Wiosna zawsze inspiruje do tworzenia nowego i wychodzenia poza utarte schematy. Na wiosnę mamy ochotę jeść lekko, zdrowo i z jeszcze większą ilością warzyw niż zazwyczaj. Jednym słowem uważnie, ekonomicznie, unikając przetworzonego jedzenia. W takim duchu powstał ten cykl wpisów. Kiedy na ulubionym rynku zobaczyłam stragany emanujące kolorami, zrodził się w mojej głowie przepis na prostą lasagne z cukinii dla całej rodziny. Teraz moje myśli kulinarne krążą wokół e-booka, każdy najlepszy przepis chciałabym tam umieścić i długo wahałam się nad tą lasagne. Mam nadzieję, że Wam zasmakuje i będzie to mały przedsmak tego co szykuję dla Was na jesień.
Skład:
(przepis dla 4 osób)
2 cukinie
2 marchewki
ok. 4 łyżki śmietanki 30% lub mleka 3,2%
1 bakłażan
1 cebula
1 podwójna pierś z kurczaka zagrodowego
ok. 150 g tartego żółtego sera (mozzarella lub cheddar)
1 łyżeczka wędzonej papryki + 1 łyżka suszonego oregano
sól morska i świeżo zmielony pieprz
do smażenia: olej roślinny
A oto jak to zrobić:
Na rozgrzanej patelni z tłuszczem podsmażamy posiekaną cebulę, kawałki kurczaka, pokrojoną marchewkę i plastry bakłażana. Dodajemy przyprawy, pieprz i sól. Smażymy do momentu, aż będzie gotowy kurczak. Całość partiami blendujemy dodając śmietankę lub mleko. Cukinię kroimy na cienkie plastry (użyłam noża do sera) i rozkładamy w żaroodpornym naczyniu. Nakładamy warstwę ze zmielonym warzywami i kurczakiem, rozkładamy ponownie plastry cukinii. Czynność tą ponawiamy, do wykorzystania wszystkich składników. Wierzch lasagne posypujemy tartym serem. Gotową lasange umieszczamy w rozgrzanym piekarnika w 180 stopniach C (opcja: góra-dół) i pieczemy przez 25 minut. Podajemy na ciepło.
komentarzy 30
Dlaczego nazywasz ten przepis kryzysowym? On raczej nie ma nic wspólnego ze wspomnianym kryzysem…
dodany przez agi @ 15 kwietnia 2023 o 15:19. #
Super mam na dzisiaj taki sam obiadek tyle ze wegetariański bez kurczaka. Dodalam jeszcze pieczarki papryczke i jedna warstwe makaronu. Zalalam sosem pomidorowym a na wierzch beszamel i mozarella. Mąż mowi ze najchetniej zjadlby sam calą blachę 😉
dodany przez Magdalena @ 15 kwietnia 2023 o 18:13. #
Ahahahahahaha. Taki sam? Czyli jak? ze tez zapiekane? Nie widzę podobnego nawet :)
dodany przez Elak @ 22 kwietnia 2023 o 18:18. #
Skoro kryzysowe to powinny być tanie czyli sezonowe. Co tu jest sezonowego? Chyba ten biedny kurczak🤔😐.
dodany przez Anonim @ 15 kwietnia 2023 o 23:08. #
Ja bardzo lubie ten blog, ale gotowanie przepisowych KRYZYSOWYCH dań na marmurowych blatach i przez osoby bardzo zamożne oraz publikowanie tego z takim opisem jest po prostu śmieszne. Może nazywajcie je łatwe, szybkie czy cos w tym stylu, ale że tanie – pokazuje to wasze oderwanie od rzeczywistosci i denerwuje ludzi.
dodany przez Ewelina @ 15 kwietnia 2023 o 23:59. #
Pierś kurczaka zagrodowego kosztuje 25 zł za porcję, choć nie ma specjalnie sensu kupować, gdyż i tak zostanie w tym przepisie zmielony na papkę. Kilo cukini 33 zł. Bakłażan 40 zł/kg. Cheddar 45zł/kg. W przybliżeniu cena składników to około 60 zł. Plus koszty energi i pracy własnej przy gotowaniu i zmywaniu. Koszt tej potrawy to około 100 zł. A piekarnie sprzedają już chleb na kromki…
dodany przez Anonim @ 19 kwietnia 2023 o 17:56. #
Głupoty opowiadasz, do dania zużyto kilka sztuk warzyw i dużą pierś kurczaka….nawet z tym twoim gazem, prądem wyjdzie max 30zl. A co do pracy, niedługo to zrobienie herbaty będziecie przeliczać na pieniądze…..
dodany przez Anonim @ 23 kwietnia 2023 o 11:51. #
Ciekawie to wygląda, mam ochotę spróbować
dodany przez Ilona @ 16 kwietnia 2023 o 09:04. #
Zosiu, wygląda baaardzo apetycznie. 🤤🤤🤤
dodany przez Anna @ 16 kwietnia 2023 o 10:03. #
Na wiosnę jeść lekko znaczy jeść sezonowe warzywa z regionu, czyli nowalijki – cebulka dymka, szparagi, rabarbar, szpinak, botwinka. Wiosna to nie sezon zarowno na cukinię, jak i oberżyny, wiec autorka przeczy sama swoim słowom i intencjom.
W styczniu też prezentowany był stek z kalafiora, choć sezon kalafiorowy to miesiące od czerwca do listopada.
Sezon na cukinię rozpoczyna się w czerwcu i trawa do października, sezon na oberżyny podobnie. Prezentowane warzywa pochodzą najprędzej z importu, ewentualnie szklarniowe.
dodany przez Anonim @ 16 kwietnia 2023 o 10:37. #
Nie sądzę żeby dymka, rabarbar były już z gruntu.
A przepis bardzo fajny
dodany przez Dorota @ 17 kwietnia 2023 o 08:22. #
Zbiory zaczynaja się oczywiście w zaleznosci od pogody, według kalendarza w kwietniu.
dodany przez Anonim @ 17 kwietnia 2023 o 12:17. #
Wymienione przez Ciebie to też uprawy szklarniowe nie wypowiem się o szparagach bo nie wiem.
dodany przez Dorota @ 17 kwietnia 2023 o 14:58. #
Jest ścisle określony kalendarz wysiewów i zborów w każdej szerokości i długości geograficznej, wystarczy zajrzeć.
dodany przez Anonim @ 17 kwietnia 2023 o 22:48. #
Cukinia robiona w ten sposob bardzo podchodzi woda (zaleca sie wrecz zeby wczesniej ja troche podgrillowac). Jak to sie stalo, ze w foremce nie ma plynu na spodzie?
dodany przez Agnieszka @ 16 kwietnia 2023 o 11:39. #
Zwykła polska zapiekanka, a nie lasagne. Lasagne to nazwa płatów makaronu, a potrawie jeśli już to najbliżej do grackiej mussaki.
Nawet jak Zosia uwielbia udziwniać i zmieniać nazwy potraw, to jednak tą zapiekankę nie da się skojarzyć z włoskim lasagne.
dodany przez Anonim @ 16 kwietnia 2023 o 23:22. #
Zofia to ma fantazje iscie ulanska, jesli chodzi o nazewnictwo oraz tytuly! Nie tak znowu dawno, „piekla” rosol, ktory to w dodatku okazal sie pseudo-chinska zupka, a nie rosolem. :D
dodany przez Agata @ 17 kwietnia 2023 o 17:50. #
Niestety musze sie zgodzic, tez mnie razi to udziwnianie nazw, jakby „zapiekanka” brzmialo zbyt pospolicie (moze Zosia zaklada,ze bedzie sie gryzlo z eleganckim wystrojem wnetrza :) )
dodany przez Kala @ 21 kwietnia 2023 o 11:37. #
Pomysl nie taki zly, choc czy „ekonomiczny” to bym polemizowala, skoro zamiast warzyw sezonowych zawiera typowo letnie. Nie mniej, uwielbiam cukinie, latem zawsze mi obradza, wiec chetnie przepis wyprobuje (w lipcu). Jedyne co, to mieso dodalabym w innej formie (lub wcale; w koncu baklazan juz jest miesisty i sycacy), bo tutaj przypomina mi kocie zarcie. ;)
dodany przez Agata @ 17 kwietnia 2023 o 17:53. #
Pyszna i o wiele mniej kaloryczna niż tradycyjna lasagne. Przygotowałam ją w miniony weekend na kolację dla gości, wszyscy byli zachwyceni! :) Na pewno na stałe zagości w moim menu!
dodany przez Lamotek.pl @ 17 kwietnia 2023 o 19:00. #
Bo to jest zapiekanka, a nie lasagne. Lasagne to nazwa makaronu, wiec potrawa wymaga jego użycia.
dodany przez Anonim @ 17 kwietnia 2023 o 22:50. #
Bakłażan jest rusycyzmem, wiec w obecnych czasach lepiej jest stosować jednak galicyzm – oberżyna, tym bardziej, że do polszczyzny przyprowadził to określenie nikt inny jak nasz sławetny noblista Sienkiewicz. Botaniczna nazwa warzywa to psianka podłużna.
dodany przez Anonim @ 17 kwietnia 2023 o 23:00. #
Bakłażan, bakłażan, bakłażan.
Ja rozumiem, że potępiamy agresję Rosji na Ukrainę, ale to jest jakiś odjazd.
dodany przez Gog&Magog @ 18 kwietnia 2023 o 10:45. #
Nie od dziś, a od zawsze staram się nie używać rusycyzmów, szczególnie gdy można je zastąpić innymi słowami jak elegancko brzmiąca oberżyna.
dodany przez Anonim @ 18 kwietnia 2023 o 15:21. #
No popacz…a ja jadłam wczoraj ruskie pierogi! I co mi zrobisz? 🤣
dodany przez Sylwia @ 19 kwietnia 2023 o 15:43. #
Sprawdź najpierw etymologię, zanim włączysz się w dyskusję – ruskie pierogi to nie rusycyzm i nie mają powiązania z Rosją.
dodany przez Anonim @ 20 kwietnia 2023 o 13:02. #
Ruski nie jest synonimem rosyjskiego, nawet jeśli często w mowie potocznej jest tak stosowany.
dodany przez Anonim @ 20 kwietnia 2023 o 18:30. #
Ruski w przypadku odnosi sie do Rusi Czerwonej, a wiec rejonow dzisiejszej zachodniej Ukrainy, gdzie zreszta takie pierogi sa bardzo popularne.
dodany przez Kala @ 21 kwietnia 2023 o 11:33. #
This „parmigiana” seems so delicious with zucchini!!
Miki x
https://www.littletasteofbeauty.com/
dodany przez miki @ 18 kwietnia 2023 o 12:36. #
Widze tutaj dużo niepozytwynych komentarzy wiec i ja dołożę. Wg mnie cukinia, kurczak, bakłążan, marchew, to mdłe z mdłym i natepny mdły smak. Ta potrawa nie bedzie miala wyrazistego smaku. Chyba ze taka ma być :(
dodany przez Elak @ 22 kwietnia 2023 o 18:11. #