Dzisiejsze śniadanie, to mała odmiana dla tradycyjnej owsianki, granoli czy po prostu zwykłych płatków z mlekiem lub jogurtem. Te małe ziarenka to nasiona szałwii hiszpańskiej zwane chia. Praktycznie nie trzeba się z nimi za bardzo obchodzić, wystarczy zalać mlekiem lub sokiem, a po krótkim czasie zaczną żelować konsystencje, w której zostały namoczone. Zmieszałam je z rozmrożonymi truskawkami i mlekiem. Odstawiłam na dobre półgodziny, a następnie dodałam odrobinę jogurtu i łyżkę miodu. Na wierzch położyłam świeże owoce.Kilka lat temu nasiona chia zrewolucjonizowały większość prozdrowotnych diet – trochę podobnie jak jagody goji czy acai. Jedni je uwielbiają i cenią za wartości odżywcze, inni z niedowierzaniem przyglądają się i traktują jako kolejny przejaw mody. Osobiście jestem zdania że trzeba próbować nowości i samemu ocenić, czy nasz organizm tego potrzebuje.
Skład:
(przepis na 1 porcję)
1 łyżka nasion chia
ok. 250 jogurtu naturalnego
garść mrożonych truskawek
1-2 łyżki miodu
1 kiwi
1-2 łyżki ziaren granata
2-3 listki mięty lub melisy
A oto jak to zrobić:.
1. W misce ugniatamy rozmrożone truskawki z nasionami chia, odrobiną mleka (ok. 2 łyżek) i miodem. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na minimum 2-3 godziny lub na całą noc. Tak przyrządzone nasiona podajemy z jogurtem naturalnym lub greckim i pokrojonymi owocami.
Komentarz: Nasiona chia polecam również dodać do mleczka kokosowego zmieszanego z odrobiną mleka i płatków kokosowych. Pozostawiona mieszanka na drugi dzień przypomina formę kleistego ryżu na mleku. Jeżeli chcemy zmodyfikować nasze śniadanie innymi dodatkami, np. mielonym lnem lub nasionami siemienia lnianego to polecam biosklep.
62 komentarze
I’m a huge fan of a good breakfast and have just left the breakfast table after more than two hours:) Thanks to you I have now wonderful new ideas for my next long breakfast!
xx from Bavaria/Germany, Rena http://www.dressedwithsoul.com
dodany przez Rena @ 21 lutego 2015 o 13:26. #
Wygląda przepysznie :)
Zapraszam u mnie stylizacja za 6,00 zł
http://secondhandworldd.blogspot.com
dodany przez ania @ 21 lutego 2015 o 13:38. #
bardzo fajny pomysł na szybkie o zdrowe śniadanko ;)
uwielbiam <3
http://madameanana.blogspot.com/
ps. zapraszam na konkurs do wygrania bony na zakupy ;)
dodany przez madameanana.blogspot.com @ 21 lutego 2015 o 15:22. #
Wygląda wspaniale!
dodany przez www.fashionable.com.pl @ 21 lutego 2015 o 18:10. #
Zosiu genialne zdjęcia i przepis!Śledzę Wasz blog od samego początku i uwielbiam Twoje przepisy i książki gratuluję!
Zapraszam do 2 odsłony domu, który urządziłam!
http://szalenstwa-panny-matki.blogspot.com/2015/02/projekt-dom-odsona-druga.html
dodany przez Panna Matka @ 21 lutego 2015 o 13:34. #
OWOCOWE ŚNIADANIE – BRZMI INTRYGUJĄCO :)
♥ http://www.vinted.pl/members/5455-zielinkaa/ubrania?per_page=96 ♥
dodany przez Monika @ 21 lutego 2015 o 19:30. #
Nasionka na śniadanie. Brzmi intrygująco:)
Pozdrawiam,
http://www.kosmetycznieimodnie.blogspot.com
dodany przez Marta @ 21 lutego 2015 o 13:38. #
mniam, wygląda smakowicie!
u mnie dziś na śniadanko była zapiekana owsianka więc nieco podobnie ;)
dodany przez Justyna @ 21 lutego 2015 o 13:41. #
Jakie piękne i ślicznie podane… Szkoda że uczulona jestem na kiwi.
Cudowne i apetyczne :)
http://gagalu.pl/pl/promotions/1/phot
dodany przez Kaja @ 21 lutego 2015 o 13:46. #
Po takiej prezentacji dania aż mnie kusi żeby kupić sobie te nasiona chia :)
dodany przez BlindAlley @ 21 lutego 2015 o 13:47. #
Cześć
Czy Kasia mogłaby odpowiedzieć z jakiej firmy używa mlecznego lakieru do paznokci?
dodany przez Ola @ 21 lutego 2015 o 14:00. #
Wygląda smakowicie. Bardzo lubię podobne śniadanka, dlatego postaram się i Twój przepis wypróbować:) Nie wiem tylko, gdzie zakupię nasiona chia, przyznam, że słyszę o nich po raz pierwszy??
Serdecznie pozdrawiam
http://ciaza-przed-40tka.blogspot.com/
dodany przez Kamila @ 21 lutego 2015 o 14:01. #
Ciekawa propozycja ;)
dodany przez Świnka @ 21 lutego 2015 o 14:17. #
Witaj Zosiu, mam pytanie- co polecasz jeść na śniadanie? Póki co jem zwykle płatki z Nesquika ale szukam jakiegoś lepszego rozwiązania, więc chciałabym się dowiedzieć, co polecasz, oczywiście poza tradycyjną owsianką- może granola? Jesli masz jakies zaufane firmy to poleć, będę bardzo wdzięczna :)
dodany przez julka @ 21 lutego 2015 o 14:18. #
Jajka na milion sposobów, kanapki na zdrowym, pełnoziarnistym chlebie z pieczonym mięsem (indyk, schab) i furą warzyw, kasze (w tym jaglana), jogurty, koktajle owocowe i warzywne, domowe pasty kanapkowe… Mówi Ci to coś?
Odpadłam, jak można jesść TYLKO płatki Nesquik… Jak W OGÓLE można jeść taką chemię, jak płatki Nesquik.
dodany przez jenna @ 21 lutego 2015 o 17:21. #
Kasza jaglana!! Pyszna i jaka zdrowa. Z cynamonem, bakaliami, startym jabłkiem, orzechami – dodatki jakie chcesz. A te wszystkie sztuczne płatki to świństwo.
dodany przez Aga @ 21 lutego 2015 o 21:05. #
najlepsza granola to domowa granola
dodany przez Akaata @ 21 lutego 2015 o 21:41. #
co to za moda na jedzenie ze słoika?
dodany przez marta @ 21 lutego 2015 o 14:50. #
Ładnie to wygląda na zdjęciach, ale jakbym takie śniadanie jadła to z domu przed jedenastą bym nie wyszła :)
dodany przez Ola @ 21 lutego 2015 o 16:19. #
O tak, Ola – widzę, że też wolałabyś, aby ktoś Ci to przyniósł do łóżka ;)
dodany przez Alice @ 22 lutego 2015 o 12:34. #
Póki co, jeszcze zamarzam każdego rana, ale na pewno wypróbuję, kiedy tylko zrobi się cieplej! :)
xx, Marta / martberry.blogspot.com
dodany przez Marta @ 21 lutego 2015 o 14:54. #
Muszę w końcu kiedyś wypróbować te nasiona :) Czesto robię na śniadanie taki “deser” z domową granolą. Jeżeli ktoś ma ochotę na takie śniadanie ale bez nasion to polecam: http://majlaa.pl/prosty-pomysl-na-sniadanie-z-musli/
dodany przez Roksana @ 21 lutego 2015 o 15:06. #
Ciekawy pomysł!
Pierwszy raz słyszę o tych nasionach. Ciekawa jestem ich smaku. Pozdrawiam
Zapraszam na http://domnaobcasach.com
dodany przez Agnieszka, Dom na obcasach @ 21 lutego 2015 o 15:35. #
Śniadanie jem zawsze porządne i to chyba by mi nie starczyło, ale dla mnie to świetna inspiracja na przekąskę do szkoły! :)
http://www.two-more-bloggers.blogspot.com
dodany przez two more bloggers @ 21 lutego 2015 o 15:45. #
Uwielbiam zdrowe śniadania, nasiona chia mają genialne właściwości! :)
Zapraszam do mnie po zdrowe fit przepisy!
http://www.llealicious.blogspot.com
dodany przez Llealicious @ 21 lutego 2015 o 15:49. #
Już to kiedyś pisałam, ale… piękne zdjęcia <3
dodany przez Marta @ 21 lutego 2015 o 16:46. #
Śniadanie dla królów :):)
Zapraszam do mnie: http://striveforperfectionblog.blogspot.com/
dodany przez Alice Stone @ 21 lutego 2015 o 17:01. #
mniaaaaaaaam <3
dodany przez Tynka. @ 21 lutego 2015 o 17:48. #
Jaką funkcją w Nikonach robić takie piękne zdjęcia przedmiotom (wyraźny detal rozmazane tło)? Nie rozumiem tych przesłon i innych skomplikowanych funkcji. Poratujecie mnie?
dodany przez Paulina @ 21 lutego 2015 o 18:14. #
Muszę, gdzieś te nasiona zakupić i spróbowac w weekend zrobic takie cudo
dodany przez Killerka @ 21 lutego 2015 o 18:16. #
niezwykle inspirujące zdjęcia jak i sam post! na pewno się niedługo skuszę na takie śniadanie mm <3
dodany przez Klaudia @ 21 lutego 2015 o 19:04. #
wygląda super:)
http://take-my-style.blogspot.com/
dodany przez Wiktoria Gruca @ 21 lutego 2015 o 19:06. #
w niemczech nasiona chia mozna kupic w kazdym bio-supermarkecie, ja juz je da siebie odkrylam i uwielbiam ze zdrowotne wlasciwosci i mozliwosci zastosowania. od pewnego czasu na sniadanie jem tylko tylko green smoothie, a nasionka zostawiam sobie na kolacje, uwielbiam serek wiejski z olejem lnianym i nasionami chia. obledne zdrowe, lekkie i na kolacje w sam raz,bo tylko zdrowe tluszcze i nabial.
polecam zaintersowac sie takimi superfoodami jak min. chia, naprawde warto inwestowac w zdrowie.
[email protected] przecudny przepis,wypobuje na pewno i ciesze sie,ze ty rowniez docenias chia, pozdrowienia z bawarii!
dodany przez moncia @ 21 lutego 2015 o 20:38. #
wygląda wspaniale :)
dodany przez Mniej cukru i soli @ 21 lutego 2015 o 20:49. #
Uwielbiam takie lekkie śniadania, niż zapychanie się jakimiś bułami :D
http://www.amelieatelier.blogspot.com
dodany przez Amelia @ 21 lutego 2015 o 20:59. #
Czy tylko ja umarłabym z głodu niedługo po takim śniadaniu?
dodany przez Monsterek @ 21 lutego 2015 o 20:59. #
Musze przyznać, że pierwszy raz słyszę o nasionach chia. Podobnie jak ty uważam, że trzeba być otwartym na wszelkie nowości, dlatego chętnie ich spróbuję. Tym bardziej, że zdjęcia wyglądają przepysznie :)
dodany przez Malwina @ 21 lutego 2015 o 21:04. #
Bardzo pięknie to wygląda i pewnie pysznie smakuje, muszę spróbować:). Póki co, zwykle rano jestem tak zaspana, że wrzucam na śniadanie co mi podejdzie pod ręce…
pozdrawiam,
http://www.za-bardzo.blogspot.com
dodany przez Monika @ 21 lutego 2015 o 21:15. #
Droga Zosiu, propozycja takiego sniadanka pysznie wygląda, ale pragnę zaznaczyć, że owoców nie należy łączyć z nabiałem–należy je jeść osobno. Co więcej, produkty mleczne nie są dla człowieka zdrowe-jest dostępny w internecie list otwarty nt mleka dr. Eugeniusza Siwika, który bardzo dokładnie tłumaczy, dlaczego ludzie nie powinni spozywać produktów mlecznych. Krótko, mleko krowie to pokarm dla cieląt i jego skład jest inny niż mleka matki ludzkiej. Z życzliwością. Pozdrawiam
dodany przez aldona @ 21 lutego 2015 o 23:52. #
Uwielbiam takie śniadania – jestem też ostatnio odkrywczynią chia, czyli szałwi hiszpańskiej. Odkryłam ją po przeczytaniu książki o Urodzonych Biegaczach :) Pozdrawiam.
Monika
dodany przez Monika @ 22 lutego 2015 o 08:28. #
Hmm… małe pytanie: a czy kiwi (podobnie jak większość cytrusów) nie zmienia struktury produktów mlecznych?
dodany przez Karina @ 22 lutego 2015 o 08:35. #
Perfect healthy food!
Love this!
♥♥♥
Jeanne
http://www.fashionmusingsdiary.com
dodany przez Jeanne @ 22 lutego 2015 o 09:01. #
Wspaniałe zdjęcia jak zwykle :)))
dodany przez Anna @ 22 lutego 2015 o 09:42. #
Ze słoika chyba trochę niewygodnie jeść, ale rozumiem, że to na potrzeby zdjęcia:)
http://zycienienabogato.blogspot.com/
dodany przez zycienienabogato @ 22 lutego 2015 o 10:29. #
“Zaczną żelować konsystencje, w której zostały namoczone”? Ten blog byłby całkiem przyjemny, gdyby Autorki (a Zosia w szczególności!) trochę lepiej radziły sobie z językiem polskim. Dziewczyny po studiach – wstyd!
dodany przez adela @ 22 lutego 2015 o 10:51. #
Bardzo lubię taki zestaw śniadaniowy. Ja ostatnio pokochałam nasiona chia w pudingu z mlekiem migdałowym i daktylami.
dodany przez Vena Styl @ 22 lutego 2015 o 11:06. #
Piękne zdjęcia – gratuluję. Nasiona chia jadłam z mlekiem kokosowym i smakowało rewelacyjnie. Moje propozycje na owocowe desery z tymi nasionami to połączenie ich z truskawkami. Pycha!
dodany przez lifemaniaczka @ 22 lutego 2015 o 12:17. #
Wiosenne śniadanko :-)))
Pozdrawiam i zapraszam:
http://allegro.pl/vero-moda-kostium-zakiet-marynarka-spodnie-m-i5117004218.html
dodany przez just_ins @ 22 lutego 2015 o 12:33. #
Pysznie to wygląda! Ja ostatnio też lubię owocowe poranki. Wsypuję musli do dużej szklanki, polewam jogurtem i wkładam następnie owoce; pokrojony banan, truskawki i potem znowu taka sama warstwa, wszystko polane delikatnie płynnym miodem….:)
http://dressed-in-a-smile.blogspot.com/
dodany przez Margo @ 22 lutego 2015 o 12:41. #
Pysznie to wygląda! :) Ja ostatnio też lubię smaczne, owocowe poranki :) Wsypuję płatki do dużej szklanki, zalewam jogurtem i na to pokrojone owoce i ponownie taka sama warstwa, a wszystko polane płynnym miodem :) Hmmmm…
http://dressed-in-a-smile.blogspot.com/
dodany przez Margo @ 22 lutego 2015 o 12:43. #
Sama kilka tygodni temu odkrylam nasionka chia I teraz czesto je dodaje do roznych sniadaniowych przysmakow. W zeszlym tygodniu zrobilam z nimi dzem jagodowy ktory wciaz smakuje:P Chia zeluje fantastycznie!
http://www.PurseFixation.com
Toast your Purse with an Outfit!
Fashion Advice, Events and More
dodany przez Renfashionista @ 22 lutego 2015 o 14:25. #
Kto normalny robi śniadanie w słoiku?
dodany przez Jolene @ 22 lutego 2015 o 16:35. #
Piękne śniadanie, aż szkoda zjeść!
dodany przez Aleksandra @ 22 lutego 2015 o 22:18. #
Jak kolorowo i wiosennie się zrobiło :)
dodany przez BizuteriaEmiFashion.blogspot.com @ 22 lutego 2015 o 22:47. #
muszę spróbować tych nasion:) wygląda smakowicie!
dodany przez Anna @ 23 lutego 2015 o 07:54. #
Wygląda przepysznie. Napewno spróbuje zrobić takie śniadanko, ja codziennie pije kotkajle z banana i pietruszki. Polecam
dodany przez PsychologiaodKuchni @ 23 lutego 2015 o 10:41. #
Naprawdę fajne śniadanie. Dawka inspiracji, motywacji oraz ćwiczeń czeka # goodactivelife
dodany przez Michał Gradzik @ 23 lutego 2015 o 11:17. #
Jakie piękne wiosenne zdjęcia…
A takie śniadanko ja często przygotowuję:) http://cookandlove.pl/blog/kasza-gryczana-z-orzechami-kremowy-przysmak-na-sniadanie-i-deser.html
dodany przez AniaW @ 25 lutego 2015 o 14:00. #
apetycznie :)
dodany przez janka @ 26 lutego 2015 o 13:24. #
Czy Wy dziewczyny naprawdę nie macie nic bardziej pożytecznego do roboty? Ciągłe przebieranki i pstrykanie fotek, z jedzeniem, czy kosmetykami to trochę zalatuje próżnością, nie sądzicie? Dziwię się bo jesteśmy w podobnym wieku, ale mamy zupełnie różne priorytety… Fakt, to że każda z nas jest inna zdecydowanie jest na plus. Każda z nas lubi dobrze wyglądać, dobrze pachnieć itd…,ale wszystko z taktem. Kiedy widzę czemu Wy na co dzień poświęcacie swój czas to dla mnie wręcz żałosne. Może czas dorosnąć? No chyba, że pozostanie idolką zakompleksionych nastolatek to szczyt Waszych ambicji…Gocha
dodany przez Anonim @ 27 lutego 2015 o 13:50. #
Granaty są super na śniadanie, bardzo pożywne owoce.
dodany przez Kasia Anna Wrońska @ 7 marca 2015 o 22:58. #
Na tych zdjęciach wygląda to obłędnie. Na pewno spróbuję to zrobić. I takie ładne foty też spróbuję zrobić :)
dodany przez Ania i Marcin @ 14 maja 2017 o 10:29. #