Skład:
4 platy dorsza
1 łyżeczka soli
1/2 szklanki mąki
2 zielone papryczki chili
2 łyżeczki przyprawy do ryb PRYMAT
4 łyżeczki słodkiego sosu sojowego
garść kiełków fasoli MUNG
10 pomidorków koktajlowych
kropelka oliwy do smażenia
cząstka cytryny do przybrania
A oto jak to zrobić:
1. Na rozgrzaną patelnię, wlewamy słodki sos sojowy i smażymy pokrojone w plastry papryczki chili. Po chwili dorzucamy kiełki fasoli Mung i smażymy (max. 40 sek.). Ostawiamy składniki.
2. Mąkę, sól i przyprawy mieszamy na dużym talerzu lub tacy. Płaty ryb lekko obtaczamy i smażymy na rozgrzanej patelni. Usmażoną rybę kładziemy na talerzu, nakładamy na wierzch usmażone kiełki i papryczkę chili. Dodajemy pokrojone w ćwiartki pomidorki. Przed podaniem możemy skropić cytryną.
Słodki sos sojowy roztapiamy na rozgrzanej patelni.
Smażymy pokrojoną zieloną papryczkę chili wraz z kiełkami fasoli Mung…
Smażymy płaty dorsza, obtoczone w mące i przyprawach. Nakładamy na wierzch usmażonej ryby, kiełki fasoli Mung wraz z pokrojoną papryczką chili.
… a na końcu dodajemy pokrojone w ćwiartki pomidorki koktajlowe.
Przed podaniem możemy skropić cytyrną.
Komentarz: Słodki sos sojowy dostępny jest we wszystkich większych supermarketach na działach orientalnych. Na potrzeby tego przepisu, użyłam sosu ,,Ketjap Manis Soy Sauce" Marks & Spencer, koszt ok. 5,20 zł
Komentarze