Podobno szybkie przekąski to najczęściej wyszukiwane przez Was przepisy podczas karnawału (wieniec drożdżowy co roku, od połowy grudnia zgarnia najwięcej wyświetleń). Jeśli też szukacie inspiracji, to dzisiaj chcę się z Wami podzielić moim nowym odkryciem na szybki chlebek z fetą. Chrupiąca skórka tego wypieku skrywa delikatne białe kawałki fety, ciągnącego się żółtego sera, idealnie komponujące z gorzkimi ziarnami czarnuszki i aromatycznego oregano. Możecie podać go jako dodatek do deski serów, wędlin, zielonych oliwek czy po prostu z ulubioną oliwą dobrej jakości.

Skład:

 180 g mąki pszennej  2

50 ml mleka
 
ok. 200 g sera feta  

1 łyżeczka proszku do pieczenia  

2 jajka  

garść sera typu cheddar  

40 ml szklanki oliwy z oliwek  

2 łyżki suszonego oregano  

1 łyżeczka soli  

2 łyżki czarnuszki + 1 łyżka sezamu (opcjonalnie)  

​A oto jak to zrobić: 
1. W szerokim naczyniu łączymy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dodajemy mleko, roztrzepane jajka i oliwę. Mieszamy. Następnie dorzucamy pokruszone kawałki fety i żółtego sera. Całość delikatnie łączymy do wymieszania się składników i przekładamy do żaroodpornego naczynia wyłożonego papierem do pieczenia. Wierzch ciasta posypujemy czarnuszką i sezamem.
2. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach C (opcja: góra-dół) przez 40 minut. Po tym czasie sprawdźmy, czy włożony w ciasto nóż jest suchy.