* * *
Słodki zawrót głowy. Tak bym określiła ostatnie dni. Południe Francji skąpane w słońcu. Lśniący piasek. Szum fal uderzających o skaliste nabrzeża dodają romantycznej aury. Rozbrzmiewające w brasseries pojedyncze dźwięki uderzających o siebie kieliszków, zapach mieszanek perfum, gwarne rozmowy. Wysublimowane szyldy pâtisserie, które miłośników słodkości wprowadzają w stan poruszenia. Czasami wszyscy potrzebujemy nadzwyczajnych smaków. Ten wpis dedykuję Czytelnikom, którzy poszukują czegoś wyjątkowego. Konfitury morelowe stawiam ponad wszystkie inne przetwory. Z dodatkiem wanilii i z lekko cierpką limonką. Słodycz, niezależnie od pory dnia.
Skład:
konfitura morelowa:
2 kg moreli
1 laska wanilii
ok. 250 g cukru (w tradycyjnych francuskich przepisach autorzy podają 1 kg, ale zmniejszyłam, bo owoce są bardzo słodkie)
1 limonka (otarta skórka i sok)
omlet:
1 jajko
2 czubate łyżki mąki pszennej
50 ml mleka
do podania: kwaśna śmietana
A oto jak to zrobić:
1. Umyte morele dokładnie osuszamy i usuwamy pestki. Kroimy w ćwiartki lub, jeżeli lubicie w drobniejsze kawałki. Przekładamy do żeliwnego garnka i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na godzinę, aż owoce puszczą sok (ja nie chciała czekać, więc możecie pominąć ten etap).
2. Garnek z owocami stawiamy na ogniu, dodajemy wyciśnięty sok z limonki, naciętą laskę wanilii i otartą skórkę. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez pół godziny. Z laski wanilii usuwamy ziarenka i całość dokładnie mieszamy. Wrzącą konfiturę nalewamy do wyparzonych wcześniej słoików i szczelnie zakręcamy. Pasteryzujemy, a następnie chowamy do ciemnego i chłodnego miejsca.
3. Aby zrobić omlet: jajko wbijamy do miseczki i rozbijamy trzepaczką. Dodajemy mąkę i mleko. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Całość przelewamy na rozgrzaną patelnię z masłem. Smażymy z jednej strony przez 1-2 minuty, przekładamy na chwilę na następną i gotowe! Omlet podajemy z kwaśną śmietaną i solidną porcją konfitury morelowej.
komentarze 33
Super bo bardzo czekałam na jakiś smaczny przepis od Zosi😍
Ile wychodzi z tej porcji słoiczków i o jakiej pojemności?
Zdjęcia piekne😊
Pozdrawiam serdecznie z zachodniopomorskiego 🌞☕🍑
dodany przez CappuccinoPL @ 25 sierpnia 2023 o 13:30. #
Tak się nie robi konfitury.
Za krótki czas gotowania. Gotujemy z przerwami na ostygnięcia aby zredukować wodę z owoców.
Jeśli któraś z Was tak przygotuje konfiturę to poproszę o recenzje czy to się nadaje na kromkę chlebka.
dodany przez Anonim @ 25 sierpnia 2023 o 14:47. #
Zgadza się, a omlet wygląda raczej jak naleśnik.
dodany przez Gog&Magog @ 25 sierpnia 2023 o 20:18. #
Tak, to przepis na dżem, owoce są krojone dość drobno i rozgotowane. Tylko tu za krótko gotowane, dlatego tyle płynu. Ale do naleśników czy omletów albo lodów taka konsystencja może być ok.
dodany przez Magda @ 25 sierpnia 2023 o 23:48. #
Ja zrobiłam konfiturę z tego przepisu i wyszła super. Tak jak na zdjęciach. Jak najbardziej nadaje się na kanapkę i jest pyszna do omleta.
dodany przez Agnieszka @ 26 sierpnia 2023 o 09:55. #
Tez z 2 kg moreli?
dodany przez Anonim @ 26 sierpnia 2023 o 14:16. #
Znów cukier, cukier i jeszcze raz cukier! Owoce tez zawierają cukier. Do przygotowania konfitur nie potrzebne jest dodawanie cukru, tak jak do przygotowania omletu nie potrzebne jest dodawanie mąki, a nawet mleka.
dodany przez Anonim @ 25 sierpnia 2023 o 16:30. #
To nie dodawaj, nikt nie każe.
dodany przez Gog&Magog @ 25 sierpnia 2023 o 18:09. #
Strasznie jesteś upierdliwa Gog&Magog.
dodany przez Anonim @ 26 sierpnia 2023 o 14:05. #
Ja?
dodany przez Gog&Magog @ 27 sierpnia 2023 o 17:55. #
Tak ty Gog&Magog.
dodany przez Anonim @ 28 sierpnia 2023 o 02:22. #
Ani jajek
dodany przez Stefa @ 25 sierpnia 2023 o 19:31. #
Serio?? To poproszę o przepis na omlet bez mąki, mleka i jajek XD
dodany przez kasia @ 27 sierpnia 2023 o 09:17. #
A do napisania powyższego komentarza nie potrzeba rozumu
dodany przez Lara @ 25 sierpnia 2023 o 23:50. #
No właśnie potwierdzasz bezrozumność – głupotą jest spożywanie cukru! Cukier nie krzepi, lecz tuczy. Cukier uzależnia – tak samo jak alkohol i palenie. Co gorsze cukier nie tylko uzależnia i tuczy – cukier sprzyja rozwojowi chorób serca, miażdżycy, cukrzycy typu 2, powstawaniu nowotworów. ale również depresji, próchnicy zębów, trądzika etc.
dodany przez Anonim @ 26 sierpnia 2023 o 13:30. #
Tak to prawda, do konfitur nie potrzeba cukru bo one już maja swoją zawartość. Np robię musy jabłkowe tylko przesmażam ze skóra a potem przez sito przetrę ponieważ skóra zawiera pektyny i mus sam od siebie jest gęstszy i pyszny. Moja babcia robiła tak samo z jabłek, ,które spadały same z drzewa i było ich b dużo. Polecam do naleśników do szarlotki a także jako deser do twarogu wiejskiego lub po prosu lyzka ze słoika poczuć zapach lata.
Pozdrawiam wszystkich,
Elzbieta
dodany przez Elzbieta @ 25 sierpnia 2023 o 19:30. #
Kto Zośce wymyśla tytuły wpisów🤔😁.
dodany przez Anonim @ 26 sierpnia 2023 o 09:11. #
Zawsze mnie bawią te zdjęcia, które, chociaż są ładne i klimatyczne, to kompletnie rozmijają się z rzeczywistością. Widać, że gotowanie Zosi polega przede wszystkim na tworzeniu pięknych kadrów. Forma jest tu ważniejsza niż treść. Dlatego jej przepisy są niedopracowane lub w ogóle nieudane. Ktoś, kto spędził trochę czasu w kuchni gotując, piekąc, przygotowując przetwory od razu to zobaczy.
dodany przez Gog&Magog @ 26 sierpnia 2023 o 09:30. #
To nie patrz, nikt nie każe.
dodany przez Anonim @ 26 sierpnia 2023 o 14:06. #
Mnie tez to drażni. Wiele przepisów Zosi jest niedopracowanych. To trochę jak na TikToku lub Pinterescie jak ktoś już je próbuje wykonać to się nic nie udaje. Jest to jakiś zakalec, zamiast konfitury rozgotowane owoce w dużej ilości soku, lub proporcje składników są nieprawidłowe. Przecież to widać na zdjęciach.
Dlatego,te które dobrze pieką , gotują i robią przetwory wyłapią gafy i niedociągnięcia. A przepisy to trzeba mieć swoje sprawdzone. Ciekawe czy Zosia potrafiłaby zrobić powidła z dojrzałych węgierek z ilości 20 kg samych owoców? ( gdzie powidła smaży się bardzo długo- nie 30 minut). Chętnie bym to zobaczyła na blogu.
dodany przez Anonim @ 26 sierpnia 2023 o 14:14. #
Tak, te wpisy, w przypadku obu Pań, są zabawne, historie z domku dla lalek, nie umiem tego nazwać
dodany przez agata @ 26 sierpnia 2023 o 14:55. #
Domek dla lalek – lepiej bym tego nie określiła
dodany przez Gog&Magog @ 28 sierpnia 2023 o 15:16. #
Genialny komentarz! Historie z domku dla lalek. Dawno nie spotkałam tak trafnego określenia👋👍.
dodany przez Anonim @ 28 sierpnia 2023 o 23:27. #
Jaki trafny komentarz, lepiej bym tego nie ujęła :) a nie jestem profesjonalna kucharka, tylko po prostu gotuje dla rodziny, bo lubię …
dodany przez Otylia @ 26 sierpnia 2023 o 21:17. #
To prawda. Przepisy się wydają fajne ale jednak są niedopracowane.
dodany przez Eryka @ 27 sierpnia 2023 o 15:22. #
Piekne talerze. Jaka to marka? pozdrawiam serdecznie
dodany przez Aleksandra @ 26 sierpnia 2023 o 14:26. #
Wydaje się że to nie omlet a naleśnik.
dodany przez Lidia @ 26 sierpnia 2023 o 21:21. #
To nie jest omlet, a co najwyżej „omlet”-grzybek.
dodany przez Zołza @ 27 sierpnia 2023 o 02:58. #
This is super delicious!!
Miki x
https://www.littletasteofbeauty.com/
dodany przez miki @ 27 sierpnia 2023 o 17:06. #
Absolutnie sielski klimat <3
Piękne zdjęcia Zosiu
dodany przez Natalia @ 30 sierpnia 2023 o 12:09. #
Taka konfitura na pewno jest idealna. Super
dodany przez Monika Gach @ 6 września 2023 o 10:41. #
Morele są pyszne i konfitury są idealne.
dodany przez Paulina Wieczorek @ 6 września 2023 o 22:10. #
Uwielbiam konfitury morelowe z mięta, robie co roku. Muszę spróbować i tej 😋
dodany przez Anna @ 10 września 2023 o 14:35. #