* * *
Oto jeden z najprostszych i najsmaczniejszych przepisów, jaki oferuje nam maj. Mój ukochany rabarbar i pierwsze truskawki nie wymagają wiele. Są deserem same w sobie. Jednak w towarzystwie migdałowej kruszonki i gałki lodów, są przyjemnością na którą czeka się cały rok. Podoba mi się pomysł zastąpienia zwykłej mąki pszennej, zmielonymi płatkami migdałowymi i płatkami owsianymi. Większość naszych weekendowych posiłków – przynajmniej w naszym domu – kończy się owocami lub właśnie takim gorącym deserem.
Skład:
(przepis na 4 porcje)
100 g mąki migdałowej lub zmielonych płatków migdałowych (migdały mielę w maszynce do mielenia ziaren kawy)
ok. 75 g płatków owsianych (mogą być lekko zmielone)
125 g masła
4 łyżki cukru pudru lub ksylitolu
ok. 400 g świeżych truskawek
2-3 łodygi rabarbaru
A oto jak to zrobić:
1. Zmielone migdały lub mąkę migdałową łączymy z cukrem pudrem, płatkami owsianymi i schłodzonym masłem. Całość zagniatamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Schładzamy na 20 minut w zamrażarce.
2. Owoce dokładnie myjemy. Rabarbar obieramy ze skórki, kroimy na drobne kawałki i zasypujemy łyżką cukru. Z truskawek usuwamy szypułki i kroimy na ćwiartki. Pokrojone owoce przekładamy do żaroodpornego naczynia, a na wierzch rozkładamy schłodzoną kruszonkę (możemy skorzystać z tarki). Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach C przez 20 minut. Podajemy na ciepło z ulubionymi lodami.
Lody o smaku palonego masła i wanilia bourbon z Madagaskaru dopełniły smak gorącej kruszonki.
komentarzy 31
https://www.siepomaga.pl/artem-szkandiuk
dodany przez Wiktoria @ 24 maja 2023 o 13:37. #
1
dodany przez Anonim @ 6 sierpnia 2024 o 19:05. #
Gdzie można kupić lody o smaku palonego masła, co to za firma?
dodany przez Maja @ 24 maja 2023 o 16:22. #
Latto Gelato w Gdansku. U siebie Zofia zaznaczyla, ze post jest wlasnie reklama tego miejsca, tutaj zostalo to juz pominiete…
dodany przez Agata @ 24 maja 2023 o 19:58. #
Maju, Zosia na swoim blogu opisuje, że lody pochodzą z gdańskiej manufaktury Latto gelato.
dodany przez Marzena @ 24 maja 2023 o 20:02. #
Pewnie w lodziarni rzemieślniczej. :)
dodany przez Ann @ 24 maja 2023 o 22:26. #
Lodziarnia Latto Gelato Gdańsk
dodany przez mimi @ 25 maja 2023 o 16:17. #
Przepiękna sukienka, czy moglaby Pani zdradzic skad jest?
dodany przez Victoria Mentel @ 24 maja 2023 o 18:20. #
Xd
dodany przez Anonim @ 24 maja 2023 o 18:57. #
Szczerze, to chyba wole tradycyjny placek z rabarbarem. Tutaj to zwykle pieczone owoce, przyproszone przypieczona ciapka z migdalow.
Poza tym, jak zwykle w poscie wiecej jest artystycznych ujec truskawek w cedzaku, lodow czy Zofii chwalacej sie nowa sukienka (i na pewno faktycznie kroila w niej owoce…) niz samego przygotowania deseru. Jezeli tak samo wygladaja przepisy w e-booku autorki, to ja serdecznie podziekuje…
dodany przez Agata @ 24 maja 2023 o 20:03. #
Zwykły placek to bezsprzecznie dobra rzecz, ale takie owoce pod kruszonką to naprawdę rewelacja. Zwłaszcza, jeśli krusznka jest tradycyjna, z mąki, masła i cukru. Ja tam na oczy glutenu nie widziałam, więc też za tę papkę, jak ją ładnie nazwałaś, podziękuję ;)
dodany przez Alicja @ 25 maja 2023 o 20:20. #
O tym samym pomyślałam … przerost formy nad treścią, szkoda
dodany przez Xyz @ 25 maja 2023 o 20:23. #
A ja lubię te posty Zosi: bo jak już coś czasami zdarza mi się upiec, to są to właśnie takie proste przepisy oparte na dobrych składnikach. Nie ukrywam, że strona wizualna ma także dla mnie znaczenie, bo przecież człowiek „je oczami” :)
dodany przez Magdalena @ 26 maja 2023 o 07:09. #
Te zdjęcia są tak zachęcające, że pewnie się skuszę na przygotowanie takiego deseru :)
dodany przez Magdalena @ 25 maja 2023 o 07:59. #
Mmm jeden z moich ulubionych deserów – owoce pod kruszonką <3
Zainspirowałaś mnie do innego deseru, jak popatrzyłam na te truskawki to przyszła mi chęć na tartę z truskawkami i kremem z mascarpone :) O ! to mamy pomysł na weekendowy deser.
dodany przez Natka @ 25 maja 2023 o 08:00. #
Muszę spróbować zrobić wersję z truskawkami i lodami śmietankowymi!
dodany przez Paulina z simplistic.pl @ 25 maja 2023 o 09:00. #
To jest deser, który nie ma prawa się nie udać. Podpowiadam, że można użyć wszystkich owoców, które nam się nawiną pod rękę. Owoce bardzo soczyste można delikatnie oprószyć tartą bułką. Można zagonić do tworzenia tego deseru dzieci lub wnuki :-)
dodany przez Katarzyna @ 25 maja 2023 o 12:58. #
Zrobię. To będzie pyszne i aromatyczne. Dziękuję
dodany przez Anonim @ 25 maja 2023 o 14:51. #
Trzeba mieć nie pokolei w głowie, żeby mielić płatki migdałowe zamiast całych migdałów, ale w końcu kto bogatemu zabroni.
dodany przez Gog&Magog @ 25 maja 2023 o 18:22. #
dobre przypomnienie z tymi płatkami migdałowymi, kupuję czasem paczuszkę do innych przepisów a i tak zawsze mi potem zostają :)
dodany przez Krufonka @ 29 maja 2023 o 13:25. #
Zosiu, a może być mąka kokosowa?
dodany przez Magda @ 25 maja 2023 o 18:58. #
Wygląda obłędnie! dla mnie super alternatywa dla mąki ponieważ nie mogę jej spożywać. Zdjęcia również przepiękne.
dodany przez Kasia @ 25 maja 2023 o 19:48. #
Proszę o informację skąd sukienka
dodany przez Agnieszka @ 25 maja 2023 o 21:07. #
ciasto _deser z serii pewniaków co to zawsze się udaje. No i na szybkiego w sumie. Przepis na kruszonkę ciekawy. Jak zwykle u Zosi smacznie i pięknie.
Pozdrawiam serdecznie z zachodniopomorskiego ☕🌷🌞
dodany przez CappuccinoPL @ 25 maja 2023 o 23:28. #
Zosiu skąd druszlak i pojemnik biały ?
dodany przez Patrycja @ 26 maja 2023 o 06:06. #
Spożywanie słodkich deserów to głupota, notabene owocna w skutkach! Nie tylko zbędne kilogramy, ale szkodliwość dla zdrowa. Cukier nie krzepi lecz tuczy! 1 g cukru to 4 kcal! Co gorsza cukier uzależnia – tak samo jak alkohol i palenie.
Statystyczny Polak spożywa rocznie ponad 50 kg czystego cukru! Uzaleznienie cukrowe – dla 91% Polaków słodycze to stały element codziennej diety! Już dzieci spożywają w Polsce około 90 gramów cukru dziennie – najwięcej w Europie.
dodany przez Anonim @ 26 maja 2023 o 18:15. #
A ta znowu swoje 🤦🏼♀️
dodany przez Gog&Magog @ 26 maja 2023 o 23:22. #
A ty Gog&Magog znowu oporność na wiedzę i brak rozumu.
dodany przez Anonim @ 27 maja 2023 o 13:20. #
Dla 91% polskiego społeczeństwa słodycze to codzienny element diety? Rany, nie sądziłam, że jestem w gronie 9% nie jedzących słodyczy. I moi rodzice też, i siostra z rodziną? I przyjaciółki z ich rodzinami też.
Myślę, że te dane mocno nieaktualne. Społeczeństwo ma świadomość niekorzystnego działania cukru. Jeśli nie jadamy słodyczy na codzień, nie pijemy energetyków, soków i kolorowych napojów, nie słodzimy kawy, herbarty, nie kupujemy kolorowych jogurtów i dań gotowych to serio mielibyśmy być w tak nielicznej grupie?
dodany przez Anonim @ 28 maja 2023 o 14:34. #
Dane są aktualne!!! Problem uzależnienia od cukru jest bardzo skomplikowany, bo cukier jest wszechobecny w pożywieniu. Po tytoń, alkohol trzeba sięgnąć mniej lub bardziej świadomie.
Nie wystarczy jednak sobie uświadomić ile ciastek, lodów, czekoladek, etc konsumujemy – cukier dodawany jest do wszystkich przetworzonych produktów spożywczych! Nawet tych nieoczywistych o wytrawnym lub słonym smaku.
Cukier dodawany jest do jogurtów, zup w proszku, mieszanek przypraw, konserw, słodyczy, ciast, batonów, cukierków, sezamków, naleśników, pierogów, pizzy, słonych paluszków, krakersów, chipsów, ketchupów, sosów sałatkowych, majonezów, musztard, dressingów, chrzanów, napoi gazowanych, soków owocowych, nektarów, wód smakowych, mleka roślinnego, deserów mlecznych, twarożków, serków do smarowania, serków owocowych, serków homogenizowanych, dżemów, konfitur, syropów, miodów, owoców w puszkach, płatków śniadaniowych, musli, granoli, produktów typu light i fit, kandyzowanych owoców, wędlin, przetworów mięsnych, kiełbas, parówek, pieczywa, także do ciemnego i pełnoziarnistego, fast foodów etc, etc, etc.
Na domiar złego produkty samoistnie także zawierają cukier . Owoce też zawierają cukier – glukozę lub fruktozę. Węglowodany, nazywane są sacharydami, gdyż składają się z molekuł cukru.
Co gorsze cukier nie tylko uzależnia i tuczy – cukier sprzyja rozwojowi chorób serca, miażdżycy, cukrzycy typu 2, powstawaniu nowotworów. ale również depresji, próchnicy zębów, trądzika etc.
dodany przez Anonim @ 28 maja 2023 o 20:40. #
dzięki za wysiłek włożony w to ciekawe wyliczenie, choć mimo wszystko skuszę się dziś na odrobinę czegoś słodkiego, i w następne dni też ;) umiar przede wszystkim :)
dodany przez Sugar Kowalchyk @ 29 maja 2023 o 13:30. #