Skład:
forma do pieczenia o średnicy 23 cm
kruche ciasto:
175 g mąki pszennej
125 g masła
1 łyżka wody
2 łyżki suszonego tymianku (może być również suszona bazylia, oregano, chili)
łyżeczka soli ziołowej
farsz:
4-5 pomidorów (nie muszą być dojrzałe)
2 jajka
ok. 250 g sera ricotta
kawałek sera pleśniowego (opcjonalnie)
1 duży jogurt grecki
3-4 ząbki czosnku
1 łyżka suszonych ziół prowansalskich + garść świeżych listków bazyli
sól i pieprz
oliwa z oliwek
A oto jak to zrobić:
1. Mąkę z solą przesiewamy do miski, dodajemy masło, suszony tymianek, szczyptę soli i wodę (dolewamy tyle wody, aby mieszanina się połączyła). Zagniatamy ciasto i odkładamy do zamrażalnika na 30 minut.
2. Na rozgrzanej patelni podsmażamy czosnek z posiekaną cebulą (jedynie zeszklić). Następnie dodajemy pokrojone kawałki pomidorów. Doprawiamy świeżymi / suszonymi ziołami, pieprzem i solą.
3. Ciasto wyjmujemy z zamrażalnika, smarujemy formę tłuszczem, oprószamy mąką i wykładamy formę ciastem. Nakłuwamy całą powierzchnię widelcem. Wkładamy ciasto do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni. Pieczemy ok. 25 minut, dopóki nabierze złocistej barwy.
4. W średniej misce łączymy jajka, ricottę, ser pleśniowy i jogurt. Całość mieszamy i przyprawiamy szczyptą soli i pieprzu.
5. Ciasto ostrożnie wyjmujemy z piekarnika. Na dnie ciasta układamy odsączone pomidory, a na wierzchu jogurtowo-jajeczny sos. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 200 stopni C na 20-25 minut, aż farsz się zetnie i będzie złocisty. Możemy podawać zarówno na ciepło jak i na zimno.
66 komentarzy
wygląda pysznie, zrobię ją w weekend :)
u mnie parka na wiosnę, zapraszam
http://nieperfekcyjnakasia.blogspot.com/
dodany przez http://nieperfekcyjnakasia.blogspot.com/ @ 21 maja 2014 o 12:02. #
uważam tam samo ;)
zapraszam u mnie stylizacja za 4,00 zł
http://secondhandworldd.blogspot.com/
dodany przez Ania @ 21 maja 2014 o 13:52. #
Hopefully the weather in Bavaria will be still good on the weekend because for me this is the perfect food for a hot summer day! Thanks for the wonderful recipe, I will try this for sure and I can imagine my family will love it :)
http://www.dressedwithsoul.com
dodany przez Rena @ 21 maja 2014 o 14:31. #
Świetna tarta!
Smakowicie wygląda!!:)
dodany przez http://newlookstyleblog.blogspot.com/ @ 21 maja 2014 o 16:49. #
pychotka! świetnie trafiacie w mój gust z tymi przepisami! :)
http://mamasaidbecool.blogspot.com/
dodany przez be cool @ 21 maja 2014 o 12:03. #
Zdecydowanie moje smaki! Aż ślinotoku dostałam :)
Cudowne zdjęcia!
dodany przez Sylwia @ 21 maja 2014 o 12:07. #
chyba w sam raz na moje sobotnie urodziny:)
dodany przez Pola @ 21 maja 2014 o 12:13. #
Tarty przeważnie kojarzą mi się ze słodkościami, więc taka odmiana jest fajna.
dodany przez zycienienabogato @ 21 maja 2014 o 12:13. #
Super przepis ! Zaczyna się najlepszy sezon na pomidorowe przepisy :)
Nie pozostaje nic innego jak brać się za tartę :) Ale spód robię swój, dietetyczny :)
Zapraszam do siebie :) Dietetyczne przepisy, zdrowe obiady i niskokaloryczne desery :) Pyszności na diecie
http://pani-mucha.blogspot.com/
dodany przez Mucha @ 21 maja 2014 o 12:17. #
Brzmi i wygląda przewspaniale, do wypróbowania! Zdjęcia piękne jak zawsze.
dodany przez LenaMagdaSpot @ 21 maja 2014 o 12:27. #
Prosty przepis…idealny po prostu i na pewno pycha.
http://gagalu.pl/pl/p/Skrzynka-dekoracyjna-Black-White/281
dodany przez Kaja @ 21 maja 2014 o 13:06. #
UWIELBIAM TARTY :-)
http://tohavefabulousday.blogspot.com/
sama ostatnio robiłam z na słono z szynką szwarcwaldzką i ruccolą i wyszła pyszna :-)
http://tohavefabulousday.blogspot.com/2014/04/tarta-na-sono-z-szynka-szwarcwaldzka-i.html
pozdrawiam i zapraszam:-)
dodany przez Muszka @ 21 maja 2014 o 13:11. #
Widzę że proporcje na ciasto takie same jak w tarcie ze szpinakiem na którą się porwałam. Niestety wyszło tłusto i ciężko, średnio smacznie (lepiej na zimno). Kiedy porównuję to z innymi przepisami na ciasto to w tym ilość masła jest wg mnie trochę za duża, no ale kto co lubi.
dodany przez u. @ 21 maja 2014 o 13:11. #
Nie wiem, jakiej soli ziołowej używasz, ale polecam czytać skład, wiele z nich ma glutaminian sodu. Sól ziołową można zrobić samemu w domu. Tu troszkę więcej: http://www.ziołowo.pl/2013/05/25/sol-ziolowa-jakie-ziola-wchodza-w-sklad-soli-ziolowej-przepis/
dodany przez jenna @ 21 maja 2014 o 13:12. #
Zawsze jestem pod wrażeniem Twoich przepisów Zosiu i wszystkie chętnie bym wypróbowała (ale mój mąż z całego serca nienawidzi tart – jak byś miała czasem inny przepis… :))
dodany przez Monika @ 21 maja 2014 o 13:18. #
wejdź na strone Zosi, to z pewnością znajdziesz mnóstwo innych ciekawych przepisów…;)
dodany przez Paula @ 21 maja 2014 o 13:47. #
Zosia ma wiele innych przepisów na makecookingeasier:)
dodany przez Monika @ 21 maja 2014 o 14:34. #
Bardzo dziękuję za komentarz!
Cieszę się niezmiernie, że przepisy Ci się podobają… a dla Męża to może znajdziesz coś na mojej stronie: http://www.makecookingeasier.pl ?
dodany przez Zosia @ 21 maja 2014 o 15:39. #
Zosiu jak zawsze wszystko pięknie wygląda, na pewno tak samo smakuje! :)
Mam pytanie, czy znasz jakiś przepis na ciasto, babeczki, coś słodkiego bez użycia jajek albo z minimalną ich ilością? Jestem bardzo uczulona na jajka i trudno znaleźć mi wypieki, w których są one w minimalnej ilości lub nie ma ich w ogóle. Byłabym wdzięczna za odpowiedź! Pozdrawiam serdecznie z gorącego Wrocławia :)
dodany przez Ania @ 21 maja 2014 o 13:22. #
Witaj Aniu,
W składzie na kruche ciasto do tarty (zarówno słodkiej, jak i słonej) nie ma jajek. Jedynie w farszu-ale możesz zminimalizować do 1 jajka. Jeżeli masz jakiekolwiek pytania, zapraszam serdecznie na moją stronę http://www.makecookingeasier.pl, na której zamieszczam swoje przepisy.
p.s. Na większość pytań niestety zdecydowanie łatwiej jest mi odpowiadać na bieżąco na mojej stronie :-)
Pozdrawiam ciepło! Zosia
dodany przez Zosia @ 21 maja 2014 o 15:45. #
Jejku Zosiu bardzo dziękuję za odpowiedź! Teraz na pewno częściej będę odwiedzać Twoją stronę w poszukiwaniu inspiracji! Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam serdecznie :))
dodany przez Ania @ 22 maja 2014 o 09:19. #
Wygląda apetycznie – już wiem, co jutro u mnie na obiad będzie :-)
dodany przez www.kobiecaintuicja.wordpress.com @ 21 maja 2014 o 13:22. #
właśnie na coś takiego mam ochotę :)
dodany przez english-at-tea @ 21 maja 2014 o 13:32. #
To mi przypomina , że dawno nie robiłam tarty ! Świetny przepis, a tarta jest daniem które po prostu nie może się nie udać ; )
la-xuxua.blogspot.com
dodany przez zuzanna @ 21 maja 2014 o 13:40. #
Wygląda zachęcająco – może wypróbuję ten przepis jutro :)
dodany przez http://allegro.pl/listing/user/listing.php?us_id=7639940 @ 21 maja 2014 o 13:50. #
A czy zamiast sera pleśniowego można użyć np. ser feta ?
dodany przez Ania @ 21 maja 2014 o 14:02. #
ta forma nie ma średnicy, jest prostokątna ;)
dodany przez czytelnik @ 21 maja 2014 o 14:05. #
Ale proporcje ciasta przeznaczone na formę o średnicy 23 cm
dodany przez Zosia @ 21 maja 2014 o 15:37. #
Można wiedzieć skąd takie piękne talerze? :D Pozdrawiam
dodany przez Monika @ 21 maja 2014 o 14:23. #
Również pytam o te piękne talerze :)
dodany przez http://allegrzolenka-zararozm-40-nowe-i4254011892.html @ 21 maja 2014 o 14:34. #
Zara home
dodany przez Zosia @ 21 maja 2014 o 15:36. #
Nie mogę doczekać się kiedy przygotuje to pyszne danie :)
http://dream-berry.blogspot.com
dodany przez Al @ 21 maja 2014 o 14:42. #
same smaczności :>
dodany przez Malwina @ 21 maja 2014 o 14:52. #
Mniam, jakie pyszności <3
domowe lody
pomysły na dzień matki
dodany przez wenus-lifestyle @ 21 maja 2014 o 15:13. #
This looks so yummy!!!
Alex | PinkElephantBlog
dodany przez Pink Elephant Blog (Alex) @ 21 maja 2014 o 15:32. #
Ja zazwyczaj robię razem z mamą tartę z brokułami, polecam ;)
Jednak Twoja wygląda równie kusząco :)
dodany przez Agata @ 21 maja 2014 o 15:34. #
ach pychota jestes moja kulinarna inspiracja,
Zosiu pozdrawiam serdecznie
dodany przez AGA @ 21 maja 2014 o 15:41. #
Dziękuję za miłe słowa! Ja również pozdrawiam serdecznie!
Zosia
dodany przez Zosia @ 21 maja 2014 o 15:46. #
Tarta wyglada bardzo apetycznie. Przepis zdecydowanie do wyprobowania!
http://www.pursefixation.com
Toast your Purse with an Outfit!
dodany przez Renfashionista @ 21 maja 2014 o 15:50. #
A można ją podać jako dodatek do jakiegoś mięska (na zimno czy ciepło). Jeśli tak to do jakiego. A może do wędzonego lososia?
dodany przez Marta @ 21 maja 2014 o 16:14. #
Mmm.. wygląda przepysznie :)
http://luxury-lips.blospot.com
dodany przez Klaudia @ 21 maja 2014 o 16:22. #
Wygląda przepysznie, aż się zrobiłam głodna!
dodany przez Ania_Szafa Artystyczna @ 21 maja 2014 o 16:36. #
mmm wygląda pysznie! :):):) Zosiu, uwielbiam Twoje przepisy!:) Mam nadzieję, że kiedyś zostaniesz swój program kulinarny w TV ;)
dodany przez Alicja @ 21 maja 2014 o 18:08. #
mmm wygląda przepysznie! :):):) Zosiu, uwielbiam Twoje przepisy!:) Mam nadzieję, że kiedyś zostaniesz swój program kulinarny w TV ;)
dodany przez Alicja @ 21 maja 2014 o 18:09. #
Same pysznosci <3
xoxo
Fash Fab
dodany przez Urszula @ 21 maja 2014 o 18:27. #
Jak bylam dzieckiem na pomidory mowilam “pincia” i kiedys bardzo plakalam, ze babcia nie chce mi dac pinci, a ona nie wiedziala, coz to takiego i zjakiego powodu ja dostalam histerii :D nadal kocham pomidory, wiec tarte chyetnie przygotuje swoim domownikom :)
Czy jedzenie moze miec wplyw na pojawiajace sie bole glowy?
odpowiedzi szukajcie na:
http://trzaskagotuje.blogspot.com/
Ps. Wszystkim migrenowcom życze kłopotu z głowy!
dodany przez http://trzaskagotuje.blogspot.com/ @ 21 maja 2014 o 19:46. #
Naprawdę wygląda przeeepysznie. Świetne zdjęcia i bardzo dobry opis. Pozdrawiam
dodany przez Agnieszka @ 21 maja 2014 o 20:21. #
rewelacyjny przepis, dzis wyprobowalam i moj maz zjadl prawie cala blaszke.
prosty, skladniki powinny byc w kazdym domu, a przysmak idealny na upalne popoludnie.
bardzo dziekuje za inspiracje.
dodany przez basia @ 21 maja 2014 o 20:39. #
Przepis wydaje się być świetny, postaram się go wkrótce zrealizować. :)
Zapraszam: http://onlyforbeauty.blogspot.com/
dodany przez Charlotte @ 21 maja 2014 o 21:09. #
Zosiu, wydajesz się być najbardziej pogodną i radosną spośród dziewczyn :) Chciałabym Cię spotkać na żywo. Po prostu wulkan dobrej energii :)
Pozdrawiam
dodany przez Anonim @ 21 maja 2014 o 21:34. #
Kocham tarty :)
dodany przez www.martuchanalesnejpolanie.blogspot.com @ 21 maja 2014 o 21:49. #
So yummy!
XO
Jeanne
http://fashionmusingsdiary.blogspot.fr
dodany przez Fashion Musings Diary @ 21 maja 2014 o 22:33. #
Muszę upiec koniecznie! Ten weekend…mniam, nie mogę się doczekać…
dodany przez Magdalena @ 21 maja 2014 o 23:01. #
Wczoraj na kolację zrobiłam tą tartę i smakowało wyśmienicie :)
http://allegro.pl/listing/user/listing.php?us_id=7639940
dodany przez http://allegro.pl/listing/user/listing.php?us_id=7639940 @ 22 maja 2014 o 09:36. #
Wygląda jak przykryta pizza – baaardzo smakowicie.
http://www.lovefashionblog.com
dodany przez Gabi @ 22 maja 2014 o 10:02. #
Uwielbiam tartę! Pod każdą postacią. Zarówno na słodko jak i na słono. Proponowana przez Ciebie wydaje się być niezwykle smakowita :))
dodany przez Angelika @ 22 maja 2014 o 10:10. #
uwielbiam tarty pod każdą postacią. Od kiedy kupiłam sobie sylikonową foremkę tarty królują :)
dodany przez http://martuu9x.blogspot.com/ @ 22 maja 2014 o 10:38. #
a czy można użyć gotowego ciasta? czy wtedy trzeba je zamrażać?
dodany przez Gosiak @ 22 maja 2014 o 10:46. #
Moim zdaniem można użyć gotowego, ale jednak to nie to samo co zrobione przez siebie!
dodany przez Gerta @ 22 maja 2014 o 11:18. #
cześć, powiedz mi proszę skąd masz te miskę i miseczkę z granatową obwódką.
dodany przez lilka @ 22 maja 2014 o 11:43. #
jednak z brązową obwódką.
dodany przez lilka @ 22 maja 2014 o 11:44. #
Bardzo lubię Twoje przepisy :) Zachęcasz do gotowania :)
A tymczasem wszystkie blogerki zapraszam do dodawania zdjęć na nowopowstałym portalu http://www.cassual.pl
dodany przez cassual.pl @ 22 maja 2014 o 13:45. #
co by nie zrobić z włoskiej kuchni to u mnie ekstaza.
_
http://dropofmusic.blogspot.com/
dodany przez kroplaciszy @ 22 maja 2014 o 22:13. #
Zosiu, Twoje danie wygląda bardzo apetycznie. Chciałabym się skusić, ale czy mogłabyś napisać ile mniej więcej kalorii ma porcja przedstawiona na ostatnim zdjęciu? Bardzo mi zależy, gdyż jestem na diecie i zastanawiam się, czy możliwe jest włączyć je do menu. Liczę na odpowiedź :) Pozdrawiam!
dodany przez Asia @ 23 maja 2014 o 14:06. #
Dobra. Ciasto w piekarniku, zobaczymy czy będzie takie pyszne jak wygląda na Twoich fotkach ;-) sprawdzę i dam znać!
dodany przez Magdalena @ 25 maja 2014 o 12:47. #
Przepiękna zastawa! Gdzie można taką kupić?
Pozdrawiam serdecznie :)
dodany przez Aguśka @ 25 maja 2014 o 18:21. #