* * *
Jakiś czas temu deklarowałam mojej wiernej Czytelniczce, iż podpowiem jak ukręcić domowy lemon curd. Powoli zbliżamy się do Wielkanocy. Pomyślałam, że przepis na ten kultowy krem, może Wam się doskonale przydać do kruchych spodów od mazurków lub jako krem na wierzch pieczonego sernika (tu polecam moego faworyta).
Przepis na lemon curd
Skład:
sok z 3 cytryn + otarta skórka
100 g masła
2 jajka + 2 żółtka
150 g cukru
A oto jak to zrobić:
1. Cytryny należy sparzyć wrzątkiem i dopiero zetrzeć skórkę.
2. W rondelku umieszczamy świeżo wyciśnięty sok z cytryn, otartą skórkę, cukier, jajka i żółtka. Podgrzewamy na małym ogniu, mieszając całość trzepaczką przez 2-3 minuty. Następnie dodajemy masło i mieszamy kolejne kilka minut, do zgęstnienia kremu. Gotowy krem przelewamy do wyparzonego słoiczka, zamykamy.
3. Tak przygotowany krem można przechowywać w lodówce do 2 tygodni.
Gotowy krem lemon curd zamknięty w wyparzonym słoiku można przechowywać w lodówce do 2 tygodni.
48 komentarzy
Chciałam zapytać o kolor frontów mebli kuchennych , czy to biel czy jasny szary ?
dodany przez Kasia @ 19 marca 2021 o 19:42. #
Kasiu, poczytaj o projekcie kuchni na blogu Zosi makecookingeasier.
dodany przez Beata @ 20 marca 2021 o 19:57. #
Już czeka w lodówce na jutrzejsze śniadanko ☺️
Uwielbiam Twoje przepisy Zosiu!
dodany przez Anna @ 19 marca 2021 o 20:38. #
Zdjecia same w sobie sa wspaniala uczta dla oka. Dodam, ze czesto korzystam z Pani przepisow i niektore z nich jak lazania czy smakowite pasty na stale weszly do mojego kuchennego repertuaru. Serdecznie dziekuje i pozdrawiam.
dodany przez Anonim @ 19 marca 2021 o 20:46. #
Zdjecia same w sobie sa wspaniala uczta dla oka. Dodam, ze czesto korzystam z Pani przepisow i niektore z nich jak lazania czy smakowite pasty na stale weszly do mojego kuchennego repertuaru. Serdecznie dziekuje i pozdrawiam.
dodany przez Kasia @ 19 marca 2021 o 20:50. #
Skąd koszula😍?Czy to ta sama którą pokazywała Kasia w ostatnim poście?
dodany przez Alicja @ 19 marca 2021 o 21:13. #
Rzadko komentuję, ale tu nie mogłam się powstrzymać: Zosiu wyglądasz pięknie i kwitnąco, w pełni wiosna już u Ciebie:)
dodany przez Kasia @ 19 marca 2021 o 22:25. #
Wygląda naprawdę przepysznie, uwielbiam smak cytrynowy 😋 jutro tzn. dziś, bo już po północy, spróbuję go sama zrobić…a od jutra miałam rozpocząć przedświąteczna dietę…🙂
dodany przez Kasia @ 20 marca 2021 o 00:48. #
Muszę przyznać ze wolałam starą kuchnię-była „z duszą”W nowej wszystko za dużo się dzieje, zbyt wiele jest ozdobnych akcentów.
dodany przez Anka @ 20 marca 2021 o 03:01. #
Nie uważasz że to “śmieszne”? To Zosi ma się podobać. Nie Tobie.
dodany przez Monika @ 20 marca 2021 o 21:39. #
Czyli że nie można grzecznie wyrazić swojego zdania, tak Moniczko?
dodany przez Anonim @ 21 marca 2021 o 09:10. #
Nie jest śmieszne. Skoro Zosia tworzy specjalny artykuł dotyczący nowej kuchni ( na swoim blogu) to liczy się z dyskusją na ten temat. I chyba nie oczekuje samych oklasków…🤔 Mnie ta nowa się nie podoba, jest za ciężka, ale nie ja w niej gotuję😏
dodany przez Basia @ 21 marca 2021 o 23:23. #
Hej!
Mnie też bardzo podobała się stara kuchnia Zosi, nawet inspirowałam się nią, remontując swoją.
Ale uważam, że nowa jest równie piękna. Może nawet piękniejsza… Nie wydaje mi się, że jest za dużo elementów ozdobnych. Wręcz przeciwnie, myślę, że wszystko jest bardzo wyważone i gustowne. Ale najważniejsze, żeby Zosia i jej bliscy dobrze się tam czuli💕
Pozdrawiam wiosennie 🌸🌿🌸
dodany przez Ania El. @ 21 marca 2021 o 10:32. #
Wyrazem twojego subtelnego gustu są serduszka i kwiatuszki zamieszczone w komentarzu? W przeciwieństwie do ciebie uważam, że nowa kuchnia nie jest piękna, jest brzydka. Ściągać od Kasi, też trzeba umieć.
dodany przez Anonim @ 21 marca 2021 o 13:32. #
A widzisz, mnie bardziej podoba się kuchnia zosi. Jest dojrzalsza i bardziej dopracowana.
dodany przez Iwona @ 21 marca 2021 o 15:46. #
Iwona, wręcz przeciwnie. Kuchnia Kasi, ta jeszcze obecna na werandzie, pokazuje w jaki sposób można świetnie zaadoptować wnętrze zmieniając jego funkcje. Tu zostały wykorzystane wszelkie atuty pomieszczenia – wysokość, olbrzymie okna, połączenie nie tylko optyczne z ogrodem, bo dobudowane zostało bezpośrednie wyjście do ogrodu. Mankamenty – mały metraż, wąskie i długie pomieszczenie z przejściem do ogrodu, dwa wejścia z salonu zostały świetnie zagospodarowane, we wnęce między otworami znalazła miejsce nawet dwudrzwiowa lodówka. Życzę Kasi, równie świetnej ręki w urządzaniu nowej kuchni.
dodany przez Anonim @ 21 marca 2021 o 17:50. #
Ojojoj, jak się nie ma czego czepić, to serduszka i kwiatuszki się nie podobają.
Pozdrawiam 🦋🦋🦋
dodany przez Ania El. @ 22 marca 2021 o 11:19. #
Dodawanie emotikonów na wpływ na estetykę przekazu komentarza. Bynajmniej nie dodaje elegancji.
dodany przez Anonim @ 22 marca 2021 o 14:10. #
Anka, masz racje. Stara kuchnia była autentyczna, w wiejskim, swojskim stylu „cottage”. Nowa to przerost formy nad treścią w złym guście i nadmuchanym, nowobogackim stylu „retro”. Po mieszkaniu Gosi, choć akurat sama kuchnia jest u niej w dobrym guście, ta kuchnia to następna estetyczna groteska pokazywana na blogu. No cóż, nawet współautorki lubią naśladować Kasię, zapominając po drodze, ze Kasia mieszka w stuletniej kamienicy, a nie jak one same, we współczesnym budynku.
dodany przez Anonim @ 21 marca 2021 o 13:55. #
To kuchnia zosi a nie gosi. A zosia mieszka w domu, nie w nowoczesnym bloku
dodany przez Iwona @ 21 marca 2021 o 15:47. #
Czytamy ze zrozumieniem. Domy jednorodzinne to również współczesne budynki, choć bywają również stuletnie. Akurat dom, w którym znajduje się mieszkanie Zosi tez jest współczesny.
Mieszkanie Gosi i mieszkanie Zosi łączy przerost formy nad treścią. Przykładowo montowanie historyzujących w stylu klamek do współczesnych ram okiennych w nowoczesnym budynku. Dobry styl to klasyczne w formie mosiężne lub niklowane klamki okienne etc.
Nawet przy największych nakładach i chęciach, wnętrza we współczesnym budynku nie przerobi się na dworek, czy pałacyk, bo zawsze powstaje groteska stylistyczna. Przerost formy nad treścią.
dodany przez Anonim @ 21 marca 2021 o 17:18. #
Hahahhaa, ale wiesz że ZAWSZE piszesz to samo o tych biednych oknach i klamkach “we współczesnych budownictwie” i “blahblahblah, poniemiecka architektura Sopotu w której mieszka Kasia”. Nie nudzi cię powtarzanie tego samego?
dodany przez Anonim @ 21 marca 2021 o 18:01. #
Nie bo ona ma to po prostu skopiowane zawsze w notatniku :D
dodany przez Aneta @ 21 marca 2021 o 20:13. #
Totalnie się zgadzam . Gosia i Zosia niestety przekombinowały i to widać .
dodany przez Anka @ 21 marca 2021 o 20:36. #
Anonim @ 21 marca 2021 o 18:01, twój komentarz doskonale obrazuje przerost formy nad treścią. Czytanie ze zrozumieniem to jednak sztuka, której jeszcze nie opanowałaś. Klamki wspominam dopiero po raz drugi, pierwszy raz 7,5 miesięcy temu. A gdzie jest napisane o poniemieckiej architekturze? Notabene architektura może być jedynie niemiecka, polska włoska, grecka, rzymska, romańska, barokowa, nowoczesna etc. Nomenklatura związana jest z określonym stylem architektonicznym, często uwarunkowanym regionem geograficznym lub miejscem pochodzenia budowniczych. Sopot na początku XXw. był miejscowością należąca do Niemiec, mieszkali tu w 95% Niemcy, domy projektowali niemieccy architekci, wiec stare budownictwo w Sopocie jest architektura niemiecka. Poniemieckie mogą być jedynie terytoria, scheda etc.
dodany przez Anonim @ 21 marca 2021 o 21:52. #
Też tak uważam, dobry komentarz👍dawna kuchnia Zosi była z duszą, klimatyczna. Nowa wcale mi się nie podoba ale podobać ma się właścicielom i tak jest.
,
dodany przez Hania @ 21 marca 2021 o 15:47. #
Każdy mieszka jak lubi, ale publiczna publikacja zdjęć własnego mieszkania jest wyrazem zgody na ocenę odbiorców. Tylko tyle.
dodany przez Anonim @ 21 marca 2021 o 17:04. #
Nie rozumiem jak ktoś kto tyle gotuje mógł sprawić sobie kuchnie w któej de facto nie ma prządnego balutu roboczego . W meblach pod ścianą jest torche blatu wokól kuchenki/pierakrnika ale pozostawiany jest sprzętami i innymi przedmiotami a na małej wyspie jest zlew . Stara kuchnia wydawala się dużo bardziej funkcjonalna
dodany przez Kasia @ 22 marca 2021 o 09:21. #
A nie lemon crud?
dodany przez Anna @ 20 marca 2021 o 10:39. #
Nie.
dodany przez beata @ 20 marca 2021 o 21:32. #
Nie
dodany przez Dorota @ 20 marca 2021 o 23:47. #
Wygląda przepysznie 😁 chętnie wypróbujemy.
A możemy prosić przepis na Pani naleśniki? ;-) Pozdrawiamy serdecznie
dodany przez Maja @ 20 marca 2021 o 11:02. #
Przepysznie wyglądają. Wpróbujemy :)
dodany przez Maja @ 20 marca 2021 o 11:09. #
Jeśli chodzi o przepisy Zosi to powiem tylko…ładna cukiernica.
dodany przez Magda @ 20 marca 2021 o 12:11. #
,😂🤣👋
dodany przez Anonim @ 20 marca 2021 o 17:05. #
Aż ślinka cieknie 😉
dodany przez Agnieszka @ 20 marca 2021 o 13:37. #
Hihi koszulowy sezon na blogu :))
Dziękuję za przepis – u nas słoik skończy się jak tylko kupimy croissanty <3
Mogłabyś zdradzić skąd pochodzi pierścionek/obrączka z dużym oczkiem na jednym ze zdjęć?
Pozdrawiam!
dodany przez Rmka @ 20 marca 2021 o 13:52. #
Hihi…?
dodany przez hmmm @ 21 marca 2021 o 07:02. #
Tak Ci przeszkadza to “hihi” zgorzknialcu? hmmm?
dodany przez Aneta @ 21 marca 2021 o 10:46. #
Weź coś na uspokojenie.
dodany przez hmmm @ 21 marca 2021 o 14:38. #
A ja polecam przepis ze strony moje wypieki (z oliwą). Jest świetny.
dodany przez Ag @ 20 marca 2021 o 16:18. #
Krem cytrynowy zrobiony!!! Coś pysznego :)
dodany przez Aniaa @ 20 marca 2021 o 19:16. #
Zośka…Tyś cudna! ;) pięknie wyglądasz
dodany przez Monika @ 20 marca 2021 o 19:28. #
Zosiu, jestem cukiernikiem. Mogę coś podpowiedzieć? Lemon curd podgrzewamy najlepiej w misce nad garnkiem z odrobiną gotującej się wody. Cały czas mieszamy i NIE doprowadzamy do zagotowania. Jeżeli przekroczymy temperaturę 82 stopni, białko zetnie się i będą widoczne jego grudki w kremie. Warto kupić termometr cukierniczy albo nawet takim elektrycznym na odległość sprawdzać.
Może komuś się przyda!
dodany przez Kasia @ 21 marca 2021 o 13:55. #
Kasiu, bardzo mądry komentarz. Tylko znowu przepis Zosi przepadł.
Do tzw kąpieli wodnej stosowanej właśnie do przyrządzania tego typu kremów, topienia czekolady oraz sosu holenderskiego służą specjalne garnki z miska na gorze. Niestety nie maja polskiej nomenklatury. Po angielsku to double boiler, po niemiecku Wasserbadtopf. Termometr w kuchni, tez jest bardzo przydatny. Dzięki, za cenne wskazówki.
dodany przez Anonim @ 21 marca 2021 o 16:49. #
It seems super delicious !
Miki x
https://www.littletasteofbeauty.com/
dodany przez miki @ 21 marca 2021 o 20:31. #
na ten przepis czekałam :)
i pytanie: czy lemon curd można zamrozić?
dodany przez meglampwork @ 22 marca 2021 o 08:47. #
Poproszę o podpowiedź jaki gatunek cytryn wybrać.
dodany przez Ola @ 24 marca 2021 o 11:50. #