Przepis na jogurtowy placek z morelami pochodzi od mojej bliskiej znajomej, która specjalizuje się w szybkich i nieskomplikowanych ciastach. Ma dwóch synów w wieku przedszkolnym, zatem wszystko mówi za siebie- każda wolna minuta cenna jak diabli! Osobiście zmieniłam jedynie proporcje i dodałam białą czekoladę, dla dodatkowej słodyczy. Morele można zastąpić brzoskwiniami. Z bananami nie próbowałam. Może Wam się spodoba?
Skład:
1 mały jogurt naturalny
1 tabliczka białej czekolady
150 ml oleju roślinnego
250 g mąki
200 g cukru
4 jajka
garść świeżych moreli
1-2 łyżki startej skórki z cytryny lub limonki (co pod ręką)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru wanilinowego
szczypta soli
A oto jak to zrobić:
1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C. Formę o wymiarach ok. 21×35 (prostokątna) smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Morele dokładnie myjemy, usuwamy pestki i kroimy w ćwiartki. Pokrojone owoce umieszczamy w formie.
2. Białą czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej z łyżką oleju. Jajka ubijamy z cukrem na białą masę. Dodajemy jogurt, cukier wanilinowy, startą skórę cytrynową, pozostały olej i mieszamy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli i przesypujemy do masy jogurtowej. Mieszamy. Na końcu dodajemy stopioną białą czekoladę i mieszamy na gładką masę. Ciasto wlewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Pieczemy ok. 40-45 minut (do momentu, aż pośrodku będzie lekko ścięte). Wyjmujemy z piekarnika i przekładamy na metalową kratkę do ostygnięcia. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
104 komentarze
Wygląda przepysznie ;)
http://nika-fashion-lifestyle.blogspot.com/
dodany przez Nika @ 19 lipca 2013 o 13:06. #
Tak pycha :) :) :)
Pozdrawiam
dodany przez http://2-2.systempartnerski.pl/ @ 19 lipca 2013 o 15:54. #
Ja poproszę kawałek, a nawet dwa;)
Pozdrawiam!
dodany przez zabic-garsonke.blogspot.com @ 19 lipca 2013 o 16:46. #
Och, jak samej zrobić to tyyle ciasta wyjdzie:) można wszystkich zapraszać na poczęstunek! super przepis:)
dodany przez mattelipstick.blogspot.com @ 19 lipca 2013 o 19:35. #
Zosiu, tam nie powinno byc napisane, czy kawalek, tylko czy cala blaszka! ;)))
dodany przez POSZUKIWANA spódniczka H&M, SZARA, rozm. 42 @ 19 lipca 2013 o 20:27. #
musi być pyszny :)
dodany przez Magdalena @ 19 lipca 2013 o 13:07. #
oj musi musi. wygląda znakomicie
http://glamourofhousewife.blogspot.com/
dodany przez Kaja @ 19 lipca 2013 o 14:13. #
Zdecydowanie mam ochotę na taką słodkość :)
dodany przez http://truskawkowyjogurt.blogspot.com @ 19 lipca 2013 o 21:19. #
Mmmmmm… pycha :)
http://caayenne.blogspot.com/
dodany przez Caayenne @ 19 lipca 2013 o 13:07. #
A jesli nie chce “dodatkowej slodyczy” bo nie lubie bardzo slodkich ciast, to po prostu nie dodaję w ogole tej bialej czekolady? Czy wtedy trzeba dodac cos innego zeby konsystencja byla odpowiednia?
dodany przez aga @ 19 lipca 2013 o 13:14. #
Zgadzam się!!! Czy trzeba uzupełnić cukier ? Czy to taki Twój własny dodatek?
dodany przez Dido @ 19 lipca 2013 o 14:00. #
Zrobiłam to ciasto bez białej czekolady i z brzoskwiniami zamiast moreli – wyszło idealnie! Nie dodawałam więcej cukru, bo w trakcie przygotowywania wydawało mi się nawet trochę za słodkie, a po upieczeniu okazało się w sam raz. Także, jeśli ktoś nie chce białej czekolady, może spokojnie z niej zrezygnować i nie zastępować jej niczym :)
dodany przez a_cup_of_tea @ 19 lipca 2013 o 14:19. #
Morele w cieście to zwykle kiepski pomysł, są ,,rozciapciane” i takie jakieś ciągnące. Fuj
dodany przez DF @ 19 lipca 2013 o 13:16. #
ja robiłam z nektarynkami i jakoś nie było rozciapane :)
dodany przez 30-ileś @ 20 lipca 2013 o 13:19. #
Fajny, prosty przepis, na pewno dziś go wypróbuję. Pozdrawiam
dodany przez Aneta @ 19 lipca 2013 o 13:18. #
PYCHA!
xoxo from rome
K.
kcomekarolina.com
dodany przez kcomekarolina @ 19 lipca 2013 o 13:19. #
Ufff, akurat szukałam fajnego ciasta na urodziny. Zaraz się biorę za pieczenie :).
dodany przez N @ 19 lipca 2013 o 13:21. #
Oj kusisz! Wygląda obłędnie.
dodany przez Izis @ 19 lipca 2013 o 13:26. #
Mniaaaam! W weekend postaram się wypróbować bo wygląda przepysznie.
A ja zapraszam do mnie na pyszny sernik chałwowy :)
pozdrawiam!
http://www.la-essentia.blogspot.com
dodany przez La Essentia @ 19 lipca 2013 o 13:37. #
Wygląda cudnie! :)
Zapraszam:
http://mademoisellejuliet.blogspot.com/
dodany przez Julia @ 19 lipca 2013 o 13:37. #
ja poproszę kawałek :)
a u mnie wafle z mleka w proszku:
http://nieperfekcyjnakasia.blogspot.it/2013/07/pyszny-wafel.html
dodany przez http://nieperfekcyjnakasia.blogspot.com/ @ 19 lipca 2013 o 13:42. #
Mniam, wygląda wyśmienicie!
A jajka całe dodajemy, czy tylko żółtka?
dodany przez Kiara @ 19 lipca 2013 o 13:43. #
Mniam! Ale mi narobilas smaka, a miałam nie jeść słodyczy;) w drodze do domu muszę kupic morele, a to ciasto idealne dla mn
dodany przez zabic-garsonke.blogspot.com @ 19 lipca 2013 o 13:44. #
Pyyyychaaa :-)
dodany przez WWW.INSPIRACION.PL @ 19 lipca 2013 o 13:44. #
Och jak bym chciała żeby ktoś mi coś takiego upiekł! Dziś naprawdę na to zasługuję, bo naciągnęłam wiązadła i leżę ze spuchniętą kostką…
dodany przez Asia bloguje o prezentach @ 19 lipca 2013 o 13:52. #
Powstanie na dniach :)
dodany przez Monika @ 19 lipca 2013 o 13:54. #
Możesz podać przepis oryginalny? Biała czekolada osobiście mi nie pasuje. Czy dodatkowo ją dałaś czy zamiast jakiejś porcji cukru, którym powinnam uzupełnić jeśli nie chce białej czekolady? Wygląda wyśmienicie i na pewno wypróbuję ! :) Mniam, mniam
dodany przez Dido @ 19 lipca 2013 o 13:56. #
Mniam mniam! Dzięki Zosiu!
Buziaki z Brunszwiku- Anna:)
dodany przez http://anna77mich.blogspot.de/ @ 19 lipca 2013 o 13:57. #
Mam pytanie po co smarować formę masłem jeżeli będzie wyłożona papierem?
dodany przez anja @ 19 lipca 2013 o 14:10. #
Poproszę kawaleczek ;) wyglada przepysznie!!
dodany przez Ania @ 19 lipca 2013 o 14:23. #
mój narzeczony zjada to w jeden dzień ;)
dodany przez Ewa @ 19 lipca 2013 o 14:35. #
ale pyszności! Stosunkowo łatwy przepis, który nawet ja – osoba nie lubiąca piec ciast – może go wypróbować:)
dodany przez Magda @ 19 lipca 2013 o 14:38. #
morele są szalenie niedocenione w przepisach na słodkości ;)
dodany przez Miłośni @ 19 lipca 2013 o 14:47. #
Świetnie wygląda ! Musi być bardzo dobry :)
dodany przez Audrey @ 19 lipca 2013 o 14:48. #
Uwielbiam takie smakołyki- są idealne na lato, kiedy mamy ochotę na coś słodkiego,ale nie “ciężkiego” :)
dodany przez Olfaktoria @ 19 lipca 2013 o 14:50. #
Sounds and looks like a yummy recipe – and seemed indeed better than the muffins which in our house were backed yesterday ;)
xx from Bavaria/Germany, Rena
http://dressedwithsoul.blogspot.de/
dodany przez Rena @ 19 lipca 2013 o 15:13. #
OMG! Teraz mam taką ochotę na coś słodkiego! I jak tu dbać o figurę ;<< Jak będę miała chwilę czasu to wypróbuję przepis ;))))
http://www.music-eye.blogspot.com/
dodany przez music-eye.blogspot.com/ @ 19 lipca 2013 o 15:21. #
Wygladda na pyszne i na prawde latwe, moze i mnie-wypiekowej niezdarze wyjdzie:)
dodany przez Anonim @ 19 lipca 2013 o 15:22. #
Robiłam przed wczoraj i wyszedł mi zakalec… :( coś żle robiłam?
dodany przez Agata @ 19 lipca 2013 o 15:22. #
Na pewno jest pyszny:)
dodany przez MeG @ 19 lipca 2013 o 15:27. #
Wygląda cudnie :) już czuję ten boski zapach, rozchodzący się po domu. Jutro piekę :D
dodany przez Ula @ 19 lipca 2013 o 16:04. #
Robiłam juz Wasze domowe ciasto z truskawkami, to i to zrobię! Eh, to będzie smakowity weekend :)
dodany przez Erykah La Rocca @ 19 lipca 2013 o 16:04. #
Zosiu widzę,że jesteś fanka białej czekolady często się przewija w twoich przepisach:)
dodany przez Agnieszka @ 19 lipca 2013 o 16:19. #
Zrobiłam! Zniknął w jedno popołudnie podczas grillowania :)
dodany przez Jagoda @ 19 lipca 2013 o 16:40. #
Gdzie wykonywane są kulinarne wypieki? ;) W domu którejś z was?
dodany przez Manuela @ 19 lipca 2013 o 16:42. #
A ja zrobiłam i wyszedł zakalec :(
dodany przez Tynka @ 19 lipca 2013 o 16:45. #
Zosiu, a można zamiast mąki dodać skrobi kukurydzianej? Chciałabym przerobić na własne potrzeby, by było bardziej “dukanowo” :)
dodany przez Monika @ 19 lipca 2013 o 16:49. #
uwielbiam takie letnie ciasta! :)
pozdrawiam.
dodany przez matylda @ 19 lipca 2013 o 16:51. #
Cudo! Prezentuje się przepysznie, a jestem pewna, że smakuje jeszcze lepiej. Na popołudnie z gośćmi – idealne :)
Zdrowe, dietetyczne śniadania – KLIK
dodany przez whiness @ 19 lipca 2013 o 16:56. #
zrobię go w ten weekend ;)
zapraszam: http://youbeefashion.blogspot.com/
dodany przez Katarzyna W. @ 19 lipca 2013 o 17:00. #
chyba też się pokuszę na ten przepis
http://www.magadish.blogspot.com
dodany przez Magdalena @ 19 lipca 2013 o 17:29. #
Uwielbiam takie placki :)
http://allmybeautyworld.blogspot.com/
dodany przez Młoda86 @ 19 lipca 2013 o 17:47. #
love love love <3 mniam ;3 Aż jestem głodna.. ;(
dodany przez dominika @ 19 lipca 2013 o 18:26. #
Pycha!! :)
http://tunia-ti.blogspot.com/ zapraszam
dodany przez Tuśka @ 19 lipca 2013 o 18:53. #
O spróbowałabym:) A u mnie fotorelacja ze Szkocji:)
dodany przez Karolina @ 19 lipca 2013 o 18:58. #
Jeszcze nie jadłam morelek, a taak je uwielbiam:)
<3
dodany przez mattelipstick.blogspot.com @ 19 lipca 2013 o 19:33. #
chyba się skuszę, tylko ciekawe ile taki kawałek ma kalorii? pozdrawiam ;]
_
http://dropofmusic.blogspot.com/
dodany przez gość @ 19 lipca 2013 o 20:02. #
Gosia nad odchudza, Zosia tuczy… Kasiu? Może coś pośrodku? :)
PS to jedzenie na tych zdjęciach wygląda zawsze obłędnie pysznie!
dodany przez labriko @ 19 lipca 2013 o 20:22. #
Jutro zrobię :-))
http://tohavefabulousday.blogspot.com/2013/07/royal-baby-is.html
dodany przez Muszka @ 19 lipca 2013 o 20:57. #
wlasnie sie delektuje, wyszlo perfekt ! morele sie nie rospadly jak sugerowano w komentarzu wyzej a dodatkowa slodycz dzieki bialej czekoladzie, skomponowala sie z kwaskowoscia morel. Pyszne ciacho na letnie, cieple wieczory :)
dodany przez DuzaMi @ 19 lipca 2013 o 21:12. #
takie szybkie i proste są najlepsze! :))
dodany przez Antonina @ 19 lipca 2013 o 21:31. #
Mmmm…. wygląda przepysznie… Szkoda, że już nie mogę jeść takich rzeczy :(
dodany przez EmiFashion.pl @ 19 lipca 2013 o 21:47. #
Uwielbiam ciasta jogurtowe, mmm. Ten wygląda przepysznie, więc pewnie wypróbuję :)
dodany przez Agata @ 19 lipca 2013 o 21:48. #
Wygląda pysznie !!!
dodany przez Anonim @ 19 lipca 2013 o 22:23. #
Wygląda pysznie :)
dodany przez Anonim @ 19 lipca 2013 o 22:24. #
ślinka cieknie, a tu taka pora…;)
dodany przez modeloverin @ 19 lipca 2013 o 22:51. #
Wygląda wyśmienicie, lekko i kolorowo. Letnio. Z pewnością spróbuję!
dodany przez Ania @ 19 lipca 2013 o 23:57. #
Zrobilem, zjadlem, nie zalowalem.
http://milexblog.blogspot.co.uk
dodany przez milex @ 20 lipca 2013 o 02:22. #
Wyglada przepysznie
Kisses
Aga
http://www.agasuitcase.com
dodany przez aga's suitcase @ 20 lipca 2013 o 02:26. #
jak ta czekolada roztopic bo do konca nie rozumie
dodany przez ada @ 20 lipca 2013 o 05:05. #
W jednej misce łączymy mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. Dobrze mieszamy trzepaczką – ja przesiałam. Trzepaczka ponoć daje całkiem podobny efekt co przesianie.
dodany przez Armando I. Porter @ 20 lipca 2013 o 06:24. #
uwielbiam takie ; ))
zapraszam ,
http://www.live-style20.blogspot.com
dodany przez kamila @ 20 lipca 2013 o 08:13. #
Rzeczywiście bardzo proste ciasto!
dodany przez Inka @ 20 lipca 2013 o 09:09. #
nie przepadam za morelami ale placek wygląda super:)
http://beautifulgirlandfashion.blogspot.com
dodany przez http://beautifulgirlandfashion.blogspot.com @ 20 lipca 2013 o 09:23. #
tak tu pięknie… zapraszam nieśmiało do siebie…
http://www.kochajacpiekno.blogspot.com
dodany przez Alicja @ 20 lipca 2013 o 09:28. #
już wiem co dzisiaj pysznego zjem ;)
dodany przez Baaidu @ 20 lipca 2013 o 11:13. #
poproszę kawałek :**
dodany przez MaYa @ 20 lipca 2013 o 11:13. #
Zosiu, mogłabyś też podać pierwotny przepis?
Nie za bardzo pasuje mi ta biała czekolada….
Pozdrawiam.
dodany przez bella719 @ 20 lipca 2013 o 14:23. #
Mmmm wyglada przepysznieeee. Na pewno wyprobuje . Fajny przepis i dodtakowo mozna zamieniac owoce .
dodany przez kkk @ 20 lipca 2013 o 15:48. #
Zosiu, ta forma jest ceramiczna, czy żeliwna, czy emaliowana jak brytfanny? Gdzie można taką dostać?
dodany przez Iza @ 20 lipca 2013 o 18:54. #
Ciasto jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu!
Przepyszne, pięknie już gości na moim stole :)
Ja zrobiłam wersję z morelami i czereśniami.
Polecam! :)
dodany przez Monika @ 20 lipca 2013 o 19:40. #
Ja kompletnie nie mam talentu do pieczenia, za co się wezmę i tak wyjdzie zakalec :D
Zapraszam!
http://ann-m-blog.blogspot.com/
Ann M
dodany przez Ann M... @ 21 lipca 2013 o 00:46. #
Pycha! Zrobilam i jest rewelacja! Latwe i przyjemne :)
Dziekuje :)
dodany przez Kasia @ 21 lipca 2013 o 08:19. #
I love your receits. Always go on the website to see if a new one is posted even if I have to translate them on google ^^. Love them so much and the footage as well if incredible!
dodany przez Anonim @ 21 lipca 2013 o 14:30. #
O matko chce jeść !!!!!
http://mrocznybibliotekarz.blogspot.com
dodany przez aga @ 21 lipca 2013 o 16:40. #
Witam, ciasto zrobiłam już dwukrotnie, jednak zastanawia mnie jedna rzecz, na surowo morele które dodaje są bardzo słodkie, a po upieczeniu w cieście stają się kwaskowe, czy tez tak miałyście?, co może być przyczyną? Zosiu czy znasz odpowiedz na moje pytanie?
dodany przez Gosia @ 22 lipca 2013 o 08:20. #
Witam :) Zosiu, zrobiłam ciasto, ale mam wrażenie, że wyszedł lekko zakalec…. Czy to wina czekoaldy, ktora jest w ciescie ? Po prostu mam wrażenie, że jest bardzo cięzkie i zupełnie nie puszyste. Bardzo prosze o informacje jak wyglądało Twoje ciasto :)
dodany przez Monika @ 22 lipca 2013 o 09:15. #
a jak ubijałaś jajka? ja najpierw ubiłam białka poźniej dałam cukier i dopiero żółtka (jak w biszkopcie) i ubijałam do białości wyszło meeeeeeeeeeega puszyste i przepyszne bo takie wilgotne, naprawde polecam przepis, tyle ze ja zamienilabym morele bo po upieczeniu zrobily sie mi bardzo kwaśne ;)
dodany przez jagoda @ 26 lipca 2013 o 18:38. #
Witam,
Mogę prosić o sprecyzowanie co znaczy że białą czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej z łyżką oleju. Jestem laikiem w pieczeniu a ten przepis bardzo mi się spodobał szczególnie że mam świeże morele i z chęcią bym upiekła takie pyszności.
Z góry dziękuję za odpowiedź.
pozdrawiam
marta
dodany przez Marta @ 22 lipca 2013 o 13:21. #
Szukam dokładnie takiej formy .Gdzie można ją kupić ?
dodany przez Marta @ 22 lipca 2013 o 18:45. #
Zrobiłam :) Ale bez czekolady, bo akurat nie miałam jej pod ręką. Ciacho wyszło pyszne! :D Ciasto z nutką cytryny i soczyste brzoskwinki :D Na pewno jeszcze je zrobię! Robi się je ekspresowo :D Mniam!
dodany przez Angela @ 22 lipca 2013 o 19:12. #
zrobiłam, wyszedł zakalec (chociaż przyznam że całkiem smaczny zakalec ;))
zastanawiam się dlaczego :( sporo piekę, bardzo to lubię i mam już jakieś doświadczenie, zrobiłam wszystko wg.przepisu :/ gdyby nie zakalec byłoby ciasto idealne (morelki faktycznie sa kwaśne po upieczeniu)
dodany przez asia @ 24 lipca 2013 o 10:12. #
Czemu nie odpisujesz? Tutaj na forum dziewczyny pytają Cię o różne rzeczy i zaczynają sobie już same odpowiadać…
dodany przez Dido @ 25 lipca 2013 o 12:38. #
to bedzie nasz lakoc na weekend :)
dodany przez ilonas @ 26 lipca 2013 o 11:32. #
Bardzo smaczny placek, wczoraj go upiekłam mój był z nektarynkami bo mąż nie wie jak wyglądają morele ;))
dodany przez Ania @ 1 sierpnia 2013 o 10:19. #
Zrobiłam i wyszedł pyszny! Użyłam okrągłej tortownicy i wyrosło megaaaa! Dodałam mniej cukru (ok.150) i było idealnie słodkie. Jutro planuję zrobić z borówką :)
dodany przez Ola @ 1 sierpnia 2013 o 20:46. #
placek dla hipsterów
dodany przez Dżonson pancerny @ 2 sierpnia 2013 o 20:28. #
Morele- cale moje dziecinstwo bylo na nich oparte, zarowno jak truskawki. Prosty i przepyszny przepis. Dzieki :)
dodany przez Marita @ 28 sierpnia 2013 o 16:37. #
Zrobiłam i wyszło dobre, lecz zbyt słodkie i ta biala czekolada niestety mi tam nie pasuje. Dziewczyny tu wspominały, że chciałby zrobić bez czekolady i ja się dołączam do tego pytania. Jakie owoce jeszcze by tu pasowały?:)
dodany przez Ewa @ 10 września 2013 o 13:07. #
Wygląda pysznie:) Poza tym podoba mi się połączenie starego noża, i nowoczesnego czarnego kubka:).
dodany przez Magda @ 19 września 2013 o 13:43. #
Przed chwilą zrobiłam i właśnie zajadam się pierwszym kawałkiem :) jest pyszne. Wyszło mi bardziej puszyste i bardziej wyrosło, a robiłam zgodnie z przepisem :) morele lekko kwaśne przełamane słodkim ciastem pychota!!!!
dodany przez Basia @ 24 maja 2014 o 11:41. #
u mnie wlasnie jest sezon na morele .. wykorzystam przepis juz na weekend … dziekuje …Ala
dodany przez Ala @ 5 marca 2017 o 05:28. #
Wygląda apetycznie, spróbuję zrobić z suszonymi morelami w kawałeczkach i po części zblendowanymi, co pozwoli zaoszczędzić cukier :-) resztę cukru też czymś zastąpię, żeby było zdrowsze i odpowiednie już dla najmłodszych :-)
dodany przez Ania, blwpapu.pl @ 27 listopada 2017 o 16:25. #
Wyszedl mi zakalec:(..moze ktos podpowie co moglo byc przyczyną:)
dodany przez Marta @ 25 czerwca 2019 o 20:27. #