Dzisiejsze śniadanie, to mała odmiana dla tradycyjnej owsianki, granoli czy po prostu zwykłych płatków z mlekiem lub jogurtem. Te małe ziarenka to nasiona szałwii hiszpańskiej zwane chia. Praktycznie nie trzeba się z nimi za bardzo obchodzić, wystarczy zalać mlekiem lub sokiem, a po krótkim czasie zaczną żelować konsystencje, w której zostały namoczone. Zmieszałam je z rozmrożonymi truskawkami i mlekiem. Odstawiłam na dobre półgodziny, a następnie dodałam odrobinę jogurtu i łyżkę miodu. Na wierzch położyłam świeże owoce.Kilka lat temu nasiona chia zrewolucjonizowały większość prozdrowotnych diet – trochę podobnie jak jagody goji czy acai. Jedni je uwielbiają i cenią za wartości odżywcze, inni z niedowierzaniem przyglądają się i traktują jako kolejny przejaw mody. Osobiście jestem zdania że trzeba próbować nowości i samemu ocenić, czy nasz organizm tego potrzebuje.
Skład:
(przepis na 1 porcję)
1 łyżka nasion chia
ok. 250 jogurtu naturalnego
garść mrożonych truskawek
1-2 łyżki miodu
1 kiwi
1-2 łyżki ziaren granata
2-3 listki mięty lub melisy
A oto jak to zrobić:.
1. W misce ugniatamy rozmrożone truskawki z nasionami chia, odrobiną mleka (ok. 2 łyżek) i miodem. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na minimum 2-3 godziny lub na całą noc. Tak przyrządzone nasiona podajemy z jogurtem naturalnym lub greckim i pokrojonymi owocami.
Komentarz: Nasiona chia polecam również dodać do mleczka kokosowego zmieszanego z odrobiną mleka i płatków kokosowych. Pozostawiona mieszanka na drugi dzień przypomina formę kleistego ryżu na mleku. Jeżeli chcemy zmodyfikować nasze śniadanie innymi dodatkami, np. mielonym lnem lub nasionami siemienia lnianego to polecam biosklep.
Komentarze