Ingredients:

(recipe for approx. 12-15 pieces)

300 g of coarse ground wheat flour (it's the best for crisp pastry!)

1 yolk

150 g of cooled butter

2 tablespoons of icing sugarlemon zest from

1 lemon

1 tablespoon of vanilla essence (optional)

pinch of salt

3 tablespoons of very cold water

filling:

approx. 1 litre of fresh blueberries + 2 teaspoons of sugar + lemon juice

* * *

Skład:

(przepis na ok. 12-15 sztuk)

300 g mąki krupczatki (do ciasta kruchego ta najlepsza!)

1 żółtko

150 g schłodzonego masła

2 łyżki cukru pudru

skórka otarta z 1 cytryny

1 łyżka esencji waniliowej (opcjonalnie)

szczypta soli

3 łyżki bardzo zimnej wody

farsz:

ok. 1 litr świeżych jagód + 2 łyżki cukru + sok wyciśnięty z cytryny

Directions:

1. Sift the flour into a wide bowl (or onto the pastry board). Add sliced butter, sugar, yolk, lemon zest, vanilla essence, salt, and water. Knead the dough using rough movements and place it in the fridge for 30 minutes. Preheat the oven to 180ºC.

2. To prepare the filling: heat up the washed blueberries in a small pot with sugar and lemon juice. Leave on low heat for a couple of minutes. Leave until they cool down.

3. Take the dough out of the fridge – roll it out and use a glass to draw circles. Cut them out. Place the filling in the centre and seal the pastry like dumplings. Sprinkle it with icing sugar (before sprinkling them, you can apply some yolk on top). Bake the cookies for approx. 20-25 minutes in the oven preheated to 180ºC (use the over function with upper and lower heating elements switched on).

Tip: the butter is pretty buttery so it can stick to the counter – I recommend using parchment paper that you'll later place in the baking tray.

* * *

A oto jak to zrobić:

1. Do szerokiej miski (albo na stolnicę) przesiewamy mąkę, dodajemy pokrojone na kawałki masło, cukier, żółtko, startą skórkę, esencję waniliową, sól i wodę. Zdecydowanym ruchem zagniatamy ciasto i odkładamy na 30 minut do lodówki. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C.

2. Aby przygotować farsz: umyte jagody podgrzewamy w małym garnku z cukrem i wyciśniętym sokiem z cytryny. Pozostawiamy na małym ogniu przez kilka minut. Odstawiamy do ostygnięcia.

3. Ciasto wyjmujemy z lodówki – rozwałkowujemy i za pomocą szklanki odrysowujemy okręgi. Wycinamy. Nakładamy farsz i zlepiamy jak pierogi. Posypujemy z wierzchu cukrem (przed posypaniem, wierzch ciastek możemy posmarować rozbitym żółtkiem). Ciastka pieczemy ok. 20-25 minut w temperaturze 180 stopniach C (opcja: góra-dół).

Wskazówka: ciasto jest mocno maślane, więc w trakcie wycinania okręgów, może przywierać do blatu – polecam skorzystać z papieru do pieczenia, który przenosimy na blachę.

Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki – rozwałkowujemy i za pomocą szklanki odrysowujemy okręgi. Wycinamy.

Nakładamy farsz i zlepiamy jak pierogi (możemy z wierzchu delikatnie naciąć).

Posypujemy z wierzchu cukrem (przed posypaniem, wierzch ciastek możemy posmarować rozbitym żółtkiem).

Ciastka pieczemy ok. 20-25 minut w temperaturze 180 stopniach C (opcja: góra-dół).