Skład:
przepis na 4-6 porcji
250 ml śmietanki kremówki 36%
200 ml świeżego mleka 3,2 %
60 g cukru
1 laska wanilii lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
2 łyżki żelatyny w proszku
do podania: mus malinowy, świeże maliny, listki świeżej mięty
A oto jak to zrobić:
1. Żelatynę zalewamy 2 łyżkami zimnej wody i odstawiamy na 5 minut. Laskę wanilii kroimy wzdłuż na pół i łyżeczką wyskrabiamy ziarenka.
2. Do rondla wlewamy śmietankę kremową i mleko. Dodajemy cukier i ziarenka wanilii. Stale mieszając podgrzewamy, aż rozpuści się cukier. Następnie dodajemy namoczoną żelatynę i zdecydowanymi ruchami mieszamy ok. 1 minuty, do momentu aż cała żelatyna się rozpuści. Mieszankę wlewamy do wcześniej przygotowanych kokilek/ filiżanek (kokilki zanurzamy w zimnej wodzie), przykrywamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na min 5-6 godzin.
3. Dla ułatwienia podania deseru, kokilki/ filiżanki możemy umieścić na sekundę w gorącej wodzie. Deser wykładamy na talerzyk i podajemy ze świeżymi owocami lub musem malinowym. Możemy posypać białą czekoladą i ozdobić listkami świeżej mięty.
Do rondla wlewamy śmietankę kremową i mleko. Dodajemy cukier oraz …
… oraz ziarenka wanilii. Stale mieszając podgrzewamy, aż rozpuści się cukier.
Naczynia, które używamy do deseru warto zanurzyć w zimnej wodzie. W efekcie końcowym, ułatwi nam to wyjęcie deseru.
Mleczną mieszankę wlewamy do kokilek.
Kokilki zawijamy dokładnie w folię spożywczą i umieszczamy do lodówki na min. 5 godzin.
Deser po wyjęciu z lodówki, a tuż przed podaniem na talerz, możemy umieścić na kilka sekund w gorącej wodzie.
Mus malinowy: maliny podgrzewamy w garnku, dodając miód i sok z cytryny (jeżeli uznasz, że mogą być za kwaśne, dodaj cukru pudru).
Deser wykładamy na talerzyk i podajemy ze świeżymi owocami lub musem malinowym. Możemy posypać białą czekoladą i ozdobić listkami świeżej mięty.
Komentarze