During the week, I often go to great lengths to prepare meals that are secretly packed with some health benefits. Baked vegetables are one of such meals. They don't require much engagement from us. The choice of vegetables is up to you – I'm not a great fan of parsley root, but I like onion, courgette, and a lot of garlic. While preparing this meal, you can also experiment with oils – and there is a great diversity on the market.
Choosing rapeseed oil will bring you many benefits. It is characterised by one of the best compositions among plant oils. Rapeseed oil contains a large amount of necessary unsaturated fatty acids, including linoleic acid (omega-6) and alpha-linolenic acid (omega-3). The importance of such fatty acids in our diets has been raised on numerous occasions lately. Omega-3 acids are pretty scarce in our diet: ALA acid supports many functions in our organism, i. a. it influences the appropriate cholesterol level as well as the growth and development of human organism.
Omega-3 will be perfect for children, athletes, vegetarians, pregnant women, and people who take care of their heart. Keeping in mind that some vitamins dissolve in fats and are absorbed thanks to fats, we will get not only a delicious meal but also something beneficial for our health by coating the vegetables in rapeseed oil (it's enough to eat two spoons to reach the daily nutritional requirement, the oil is also a source of vitamin E and K).
* * *
W ciągu tygodnia często staję na głowie, żeby przygotowywać takie dania, w których skrzętnie można przemycić dużo dobrego. Pieczone warzywa do takich potraw się zaliczają. Nie wymagają od nas dużego zaangażowania. Dobór warzyw najlepiej ustalcie sami – ja nie przepadam za korzeniem pietruszki ale za to lubię cebulę, cukinię i dużą ilość czosnku. Przy okazji tego dania można wypróbować oleje, których na rynku jest wiele.
Korzystny okaże się wybór oleju rzepakowego. Jego skład jest jednym z najlepszych spośród tłuszczów roślinnych. Olej rzepakowy zawiera dużą ilość niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym kwasu linolowego (omega-6) i alfa-linolenowego (omega-3). Wiele się ostatnio mówi o roli takich kwasów w diecie. Kwasy omega-3 są składnikiem dość deficytowym w naszym jadłospisie: kwas ALA wspiera wiele funkcji w organizmie, m.in. wpływa na prawidłowy poziom cholesterolu i wzrost oraz rozwój organizmu.
Omega-3 przyda się w diecie dzieci, sportowców, wegetarian, kobiet w ciąży, osób dbających o serce. Pamiętając, że niektóre witaminy rozpuszczają się w tłuszczach i dzięki tłuszczom się przyswajają, polewając warzywa olejem rzepakowym (już 2 łyżki pokryją dzienne zapotrzebowanie na kwas ALA, sam również jest źródłem witamin E i K) uzyskamy nie tylko smaczniejsze danie, ale bardziej korzystne dla zdrowia.
Ingredients:
(recipe for 2 portions)
1 courgette
1 sweet potatoa piece of butternut squash
1 parsnipa piece of fresh ginger, approx. 4-5 cm
1 smaller celery
1-2 parsley roots
1 onion or shallot
2-3 carrots
3-4 sprigs of thyme
4-5 tablespoons of rape
seed oil
2 tablespoons of honey
1 pomegranate
sea salt and pepper
served with:young kale leaves or fresh herbs, e. g. oregano
* * *
Skład:
(przepis na 2 porcje)
1 cukinia
1 batat
kawałek dyni piżmowej
1 pasternak
kawałek świeżego imbiru, ok. 4-5 cm
1 mniejszy seler
1-2 korzenie pietruszki
1 cebula lub szalotka
2-3 marchewki
3-4 gałązki tymianku
4-5 łyżek oleju rzepakowego
2 łyżki miodu
1 granat
sól morska i pieprz
do podania:
młode liście jarmużu lub świeże zioła, np. oregano
Directions:
- Preheat the oven to 180ºC.
- Place all vegetables, cut into slices or sticks (as you like – apart from courgette that you should add in the middle of the baking as it quickly becomes soft), in a heat-resistant dish or a roaster. Coat everything in rapeseed oil and honey. Season everything with salt, freshly ground pepper, and smashed thyme. Bake for approximately 25-30 minutes. Ten minutes before taking out the vegetables, sprinkle the vegetables with pomegranate juice. Bake everything until the vegetables are soft. After taking the vegetables out of the oven, sprinkle them with pomegranate seeds. Serve hot, e. g. with cooked pearl barley.
* * *
A oto jak to zrobić:
- Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C.
- W żaroodpornym naczyniu lub w brytfance umieszczamy wszystkie warzywa (oprócz cukinii, którą dodaję w połowie pieczenia; szybko mięknie) pokrojone wzdłuż lub w plastry (dowolnie). Całość obtaczamy olejem rzepakowym i miodem. Doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem i roztartym tymiankiem. Pieczemy ok. 25-30 minut. Na dziesięć minut przed wyjęciem, warzywa ostrożnie skrapiamy wyciśniętym sokiem z granatu. Całość pieczemy do momentu, aż warzywa będą miękkie. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy ziarenkami granatu. Podajemy na ciepło, np. z ugotowaną kaszą pęczak.
W żaroodpornym naczyniu lub w brytfance umieszczamy wszystkie warzywa, pokrojone wzdłuż lub w plastry (dowolnie).
Całość obtaczamy olejem rzepakowym, który nadal nie jest wystarczająco doceniany. Już dwie jego łyżki dziennie wypełniają zapotrzebowanie na kwas ALA z rodziny omega-3.
Pokrojone warzywa doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem i roztartym tymiankiem.
Pieczemy ok. 25-30 minut. Na dziesięć minut przed wyjęciem, warzywa ostrożnie skrapiamy wyciśniętym sokiem z granatu. Całość pieczemy do momentu, aż warzywa będą miękkie.
Upieczone warzywa podajemy na ciepło, posypując ziarenkami granatu i młodymi listkami jarmużu.Tak przygotowane warzywa doskonale smakują z ugotowaną kaszą pęczak.
18 komentarzy
Ale to wszystko smakowicie wyglada:) Muszę spróbować:)
https://www.secretaddiction.pl
dodany przez Ewelina @ 4 maja 2018 o 14:26. #
Jakiej firmy bluzeczka w paski?pozdrawiam☺
dodany przez Honorata @ 4 maja 2018 o 14:29. #
Wpis cokolwiek stary, ale smakowity. Cieszy mnie notka o oleju rzepakowym. Nie rozumiem fascynacji wszelkiego rodzaju blogerek kulinarnych olejem kokosowym, ktory pod wzgledem skladu i wlasciwosci zdrowotnych nie moze sie nawet rownac z olejem rzepakowym. No dobra, ma tam jakies dwa kwasy dzialajace przeciwnowotworowo, ale za to tluszczu co niemiara. Jak stwierdzila ostatnio Katarzyna Bosacka: niedlugo z polskiego domu znikna jablka na rzecz kokosow…Hmm..oby nie.
dodany przez aga @ 4 maja 2018 o 14:46. #
Wiele osób jest poddatnych na nowinki,trendy,mody..Szukamy tego co zdrowsze,smaczniejsze a często okazuje się,że najlepsze jest najprostsze i najbliżej nas.Era oleju kokosowego powoli sie kończy,zobaczymy co będzie następne.
dodany przez Ona @ 5 maja 2018 o 12:43. #
This combination with the honey is so unusual that I must try it out! Thanks for sharing – I never cooked something similar before :)
Lovely greetings from Bavaria/Germany, Rena
http://www.dressedwithsoul.com
dodany przez Rena @ 4 maja 2018 o 15:57. #
Olejnrzepakowy faktycznie posiada te wszystkie cudowne właściwości, o których piszesz. Jedno ale – musi to być olej tłoczony na zimno.
dodany przez Maga @ 4 maja 2018 o 20:00. #
Ale z drugiej strony oleje tłoczone na zimno nie nadają się do obróbki termicznej.
dodany przez Zołza @ 7 maja 2018 o 14:57. #
I do tego nie moze byc poddawany zadnej obrobce termicznej,wówczas wszystkie dobre tluszcze zamieniaja sie w szkodliwe tluszcze trans…
dodany przez Natalia @ 24 maja 2018 o 03:35. #
Witam, na pewno warto byłoby zaznaczyć w opisie, że takie właściwości posiada tylko olej nierafinowany, a używany był tu olej, który nie posiada zadnych właściwości zdrowotnych, bo zostal poddany rafinacji. Naturalny olej rzepakowy na dużo ciemniejszy, żółty kolor i bardzo specyficzny zapach?
dodany przez janka @ 28 czerwca 2018 o 23:26. #
Palce lizać! ;)
http://www.evdaily.blogspot.com
dodany przez Ewa Macherowska @ 4 maja 2018 o 20:19. #
Ja uwielbim olej z pestek dyni, ale nie wiem czy do Twojej propozycji raczej pasował.
Pozdrawiam Agata
dodany przez Agata @ 4 maja 2018 o 20:48. #
Uwielbiam zdjęcia i wpisy Zosi <3 zawsze na nie czekam!
dodany przez Ola @ 4 maja 2018 o 22:09. #
Jak zwykle niesamowity przepis. Co jeszcze można dodać aby jeszcze wzmocnić pozytywnie opinię w temacie przepisu. Czasami brakuje słów. I nieważne jaki to język. Pozdrawiam.
dodany przez Tomek 658 @ 4 maja 2018 o 22:37. #
Hello Zosia, where are such beautiful, handsome and beautiful vegetables? I have never found one in the marketplace.
dodany przez Alan @ 5 maja 2018 o 10:11. #
Wygląda smacznie i zdrowo :)
dodany przez lukaszmakeup.pl @ 5 maja 2018 o 11:34. #
Danie bardzo porostu a przy tym pyszne i zdrowe. Super propozycja na szybki obiad.
Milego weekendu
Ela
http://www.themomentsbyela.pl
dodany przez Ela - themomentsbyela.pl @ 5 maja 2018 o 14:14. #
Pysznie to wygląda!!! :)
dodany przez Anna @ 7 maja 2018 o 07:18. #
Tak proste, a tak pyszne! Uwielbiamy dania, w których kryje się dużo dobrego i… dużo miłości! :)
dodany przez CookUp @ 7 maja 2018 o 23:49. #