Skład:
1 3/4 szklanki mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
3 łyżki cukru pudru
3 jajka
1 3/4 szklanki ciepłego mleka
1/3 kostki masła
1/2 łyżeczki cukru wanilinowego
2 kropelki esencji waniliowej
Nalewamy gotowe ciasto, na rozgrzaną płytę gofrownicy.
Warto wspomnieć, że pierwszy gofr nie zawsze nam wyjdzie. Przy wyjmowaniu, użyjmy widelca (a najlepiej drewanianej łyżki).
A oto jak to zrobić:
1. Masło roztapiamy w małym rondelku i czekamy aż wystygnie. Jajka ucieramy w mikserze z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym i esencją waniliową na białą masę.
2. Mąkę przesiewamy z solą i proszkiem do pieczenia, a następnie dodajemy ciepłe mleko, masło i utarte jajka z cukrem. Mieszamy wszystkie składniki i odkładamy na 20 minut.
3. Gotowe ciasto lejemy małą chochelką na gofrownicę i smażymy. Gotowe gofry najlepiej przechowywać w ciepłym piekarniku.
… z cukrem pudrem i konfiturą malinową domowej roboty
… z cukrem pudrem, konfiturą malinową i serkiem mascarpone
.. z ubitą śmietaną (pianki marshmallows do dekoracji)
… z masłem orzechowym
Kasia zdecydowanie preferuje gofry ze świeżymi owocami i ubitą śmietaną. Jak ją przygotowuje? .. to już Jej kulinarny sekret!
Komentarze