Co robię, żeby wrócić do zdrowia po grypie? Gotuję rozgrzewającą zupę na wzmocnienie odporności z kapustą kiszoną. To bulion pełen wartości odżywczych, który koi osłabione ciało i pobudza apetyt. Sami zobaczcie skład – dużo w niej imbiru, czosnku, cykorii – polecam dorzucić szczyptę kurkumy i garść posiekanej pietruszki.
Skład:
(przepis na 4 porcje)
1 kiść brokułów
kawałek świeżego imbiru (ok. 4 cm)
6 ząbków czosnku
ok. 800 ml wody
2 cykorie
duża garść kiszonej kapusty
ok. 150 g wędzonego tofu (opcjonalnie)
2 łyżki czerwonej pasty curry
do smażenia: oliwa z oliwek
do smaku: sos sojowy, sos Sriracha, sól wędzona
A oto jak to zrobić:
- W rozgrzanym żeliwnym garnku podsmażamy posiekany czosnek, imbir, kawałki brokułów oraz czerwoną pastę curry, Gdy całość się zarumieni i smaki się wymieszają dolewamy wodę. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu przez ok. 10 minut. Doprawiamy sosem sojowym i Srirachą, dorzucamy pokrojone kawałki wędzonego tofu, kawałki cykorii i kapustę kiszoną. Pozostawiam jeszcze przez chwilę na ogniu. Przed podaniem doprawiamy solą i ewentualnie sosem sojowym. Możemy podać z makaronem ryżowym i dużą garścią posiekanej pietruszki lub kolendry.
komentarzy 17
Tofu nie opcjonalnie tylko obowiazkowo.! Inaczej zupa nie zawiera białka- podstawowego składnika i jest bezwartościowa. Nie chodzi o to by się napchać tylko zjeść pełnowartościowy posiłek.
dodany przez Anonim @ 10 lutego 2025 o 19:03. #
przeciez to moze byc pierwsze danie ;)
dodany przez hijk @ 10 lutego 2025 o 20:41. #
Zupa iście ajurwedyjska ! Pominęłabym tylko brokuły, natomiast tofu koniecznie jako „wkładka białkowa” .
dodany przez Magdalena @ 10 lutego 2025 o 21:31. #
„KIŚĆ” brokułów? Really?
dodany przez Anonim @ 11 lutego 2025 o 00:21. #
Też się zastanawiam… ile to jest???
dodany przez Ania @ 11 lutego 2025 o 12:26. #
Chyba po prostu jeden brokuł…
dodany przez Edyta @ 11 lutego 2025 o 19:02. #
Chyba o różyczkę chodziło 🤭
dodany przez Ania @ 11 lutego 2025 o 21:46. #
Dokładnie, kiść?
dodany przez Marta @ 11 lutego 2025 o 20:52. #
Dokładnie, co to kiść brokułów?
dodany przez Marta @ 11 lutego 2025 o 20:53. #
Słownik języka polskiego tak definiuje słowo kiść: „gałązka obsypana kwiatami lub owocami”.
dodany przez Anonim @ 12 lutego 2025 o 08:23. #
Wyglada obłednie, wypróbuje.
dodany przez zzz @ 11 lutego 2025 o 07:55. #
Nie lubię kiszonej kapusty, ale chętnie bym ją zjadła!
dodany przez Magdalena @ 11 lutego 2025 o 19:02. #
Chyba każdy to wiedzieć powinien – każda zupa, z wyjątkiem chłodników, ma właściwości rozgrzewające, a prezentowana tu to żaden ratunek!
Po przebytym przeziębieniu, grypie organizm potrzebuje witamin i probiotyków, które owszem zawarte są w warzywach i kiszonej kapuście, ale obróbka termiczna unicestwia znaczącą część substancji odżywczych i prozdrowotnych.
Większość warzyw można jeść na surowo, a kapustę jedynie sfermentowaną – zdrowiej, a często nawet smaczniej.
Natomiast zupa z zawartością warzyw to nie jest bulion, a nawet rosół.
Bulion to przecedzony i zredukowany wywar. Rosół, bulion i wywar powstają wskutek długiego podgrzewania wody, z dodatkiem mięsa, drobiu, dziczyzny, ryb, skorupiaków, warzyw, ziół etc. Woda w procesie podgrzewania wskutek osmozy wydobywa substancje ekstrakcyjne z produktów podstawowych.
Określanie bulion jest zapożyczeniem od francuskiego – bouillon. Jednak
bulionem po francusku określa się jedynie wywar wołowy. Buliony drobiowe i z dziczyzny są określane jako Fond – Fond de volaille, Fond de gibier, buliony rybne jako Fumet – Fumet de poisson.
dodany przez Dorota @ 11 lutego 2025 o 23:24. #
Każda zupa, z wyjątkiem chłodników ma właściwości rozgrzewające, a prezentowana zupa to żaden ratunek!
Po przebytym przeziębieniu, grypie organizm potrzebuje witamin i probiotyków, które owszem zawarte są w warzywach i kiszonej kapuście, ale obróbka termiczna unicestwia znaczącą część substancji odżywczych i prozdrowotnych.
Większość warzyw można jeść na surowo, a kapustę jedynie sfermentowaną – zdrowiej, a często nawet smaczniej.
Natomiast zupa z zawartością warzyw to nie jest bulion, a nawet rosół.
Bulion to przecedzony i zredukowany wywar. Rosół, bulion i wywar powstają wskutek długiego podgrzewania wody, z dodatkiem mięsa, drobiu, dziczyzny, ryb, skorupiaków, warzyw, ziół etc. Woda w procesie podgrzewania wskutek osmozy wydobywa substancje ekstrakcyjne z produktów podstawowych.
Określanie bulion jest zapożyczeniem z francuskiego – bouillon. Jednak
bulionem po francusku określa się jedynie wywar wołowy. Buliony drobiowe i z dziczyzny są określane jako Fond – Fond de volaille, Fond de gibier, buliony rybne jako Fumet – Fumet de poisson.
dodany przez Dorota @ 12 lutego 2025 o 16:47. #
Czym można zastąpić cykorię? :)
dodany przez Alicja @ 14 lutego 2025 o 13:47. #
Cykoria ma wiele zastępców – wszystkie warzywa liściaste zawierające goryczkę czyli rukola, puntarelle, radicchio, mangold, cima di rapa. Goryczka pobudza krążenie krwi, trawienie, wzmacnia układ odpornościowy oraz stymuluje metabolizm tłuszczów.
dodany przez Dorota @ 14 lutego 2025 o 19:18. #
Cudny ;-) przepis. Dziękuję. U mnie dzisiaj „wariacja na temat” z ciecierzycą, szpinakiem, natka pietruszki i cukinią.
dodany przez Taida @ 22 lutego 2025 o 15:30. #