Skład:

przepis na 4-6 porcji

250 ml śmietanki kremówki 36%

200 ml świeżego mleka 3,2 %

60 g cukru

1 laska wanilii lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 

2 łyżki żelatyny w proszku

do podania: mus malinowy, świeże maliny, listki świeżej mięty

A oto jak to zrobić:

1. Żelatynę zalewamy 2 łyżkami zimnej wody i odstawiamy na 5 minut. Laskę wanilii kroimy wzdłuż na pół i łyżeczką wyskrabiamy ziarenka.

2. Do rondla wlewamy śmietankę kremową i mleko. Dodajemy cukier i ziarenka wanilii. Stale mieszając podgrzewamy, aż rozpuści się cukier. Następnie dodajemy namoczoną żelatynę i zdecydowanymi ruchami mieszamy ok. 1 minuty, do momentu aż cała żelatyna się rozpuści. Mieszankę wlewamy do wcześniej przygotowanych kokilek/ filiżanek (kokilki zanurzamy w zimnej wodzie), przykrywamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na min 5-6 godzin.

3. Dla ułatwienia podania deseru, kokilki/ filiżanki możemy umieścić na sekundę w gorącej wodzie. Deser wykładamy na talerzyk i podajemy  ze świeżymi owocami lub musem malinowym. Możemy posypać białą czekoladą i ozdobić listkami świeżej mięty.

Do rondla wlewamy śmietankę kremową i mleko. Dodajemy cukier oraz …

… oraz ziarenka wanilii. Stale mieszając podgrzewamy, aż rozpuści się cukier.

Naczynia, które używamy do deseru warto zanurzyć w zimnej wodzie. W efekcie końcowym, ułatwi nam to wyjęcie deseru.

Mleczną mieszankę wlewamy do kokilek.

Kokilki zawijamy dokładnie w folię spożywczą i umieszczamy do lodówki na min. 5 godzin.

Deser po wyjęciu z lodówki, a tuż przed podaniem na talerz, możemy umieścić na kilka sekund w gorącej wodzie. 

Mus malinowy: maliny podgrzewamy w garnku, dodając miód i sok z cytryny (jeżeli uznasz, że mogą być za kwaśne, dodaj cukru pudru).

Deser wykładamy na talerzyk i podajemy ze świeżymi owocami lub musem malinowym. Możemy posypać białą czekoladą i ozdobić listkami świeżej mięty.