Skład:

ciasto:

150 g mąki

30 g cukru

125 g pokrojonego w kostkę masła

1 łyżka wody

1 ugotowane na twardo żółtko

szczypta soli

farsz:

5-6 jabłek

8-10 morelek

cukier puder do posypania

A oto jak to zrobić:

1.Do szerokiej miski (albo na stolnicę) przesiewamy mąkę, sól, dodajemy pokrojone na kawałki masło, cukier, pokruszone żółtko i skrapiamy łyżką wody. Zdecydowanym ruchem zagniatamy ciasto i odkładamy na 30 minut do zamrażalnika. Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni C. 

2.Ciasto wyjmujemy z zamrażalnika. 1/3 ciasta zostawiamy na kruszonkę a pozostałym ciastem wykładamy formę. Jałbka i morele ścieramy na dużym oczku i rozkładamy na surowym cieście. Pieczemy ok. 30 minut, a następnie ostrożnie wyjmujemy szarlotkę z piekarnika i ścieramy na tarce przeznaczone ciasto na kruszonkę. Pieczemy kolejne 15 minut albo do chwili, aż się zarumieni farsz i kruszonka. Przed podaniem posypujemy cukrem i pudrem. Najlepiej podawać z gałką lodów waniliowych!

Przesiewamy mąkę i sól, dodajemy pokrojone na kawałki masło, cukier, pokruszone żółtko i skrapiamy łyżką wody.

Zdecydowanym ruchem zagniatamy ciasto i odkładamy na 30 minut do zamrażalnika.

Obieramy jabłka ze skórki.

Ścieramy na tarce morele

… i obrane jabłka.

Posypujemy szarlotkę cukrem pudrem i wstawiamy do piekarnika.

Pieczemy ok. 30 minut, a następnie ostrożnie wyjmujemy szarlotkę z piekarnika i ścieramy na tarce, przeznaczone ciasto na kruszonkę. Pieczemy kolejne 15 minut albo do chwili, aż się zarumieni farsz i kruszonka

Przed podaniem posypujemy cukrem i pudrem.

Najlepiej podawać z gałką lodów waniliowych!