepysznie wyglądają te ziemniaczki. Naszła mnie ochota na takie ziemniaczki , ale z ogniska :)
Zapraszam na urodzinowe candy: http://www.szafa-artystyczna.pl/urodzinowe-candy/
dodany przez Ania - Szafa Artystyczna @ 14 maja 2013 o 18:28. #
SUPER JEDZONKO ZOSIU :))) PROSTE I SMACZNE.. UWIELBIAM :)) WŁAŚNIE NAROBIŁAŚ MI APETYTU :))) POZDROWIENIA :))))
dodany przez www.justwithrut.blogspot.com @ 14 maja 2013 o 19:07. #
majówkowa klasyka. :) bardzo lubię.
a zdjęcia jak zwykle przepiękne.
pozdrawiam serdecznie.
dodany przez matylda @ 14 maja 2013 o 19:31. #
Mniam zjadłabym takie ziemniaczki :) Uwielbiam ten sezon!
dodany przez jaga @ 14 maja 2013 o 19:42. #
Pyszności!
http://www.alliness.blogspot.com/
dodany przez http://www.alliness.blogspot.com/ @ 14 maja 2013 o 20:31. #
wyglądają smakowicie ;)
dodany przez ninette @ 14 maja 2013 o 20:52. #
Ziemniaczki wyglądają bardzo apetycznie! :)
dodany przez Asia @ 14 maja 2013 o 20:53. #
Pyszne ♥
dodany przez justacarousel.blogspot.com @ 14 maja 2013 o 20:58. #
Polub “Zwierzaki z Mińska” na facebooku i pomagaj psiakom i kociakom! Udostępniaj ich zdjęcia, może jeden ze zwierzaków dzięki Tobie znajdzie nowy dom! Jesli chcesz pomóc finansowo to wpłać chociaż kilka złotych na konto: numer konta: 63 2030 0045 1110 0000 0260 1190
Fundacja Międzynarodowy Ruch na Rzecz Zwierząt – Viva!
ul. Kawęczyńska 16 lok. 42A, 03-772 Warszawa
Kod SWIFT: GOPZPLPW
Nr IBAN do przelewów z zagranicy: PL 63 2030 0045 1110 0000 0260 1190
z dopiskiem: “zwierzaki z Mińska”
PayPal: [email protected]
DotPay: ID 58050
Jeśli wpłata ma być przekazana na potrzeby konkretnego zwierzaka wystarczy do dopisku dodać jego imię :)
dodany przez Maagda @ 14 maja 2013 o 21:04. #
pyszności, aż zgłodniałam :D
http://www.callmeladyana.blogspot.com
dodany przez Lady Ana @ 14 maja 2013 o 21:13. #
wolałabym szczawiową. To majowy hit wszech czasów.
dodany przez Caarla @ 14 maja 2013 o 21:15. #
Uwielbiam wszelkiego rodzaju dipy, więc ten na pewno wypróbuje!
a do siebie zapraszam na tort z wiśniami
http://nieperfekcyjnakasia.blogspot.com/2013/05/lekki-tort-z-wisniami.html
dodany przez Kasia @ 14 maja 2013 o 21:30. #
Ja zrobiłam taki dip z gotowego pesto i jogurtu typu bałkańskiego. Wyszedł przepyszny! Dzięki Zosiu za inspirację :)
dodany przez Kasia @ 14 maja 2013 o 21:35. #
Zazdroszczę fantastycznego wyposażenia kuchennego :)
dodany przez http://karotka250ml.blogspot.com @ 14 maja 2013 o 21:48. #
Mmmmm…. wygląda przepysznie ,chyba się skuszę na jutrzejsze jego zrobienie ….
Pozdrawiam cieplutko ,Steffashion <3
Zapraszam na swojego bloga o modzie i nie tylko :
http://www.steffashion15.blogspot.com
dodany przez Nikola @ 14 maja 2013 o 22:04. #
Uwielbiam pieczone ziemniaki! Na pewno skorzystam z przepisu :)
Pozdrawiam,
http://looking-for-inspiration.pl
dodany przez Hunny @ 14 maja 2013 o 22:09. #
Witaj Zosiu :).
Bardzo spodobał mi się ten przepis i naprawdę apetycznie to wygląda, jednak nie mogłabym użyć tutaj sera koziego, bo nie przepadam za nim. Czym więc mogłabym go zastąpić, aby również uzyskać ciekawy smak? Bardzo proszę o odpowiedź, bo przepis faktycznie niedługo mi się przyda. :)
Pozdrawiam
dodany przez TrueTrue @ 14 maja 2013 o 22:10. #
A co można dać zamiast serka koziego? Bo jakoś nie trafia w mój gust :)
dodany przez Marta @ 14 maja 2013 o 22:16. #
Uwielbiam takie ziemniaczki ,w sezonie często pieczemy ziemniaki na grillu a do tego twarożek ze szczypiorkiem i rzodkieweczką ,proste niskokaloryczne danie a ile z niego przyjemności :)
http://www.blogmocnodygresyjny.pl
dodany przez Aneta @ 14 maja 2013 o 22:17. #
♪♫•*¨*•.¸¸❤¸¸.•*¨*•♫♪
Jakie smakolyki! Z przyjemnoscia upichce cos tak dobrego.
Uwielbiam tu zagladac, zawsze cos fajnego znajde ;)
˙·٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙
ZAPRASZAM do siebie na MAKIJAZ z SAN FRANCISCO
klaudiamayer.blogspot.com
dodany przez Klaudia Mayer MAKEUP @ 14 maja 2013 o 22:23. #
Zosieńko, a co poradzisz studentom, którzy nie mają piekarnika, a ślinka im cieknie na widok takich pyszności? ^^
pozdrowienia z Krk!
dodany przez jUla @ 14 maja 2013 o 22:24. #
Pychotka :)
dodany przez EmiFashion @ 14 maja 2013 o 22:57. #
Do tej pory jak robiłam twoje potrawy to wszystkie pyszne ;)
A tych co nie zrobiłam zrobię wszyskie w wakacje :*
dodany przez Agata @ 14 maja 2013 o 23:15. #
Ale to musi orzeźwiać i sycić zarazem. Fajna sprawa (:
http://umakeme-happier.blogspot.com/
dodany przez Magda @ 14 maja 2013 o 23:37. #
Nah nah nah, ale jedzcie to bez kremu, babuszki!
http://milexblog.blogspot.co.uk
dodany przez milex @ 14 maja 2013 o 23:48. #
baaardzo apetycznie! w sam raz jako dodatek do grilla ;-)
miłego dnia!
http://www.la-essentia.blogspot.com
dodany przez La Essentia @ 15 maja 2013 o 07:35. #
Mmm zgłodniałam:) Na pewno wypróbuję:)
http://www.once-upon-a-time-in-paris.blogspot.fr/
dodany przez Once upon a time in Paris @ 15 maja 2013 o 08:59. #
Czemu ja to sobie robię i oglądam takie rzeczy, kiedy jestem głodna? No czemu pytam się?
A pod ręką w biurze niestety tylko zupka chińska. ;))
Chyba faktycznie pora wybrać się na jkaiegoś grilla i nieco bardziej wysilić się pod względem kulinarnym. :)
dodany przez http://nevergivemyselfup.blogspot.com/ @ 15 maja 2013 o 10:46. #
Looks total yummy! If I bake potatoes I do it nearly in the same way :)
xx from Bavaria, Rena
http://dressedwithsoul.blogspot.de/
dodany przez Rena @ 15 maja 2013 o 12:53. #
pyszności ;DD
new post
http://www.live-style20.blogspot.com
dodany przez kamila @ 15 maja 2013 o 12:55. #
uwielbiam takie ziemniaki!
http://www.cookplease.blogspot.com zapraszam na quesadillas :*
dodany przez CookingByFaxiu @ 15 maja 2013 o 13:25. #
Zosiu, bardzo fajny pomysł na sos do grillowanych mięs.
Gdybyś zechciała skorzystać z mojej propozycji byłoby mi niezmiernie miło…pasta z pieczonych bakłażanów :)
http://kuchniapysznosciowa.blogspot.com/2013/05/85-babaganoush-arabska-pasta-z.html
dodany przez Kasia @ 15 maja 2013 o 13:26. #
Robię to. Świetnie, Zofia. Zrób coś ze SZPARAGAMI może bo chyba nie było a faaaaaaaajne są.:-)
dodany przez sdf @ 15 maja 2013 o 13:50. #
Bardzo lubię pieczone ziemniaczki, szczególnie z lekkim dipem.
U mnie dziś gofry. Wypróbowany przepis, chrupiące, z dipem jogurtowym z limonką.
Zapraszam,
dodany przez http://www.qchenne-inspiracje.blogspot.com/ @ 15 maja 2013 o 13:51. #
to się najzwyczajniej w świecie nazywa GZIK “potrawa” znana w poznańskeim od wieków, na lato idealna
dodany przez jolka @ 15 maja 2013 o 14:39. #
Banał.
dodany przez Anonim @ 15 maja 2013 o 17:10. #
Zdrowa alternatywa dla frytek, albo w ogole zamiast kartofli.
Ja moje obtaczam cale w oliwie z oliwek z roznymi ziolami (ziola, oliwa, sol , pieprz do miski, wrzucic kartofle , wymieszac i upiec).
Pycha :)
dodany przez mimi @ 16 maja 2013 o 08:54. #
ale apetyczne !!
dodany przez Justa @ 16 maja 2013 o 16:53. #
To takie Pyry z gzikiem! po poznańsku!
dodany przez maciejka @ 16 maja 2013 o 20:35. #
hmm….pokazujecie Panie pieprz, ale w przepisie nie zostal uwzgledniony.
dodany przez asia @ 18 maja 2013 o 00:22. #