* * *
Przed nami jeden z najpiękniejszych okresów w roku – wiosna! Moja ogrodowa forsycja już zakwitła, a liście tulipanów dawno przedarły się przez grubą warstwę ziemi. Czas na wiosenne porządki i świąteczne przygotowania. Jak co roku będę piekła babkę czekoladową, karmelową i zagniatała kruche ciasto na mazurki. W najbliższych dniach postaram się podzielić z Wami kilkoma nowymi przepisami więc zaglądajcie w wolnej chwili :-) A już teraz polecam wypróbowanie przepisu na sernik. Jest wilgotny, lekko kwaskowaty z domowym musem cytrynowym (lemon curd).
Skład:
(średnica formy 23 cm)
1 kg zmielonego twarogu
4 jajka
3 łyżki mąki ziemniaczanej
150 g cukru
skórka otarta z 1 cytryny
200 g białej czekolady
lemon curd:
2 jajka
180 g cukru
80 g schłodzonego masła
sok wyciśnięty z 2 cytryn
do dekoracji: cięte kwiaty
A oto jak to zrobić:
1. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i odstawiamy aż ostygnie. Zmielony twaróg mieszamy z cukrem, mąką ziemniaczaną i jajkami. Ucieramy mikserem ok. 3-4 minut. Do masy dodajemy roztopioną czekoladę i otartą skórkę cytrynową. Całość mieszamy.
2. Masę twarogową przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Temperaturę piekarnika zmniejszamy do 160 stopni C i umieszczamy formę z ciastem. Pieczemy 60 minut. Wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i czekamy aż ostygnie sernik w piekarniku.
3. Aby przygotować lemon curd: w małym garnku roztrzepujemy jajka z cukrem do połączenia się składników. Garnek ustawiamy nad parą wodną (kąpiel wodna) i ciągle mieszamy. W trakcie mieszania dodajemy masło i sok z cytryny. Mieszamy aż do zgęstnienia kremu. Gotowy krem schładzamy, a następie nakładamy na upieczony sernik. Tak przygotowany sernik najlepiej przechowywać w lodówce.
58 komentarzy
mniam :-) wypróbuję na Święta.
Camel coat.
udanego dnia.
dodany przez MUSZKA @ 25 marca 2015 o 15:24. #
UWIELBIAM SERNIKI, A TEN WYGLĄDA PRZEPYSZNIE :)
♥ http://allegro.pl/listing/user/listing.php?us_id=24054597 ♥
♥ http://www.vinted.pl/members/5455-zielinkaa/ubrania?per_page=96 ♥
dodany przez Monika @ 25 marca 2015 o 20:59. #
Nie jestem fanką serników, ale na ten bym się skusiła <3
dodany przez English for Lunch @ 30 marca 2015 o 22:40. #
Wygląda pysznie, może wypróbuje :). Chociaż plan wielkanocnych wypieków mam juz w głowie.
Zapraszam na szelki nie tylko dla panów:)
http://nieperfekcyjnakasia.blogspot.com/
dodany przez Kasia http://nieperfekcyjnakasia.blogspot.com/ @ 25 marca 2015 o 15:25. #
Mmmm! :)
dodany przez Aleksandra @ 25 marca 2015 o 15:28. #
Przepis wygląda na przepyszny:)
Pozdrawiam,
http://www.kosmetycznieimodnie.blogspot.com
dodany przez Marta @ 25 marca 2015 o 15:32. #
Wyglada obłędnie, chyba sie skuszeniem jeszcze przed świętami!:)
Pozdrawiam i zapraszam na http://www.myfirsthome-hanna.blogspot.com
dodany przez Hanna @ 25 marca 2015 o 16:00. #
Musi być pyszny, uwielbiam sernik!
dodany przez www.modaitakietam.blogspot.com @ 25 marca 2015 o 16:06. #
Wyglada super
dodany przez Ada @ 25 marca 2015 o 16:15. #
aż mi ślinka leci ….
_______________________
http://WWW.JUSTYNAPOLSKA.BLOGSPOT.COM
zapraszam na wyprzedaż ciuszków nowych z zagranicy, które często widujemy na blogach :)
dodany przez JUSTYNAPOLSKA @ 25 marca 2015 o 16:17. #
Wspaniałe fotografie, po prostu cudowne! Oglądam je I oglądam i nie mogę oczu nacieszyć :)
Ana
http://www.champagnegirlsabouttown.co.uk
dodany przez Ana @ 25 marca 2015 o 16:19. #
Wyglada rewelacyjnie a smakuje pewnie jeszcze lepiej:) z chęcią zrobiłabym taki na święta ale znając moją mamę to nie zostanę wpuszczona do kuchni; )
bymadameem.blogspot.com
dodany przez Marta @ 25 marca 2015 o 16:47. #
wow!!!
dodany przez Ella @ 25 marca 2015 o 16:50. #
Wygląda super i pewnie tak smakuje…ja wiecznie mam problem z sernikami, bo opadają :((
dodany przez Modnie pod Giewontem @ 25 marca 2015 o 17:41. #
Witaj – wbrew pozorom – nie trzeba ubijac bialek i po dodaniu jajek bardzo delikatnie wymieszac.
Dobrego sernika
Misia
dodany przez Misia @ 26 marca 2015 o 12:09. #
Wygląda bardzo wiosennie i smakowicie ☺
dodany przez Fashionandcash @ 25 marca 2015 o 17:43. #
Serniki uwielbiam, dla mnie nie ma nic lepszego. A smak lemon curd, mmmm :) Pozdrawiam
———————————–
Zapraszam na http://domnaobcasach.com
dodany przez Agnieszka, Dom na obcasach @ 25 marca 2015 o 17:43. #
Zosiu, czekałam na ten post. Zawsze przed świętami mam totalnego lenia związanego z przygotowaniem świątecznych potraw czy wypieków. Ale jak się naoglądam takich cudych zdjęć to od razu łapię wiatr w żagle i najchętniej już bym się zabierała za gotowanie i pieczenie! :)
http://blogwspodnicy.blogspot.com/
dodany przez Angelika @ 25 marca 2015 o 18:05. #
Zosia przepis jak zawsze rewelacyjny! Kolejny do wypróbowania :) Zwłaszcza teraz jak wreszcie mam maszynkę do mielenia :)
Sama wreszcie zrobiłam Paschę Wielkanocną, którą już się pochwaliłam na Blogu – zdecydowanie nowa tradycja świąteczna.
A Twoja książka już zamówiona u króliczka wielkanocnego :)
Ciepło pozdrawiam!
dodany przez Save the magic moments @ 25 marca 2015 o 18:53. #
Jestem ciekawa czy do masy można dodać zółtka i białka ubić, czy będzie jakaś różnica w konsystencji później? czy będzie puszysty bardziej, jak myślisz Zosiu?
dodany przez Modnie pod Giewontem @ 25 marca 2015 o 19:31. #
Super wygląda! Ja bym mogła takie tylko jeść i jeść ! Pozdrawiam i życzę smacznego :)
dodany przez Gabrysia @ 25 marca 2015 o 19:46. #
Zosiu bardzo przyjemnie wygląda!Wyprobuję!Zapraszam do mnie na 4 odslone projektu dom.
http://szalenstwa-panny-matki.blogspot.com
dodany przez Panna Matka @ 25 marca 2015 o 19:53. #
z żadnym innym świętem nie kojarzy mi się tak bardzo pieczenie placków , jak z Wielkanocą *.* Na pewno wypróbuję przepis, bo wygląda to świetnie :D
dodany przez Ola&Emilka @ 25 marca 2015 o 19:56. #
ŚWIETNY POST JAK ZWYKLE<3
A ja zapraszam do mnie na ROZDANIE!!! http://martynkasardynka.blogspot.com/
dodany przez Martynka @ 25 marca 2015 o 20:01. #
Oooo jest piękny!
xx, Marta / martberry.blogspot.com
dodany przez Marta @ 25 marca 2015 o 20:20. #
Pięknie wygląda, ale słodycze dopiero w święta ;)
dodany przez Notooseriousblog @ 25 marca 2015 o 20:23. #
mniam :) wygląda obłędnie, muszę wypróbować :)
dodany przez Gosia @ 25 marca 2015 o 20:49. #
Jestem sernik ofertą! I po składnikach wiem, że to wyśmienicie pyszny sernik !
dodany przez Ewelina @ 25 marca 2015 o 20:56. #
Twoje wpisy sa jakbyś miała 50 lat.
dodany przez Ula @ 25 marca 2015 o 21:00. #
Hahaha dokladnie, jak u Cioci Kloci :)
dodany przez Monique @ 25 marca 2015 o 21:41. #
Zosiu zawsze jak widzę Twoje przepisy mam ochotę biec albo do Ciebie i się poczęstować albo przynajmniej do własnej kuchni i zrobić to samo. Niestety słodkości nie są mile widziane w moim jadłospisie, więc najczęściej muszę obejść się smakiem, niestety…
Pozdrawiam, i zapraszam: striveforperfectionblog.blogspot.com
dodany przez Alice Stone @ 25 marca 2015 o 21:03. #
Zosiu twoje przepisy są bajeczne:)))
dodany przez Anonim @ 25 marca 2015 o 21:36. #
uwielbiam wasze foty na blogu
Zapraszam do mnie: http://www.slubnastylowa.blogspot.be/
dodany przez http://www.slubnastylowa.blogspot.be/ @ 25 marca 2015 o 22:17. #
Wyglada smacznie :-)
dodany przez Jordan @ 25 marca 2015 o 22:29. #
Jakie pyszności! Uwielbiam sernik! <3 Mój must have (bake) w te święta!
dodany przez Świnka @ 25 marca 2015 o 22:32. #
I znów, wpis Gosi, wpis Zosi… czyli z cyklu “Kasia bierze pod uwagę komentarze czytelniczek, które chcą jej postów” :/
dodany przez Paula @ 25 marca 2015 o 22:49. #
Mniam! Ślinka mi cieknie!
dodany przez Matko Zabawko @ 26 marca 2015 o 00:05. #
Zosiu, prezentuje się pysznie. Może okaże się takim hitem, jak Twoje mazurki, które robię co roku zbierając przy tym mnóstwo pochwał? :))))
Uwielbiam nadejście wiosny, niesamowicie optymistyczny czas.
http://www.odkrywajacameryke.pl
dodany przez kashienka @ 26 marca 2015 o 03:51. #
So yummy!
♥♥♥
Jeanne
http://fashionmusingsdiary.com
dodany przez Jeanne @ 26 marca 2015 o 07:25. #
[…] Life Easier Przepisy na Wielkanoc: Wilgotny sernik z białą czekoladą i domowym lemon curd – [image: Przepisy na Wielkanoc: Wilgotny sernik z białą czekoladą i domowym lemon curd] […]
dodany przez Polecane @ 26 marca 2015 o 07:43. #
Dawno temu robiłam lemon curd, z sernikiem najpyszniejszy!
dodany przez Aleksandra @ 26 marca 2015 o 08:20. #
Zosiu, swoimi przepisami trafiasz prosto w moje serce :) Uwielbiam sernik i z pewnością wypróbuję ten :)
Pozdrawiam :)
dodany przez Kasia @ 26 marca 2015 o 09:05. #
Uwielbiam sernik:) Mam jeden sprawdzony sposób, ale ten też wygląda spoko:) Jedyne co mnie osobiście odstrasza to kwiaty w jedzeniu…
zycienienabogato.blogspot.com
dodany przez zycienienabogato @ 26 marca 2015 o 09:27. #
jaki jest wymiar formy ? Bo wydaje mi się że to jakaś mniejsza niż standardowa, a że przepis wygląda pysznie obłędnie to chciałabym go zrobić :)
dodany przez ann mea @ 26 marca 2015 o 11:04. #
nie było pytania, już znalazłam :)
dodany przez ann mea @ 26 marca 2015 o 11:05. #
Sernik na święta to podstawa! U mnie w tym roku na Wielkanoc sernik na zimno z truskawkami mniam:-)
dodany przez Mydailylifeanddreams @ 26 marca 2015 o 11:45. #
Wygląda fajnie, ale ubijanie ciasta po dodaniu jajek 3-4 minuty to prosta metoda na nadmiernie napowietrzony i pękający podczas pieczenia sernik…
dodany przez Ewa @ 26 marca 2015 o 11:49. #
Wygląda ślicznie i smakowicie :-)
dodany przez by Kaja @ 26 marca 2015 o 12:50. #
Wygląda smakowicie mmm :)
dodany przez FoxyLady @ 26 marca 2015 o 12:55. #
No to mam fajny i inny niż dotychczas pomysł na świąteczne ciasto. Dziękuję :)
dodany przez Magda @ 27 marca 2015 o 11:49. #
A czy mąkę ziemniaczaną można czymś innym zastąpić?
dodany przez Anonim @ 28 marca 2015 o 12:25. #
Wlasnie piecze sie w piekarniku.
Pozdrawiam :)
dodany przez Natalia @ 28 marca 2015 o 17:27. #
Zosiu, w przepisie na lemon curd jest podane za mało cukru.
dodany przez Asia @ 29 marca 2015 o 12:27. #
Ale pysznie wygląda! Na pewno wykorzystam ten przepis!
http://www.schudnijsama.pl
dodany przez Pati @ 29 marca 2015 o 22:07. #
Niestety mimo iż trzymałam się przepisu sernik wyszedł mniej niz przeciętny:(( a wygląda tak smakowicie..zepsuł mi święta, bo skusiłam sie i zrobiaąm zamiast tradycyjnego
dodany przez Ola @ 4 kwietnia 2015 o 15:25. #
Zrobiłam ten sernik, nie przypomina tego ze zdjęcia, po godzinie nie jest upieczony a masa jajeczna z sokiem cytrynowym -porażka, nie wspominając, że nie przypomina tej ze zdjęcia.. Szkoda nerwów przed świętami.
dodany przez Anonim @ 4 kwietnia 2015 o 19:38. #
A mnie udał się znakomicie :) Goście chwalili, wszystkim bardzo smakował. Kwaskowata polewa idealnie współgra z masą serową. Lemon curd, aby uzyskać odpowiednią konsystencję, musi być dosyć długo mieszany, trzeba wykrzesać z siebie trochę cierpliwości. Ciasto piekłam może z 10 minut dłużej. Dziękuję, Zosiu, za oryginalny przepis :))
dodany przez Lila @ 6 kwietnia 2015 o 15:53. #
Zrobiłam zgodnie z przepisem smakuje wybornie:)
dodany przez Aneta @ 13 kwietnia 2015 o 19:30. #