Zawsze byłam tego zdania, że najlepsze przepisy, to te zasłyszane od przyjaciół, znajomych, ich mam, ciotek i dalekich krewnych. Niczym złote myśli, spisane na skrawku papieru, na odwrocie biletu lub na nachalnej ulotce o przydrożnych usługach ogrodowych. Trzymam je wszystkie bardzo skrzętnie, bo ich wartość bezcenna i unikatowa. Każdy dom a tym bardziej wielopokoleniowy, przechowuje w sekrecie swoje receptury – czy ciasto już wolno z pieca wyjąć, jak gotować marmolady, jakich naczyń nie należy używać do potraw i co z bitą śmietaną, gdy już dawno zwarzona. Choć zdarzają się czasem i takie rarytasy, jak konfitury z czarnego bzu, szarlotka z papierówek, rydze w maśle czy potrawka z królika w sosie koperkowym i sama instrukcja, choć bym uważnie spisywała, czasem mi nie wystarcza. W czym tkwi szkopuł ?… jeszcze nie wiem, choć przypuszczam że z niektórymi potrawami, trzeba sie wyjątkowo zaprzyjaźnić, zdobyć ich zaufanie i może nas zaskoczą !
Dzisiejszy przepis na to cudo malinowe, to jeden z tychże przepisów, usłyszany od znakomitej pani domu. Jeżeli większość potraw, smakuje podobnie jak ten tort malinowy, to co tu po mnie … !
Skład:
3 serki mascarpone po 250 g
3 blaty biszkoptów
2 opakowania świeżych malin
3 żółtka
500 ml śmietanki kremówki 36%
150 g cukru pudru
mus truskawkowy:
0.5 kg mrożonych truskawek
2 łyżki cukru
1,5 szklanki białego wina (pół słodkie)
A oto jak to zrobić:
1. W szerokiej misce ucieramy żółtka z cukrem pudrem na gładką, jednolitą masę. Powinno nam to zająć ok. 5 minut. Stale mieszając dodajemy serek Mascarpone. W efekcie końcowym powinna nam wyjść gładka, biała masa. Następnie ubijamy bitą śmietanę i dodajemy do masy z serkiem mascarpone. Delikatnie mieszamy.
2. Do małego rondla przekładamy zmrożone truskawki z 2 łyżkami cukru. Gotujemy ok. 2 minut na małym ogniu, stale mieszając, a następnie dolewamy białe wino. Pozostawiamy na małym ogniu min. 15 minut. Powinien wyjść nam mus truskawkowy. Blaty biszkoptów rozkładamy na płaskiej powierzchni i nasączamy musem truskawkowym.
3. Na paterze, kładziemy jeden nasączony biszkopt, nakładamy masę serka mascarpone z bitą śmietaną. Przykrywamy biszkoptem i ponawiamy tą samą czynność. Na końcu, ostrożnie smarujemy białą masą wszystkie brzegi tortu. Układamy maliny i wkładamy do lodówki na min. 3 godziny. Tort najlepiej smakuje na drugi dzień. Pamiętajmy o zabezpieczeniu folią aluminową, tak by inne zapachy nie przedostały się do ciasta.
Do małego rondla przekładamy zmrożone truskawki z 2 łyżkami cukru. Gotujemy ok. 2 minut na małym ogniu, stale mieszając, a następnie dolewamy białe wino. Pozostawiamy na małym ogniu min. 15 minut.
Powinien wyjść nam mus truskawkowy.
Ubijamy bitą śmietanę.
W szerokiej misce ucieramy żółtka z cukrem pudrem na gładką, jednolitą masę.
Stale mieszając dodajemy serek Mascarpone. W efekcie końcowym powinna nam wyjść gładka, biała masa.
Następnie dodajemy bitą śmietanę do masy z serkiem mascarpone. Delikatnie mieszamy.
Rozdzielamy biszkopty na 3 części.
Blat biszkopt nasączamy musem truskawkowym.
Nakładamy masę z serkiem mascarpone i bitą śmietaną.
… aż powstają 3 piętra.
Na końcu, ostrożnie smarujemy białą masą wszystkie brzegi tortu.
Dekorujemy świeżymi malinami.
99 komentarzy
pyszności! uwielbiam maliny:)
dodany przez itsjul.blogspot.com @ 16 sierpnia 2011 o 09:12. #
MNIAMMMM !!! :)
dodany przez Olgaaaaa. @ 16 sierpnia 2011 o 13:31. #
Pyszności! Maliny w każdej postaci są cudowne!
dodany przez www.kwintesencjakobiecosci.blogspot.com @ 16 sierpnia 2011 o 09:13. #
wow wygląda przepysznie
dodany przez ann @ 16 sierpnia 2011 o 09:14. #
mmmmmmmmmmmmmmmmm….. :* nie cierpię Was! staram się odchudzać, a tu zawsze taaakie pyszności!!
p.s i wy jecie tyle kakorycznych rzeczy i takie szczupłe jesteście;>??
dodany przez love-makeup-fashion @ 16 sierpnia 2011 o 09:17. #
no wlasnie, same slodkosci a sa szczuple:), pewnie jecie w miare. dzis przepisalam wasz przepis tortu z malinami i niebawem zrobie, tylko ze w tym czasie nie mozna kupic swieze maliny, zamiast tego co mozna dac?moze mrozonych malin?
dodany przez sonia @ 6 marca 2012 o 13:37. #
Zosiu, czy wiesz, że od dzisiaj masz na imię Zuza?
Pozdrawiam:)
dodany przez Agnieszka @ 16 sierpnia 2011 o 09:17. #
Jestem antytalenten kucharskim. Jakie więc było zaskoczenie moich znajomych, gdy na stole pojawiły się bułeczki i chłodnik z ogórków oraz deser malinowy! Wszystko z Twoich przepisów! Dziękuję Zosiu za ispirację! I pokazanie, że gotować może każdy. Nawet ja…
dodany przez Karoina @ 16 sierpnia 2011 o 09:17. #
Zosiu zrobiłam ten totr przedwczoraj, korzystąjac z zamieszczonego przez Ciebie przepisu w dziale “gotowanie”. Wyszedł PRZEPYSZNY, identyczny jak na zdjęciach – dziękuję!! Z kulinarnego beztalencia, za jaki do tej pory się uważałam, stałam się prawdziwą królową słodkich przysmaków – właśnie dzięki Twoim przepisom na tym blogu :) szczególnie desery z serkiem mascarpone w roli głównej wychodzą mi koncertowo :)
Mąż i przyjaciele są zachwyceni, a ja mam wielką frajdę w przygotowywaniu słodkości i ogromną satysfakcję, że “w końcu coś mi wyszło” ;) Dzięki wielkie!! Pozdrawiam :)
dodany przez cassante @ 16 sierpnia 2011 o 09:18. #
mniam :)
dodany przez http://smartnesspattern.blogspot.com/ @ 16 sierpnia 2011 o 09:22. #
Chyba zgłodniałam… ;)
dodany przez Messrox @ 16 sierpnia 2011 o 09:25. #
Zosiaaa! tak trzymaj! absolutnie chce się żyć!;)) tort ekstra;)
dodany przez kamila @ 16 sierpnia 2011 o 09:27. #
tort wygląda pysznie ! nie ukrywam ze jestem pod wrażeniem Twojej kuchni, tyle na ile udaje sie ją dostrzec na zdjęciach w tle ;) jestem właśnie przed urządzaniem swojej kuchni i byłabym bardzo wdzięczna gdybyście zamieściły choc kilka zdjęc, bo jest naprawdę piękna, bardzo proszę :)
dodany przez Agnieszka @ 16 sierpnia 2011 o 09:30. #
super :) :) i bardzo fajnie,że dodajesz zdjęcia jak ma to wyglądać :)
dodany przez magneta @ 16 sierpnia 2011 o 09:34. #
Tort wyszedl przepyszny :) Zrobilam go wczoraj wieczorem i juz polowa zjedzona…:)
Pozdrawiam,
Agnieszka.
dodany przez Agnieszka @ 16 sierpnia 2011 o 09:38. #
Super! bardzo się cieszę. Dziękuję za komentarz i pozdrawiam,
Zosia
dodany przez Zosia @ 16 sierpnia 2011 o 09:48. #
Zosiu, mowil Ci juz ktos, ze jestes bardzo podobna do Kasi.. ;-)
dodany przez jaaa @ 16 sierpnia 2011 o 11:30. #
niesamowity!!!!! wygląda przepysznie ,Zosiu ;) smacznego!
dodany przez mauska @ 16 sierpnia 2011 o 09:40. #
wyglada przepysznie! zrobie na niedziele, na urodziny tescia:)dzieki zosiu:))
dodany przez kasia.worcesterpark @ 16 sierpnia 2011 o 09:41. #
miammmmmmmmmmmm mniammmmmmmmm
i taki sliczny bialutki z tymi malinami – ahhh wiosennie, a tu jesien tuz tuz….
dodany przez Agata @ 16 sierpnia 2011 o 09:42. #
świetny przepis na pewno
dodany przez Joanna @ 16 sierpnia 2011 o 09:49. #
Czytając Twoją notkę miałam wrażenie, że zanurzam się w tekście mojej ulubionej Olgi Tokarczuk :) Tort wygląda cudownie, przypomina mi się cudowny zapach świeżego biszkoptu i żółtek z cukrem… Ach. Gdyby tylko mieć więcej czasu! Jesteście obie wspaniałe! :*
dodany przez Małgosia "Outskywalker" @ 16 sierpnia 2011 o 09:50. #
czy musze uzyc wino, nie za bardzo lubie alkohol
dzieki:)
dodany przez lola @ 16 sierpnia 2011 o 09:51. #
No właśnie Zosiu, tort wygląda tak cudownie, że chciałabym go zrobić na pierwsze urodziny mojej córeczki. Czy obejdzie się bez wina?
dodany przez Joanna @ 16 sierpnia 2011 o 14:55. #
Trochę lat już minęło…ale czy zrobiłyście wersje bez wina i była ok?:)pozdrawiam
dodany przez małgosia @ 21 kwietnia 2017 o 16:04. #
super przepis
zapraszam do siebie
dodany przez Joanna @ 16 sierpnia 2011 o 09:52. #
mniam mniam:)
dodany przez Domino @ 16 sierpnia 2011 o 09:56. #
MNIAMIIIIIII :))))) to musi być przepyszne
dodany przez just @ 16 sierpnia 2011 o 09:58. #
Zosiu,
Bardzo dziękuję za ten przepis, nie mogłam się doczekać torcika. Biegnę do sklepu po składniki:)
dodany przez Iga @ 16 sierpnia 2011 o 10:00. #
jakim aparatem robicie zdjecia ?
dodany przez Anka @ 16 sierpnia 2011 o 10:06. #
U mnie już się kurde nie da dorwać malin, jak są to spleśniałe :/
Wygląda baaardzo smacznie!
Kochana, że tak zapytam. Z jakiego aparatu korzystasz aktualnie?
dodany przez Karolina @ 16 sierpnia 2011 o 10:06. #
o jak za mna ostatnio chodzi taki tort ! :)
dodany przez martilicious blog @ 16 sierpnia 2011 o 10:13. #
jako ze za kilka dni mam urodziny, sprobuje zrobic ten tort bo uwielbiam maliny:D mam nadzieje ze wyjdzie tak jak wyglada na zdjeciach czyli pysznie:]
dodany przez jenka @ 16 sierpnia 2011 o 10:14. #
hmm to chyba taki przepis dla leniwych :P jednak wole tort z prawdziwego zdarzenia, z wlasnym biszkoptem (a nie ze sklepu) i z kremem, ktorego baza nie jest serek mascarpone
dodany przez sahara @ 16 sierpnia 2011 o 10:19. #
Jak to wygląda! Aż się głodna zrobiłam!;) Muszę koniecznie wypróbować ten przepis:)
dodany przez Ola @ 16 sierpnia 2011 o 10:42. #
Dziewczyny są sexy :))))
http://www.plotek.pl/plotek/56,111483,10108656,Robi_zdjecia_Kasi_Tusk__SA_SEXY_.html
dodany przez ewa @ 16 sierpnia 2011 o 10:43. #
wygląda apetycznie, chyba spróbuję, pozdrawiam serdecznie
dodany przez Małgosia @ 16 sierpnia 2011 o 10:47. #
Zosiu na pewnym portalu plotkarskim pojawiła sie notatka o Twoich “seksownych zdjeciach”. Przy okazji dowiedzielismy sie jak inaczej mozna zdrabniac imie Zofia- co za kretyn wpadł na pomysł ,zeby z Zosi zrobic nagle Zuze ?!
To tylko obnaza bardzo niski poziom ludzi, ktorzy sa zatrudnieni w tej redakcji
dodany przez Lara @ 16 sierpnia 2011 o 10:48. #
Nareszcie przepis na tort! :D
Super, bardzo dziękuję, mam nadzieję, że w ten weekend uda mi się zrobić ten sam! :)
dodany przez http://www.annabartosik.blogspot.com @ 16 sierpnia 2011 o 10:59. #
Moja babcia zawsze mówi, że najważniejszym składnikiem w gotowaniu każdej potrawy jest szczypta milości, bo jak gotuje się dla bliskich osób, to przecież musi wyjść przepysznie. :)
dodany przez pesy @ 16 sierpnia 2011 o 11:47. #
o matko wygląda pięknie. niestety nie dla mnie takie słodkości :) zazdroszczę figury i talentu kucharskiego! :)
pozdrawiam!
dodany przez http://panna0la.blogspot.com/ @ 16 sierpnia 2011 o 11:52. #
pychota !!!
dodany przez http://butlandia.blogspot.com/ @ 16 sierpnia 2011 o 12:06. #
o mamo!!!!! tort wygląda CUDNIE!!!! I napewno cudnie smakował!!!! :) az mnie naszłą ochota na takie słodkie pyszności!!!! :)
Pozdrowionka :* ;)
dodany przez http://diamentica.blogspot.com/ @ 16 sierpnia 2011 o 12:09. #
nie napewno, ale na pewno!
dodany przez Iga @ 16 sierpnia 2011 o 14:44. #
WYGLADA PRZEPZSZNIE!!!:)
dodany przez Julia @ 16 sierpnia 2011 o 12:15. #
Ale mi narobiłaś ochoty na taki tort… :)
Jak bd mieć troszkę czasu to biore się za niego! ;)
dodany przez biolożka @ 16 sierpnia 2011 o 12:23. #
Torcik jest napewno niesamowicie smaczny:)
dodany przez arynsa @ 16 sierpnia 2011 o 12:30. #
Naprawdę NAPEWNO? raczej NA PEWNO!
dodany przez Iga @ 16 sierpnia 2011 o 15:34. #
Pychooota!! ; D
dodany przez Haniebna @ 16 sierpnia 2011 o 12:41. #
pychota :) aż ślinka cieknie! :D
dodany przez http://theblondsensations.blogspot.com/ @ 16 sierpnia 2011 o 12:55. #
Zosiu mam prosbe z tego co widac w tle to pieknie mieszkasz uchyl rabka tajemnicy i pokaz swoje cztery katy. uwielbiam biale wnetrza i widze ze masz talent nie tylko do gotowania. Pzdrawiam justyna
dodany przez justyna @ 16 sierpnia 2011 o 13:02. #
uwielbiam takie torty;)
dodany przez http://swiat-kuchni.blogspot.com/ @ 16 sierpnia 2011 o 13:03. #
Malinki mniam:)
Pozdrawiam.
dodany przez ROKSI @ 16 sierpnia 2011 o 13:04. #
wyglada pysznie!:)
dodany przez olcia @ 16 sierpnia 2011 o 13:04. #
A po zjedzeniu takiego tortu znajdzie się swego królewicza? Albo od razu staje się królową? :))
dodany przez Aurora @ 16 sierpnia 2011 o 13:10. #
Wygląda bardzo apetycznie :)
dodany przez Sara @ 16 sierpnia 2011 o 13:11. #
hmm a jak zrobic te biszkopty? Zosiu moze znasz jakis przepis? Nie jestem przekonana do tych z opakowania… :(
dodany przez Asia @ 16 sierpnia 2011 o 13:16. #
Ja zamiast blatów biszkoptowych użyłam zwykłych, okrągłych biszkoptów ciasteczek , tort wyszedł genialnie:) mniammmmmmmmmmmm
dodany przez Iga @ 16 sierpnia 2011 o 14:42. #
Zosiu, czy moglabys podac ciekawy przepis na obiad dla osob chorych na celiakie? (dieta bezglutenowa)
dodany przez OLK @ 16 sierpnia 2011 o 13:24. #
Twoje przepisy za każdym razem sprawiają, że robię się głodna!! :) Sama niektóre już wypróbowałam! Mój Narzeczony był zachwycony:) Dziękuję Ci Zosiu:)
Bardzo dużo inspiracji!
dodany przez http://fashion-inspiration-m-style.blogspot.com/ @ 16 sierpnia 2011 o 13:24. #
Ech, poezja po prostu… <3
dodany przez Magda @ 16 sierpnia 2011 o 13:51. #
Dzisiaj po pracy robię tort. Trzymaj kciuki Zosiu! :)
dodany przez Carrie @ 16 sierpnia 2011 o 13:56. #
piękne zdjęcia, cudne wnętrza; codziennie czekam na nowe posty i oglądam szczegółowo; myślę, że ogromna w tym Twoja zasługa Zosiu :)
Pozdrawiam gorąco
dodany przez natalia @ 16 sierpnia 2011 o 13:59. #
Uwielbiam maliny, są przepyszne, często jeżdżę do Babci i tam mam możliwość samodzielnego zrywania:) niestety maliny mają to do siebie że psują się w błyskawicznym tępie, zerwałam maliny w sobotę a w niedzielę już połowa była do wywalenia, więc jak ktoś ma zamiar robić ten tort to radziłabym szybko go zjeść:)
dodany przez joanka @ 16 sierpnia 2011 o 14:00. #
genialny, jestem zachwycona :)
dodany przez evangeline @ 16 sierpnia 2011 o 14:06. #
mniam :)
dodany przez ania @ 16 sierpnia 2011 o 14:12. #
Mmmm :D wygląda pysznie! Zjadłabym go w całości ;) mniam :)
dodany przez Sarah @ 16 sierpnia 2011 o 14:19. #
Zosiu czy robiłaś tort Pavlova? Ja jeszcze nie miałam okazji ale mam wrażenie że jest przepyszny zwłaszcza z malinami :)
dodany przez http://lovemelavender.blogspot.com/ @ 16 sierpnia 2011 o 14:27. #
No chyba sobie sprawię taką przyjemność na urodziny :)
dodany przez Kuba @ 16 sierpnia 2011 o 14:35. #
Zosiu,
Torcik stoi na paterze i czeka na mego Lubego, mam nadzieję, że będzie mu smakował:)
Gotowanie to wielka sztuka:))))))
dodany przez Iga @ 16 sierpnia 2011 o 14:39. #
polecam dodac do masy kremowej z serków mascarpone “FIX do zagęszczenia bitej śmietany” koszt ok 0,80 zł ;] a na prawdę warto!!!!! Bo krem ten jest baaaardzo delikatny i przy wyzszej temp robi się z niego “ciapa”.
ps. najlepsze konsystencja to o jeden serek mascaropone (250g) wiecej niż śmietany 36% (mała smietana piątnicy najlepij się ubija)
dodany przez Magdalenka @ 16 sierpnia 2011 o 15:47. #
Zosiu!!! Nareszcie przepis na tort!!! I wygląda rewelacyjnie…
dodany przez Maja @ 16 sierpnia 2011 o 16:46. #
MMmmmm wyglada przepysznie! mniam :)
dodany przez Felula @ 16 sierpnia 2011 o 18:02. #
mniaaaaaaaaam :)
dodany przez Nati :) @ 16 sierpnia 2011 o 19:07. #
wygląda przepysznie :) jutro postaram się zrobić coś podonego :) pozdrowienia Zosiu !
dodany przez Natalia @ 16 sierpnia 2011 o 19:08. #
hmm mascarpone + kremówka, czyli prawdziwa bomba kaloryczna, ale mamy wrażenie, że tym razem naprawdę warto zaszaleć :)
dodany przez the-fashion-bliss @ 16 sierpnia 2011 o 20:50. #
bardzo lubię Twoje przepisy ze względu na to, że wszystko jest tak dobrze opisane i pokazane na zdjęciach, bo to umila czytanie przepisu i fajnie wiedzieć jak to wszystko wygląda :)
dodany przez Mari @ 16 sierpnia 2011 o 21:40. #
zrobiłam ten tort z samych truskawek, świeżych! :) wyszedł pyszny! upiekłam tylko sama biszkopt…. mąż zachwycony a ja miałam się odchudzać….:( ;)
dodany przez milena @ 16 sierpnia 2011 o 22:40. #
Zosiu! jesteś absolutnie niesamowita!! Twoje przepisy są wspaniałe, trafiają w 100% w mój gust. Poza tym, kiedy Ty przygotowujesz te dania i desery – piękna, uśmiechnięta, zadbana i zrelaksowana – no po protstu aż chce się gotować i wszystko wydaje się takie proste! Dziewczyno, wydaj książkę kucharską – sukces murowany! Pozdrawiam serdecznie Ciebie i Kasię – blog fantastyczny! dzięki dziewczyny:)*
dodany przez Asia @ 17 sierpnia 2011 o 08:53. #
hej dziewczyny :) przepisy są super jak i cała strona, mam tylko małą sugestię (nie wiem czy już taka była) czy nie można by zrobić listy tych przepisów z linkami do nich tak żeby można było łatwiej odnależć dany przepis na który akurat mamy ochotę?:) pozdrawiam :)
dodany przez Monika @ 17 sierpnia 2011 o 09:31. #
efekt końcowy – cudowny.
niestety nie mogłabym go powtórzyć, bom ja weganką jest.
dodany przez vimari @ 17 sierpnia 2011 o 12:52. #
Zrobię go! Jak mi wyjdzie to będę chodziła dumna jak paw! ;-)
Super, super, super!!!
dodany przez Natalia @ 17 sierpnia 2011 o 13:57. #
wygląda rewelacyjnie…
dodany przez Agne @ 17 sierpnia 2011 o 14:31. #
A czy Zosia mogła by podać gdzie kupiła takie rewelacyjne okulary??
dodany przez xxx @ 17 sierpnia 2011 o 17:21. #
Zapraszam do zrobienia mi takiego tortu:D chętnie zjem;P
dodany przez Domi @ 17 sierpnia 2011 o 18:01. #
Kasia to ma z Tobą dobrze ;] pysznie wygląda :)
dodany przez Dominika @ 17 sierpnia 2011 o 22:09. #
Jak to fantastycznie i apetycznie wygląda! Nabrałam ochoty na coś słodkiego… :)
dodany przez Kaś @ 17 sierpnia 2011 o 23:01. #
oh i jak my z takimi tortami mamy miec wasze fantatyczne talie????? bosko ten tort wyglada!!! bloggerki ze stylishme.co.uk juz nie moga doczekac sie niedzielnej sesji wypiekowej :) dzieki Zosiu
dodany przez stylishme.co.uk @ 18 sierpnia 2011 o 22:34. #
Zrobiłam ten tort według przepisu na dzisiejsze 18 urodziny siostry, wszyscy byli zachwyceni i chwalili go ;) Wyszedł przepyszny!!! Tylko nie wiem jak dla was ale dla mnie wystarczy jedno opakowanie malin :P
dodany przez Justyna @ 21 sierpnia 2011 o 21:51. #
Maliny :) pychota;] Musze wypróbować przepis;] Ps. Pozazdrościć Zosi pomysłów kulinarnych :)
dodany przez Anahi @ 22 sierpnia 2011 o 18:55. #
Wczoraj zrobiłam tort na dzisiejsze urodziny mamy. Bałam się ogromnie, że mi nie wyjdzie (patrząc na to, że jestem kompletnym beztalenciem kulinarnym). Śmietana się nie ubiła, nie miałam truskawek, więc mus zrobiłam z malin a dziś? Wszyscy byli nim zachwyceni i zażyczyli sobie identyczny na swoje urodziny!
Jest cudowny! Nie za słodki, w sam raz.
Dziękuję bardzo za przepis i pozdrawiam gorąco Iza!
dodany przez Izabela @ 27 sierpnia 2011 o 21:46. #
Zrobiłam ten tort mężowi na 24 urodziny wszyscy byli zachwyceni a najbardziej mąż ! ;) Dziekuje za super przepis !
dodany przez Monika @ 26 października 2011 o 12:25. #
Zosiu, napisz gdzie mogę kupić taką białaą patere do tortów ? Pozdrawiam:)
dodany przez Natalia @ 16 grudnia 2011 o 12:29. #
Zosiu, czy mrożone maliny nadają się na górę ? Jeżeli nie, to czym mogę je zastąpić ?
Czekam na odpowiedz ;)
dodany przez Monika @ 22 lutego 2012 o 22:27. #
Zosia, a ja mam pytanie z innej beczki…. tort dopiero zamierzam zrobić bo wydaje się świetny i jeszcze to mascarpone…. ale zainteresowała mnie patera i “łyżka” którą nakładasz tort. Gdzie można je dostać? U kolegów zza Bałtyku??? Podniebienie to jedno a oko to drugie. Będę wdzięczna za podpowiedź.
dodany przez Alicja1983 @ 13 marca 2012 o 21:21. #
Mam pytanie- czy śmietana ma być 36%? Nie moze byc 30? Bo z tego co kojarze, to 36% sama w sobie jest bardzo gesta i ja sie normalnie da ubic?
Pozdrawiam
dodany przez Ania @ 13 kwietnia 2012 o 11:32. #
Torcik jest pyszny:) Zrobiłam wersję z truskawkami. Dziękuję
dodany przez Edyta @ 24 kwietnia 2013 o 21:21. #
Przepis genialny! Stworzenie tego dzieła daje szczególnego kopa motywacyjnego, kiedy jest się takim beztalenciem kulinarnym jak ja! Nie rozumiem zarzutu, że biszkopt jest kupiony. Za pierwszym razem też takiego użyłam bo nie wierzyłam, że cokolwiek mi wyjdzie. Ale później zmotywowana efektem upiekłam własny.
dodany przez Marii @ 19 listopada 2016 o 20:21. #
tort wyszedł przepyszny! goście mówili, że w życiu lepszego nie jedli:-) wprowadziłam tylko jedną zmianę z czystego lenistwa i posmarowałam biszkopty konfiturą malinową;-) pyyyycha
dodany przez Jola @ 11 września 2017 o 17:26. #