Blooming lilac, vividly green grass, and enjoying life to the full. It is a time when the beach isn't that crowded, and the perspective of a few sunny months that are ahead fills me with great optimism.
Market stalls are slowly becoming full of domestic strawberries, pea, asparagus, and beautiful irregular tomatoes that I eat without any limits with a pinch of spicy salt. I add the rest of the tomatoes to the shortcrust tart and enrich the pastry with lovage aroma. Eating in the open air on a beautiful May afternoon is a great pleasure!
* * *
Kwitnący bez, trawa soczyście zielona i pełna życia. To czas kiedy jeszcze nie ma tłumów na plaży, a perspektywa kilku słonecznych miesięcy przed nami napawa mnie ogromnym optymizmem.
Na straganach powoli zaczynają się pojawiać krajowe truskawki, groszek, fasolka i piękne, nieregularne pomidory, które jem bez opamiętania, ze szczyptą pikantnej soli. Pozostałą resztę pomidorów dodaję do kruchej tarty, której ciasto wzbogacam o aromat lubczyku. W ciepłe popołudnie jedzenie na trawie to niesamowita przyjemność!
Ingredients:
baking tray with a diameter of 23/26 cm
shortcrust pastry:
175 g of wheat flour
125 g of butter
1 tablespoon of water
2 tablespoons of dried lovage (you can also use dried basil, oregano, chilli)
1 teaspoon of herbal salt
filling:
4 ripe tomatoes (it's best to use cherry tomatoes, you can use yellow/green)
450 g of curd cheese for sandwiches/cheesecakes
3-4 cloves of garli
chandful of fresh basil leaves
sea salt and freshly ground pepper
served with: olive oil, dense balsamic vinegar
Skład:
forma do pieczenia o średnicy 23/26 cm
kruche ciasto:
175 g mąki pszennej
125 g masła
1 łyżka wody
2 łyżki suszonego lubczyku (może być również suszona bazylia, oregano, chili)
łyżeczka soli ziołowej
farsz:
4 dojrzałe pomidory (najlepiej malinowe, mogą być żółte/zielone)
450 g twarożku kanapkowo-sernikowego
3-4 ząbki czosnku
garść świeżych liści bazylii
sól morska i świeżo zmielonym pieprz
do podania: oliwa z oliwek, gęsty ocet balsamiczny
Directions:
1. Sift the flour and salt into a bowl, add butter, dried lovage, a pinch of salt, and water (add water until all the ingredients combine). Knead the dough and place it in the freezer for 30 minutes.
2. Take the shortcrust pastry out of the freezer, grease the tray, sprinkle it with flour, and line it with the pastry. Make a few small holes in the top with a fork. Place the dough in the oven preheated to 180ºC. Bake for approx. 25 minutes until golden.
3. Spread a layer of curd cheese on the cooled bottom and place drained and sliced tomatoes on top of it. Sprinkle everything with chopped garlic and ragged pieces of basil leaves. Season everything with sea salt and freshly ground pepper. Serve with a couple of drops of olive oil (e.g. spicy olive oil) and dense balsamic vinegar.
A oto jak to zrobić:
1. Mąkę z solą przesiewamy do miski, dodajemy masło, suszony lubczyk, szczyptę soli i wodę (dolewamy tyle wody, aby mieszanina się połączyła). Zagniatamy ciasto i odkładamy do zamrażalnika na 30 minut.
2. Ciasto wyjmujemy z zamrażalnika, smarujemy formę tłuszczem, oprószamy mąką i wykładamy formę ciastem. Nakłuwamy całą powierzchnię widelcem. Wkładamy ciasto do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni. Pieczemy ok. 25 minut, dopóki nabierze złocistej barwy.
3. Na ostudzonym dnie ciasta rozsmarowujemy warstwę serka i układamy odsączone i pokrojone w plastry pomidory. Całość posypujemy posiekanym czosnkiem i poszarpanymi liśćmi bazylii. Doprawiamy szczyptą soli morskiej i świeżo zmielonym pieprzem. Podajemy z kilkoma kroplami oliwy z oliwek (np. pikantna) i gęstym octem balsamicznym.
Market stalls are slowly becoming full of domestic strawberries, pea, asparagus, and beautiful irregular tomatoes that I eat without any limits with a pinch of spicy salt. We have to wait a little bit to be able to gather our own from the garden…
Na straganach powoli zaczynają się pojawiać krajowe truskawki, groszek, fasolka i piękne, nieregularne pomidory, które jem bez opamiętania, ze szczyptą pikantnej soli. Na nasze ogrodowe musimy jeszcze trochę poczekać…
Eating in the open air on a beautiful afternoon is a great pleasure!
Jedzenie na świeżym powietrzu w piękne południe, to niesamowita przyjemność!
36 komentarzy
Wygląda pysznie:)
http://www.ladymademoiselle.pl/
dodany przez http://www.ladymademoiselle.pl/ @ 1 czerwca 2017 o 12:43. #
W przyszły weekend wybieram się na piknik i już chyba wiem co przyniosę;)
http://www.kosmetycznieimodnie.blogspot.com
dodany przez Marta @ 1 czerwca 2017 o 14:13. #
Na nic bardziej nie czekam, niż na nasze pyszne owoce i warzywa. Koniec plastikowych substytów :)
Super pomysł z tą tartą, szybki, smaczny i jakże efektowny :)
U mnie rządzą mini torciki dacquoise z karmelkami Werthers Original :)
http://batirulez.blogspot.com/2017/05/mini-torciki-dacquoise-z-karmelkami.html
dodany przez Bati @ 1 czerwca 2017 o 12:53. #
Sofia, sei divina! :)
dodany przez PMC @ 1 czerwca 2017 o 14:07. #
Zosiu, skąd torba-koszyk? :)
dodany przez Kasia @ 1 czerwca 2017 o 14:20. #
Zosiu, land bransoletka, czerwony sznureczek…skad – moge spytac?
dodany przez Ana @ 1 czerwca 2017 o 15:38. #
Mmm, to będzie idealny dodatek do niedzielnego grilla. Moja szwagierka kocha pomidory, ja uwielbiam piec tarty, a goście bedą czuć się zaskoczeni. Zdjęcie pomidorów na desce- majstersztyk!
dodany przez Coolturaikoty @ 1 czerwca 2017 o 16:18. #
Bardzo po mojemu… zrobię to sobie jutro na lekki obiad :) dzięki za inspirację. Pozdrawiam serdecznie. Jestem tutaj.
dodany przez bejbix @ 1 czerwca 2017 o 17:06. #
Bardzo fajny przepis i jak ładnie podane:)
Czy to nowy model spódnicy z MLE? A może torba – kosz też będzie w kolekcji ?
dodany przez Joanna @ 1 czerwca 2017 o 17:08. #
KOSZ jest z H&M Home, też na niego czekam tylko nie wiem czy jeszcze będzie dostępny.
dodany przez Kinga @ 2 czerwca 2017 o 07:32. #
Bardzo fajny post ?
dodany przez Anna @ 1 czerwca 2017 o 17:22. #
Jejku jak to smakowicie wygląda, człowiek od razu nabiera ochoty na małe co nieco ;)
dodany przez Pawełek @ 1 czerwca 2017 o 18:20. #
Piękna prezentacja, jednak proszę uważać, kwiaty i liście złotokapu są trujące.
dodany przez Ewa @ 1 czerwca 2017 o 19:49. #
Już ją uwielbiam <3
http://www.evdaily.blogspot.com
dodany przez Ewa Macherowska @ 1 czerwca 2017 o 20:02. #
Och, jak dobrze, że przypomniałaś mi, że istnieją tarty! Wypróbuję na pewno :)
dodany przez Magda @ 1 czerwca 2017 o 20:11. #
a u nas wczoraj była tarta na słodko – z serkiem mascarpone, malinami i truskawkami :) mama zrobiła pierwszy raz i wyszła cudowna.
Nie lubię tart w wersji na słono, ale kocham pomidory więc myślę że ta by mi smakowała. Piękne zdjęcia!
dodany przez Tynka @ 1 czerwca 2017 o 21:47. #
Gosiu,
Postanowilam upiec ta tarte jednak moj spod wyszedl zdecydowanie za kruchy i rozpadl sie na kawalki :-( Czy masz jakies rady jak tego uniknac w przyszlosci?
W smaku jednak byla pyszna!
dodany przez Aga @ 1 czerwca 2017 o 21:48. #
Oczywiscie mialam na mysli Zosie :-)
dodany przez Aga @ 1 czerwca 2017 o 21:49. #
wg mnie za mało masła, a dużo mąki, spróbuj dać więcej masła i grubiej rozwałkować.
dodany przez Agata @ 2 czerwca 2017 o 08:14. #
Dziekuje, ja wlasnie mialam wrazenie ze za duzo masla bylo… I rzeczywiscie mozliwe ze rozwalkowalam za cienko.
Dziekuje za rade!
dodany przez Aga @ 2 czerwca 2017 o 13:43. #
♥
dodany przez Milex @ 2 czerwca 2017 o 05:30. #
Pyszności. Super pomysł na rewelacyjną, popołudniową przekąskę podczas niedzielnego spotkania z przyjaciółmi. Buziaki.
Ela
http://www.themomentsbyela.pl
dodany przez Ela @ 2 czerwca 2017 o 07:34. #
Uwielbiam wytrawne tarty! :)
Sceneria – marzenia.
http://owcadomowa.blogspot.com
dodany przez Agata @ 2 czerwca 2017 o 08:12. #
Wygląda jak zdrowa pizza ^^ Pyszności!
dodany przez lukaszmakeup.pl @ 2 czerwca 2017 o 09:02. #
Tarty są pyszne, ale kruchego ciasta zdrowym bym raczej nie nazwała.
dodany przez Maga @ 2 czerwca 2017 o 14:27. #
A co jest NIE zdrowego w kruchym ciescie?
dodany przez Ina @ 3 czerwca 2017 o 04:34. #
Wygląda niesamowicie apetycznie! Muszę wypróbować ten przepis :)
A zdjęcia po prostu fantastyczne <3
https://blogbooksandbeauty.wordpress.com/2017/05/31/ksiazkowe-podsumowanie-maja/
dodany przez Asia @ 2 czerwca 2017 o 10:10. #
Pani Zosiu, jakiego twarozku Pani uzyla? Wyglada przepysznie..
dodany przez Magda @ 2 czerwca 2017 o 11:17. #
Super pyszności! <3 Uwielbiam Twoje przepisy! :)
dodany przez Ania @ 2 czerwca 2017 o 14:01. #
Mam pytanko, jaką mąkę mogę użyć zamiast przennej by też się wszystko udało a była to wersja bez glutenu;)
dodany przez Ewelina @ 2 czerwca 2017 o 14:21. #
Wygląda pysznie! Muszę to zrobić.
dodany przez Karolina @ 2 czerwca 2017 o 15:11. #
Zosiu, tarta obłędna!!!! ciasto bazyliowo-oreganowe naprawdę świetne :)
Palce lizać. pozdrawiam,
Ania
dodany przez Ania @ 2 czerwca 2017 o 15:19. #
Zawsze mnie dziwi, że pod wpisami Zosi jest najmniej komentarzy. Oczywiscie uwielbiam wpisy Kasi, inaczej bym tu nie wchodziła, Gosi chyba najmniej, choć też pojawia się dobry content, ale wpisy Zosi są na najwyższym poziomie – precyzyjne, przydatne, no i po prostu PIĘKNE. Nie da się nie docenić tych fotografii. Zawsze po przeczytaniu (i obejrzeniu) jej przepisu mam ochotę z miejsca gotować, mimo że kucharka ze mnie kiepska. Nie wiem, nie chcę się czepiać, ale chyba wolę pooglądać takie piękne zdjęcia natury, pysznego jedzenia, a nie nowego ciuszka. Trochę to przykre, że Zosia jest tak niedoceniana, dlatego niech zabrzmi głośno: Zosiu, odwalasz kawał dobrej roboty, widać, że w każdy przepis wkładasz serce. Ja na Twoje wpisy czekam zawsze z utęsknieniem!
dodany przez Karola @ 2 czerwca 2017 o 18:45. #
Zosia ma wlasnego bloga i tam ludzie glownie komentuja. Tutaj u Kasi na blogu minus jest taki, ze Zosia nie odpowiada na pytania czytelniczek, co mnie zniecheca.
dodany przez Kamila @ 3 czerwca 2017 o 17:47. #
Widze na powierzchni tarty liscie bazylii pokrojone nozem – nigdy przenigdy nie kroimy ziol, zwlaszcza bazylii! Nalezy ja porwac palcami, inaczej traci aromat. To niesamowicie powszechny blad, nawet wsrod bardzo znanych kucharzy. P. S. Zosiu, masz wyjatkowa tendencje do dekorowania twoich potraw i wypiekow trujacymi kwiatami i roslinami. Ladnie wygladaja na zdjeciach, ale nie zmienia to faktu, ze sa trujace, co w polaczeniu z jedzeniem nie jest fajne.
dodany przez Linda @ 3 czerwca 2017 o 12:07. #
Udała się! Dziś podczas grilla była pysznym dodatkiem i chociaż lekko pokruszył mi się spod to smakowała wybornie.
dodany przez Coolturaikoty @ 4 czerwca 2017 o 23:39. #