* * *
Aromatycznie parująca kapusta podana z kremowym czosnkowym sosem, to rodzaj jedzenia, który potrafi od razu przynieść ulgę i zaspokoić nagły głód. Sezonowe składniki mają w sobie niepowtarzalny smak, który jest tak wyrazisty – tylko o tej porze roku. Przekonajcie się sami jak skromna czerwona kapusta może stać się wyszukanym daniem.
Skład:
(przepis na 4 porcje)
połowa główki czerwonej kapusty
1 pęczek koperku
sos kremowy:
400 g gęstego jogurtu greckiego (może być śmietana 12%)
4 ząbki czosnku
1 łyżka masła orzechowego
2 łyżki soku z cytryny
garść prażonych orzechów włoskich
sos miodowo-musztardowy:
6 łyżek oliwy z oliwek
1 łyżka miodu
1/2 musztardy Dijon
A oto jak to zrobić:
1. Umytą kapustę kroimy na duże kawałki i rozkładamy w żaroodporny naczyniu. Skrapiamy oliwą i pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 200 stopniach C (opcja: termoobieg) przez 15-18 minut, lub do momentu, aż zmięknie.
2. W szerokim naczyniu łączymy jogurt grecki z wyciśniętym czosnkiem, masłem orzechowym, sokiem z cytryny i połową posiekanego koperku. Tak przygotowany sos rozkładamy na talerzu, następnie rozkładamy kawałki pieczonej kapusty i polewamy sosem miodowo-musztardowym (patrz poniżej). Na końcu posypujemy posiekanym koperkiem i prażonymi orzechami włoskimi.
3. Aby zrobić sos miodowo-musztardowy: do małego słoika nalewamy oliwę, dodajemy, miód, ocet balsamiczny, musztardę, pieprz i sól. Zamykamy słoik, wstrząsamy i polewamy naszą potrawę.
komentarzy 47
Dziękuję za przepis༼ つ ◕‿◕ ༽つbrzmi przepysznie! Akurat na wolną sobotę ☺️
dodany przez Renia @ 9 lutego 2023 o 21:48. #
Byle co tylko ładnie podane
dodany przez Gosia @ 10 lutego 2023 o 07:26. #
Dokładnie. To może być co najwyżej dodatek do dania głównego, a nie samodzielne danie. Ciekawe kto byłby w stanie się najeść 1/8 główki kapusty.
dodany przez Gog&Magog @ 10 lutego 2023 o 10:53. #
Fakt, jako dodatek brzmi fajnie bo samo danie to raczej mało treściwe 🤔 ale zawsze można usmażyć do tego jajko sadzone albo jakieś mięsko i mamy obiad gotowy 💪😄
dodany przez Daga @ 11 lutego 2023 o 18:46. #
Bo jak we wszystkim nie ma miecha to Polak padnie👎
dodany przez Patty @ 12 lutego 2023 o 17:16. #
No nie, dzisiaj zjadłam obiad bez mięsa, jeszcze żyję. Niemniej 1/8 główki kapusty raczej bym się nie najadła i faktycznie mogłabym paść.
dodany przez Gog&Magog @ 12 lutego 2023 o 20:37. #
Mięso czy jego brak nie ma tu znaczenia, każdy dołoży co lubi i jada. Nie trzeba być specjalistą żywienia żeby wiedzieć że kapusta nie jest daniem sycącym nie zawiera białka ani wystarczającej ilości choćby tłuszczu czy kcal jak np ciemny ryż czy kasze a to one między innymi odpowiadają za energię do wykonywania podstawowych czynności życiowych i kwestia preferencji nie ma nic do rzeczy, takie są fakty. Nawet veganie nie jedzą samej kapusty jako posiłek. Niech każdy zjada i gotuje co uważa. . P.S. Przepis sprawdziłam i polecam, smakuje super 👍
dodany przez Daga @ 16 lutego 2023 o 09:09. #
Gratulacje za pokazywanie coraz częściej bezmięsnych potraw, roślinnozercze czytelniczki doceniają :) kolejnym krokiem, do którego serdecznie zachęcam, jest dopisywanie do nabiałowych składników słów „lub ich roślinnych zamienników”, aby Twoje przepisy były w pełni inkluzywne. Pozdrowienia
dodany przez Aga @ 10 lutego 2023 o 09:53. #
Serio takie rzeczy trzeba pisać? Nie można samemu ma to wpaść? Ja np unikam krowiego mleka, źle na mnie działa, ale nie potrzebuję, żeby mi ktoś specjalnie pisał, że mogę je zastąpić roślinnym. Jakoś sama do tego doszłam.
dodany przez Gog&Magog @ 10 lutego 2023 o 10:56. #
W normalizowaniu jakichkolwiek zmian spolecznych, jezyk odgrywa kluczowa role, wiec owszem, powinno sie to pisac, bo wiekszosc osob po prostu nadal nie wie. Pozdrawiam
dodany przez Aga @ 10 lutego 2023 o 14:33. #
Inkluzywne przepisy. Dawno nie czytałam takiej głupoty.
A co do pieczonej kapusty, to jest zaskakująco pyszna! Miałam okazję niedawno skosztować.
dodany przez Iwiwi @ 10 lutego 2023 o 19:03. #
Pieczona kapusta owszem, ale na bank nie ta tutaj – zerknijcie na „Kapustę mistrzów” z Jadłonomii. Wielka porcja pysznego, aromatycznego jedzenia, lokalnego i sezonowego. W oryginale jest z białej / włoskiej, ale jestem pewna, że z czerwonej tez będzie pycha.
A inkluzywne przepisy i normalizowanie zmian, no cóż. Niektórzy naczytali się wypowiedzi spurek i innych oszołomów, i stracili umiejętność jasnej wypowiedzi w języku ojczystym.
dodany przez Daga @ 11 lutego 2023 o 08:15. #
No właśnie, też tego nie rozumiem. Po co przepisy mają być inkluzywne? Ktoś je mięso, ktoś inny jest wege i każdy szuka sobie przepisów, które odpowiadają jego sposobowi odżywiania. Idąc tym tokiem rozumowania, to ten przepis nie jest inkluzywny, bo wyklucza osoby jedzące mięso. Chyba że mówimy o inkluzywności dotyczącej tylko wybranych grup 🥴
dodany przez Gog&Magog @ 11 lutego 2023 o 10:25. #
Witamy w Nowym Wspaniałym Świecie 🤡
dodany przez Miranda @ 10 lutego 2023 o 19:42. #
Czy to działa w obie strony?
Czyli do przepisów wegańskich w nawiasie powinno się dodawać „lub ich mięsnych zamienników”?
dodany przez Gosia @ 11 lutego 2023 o 07:48. #
Zgadnij 😉
dodany przez Gog&Magog @ 11 lutego 2023 o 20:51. #
Hahaha! :) w punkt ten komentarz. To niestety takie typowe dla skrajnych liberałów, którzy krzyczą o równouprawnieniu, tolerancji i inkluzywnosci, ale zapominają całkowicie o tym, że powinno to działać w obie strony, bo w przeciwnym razie mówimy o ogromnym wykluczeniu i ograniczeniu wolności innych grup. Tego typu komentarze ukazują z jakim sukcesem prane są mózgi.
dodany przez Iwiwi @ 12 lutego 2023 o 07:47. #
proste i ciekawe
dodany przez monika @ 10 lutego 2023 o 10:58. #
Super, niesamowite w jaki piękny i prosty sposób można przygotować kapustę. Zosiu, Twoje gotowanie to prawdziwa sztuka, do tego pięknie podana na talerzu. Czekam na kolejne kulinarne inspiracje, serdecznie pozdrawiam 🙂🍽🌸
dodany przez Kasia @ 10 lutego 2023 o 18:08. #
Po co ostatnie zdjęcie? Całkowicie bez sensu
dodany przez Magda @ 10 lutego 2023 o 20:18. #
Czy ten przepis to żart ?
dodany przez Ania @ 10 lutego 2023 o 20:18. #
Czy ktoś wie, o co chodzi z tymi zdjęciami po zjedzeniu lub z resztkami jedzenia? To jakiś trend? Takie same zdjęcia dodaje Kasia.
dodany przez Paulina @ 10 lutego 2023 o 21:04. #
Mogli przynajmniej sztućce oblizać😉
dodany przez Sylwia @ 11 lutego 2023 o 19:30. #
Wedlug Katarzyny, to dziela sztuki. Ale wedlug Katarzyny, fajne jest tez siedzenie przy stole z obrazami na krzeslach zamiast ludzi, takze ten ;)
dodany przez Anonim @ 11 lutego 2023 o 21:15. #
Takich komentarzy było zapewnię więcej, a nawet cała masa – sama tez napisałam – tylko Zośka publikuje krytyczne komentarze jedynie w minimalnych dawkach.
Autorka napisała nawet eBook o nakrywania do stołu, a nie wie, ze brudna zastawa, nie jest zachętą do jedzenia – w restauracji kelner natychmiast zabiera brudne talerze ze stołu. Nie wspominając nawet brak szacunku wobec czytelniczek, dzięki którym może nieźle zarabiać.
dodany przez Anonim @ 11 lutego 2023 o 23:38. #
No że takie dobre było że wszystko poszło
dodany przez Ania @ 12 lutego 2023 o 07:57. #
W końcu coś bez mięsa. Więcej wegańskich przepisów, Zosiu!
dodany przez Stefa @ 11 lutego 2023 o 06:58. #
Po takiej kapustce z czosneczkiem, łooo!
dodany przez Anonim @ 11 lutego 2023 o 14:23. #
This plate seems amazing!
Miki x
https://www.littletasteofbeauty.com/
dodany przez miki @ 11 lutego 2023 o 22:50. #
Interesują mnie przepisy bezmięsne, a jeszcze bardziej takie uwzględniające niski indeks glikemiczny. Ten wygląda na ciekawy, ale zastanawiam się czym zastąpić masło orzechowe. Byłabym wdzięczna za podpowiedzi. Czy kapustę pieczesz pod przykryciem?
dodany przez Anna @ 11 lutego 2023 o 23:25. #
Super pomysł na wykorzystanie czerwonej kapusty w kuchni (na którą nigdy nie miałam pomysłu). Zdjęcia również piękne, ale się doczepię: fotografowaniu talerzy z resztkami oraz jedzenia w pościeli jednak mówię „nie”… To jakieś nieeleganckie, szczególnie na tle tego bloga, który jako taki jednak jest elegancki w wyrazie.
dodany przez Magdalena @ 11 lutego 2023 o 23:30. #
ostatnie zdjęcie talerza, z którego znikło (najwyraźniej smaczne) danie może dziwić/zachwycać albo nie, ale mnie się podoba – kompozycja barw i tekstur wygląda kapitalnie :)
dodany przez meglampwork @ 11 lutego 2023 o 23:55. #
Brudne gacie tez mogą się komuś podobać.
dodany przez Anonim @ 12 lutego 2023 o 21:28. #
kto wie, pewnie obrazy Pollocka (nie mówiąc o jego garderobie, której wygląd przy jego technice malarskiej mógł pewnie nasuwać różne skojarzenia ;) ) też niektórzy tak komentowali :)
dodany przez meglampwork_ @ 13 lutego 2023 o 14:06. #
Ale porównujesz dzieła sztuki z brudnymi talerzami? Dobrze rozumiem?
dodany przez Gog&Magog @ 13 lutego 2023 o 14:44. #
tak :) wszak o tym że coś jest dziełem sztuki przesądza to czy i jakie dodatkowe wartości/przesłanie ktoś (np. artysta) w tym widzi
nowoczesna sztuka jest przewrotna, nawet resztki zawartości talerza jej niestraszne ;)
dodany przez meglampwork @ 16 lutego 2023 o 10:34. #
Mimo wszystko nie wydaje mi się, żeby w tym wypadku chodziło o jakieś głębsze przesłanie 🤣
dodany przez Gog&Magog @ 17 lutego 2023 o 08:25. #
Ostatnio pokochałam czerwoną kapustę za sprawą przepisu Jamie’go Olivera. Robiłam już kilka razy: https://kobietarenesansu.blogspot.com/2023/01/duszona-czerwona-kapusta-ze-sliwkami-i.html. Podany tu przepis bardzo mi się podoba i na pewno wypróbuję. Pozdrawiam serdecznie :-)
dodany przez Fraszka @ 12 lutego 2023 o 14:05. #
4 porcje z polowki glowki? No nie wiem :-D
dodany przez Natalia @ 12 lutego 2023 o 17:16. #
Przepyszne!!! Zrobiłam dzisiaj na obiad! Wspaniałe, proste, zdrowe i w dodatku bardzo tanie! Super propozycja dla wegetarian (łatwe tez do zweganizowania). Na pewno będę jeszcze powtórzę przepis tej zimy!
dodany przez Natalia @ 12 lutego 2023 o 17:30. #
Ale to jest pyszne!!!
dodany przez Sav @ 13 lutego 2023 o 09:56. #
Czytam i oczom nie wierzę 🙈 po co ten hejt? Bo zdjęcie pustego talerza Ci się nie podoba ? A danie smaczne ? Przygotowałeś je ? Bo mnie by bardziej interesowało czy smaczne? No ale łatwiej wylać tutaj swoje żale i frustracje niż samej coś zaproponować. Biedny ten nasz naród zgorzkniały i sfrustrowany. Moja kapusta właśnie w piekarniku i bardzo jestem ciekawa smaków 😀. Myśle ze będzie ciekawy smak bo od Zosi często coś podpatruję ostatnie żeberka pychotka 😀
dodany przez Ania @ 13 lutego 2023 o 19:40. #
Talerz z resztkami jedzenia nie jest pusty. Resztki jedzenia nie są apetyczne. Nie ma to nic wspólnego z hejtem. Po prostu jest bardzo niegrzecznie pokazywać innym brudy.
dodany przez Anonim @ 13 lutego 2023 o 20:59. #
Sosy przepyszne, ciekawy i zaskakujący smak. Masło orzechowe zastąpiłam pastą tahini. Natomiast kapusta z piekarnika jest twarda, bez smaku, czegoś jej brakuje moim zdaniem. Ale bardzo dziękuję za odczarowanie czerwonej kapusty i nowy sposób jej przyrządzania oraz podawania. Proszę o więcej pomysłów na takie zdrowe przekąski.
dodany przez Danusia @ 16 lutego 2023 o 15:26. #
Przepis na to danie bardzo mnie zaciekawił. Wygląda na bardzo smaczne.
dodany przez Dietomix @ 17 marca 2023 o 19:37. #
pyszny przepis! :)
dodany przez Kamila @ 26 marca 2023 o 11:17. #
Uwielbiam takie gotowanie i kuchnię! Dziękuję za przepis
dodany przez Agnieszka @ 29 stycznia 2024 o 13:49. #