Ingredients:
500 g of wheat flour2
00 ml of warm milk
100 g of sugar
20 g of fresh yeast
80 g of melted butter
3 yolk
scrumble topping:
60 g of butter
100 g of flour
50 g of sugar
fruit:
handful of fresh strawberries
1 fresh rhubarb stalk + 1 tablespoon of sugar
approx. 15 g of marzipan base
Skład:
500 g mąki pszennej
200 ml ciepłego mleka
100 g cukru
20 g świeżych drożdży
80 g rozpuszczonego masła
3 żółtka
kruszonka:
60 g masła
100 g mąki
50 g cukru
owoce:
garść świeżych truskawek
1 łodyga świeżego rabarbaru + 1 łyżka cukru
ok. 15 g masy marcepanowej
Directions:
1. Dissolve fresh yeast in warm milk with a tablespoon of sugar. Set it aside in a warm place until the mixture increases in bulk (covered, I most often open the oven door and place the bowl with the yeast leaven there).
2. When the mixture becomes three times its initial size, add flour, the remaining sugar, yolks, and melted butter. Knead the dough until it loses its stickiness. Use a mixer (hook). Again, place the ready dough in a warm place until it increases in bulk (it may take up to 1,5 h).
3. To prepare the crumble topping: knead the sugar, butter, and flour thoroughly – if there is too much of it, you can freeze some of the dough.
4. To prepare the rhubarb: peel the stalk and chop it into pieces that are approx. 2-3 cm in length. Cover them with a layer of sugar for 15 minutes until they release juices.
5. Place the risen dough in a greased baking tray. Place pieces of rhubarb, strawberries, and marzipan on top of it. Sprinkle it with grated crumble topping. Usually, I leave the dough for 10 minutes so that it increases in bulk again, and then, I bake it in the oven preheated to 180ºC (use the oven function with upper and lower heating elements switched on) for approx. 55 to 60 minutes.
***
A oto jak to zrobić:
- W ciepłym mleku rozpuszczamy świeże drożdże z łyżką cukru. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (pod przykryciem, ja najczęściej otwieram drzwiczki piekarnika i na nich stawiam naczynie z zaczynem drożdżowym).
- Gdy masa potroi swoją objętość, dodaję przesianą mąkę, resztę cukru, żółtka i rozpuszczone masło. Ciasto zagniatam, do momentu aż będzie odchodzić od ręki. Korzystam z miksera (hak). Gotowe ciasto przekładam ponownie w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia (może zająć do 1,5 h).
- Aby przygotować kruszonkę: cukier, masło i mąkę dokładnie zagniatamy – jeżeli za dużo nam wyszło, możemy zamrozić.
- Aby przygotować rabarbar: obieramy skórkę z łodygi i kroimy na kawałki o długości 2-3 cm. Zasypujemy cukrem i ostawiamy na 15 minut, do momentu aż rabarbar puści sok.
- Wyrośnięte ciasto przekładamy do natłuszczonej formy do pieczenia, na wierzch ciasta rozkładamy kawałki rabarbaru, truskawki i marcepan. Posypujemy startą kruszonką. Zazwyczaj pozostawiam jeszcze ciasto na 10 minut do ostatecznego wyrośnięcia, a następnie piekę w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach C (opcja: góra-dół) przez ok. 55 do 60 minut.
Place the risen dough in a greased baking tray. Place pieces of rhubarb, strawberries, and marzipan on top of it. Sprinkle it with grated crumble topping. Usually, I leave the dough for 10 minutes so that it increases in bulk again, and then, I bake it in the oven preheated to 180ºC (use the oven function with upper and lower heating elements switched on) for approx. 55 to 60 minutes.
***
Wyrośnięte ciasto przekładamy do natłuszczonej formy do pieczenia, na wierzch ciasta rozkładamy kawałki rabarbaru, truskawki i marcepan. Posypujemy startą kruszonką. Zazwyczaj pozostawiam jeszcze ciasto na 10 minut do ostatecznego wyrośnięcia, a następnie piekę w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach C (opcja: góra-dół) przez ok. 55 do 60 minut.
Of course, the crumble topping is the best element! :-)
Najlepsza jest oczywiście kruszonka! :-)
34 komentarze
Zosiu, jak Ci się udaje mieć tak świetna figurę serwując jednocześnie takie smakołyki? Zazdroszczę obydwu.
dodany przez Madd @ 17 czerwca 2017 o 12:48. #
This is the perfect cake for the current season! Love also the top!
xx from Bavaria/Germany, Rena
http://www.dressedwithsoul.com
dodany przez Rena @ 17 czerwca 2017 o 12:56. #
mniam :-)
ja piekłam ostatnio bułeczki drożdżowe z truskawkami.
Nieodporny Rozum
pozdrawiam i zapraszam do MUSZKI.
dodany przez MUSZKA @ 17 czerwca 2017 o 16:45. #
Wyglada pięknie i tez na pewno smakuje tak pysznie jak wyglada :))) Uwielbiam takie ciasta w czasie lata <3
http://grzesiakjuliaart.blogspot.com/
dodany przez JuliArt @ 17 czerwca 2017 o 13:05. #
a ską wziąć masę marcepanową?
dodany przez Anonim @ 17 czerwca 2017 o 13:19. #
Można ją kupić w sklepie. Jest w Piotrze i Pawle. Często jest też w Lidlu.
dodany przez Cath @ 18 czerwca 2017 o 12:05. #
Wyśmienite połączenie składników:)
Pozdrawiam,
http://www.kosmetycznieimodnie.blogspot.com
dodany przez Marta @ 17 czerwca 2017 o 13:31. #
Jak ja uwielbiam tego typu ciasta! Za to wlasnie kocham lato, za cudowne owoce ktore potem mozemy wykorzystac do ciast! Niestety dzis nie bede mogla nic upiec gdyz mamy tak cudowna pogode w Londynie, ze grzechem byloby zostac w domu ale moze jutro uda mi sie upiec to cudo! Tylko gdzie w Londynie dostane rabarbar, hmm…. Pozdrawiam cieplo!
http://www.misstwentysomething.com
dodany przez Kornelia ( misstwentysomething.com) @ 17 czerwca 2017 o 14:31. #
królowa dekorowania! życzę smacznego i sama zabieram się za sernik na zimno z jeżynami i poziomkami ;)
dodany przez Aniela @ 17 czerwca 2017 o 14:56. #
Zosia gdzie można kupić taką piękną koszulę,która ma na sobie Twoja córeczka?:)pozdrawiam Was serdecznie
dodany przez Magda @ 17 czerwca 2017 o 16:21. #
to chyba jest sukienka z zary
dodany przez Ania @ 18 czerwca 2017 o 22:03. #
Kulinarne przepisy to najmocniejsza strona tego portalu. Są świetne, apetyczne i zachęcające do zrobienia tego samego u siebie w domu.
dodany przez Eugenia @ 17 czerwca 2017 o 16:38. #
Ślicznie udekorowane ;)
dodany przez Dorota @ 17 czerwca 2017 o 17:25. #
Jejku ale mi narobiłaś na nie ochoty! <3
http://www.evdaily.blogspot.com
dodany przez Ewa Macherowska @ 17 czerwca 2017 o 17:57. #
jak Zosia “coś” przygotuje to jest cud miód ultramaryna. Nie muszę nawet próbować. Piękne w wyglądu. I modelka z paznokciami czerwonymi. No szał kulinarno-zdjęciowy :-)
dodany przez Kasia EWP @ 17 czerwca 2017 o 19:19. #
Piekne zdjecia, zwlaszcza te z coreczka.
dodany przez Kamila @ 17 czerwca 2017 o 19:54. #
Wow this looks delicious, strawberries are my favorite fruit!
♡Kristina
TheKontemporary
dodany przez Kristina @ 17 czerwca 2017 o 20:06. #
Pychotka. Zosiu uwielbiam Twoje przepisy?. Marcepan bardzo lubię, także wkrótce to ciasto zagości u mnie na stole. A rodzinka duża… lubią smakować takie pyszności❤️?
dodany przez Marta @ 17 czerwca 2017 o 20:22. #
Pychotka. Zosiu uwielbiam twoje ciasta… wyglądają i smakują wyśmienicie?. Już wkrótce ta pyszność zagości na moim stole. Ciekawa jestem połączenia smaku truskawek i marcepanu. Pozdrawiam Cię smakowicie❤️?
dodany przez Marta @ 17 czerwca 2017 o 20:30. #
Wygląda pysznie, a pomalowany pazur musi być ;-)
dodany przez vivalazycie @ 17 czerwca 2017 o 21:22. #
Twoje wypieki zawsze są przepiękne… Muszę w końcu zdecydować się na jakiś przepis. Miałam już piec wcześniejsze bułki drożdżowe z rabarbarem, ale niestety nie zrobiłam… :( Córa jakie ma red nails :D Pozdrawiam. Jestem tutaj.
dodany przez bejbix @ 17 czerwca 2017 o 21:36. #
A czy nie za wczesny wiek na malowanie paznokci u dziecka, czy tez to było częścią stylizacji do zdjęcia?
dodany przez Gabi @ 17 czerwca 2017 o 21:52. #
Haha! Czekałam na ten komentarz <3
Ja także jako dziecko prosiłam mamę żeby mnie pomalowała. To nic złego ;)
dodany przez Monika @ 19 czerwca 2017 o 08:36. #
this looks delicious. Beautifully captured
http://www.elegantduchess.com/
dodany przez Elegant Duchess @ 18 czerwca 2017 o 11:25. #
Ale masz modelkę śliczną
dodany przez Joasia @ 18 czerwca 2017 o 12:43. #
A dlaczego wy wszyscy wierzycie w to że Zosia jest wykonawczynią tych wszystkich przepisów zawartych na blogu i że uwieczniona na zdjęciach kuchnia z wyposażeniem jest jej? Dlaczego wierzycie w to że Gosia jest ekspertką i znawczynią zdrowego stylu życia? Dlaczego wierzycie że to Kasia jest autorką wykonanych zdjęć na blogu? Nad tym blogiem pracuje sztab ludzi o których tutaj nie ma mowy. Stylizacje, drogie rekwizyty, dopracowane kadry, nieprzypadkowe akcesoria, wyszukane świetnie prezentujące się książki itp. To nie jest komentarz podszyty zazdrością bo nic nie mam do tych Pań. Ja jednak preferuję nie naciąganą rzeczywistość.
dodany przez Mona @ 18 czerwca 2017 o 13:20. #
Bardzo mi miło, że zdjęcia wyglądają tak, jakby pracował nad nimi sztab ludzi! :) To największy komplement nawet jeśli niezamierzony :).
dodany przez Kasia @ 18 czerwca 2017 o 17:16. #
Kasiu a średnica tortownicy? 24cm? czy mniejsza? pozdrawiam serdecznie
dodany przez Lidia @ 18 czerwca 2017 o 14:39. #
Ciasto wygląda pysznie, uwielbiam truskawki:)
http://www.ladymademoiselle.pl/
dodany przez http://www.ladymademoiselle.pl/ @ 19 czerwca 2017 o 17:51. #
Wygląda ekstraaaa! :)
dodany przez kinoswinka @ 20 czerwca 2017 o 10:21. #
Pani Zosiu,
wydaje mi się, że w przepisie jest błąd – w zaczynie brakuje mąki, a i ilość drożdży za mała – nie wyrośnie nam tak puszyste ciasto jak na załączonych zdjęciach. Robiłam, sprawdziłam.
dodany przez Agnieszka @ 20 czerwca 2017 o 10:45. #
Mogłabyś podpowiedzieć czym mogłabym zastąpić masę marcepanową, aby również smakowało? Nie jestem fanem masy marcepanowej, a z przepisu chętnie bym skorzystała :)
dodany przez Katarzyna @ 21 czerwca 2017 o 09:55. #
Skąd bransoletka?
dodany przez magda @ 22 czerwca 2017 o 14:30. #
Hej :)
Przepis super mniam :) szybko ciacho zniknęło. Podczas wyrabiania dałam trochę mniej mąki tj. 450 g bardzo miękkie wyszło pycha :)
dodany przez Malqasi @ 3 lipca 2017 o 12:19. #